Zwemmen met dolfijnen in Kaikoura, Nieuw-Zeeland

door | Laatste update Sep 29, 2019 | Gepubliceerd Sep 28, 2019 | Nieuw-Zeeland, Oceanië | 10 reacties

Zwemmen met dolfijnen was een van mijn grootste dromen. Een droom die ik al had sinds ik een klein meisje was en mijn lievelingsdieren dolfijnen waren. Op Facebook zag ik wel eens foto’s van vrienden die met dolfijnen gezwommen hadden in een zwembad, maar nee, dat wilde ik niet. Ik wilde verantwoord zwemmen met dolfijnen, ik wilde zwemmen met wilde dolfijnen. Deze prachtige dieren zien in hun natuurlijk leefomgeving. In Nieuw-Zeeland heb je meerdere plekken waar dit kan en uiteindelijk kwam mijn meisjes droom dan ook uit: ik ging zwemmen met dolfijnen in Kaikoura! In dit artikel vertel ik je alles over zwemmen met dolfijnen in Nieuw-Zeeland en onze ervaring.

Verantwoord zwemmen met dolfijnen in Nieuw-Zeeland 

In Nieuw-Zeeland staat het dierenwelzijn hoog en dat vind ik zelf ook ontzettend belangrijk. Activiteiten met dieren zijn vaak fout. Mensen horen niet met dieren in aanraking te komen en mensen horen dieren niet te aaien, te knuffelen en te wassen. Meestal sla ik activiteiten met dieren dan ook over, tenzij het dus op een verantwoorde manier kan. In Nieuw-Zeeland heb je meerdere plekken waar je kan zwemmen met dolfijnen. Op al deze plekken zijn de dolfijnen wild en er zijn dan ook wat regels waar jij je aan moet houden en waar het bedrijf dat dit aanbied zich aan moet houden. Niet iedereen mag ook zomaar tripjes aanbieden om te zwemmen met dolfijnen. Bedrijven hebben echt een vergunning nodig.

Ik heb op twee plekken een poging gedaan tot zwemmen met dolfijnen. Eerst in Bay of Islands, later in Kaikoura. In Bay of Islands zagen wij een hele grote groep met dolfijnen. Maar helaas mochten wij het water niet in. De dolfijnen hadden namelijk jonkies en dan is het niet toegestaan om te zwemmen met de dolfijnen. Verder zijn er meer regels om de dolfijnen te beschermen. Zo mag je de beesten absoluut niet aanraken, mag je niet zwemmen met dolfijnen als ze aan het jagen of slapen zijn en zijn er bepaalde tijden waarbij bedrijven weg moeten blijven bij de dolfijnen. Als de dolfijnen bij je weg zwemmen omdat ze geen zin hebben om te spelen en met je te zwemmen is het gewoon pech voor jou. Er wordt van te voren ook heel duidelijk gezegd dat je geen zwemgarantie hebt, het zijn namelijk gewoon wilde dieren. Gelukkig krijg je het extra betaalde geld gewoon terug als je niet kan zwemmen met dolfijnen. Zie je helemaal geen dolfijnen? Dan krijg je op een klein bedrag na het volledige bedrag terug. Goed geregeld dus!

De beste plekken om te zwemmen met dolfijnen in Nieuw-Zeeland 

Er zijn in Nieuw-Zeeland meerdere plekken om te zwemmen met dolfijnen. Voordat ik ga vertellen over onze ervaring in Kaikoura, vertel ik eerst op welke plekken je de mogelijkheid hebt om te zwemmen met deze geweldige dieren!

1. Kaikoura

Misschien wel de beste plek om te zwemmen met dolfijnen in Nieuw-Zeeland is het plaatsje Kaikoura. Kaikoura ligt een paar uur boven Christchurch, aan de Oostkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het stadje heeft een prachtige ligging aan zee en tussen de bergen. In de zee rondom Kaikoura leven ontzettend veel Dusky dolfijnen, een dolfijnen soort die bekend staat om zijn kunstjes die het kan maken. Verder vind je er ook walvissen (vooral spermwhales) en de zeldzame hectordolfijnen.

Zwemmen met dolfijnen in Kaikoura kan maar met 1 bedrijf. Dit bedrijf biedt op 3 verschillende tijden de tour aan waarbij je mag zwemmen met dolfijnen. De twee tours in de ochtend zijn de beste keuze, omdat de zee dan vaak het rustigste is. Houd er rekening mee dat de zee rondom Kaikoura nooit echt aangenaam warm is. Het is aan te raden om deze activiteit van te voren te boeken, de plaatsen zijn namelijk beperkt en de activiteit is behoorlijk populair. Boeken kan op de website van de Dolphin Encounter.

2. Bay of islands 

In Bay of Islands, op het Noordereiland, is het net iets warmer en dat maakt zwemmen met dolfijnen in deze omgeving misschien wel het meest comfortabel. Tijdens je boottocht door de Bay of Islands is de kans groot dat je niet alleen prachtige eilanden tegenkomt, maar dat je ook grote groepen met dolfijnen spot. Wij kwamen een groep tegen van wel honderd common dolphins, zo leuk! Ze waren ontzettend speels en zwommen heel lang met de boot mee. Wij mochten niet zwemmen met de dolfijnen omdat ze kleintjes hadden, maar anders had dit een hele goede plek geweest! Voor het zwemmen met dolfijnen betaal je 30 NZD meer, maar als je niet zwemt krijg je dit geld terug.

Een leuke tour om te doen is de Cream Trip, met Fullers Great Sights. Deze trip draait niet om het zwemmen met dolfijnen, maar het zwemmen is er een onderdeel van. De trip is daarom alsnog ontzettend leuk als je niet met dolfijnen kan zwemmen (ook al blijft het jammer natuurlijk). Een andere trip die je bij hun kunt boeken is een trip die echt gericht is op het spotten en het zwemmen met dolfijnen. Er zijn ook andere bedrijven die dit aanbieden, maar hier hebben wij zelf geen ervaring mee.

Zwemmen met dolfijnen in Bay of Islands

3. Akaroa 

Wij hebben een tijdje getwijfeld of wij gingen zwemmen met dolfijnen in Kaikoura, of dat wij kozen voor Akaroa, een andere goede plek om met deze prachtige beesten te zwemmen. Akaroa ligt heel dichtbij Christchurch en wordt veel bezocht als dagtrip vanuit de grootste stad op het Zuidereiland. Hoewel in Akaroa de groep dolfijnen veel kleiner is dan in Kaikoura, is dit alsnog een goede plek. Misschien is Akaroa wel de meest bijzondere plek. Het is namelijk de enige plek ter wereld waar je kan zwemmen met de zeldzame hectordolfijn. Deze dolfijn komt alleen voor in Nieuw-Zeeland en er zijn er maar heel weinig van. Deze dolfijn is klein en nieuwsgierig en alleen in Akaroa hebben bedrijven toestemming om te zwemmen met deze dolfijnensoort.  De tours zijn altijd heel snel volgeboekt, dus je moet er echt op tijd bij zijn! Een van de bedrijven waar je dit kan boeken is Black Cat.

Naast deze drie plekken kun je ook nog zwemmen met wilde dolfijnen bij Tauranga (Bay of Plenty) en bij Malborough Sounds. Deze twee plekken zie je wel minder vaak voorbij komen, maar het kan ook daar zeker verantwoord! Wij hadden deze twee locaties alleen niet in onze route door Nieuw-Zeeland opgenomen en ik heb me over die twee plekken dan ook niet echt ingelezen.

Zwemmen met dolfijnen in Kaikoura 

Nadat wij in Bay of Islands niet konden zwemmen met dolfijnen, besloten wij het in Kaikoura nog eens te proberen. Uiteindelijk hebben wij zelfs twee pogingen gedaan. Onze eerste was vreselijk, de tweede was geweldig. Hieronder vertel ik over beide ervaringen, zodat je twee kanten leest van het verhaal en je ook weet dat je geen garantie hebt op een goede ervaring. Toch kan ik het je alleen maar aanraden om het gewoon te proberen, het is namelijk zo gaaf! Maar goed, hieronder onze twee ervaringen.

Poging 1 om te zwemmen met dolfijnen in Kaikoura 

Het was eind oktober / begin november toen wij aankwamen in Kaikoura. De weersvoorspellingen waren heel slecht, op die ene dag na, dat wij er zouden zijn. Wij planden daarom onze walvis spot tour en onze dolfijnen zwem tour op dezelfde dag in. In de ochtend stapten wij op de boot om walvissen te spotten. Wij hoopten de Spermwhale te zien, maar hadden weinig geluk. Hij was al een paar weken niet gespot en hier kwam ook geen verandering in toen wij op de boot zaten. Wel zagen wij wat orka’s, wat het dan nog een beetje goed maakte.

In de ochtend was de zee al vrij wild, maar nog wel te doen. Toen wij in de middag echter met dolfijnen zouden zwemmen, was de zee nog net iets wilder geworden. Maar goed, dat houdt ons niet tegen!

Eenmaal aangekomen bij het kantoor van de Dolphin Encounter moesten wij ons aanmelden en een formulier invullen. Je moet aangeven of je een goede zwemmer bent en of je bijvoorbeeld extra drijfmaterialen wenst. De vrouw achter de balie vertelde dat de condities wel prima waren en voor we het wisten hijsen wij ons in een hele charmante wetsuit (die echt nodig is door de kou). Voor we mogen zwemmen zien we een introductie filmpje. Hierin laten ze zien wat je moet doen als je hulp nodig hebt en wat de regels zijn als je op de boot of in het water bent. Het filmpje bevat een beetje humor, altijd leuk. Ze benadrukken ook gelijk dat het zwemmen met dolfijnen geen recht is, want het blijven wilde dieren. Heel goed! Ook geven ze je tips om de aandacht van dolfijnen te trekken. Zo moet je zoveel mogelijk zingen en geluiden maken en werkt ook rondjes draaien heel goed om te aandacht te trekken. Naar beneden duiken helpt ook.

Na de introductie stappen wij met onze wetsuit in een bus, die ons naar de boot toe brengt. Daarna stappen wij op de boot en krijgen we nog wat uitleg. Dan is het tijd om de zee op te gaan en op zoek te gaan naar dolfijnen! Als best snel worden de eerste dolfijnen gespot en krijgen wij het seintje om ons klaar te maken voor het zwemmen. Het gaat eindelijk gebeuren, mijn droom gaat uitkomen! De crew wijst waar de dolfijnen zijn en hoewel ik ze niet zie, ga ik toch maar het water in als de toeter gaat. Het is ijskoud en na vijf minuten ben ik compleet in paniek weer terug op de boot. De golven waren enorm, ik kwam nauwelijks vooruit en er kwam constant zeewater in mijn snorkel. Daarnaast zag ik nergens dolfijnen. Ik was trouwens niet de enige die heel snel terug was op de boot, er waren meer mensen die het even behoorlijk heftig vonden.

De toeter ging opnieuw en iedereen kwam terug op de boot. De dolfijnen hadden er niet zoveel zin in bleek en we gingen op zoek naar meer dolfijnen, in de hoop dat we nog eens konden zwemmen. Na een tijdje kwamen we een klein groepje met dolfijnen tegen en mochten wij opnieuw het water in. Poging twee ging mij een stuk beter af, maar nog steeds vond ik het moeilijk om vooruit te komen en elke keer als ik bijna bij de plek van de dolfijnen was, waren de dolfijnen daar al lang weg. Verder waren er maar 3/4 dolfijnen en waren wij met 16 mensen in het water. Ik kreeg dus vooral flippers van andere in mijn gezicht en heb letterlijk in al die tijd maar 1 keer een dolfijn gezien. Niet helemaal wat ik had verwacht.

We gingen nog een aantal keren het water in en ik bleef proberen. Ik wilde ook gewoon dichtbij de dolfijnen komen. Maar het waren er zo weinig, ik was niet de snelste zwemmen en de zee was zo wild dat het gewoon echt moeilijk was. Ik zag vooral mensen en heb dus echt niks gezien van de dolfijnen. Zo jammer!

Toen we terugkwamen had ik alleen maar een ontzettend teleurgesteld gevoel. Op Tripadvisor las ik dat mensen met honderden dolfijnen zwommen en bij ons was er bijna niks. Ik had zo gehoopt dat mijn droom vandaag uitkwam en dat het net zo gaaf was in het echt als in mijn gedachten. Een teamgenoot van de volleybal had het ook gedaan een paar jaar geleden en was laaiend enthousiast, dat gevoel wilde ik ook. Maar het gevoel had ik niet.

zwemmen met dolfijnen in Kaikoura, Nieuw-Zeeland

Poging 2 om te zwemmen met dolfijnen in Kaikoura 

Ik heb heel lang getwijfeld of ik nog een poging zou doen om te zwemmen met dolfijnen. Het is een dure activiteit en natuurlijk is er geen garantie dat we dit keer wel heel veel dolfijnen zien en de zee wel rustig is. Maar goed, we waren een maand verder, het was dus begin december en het weer was beter. Dus de zee zou vast rustiger zijn toch?

Eerst deden wij dan maar opnieuw de walvissen spot tour. En ja hoor, dit keer hadden wij geluk en zagen wij wel de Spermwhale. Heel bijzonder om te zien! Ook zagen wij een groep dolfijnen tijdens het walvissen spotten en dat smaakte stiekem naar meer. Daarom besloot ik de gok te wagen en voor de volgende ochtend de dolfijnen zwem tour te boeken. Remco zou dit keer alleen kijken, want die vond de wetsuit echt een verschrikking en wilde geen tweede poging doen. 

We stonden heel vroeg op en kwamen heel vroeg aan bij het kantoor van de Dolphin Encounter. De start was exact hetzelfde, alleen er gingen nu drie boten op hetzelfde tijdstip, in plaats van 1 zoals de vorige keer. Je kon merken dat het hoogseizoen langzaam begint. Ik vulde het formulier weer in, hees mezelf opnieuw in een wetsuit en keek hetzelfde informatiefilmpje. Oké, hij was iets ingekort, waarschijnlijk omdat we met veel meer waren en het omkleden al lang genoeg duurde. We werden verdeeld over twee bussen en uiteindelijk gingen we met drie boten op pad. Elke boot ging een andere kant op. Voor mijn gevoel zaten wij al uren op de boot, maar er werd helemaal niks gezien. Remco en ik zeiden al tegen elkaar dat deze ervaring waarschijnlijk nog slechter zou worden. Want na een tijdje zaten wij echt al een dik uur op de boot en was er nog geen dolfijn gespot.

Op dat moment werd er omgeroepen dat een van de andere boten een hele grote groep dolfijnen had gespot en wij daar nu ook heen gingen. En ja hoor! Daar waren ze, een enorme groep Dusky dolfijnen die uit het water sprongen en speels om de boot heen zwommen. Wij moesten ons klaar maken voor het zwemmen en voor we het wisten ging de toeter en lagen we in het water. De zee was dit keer veel rustiger en het zwemmen ging zoveel makkelijker en beter. Geen paniekmomenten en geen golven die over je heen komen. Ook waren er nu echt heel veel dolfijnen. Ik denk dat het er bijna honderd waren! Zo gaaf! Dit keer zag ik wel tientallen dolfijnen om me een zwemmen. Ze waren overal. Ik had geen flippers van andere in mijn gezicht en soms kwamen de dolfijnen zo dichtbij dat het bijna moeilijk was om ze niet aan te raken. Wat een ervaring.

Na een tijdje ging de toeter en moesten wij de boot weer op. Gelukkig was dit niet het enige moment met de dolfijnen en zijn wij uiteindelijk vier keer het water in gegaan om te snorkelen met dolfijnen. Ik zag er zoveel, ze waren zo dichtbij en zo speels. Het was nu echt een droom die uitkwam! We zongen met z’n allen keihard liedjes om de aandacht te trekken van de dolfijnen en draaide rondjes en het werkte! De dolfijnen draaide rondjes om je heen en waren ontzettend speels. Ik was constant omringd door deze prachtige beesten. Wat was dit een mooie ervaring en wat was ik blij dat ik een tweede poging had gedaan.

Zwemmen met dolfijnen in Kaikoura, Nieuw-Zeeland
Zwemmen met dolfijnen in Kaikoura, Nieuw-Zeeland
Zwemmen met dolfijnen in Kaikoura, Nieuw-Zeeland
Zwemmen met dolfijnen in Kaikoura Nieuw-Zeeland

Aanrader of niet? 

Na twee pogingen kan ik je het zwemmen met dolfijnen alleen maar aanraden. Houd er alleen wel rekening mee dat jouw poging ook net zo kan zijn als mijn eerste poging. Gelukkig is die kans vrij klein en heb je veel vaker de ervaring zoals wij hadden tijdens onze twee poging.

Het zwemmen met dolfijnen in Kaikoura werd een van de hoogtepunten van onze reis door Nieuw-Zeeland. Ik had het dan ook voor geen goud willen missen.

Alles wat je moet weten voor je gaat zwemmen met dolfijnen 

Nu ik heb verteld over de beste plekken om te zwemmen met dolfijnen in Nieuw-Zeeland en wat onze ervaringen waren, vertel ik hieronder kort in een opsomming welke dingen je nog meer moet weten, voor je gaat zwemmen met dolfijnen.

 • De tips die ze je geven werken echt. Maak in het water zoveel mogelijk geluid, draai rondjes en duik naar beneden. Zo trek je de aandacht van de dolfijnen.
 • Door je Wetsuit blijf je redelijk warm in het water, maar het zorgt er ook voor dat je blijft drijven. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je verdrinkt
 • Als je in paniek raakt of het gaat niet goed, steek dan je hand op, dan komt de boot zo dichtbij mogelijk en helpt de crew je om weer op de boot te komen.
 • Snorkel ervaring is niet verplicht, maar wel heel handig. De zee is diep en omdat het open zee is kan de zee best wild zijn. De crew kan je gelukkig ook van alles uitleggen over snorkelen mocht het je eerste keer zijn.
 • Er gaan drie tours op een dag, eentje om 5.30, een om 8.30 en een om 12.30.
 • Je kan het beste in de ochtend gaan (5.30 of 8.30), dan is de zee vaak rustiger. Poging 1 bij ons was om 12.30 en dat was ook niet zo’n succes bleek.
 • Je krijgt na het zwemmen warme chocolademelk of een soepje. Ook krijg je een koekje.
 • Neem zelf voldoende drinkwater mee, maar zorg ook voor warme, droge kleding en een handdoek.
 • Zorg dat je zwemkleding aan hebt, van het bedrijf zelf krijg je een wetsuit, flippers en je snorkel. De eerste keer kregen wij ook een soort van sokken om je voeten warm te houden, de tweede keer niet.
 • In de winter is het water rond de 8 graden, in de zomer kan het ongeveer 19 graden worden.
 • Wil je niet zwemmen, maar alleen kijken? Dat kan ook gewoon en is goedkoper. Alleen kijken kost voor een volwassene 95 NZD en zwemmen 180 NZD.
 • Als je niet kan zwemmen met dolfijnen, maar ze alleen ziet, krijg je het verschil terug.
 • Als er helemaal geen dolfijnen gezien worden krijg je een groot deel van het bedrag terug, alleen de benzine kosten houden zij.
 • Heb je last van zeekziekte? Neem dan van te voren een pilletje tegen zeeziekte. Deze pilletjes kan je ook kopen bij de balie.
 • Er mogen maximaal 16 mensen mee op de boot die gaan zwemmen. Boek dus op tijd, vooral in het hoogseizoen!
 • Je kan de tour boeken op deze website, of gewoon even bellen.

Zwemmen met dolfijnen in Kaikoura Nieuw-Zeeland

Zo, dit is alles wat je moet weten over het zwemmen met dolfijnen in Kaikoura. Wij vonden het echt ontzettend gaaf en ik zou het zo nog eens doen. Wat een geweldige ervaring. Echt iets wat je minimaal één keer in je leven moet doen.

Zou jij willen zwemmen met dolfijnen in Kaikoura?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow