Yosemite National Park in Amerika: tips & bezienswaardigheden

door | Laatste update Jan 22, 2022 | Gepubliceerd Jan 22, 2022 | Amerika, Noord-Amerika, Verenigde Staten | 14 reacties

Yosemite National Park in Amerika

Yosemite National Park ligt in de staat Californië en trekt jaarlijks zo’n 4 miljoen bezoekers. Het is hiermee een van de meest populaire nationale parken van Amerika. En dat is natuurlijk niet voor niks, Yosemite in Amerika is namelijk echt prachtig.

Het park is maar liefst 3000km2 groot en heeft talloze gave bezienswaardigheden en plekken om te bezoeken. In dit artikel vertel ik je alles over de mooiste bezienswaardigheden in Yosemite National Park. Maar eerst deel ik alvast wat handige Yosemite tips voor je, die je vooraf ook echt moet weten.  

Yosemite tips: praktische tips voor Yosemite in Amerika

Voor ik je ga vertellen wat je echt moet doen in Yosemite, ga ik je vertellen over een aantal andere belangrijke dingen. Zo vertel ik je hoe het werkt met vervoer in het nationale park, hoe je het park kunt bereiken, wat de kosten zijn en waar je kunt overnachten.

Hoe bereik je Yosemite?

Yosemite ligt in de staat Californië en is goed te bereiken als je eigen vervoer hebt. Sacramento en San Francisco zijn de grootste steden in de omgeving. Deze vind je op zo’n 4 uur rijden vanaf het centrum van het nationale park. Los Angeles ligt op zo’n 5 uur rijden bij het park vandaan.

Yosemite National Park in Amerika heeft 4 ingangen vanuit waar je het park kunt bezoeken. Vanaf San Francisco is Big Oak Flat Entrance goed bereikbaar. Vanaf Mariposa kun je naar Arch Rock Entrance en vanaf Oakhurst kun je naar South Entrance. De vierde ingang is de Tioga Pass Entrance, een ingang in het Oosten van het park. De Tioga Pass is door de sneeuw een groot deel van het jaar gesloten, zelfs tijdens ons bezoek, halverwege juni.

Tips voor Yosemite National Park in Amerika

Wat kost een bezoek aan Yosemite National Park in Amerika?

Voor Yosemite National Park betaal je $35 per auto. Je ticket is 7 dagen lang geldig. Bezoek je meerdere nationale parken in Amerika? Dan is het al snel voordeliger om een America the Beautiful pass aan te schaffen. Deze pas kost $80 per auto en hiermee mag je een jaar lang onbeperkt alle nationale parken bezoeken.

Vervoer in het park

Yosemite is een druk bezocht nationaal park en dat geeft gelijk een probleem: parkeren! Als je in de zomer (maar ook halverwege juni al) niet vroeg in de ochtend komt, kun je echt nergens meer parkeren.

Zorg er dus voor dat je vroeg komt en weet wat je die dag wilt doen. In de vallei van Yosemite heb je veel parkeerplekken en er rijdt een bus rond. Deze bus is gratis en stopt eigenlijk bij alle belangrijke bezienswaardigheden in Yosemite. Ik kan je dan ook aanraden om heel vroeg een parkeerplek te zoeken en in de vallei alles met de bus te doen. Op de plekken buiten de vallei rijdt geen bus en is parkeren goed te doen.

Overnachten bij Yosemite

Yosemite is een groot park en er is veel te zien en te doen in Yosemite National Park. Ik kan je dan ook aanraden om dichtbij het park te overnachten, of om zelf in het park te slapen. Wij sliepen zelf op 2 uur afstand en dat vond ik zo zonde achteraf gezien, ondanks dat onze Airbnb echt fantastisch was.

Je kunt dan ook het beste in Yosemite Village slapen, dit kost wat geld, maar is het waard. Je kunt een overnachting boeken via deze link. Verder zijn er ook campings in het nationale park waar je kunt verblijven.

Reis je met een kleiner budget en wil je toch buiten het park overnachten? Dan kun je het beste slapen in Oakhurst of Mariposa. Een overnachting in Oakhurst boek je via deze link en een overnachting in Mariposa boek je hier

Je bent als je buiten het park verblijft veel tijd kwijt aan reizen, want de afstanden in het park zelf zijn al enorm.

Yosemite bezienswaardigheden: wat te doen in Yosemite National Park in Amerika?

Nu je alvast wat handige praktische Yosemite tips hebt verzameld is het tijd om je een antwoord te geven op de vraag: wat te doen in Yosemite National Park in Amerika? Er zijn in ieder geval talloze mooie Yosemite bezienswaardigheden en hieronder volgt een handige overzicht.

1. Op zoek naar de mooiste watervallen

Yosemite in Amerika is een paradijs voor de waterval liefhebber. Je vindt hier dan ook echt heel veel geweldige watervallen om te bezoeken. Hieronder vertel ik over een paar watervallen die je echt moet bezoeken.

Upper and Lower Yosemite Falls

De mooiste en meest bekende waterval van het nationale park is de Upper en Lower Yosemite Falls. Deze liggen dichtbij elkaar en zijn geweldig om te zien. Er stroomt water door de waterval tussen november en juli. Buiten deze maanden heb je kans dat de indrukwekkende waterval droog staat.

Yosemite Falls, Yosemite bezienswaardigheden

Bridalveil Falls

De Bridalveil Falls zijn heel indrukwekkend voor de zomermaanden beginnen. Dan stort hier namelijk behoorlijk wat water naar beneden. Wij werden hier dan ook drijfnat. De wandeling hier naar toe vanaf de parkeerplaats is kort en de waterval is echt de moeite waard. In de zomermaanden is hier ook water, maar wel veel minder dan in het voorjaar.

tips Yosemite in Amerika

Vernal Fall & Nevada Fall

De Vernal Fall en Nevada Fall zijn 2 watervallen die heel dichtbij elkaar liggen. Deze kun je alleen bereiken met een wandeling. De twee watervallen zijn beide heel indrukwekkend en mooi om te zien. Dit is echt iets wat je moet doen in Yosemite National Park!

2. Ga wandelen in Yosemite National Park

Naast watervallen bezoeken, is wandelen ook echt iets wat je moet doen in Yosemite in Amerika. Als je gaat wandelen ervaar je namelijk pas echt hoe ontzettend mooi de natuur hier is. Tijdens je hikes kom je geweldige bossen tegen, heb je uitzicht over de bergen en zie je prachtige watervallen. Hieronder zal ik je vertellen over een aantal wandelingen die je echt moet doen in Yosemite en die zeker behoren tot de beste Yosemite tips.

The Mist Trail

Een van de mooiste wandelingen om te doen in Yosemite National Park in Amerika is de Mist Trail. Dit is de wandeling die je moet doen om de Vernal Fall en Nevada Fall te bereiken die ik hierboven al noemde. De complete hike is 13 kilometer lang en wordt als zwaar aangegeven. Je kunt er ook voor kiezen om slechts een deel te doen en tot de eerste waterval te lopen. Dan is de wandeling een stuk minder moeilijk en ook gelijk slechts 2,5 kilometer lang.

doen in Yosemite: wandel de Mist Trail

Yosemite Falls trail

De Yosemite Falls zijn natuurlijk prachtig en als je ze van dichterbij wilt bekijken, zul je moeten hiken. Je hebt hiervoor meerdere opties. Wil je alles zien? Dan kun je de Yosemite Falls Trail volgen. Deze route is 11.6 kilometer lang als je helemaal naar de top loopt. Je zou ook een deel kunnen doen en kunnen hiken tot Columbia rock, dan is de wandeling 3.2 kilometer lang.

Een andere wandeling die je zou kunnen doen is de Lower Yosemite Fall Trail, deze wandeling is 1.6 kilometer lang en is gemakkelijk. Je komt dan heel dichtbij de Lower Fall uit en dat is wel echt de moeite waard. Je wordt natuurlijk zeiknat, maar de Lower Falls is een van de gaafste Yosemite bezienswaardigheden en moet je dus van dichtbij bekijken.

Yosemite Falls; doen in Yosemite Amerika

Mirror Lake

Mirror Lake is een prachtig meer omringd door bossen en bergen met een prachtige weerspiegeling. Als je alleen heen en terug loopt naar het meer is de wandeling zo’n 3.2 kilometer, loop je ook een heel rondje om het meer, dan is de wandeling 8 kilometer. Wij liepen zelf de korte route en pakten een klein stukje rondom het meer mee. Echt een aanrader deze hike!

Mirror Lake

Sentinel Dome

De wandelingen hierboven vind je allemaal in Yosemite Valley, maar buiten de vallei zijn ook nog genoeg mooie wandelingen om te doen. Zo deden wij de hike naar Sentinel Dome, deze wandeling is 3,5 kilometer lang en echt prachtig. Op het einde heb je namelijk vanaf een enorme rots een 360 graden uitzicht op de omgeving. Geweldig!

Sentinel Dome: Yosemite tips en Yosemite bezienswaardigheden
Sentinel Dome: Yosemite tips en Yosemite bezienswaardigheden
Sentinel Dome: Yosemite tips en Yosemite bezienswaardigheden

Andere wandelingen in Yosemite National Park in Amerika

Naast de vier wandelingen hierboven die wij deden, zijn er natuurlijk nog meer geweldige wandelingen. Zowel in de Yosemite Valley, als daarbuiten. Deze wandelingen kun je vinden op deze website.

3. Op zoek naar fantastische uitzichten

Als je gaat wandelen in Yosemite kom je al heel veel geweldige uitzichten tegen, maar ook met de auto kun je veel geweldige uitzichtpunten bereiken. Ik deel hieronder de mooiste uitzichtpunten.

Tunnelview

Het meest bekende uitzicht van Yosemite is Tunnelview. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de Yosemite Valley, de Bridalveil Fall en de bekende Half Dome. Echt een aanrader om hier te stoppen. In de ochtend heb je hier trouwens last van tegenlicht, dus je kunt hier het beste in de middag naar toe voor een mooie foto.

Tunnelview in Yosemite National Park in Amerika

Yosemite Valley View

Vanaf dit uitzichtpunt heb je een geweldig uitzicht op de Merced River en de rotsformatie El Capitan. Heel gaaf om te zien!

El Capitan Meadow

Vanaf hier heb je een uitzicht op El Capitan, een van de grootste rotsformaties van het park.

Swinging Bridge

Vanaf Swinging Bridge kijk je richting Half Dome en met wat mazzel weerspiegelt het water hier echt prachtig en kun je hier dus geweldige foto’s schieten.

Glacier Point

Naast Tunnelview is Glacier Point het mooiste uitzicht van Yosemite en een van de mooiste Yosemite bezienswaardigheden. Glacier Point vind je niet in de vallei, zoals de punten hierboven, maar bij Glacier Point Road. Langs deze weg vind je ook nog wat andere uitzichtpunten die enorm te moeite waard zijn. Naar Glacier Point gaan behoort in ieder geval tot de beste Yosemite tips.

Glacier Point
Glacier Point
Glacier Point

4. Mariposa Grove

Je hoeft niet perse naar Sequoia National Park om de indrukwekkende Sequoia bomen te kunnen zien. Je kunt deze namelijk ook op meerdere plekken in Yosemite National Park bewonderen. Een van de beste plekken hiervoor is Mariposa Grove. Wij sloegen dit zelf over, omdat wij ook nog naar Sequoia National Park gingen.

5. Maak een roadtrip over de Tioga Pass

De Tioga Pass stond bij ons op het lijstje omdat het een prachtige route moet zijn. Helaas was deze bergpas nog gesloten halverwege juni, door de late sneeuwval in het jaar. Jammer!

De Tioga Pass heeft een aantal prachtige plekken om te stoppen. Als je het geluk hebt om deze route te kunnen rijden, moet je sowieso stoppen bij Tioga Lake, Tuolumne Meadows, Tanaya Lake, Olmsted Point, Tuolmne Grove ne Merced Grove.

Yosemite tips: Hoe lang heb je nodig voor Yosemite National Park in?

Nu je weet wat je echt moet doen in Yosemite in Amerika en ik verteld heb over de mooiste bezienswaardigheden in Yosemite, is het tijd om te vertellen hoe lang je nodig hebt en om je te helpen bij een handige dagplanning.

Hoe lang je nodig hebt voor Yosemite National Park in Amerika hangt natuurlijk af van wat je er precies wilt doen. Als je er veel wilt hiken, zou je er zo een week kunnen vullen. Maar als je gewoon de belangrijkste Yosemite bezienswaardigheden wilt zien, zijn 2 volle dagen in principe genoeg. 3 dagen is nog net even handiger.

Op dag 1 kom je aan in Yosemite, probeer dat te doen via de Mariposa Grove of de Tioga Pass, dan heb je gelijk een van de mooiste Yosemite bezienswaardigheden bezocht. Deze dag heb ik niet meegeteld bij de volle dagen die je nodig hebt in Yosemite.

Op dag 2 bezoek je de vallei van Yosemite. Je kunt watervallen bezoeken, lekker hiken en genieten van geweldige uitzichten.

Op dag 3 heb je je laatste volle dag in Yosemite en neem je een kijkje bij Glacier Point Road en kun je hier mooie hikes maken. Op zich zou je het redden om deze dag ook alvast verder te rijden naar je volgende bestemming. Probeer dit te doen via Mariposa of de Tioga Pass, net welke je op dag 1 nog niet mee gepakt hebt.

Als je op dag 3 alleen naar Glacier Point Road ging en wat ging wandelen kun je op dag 4 verder rijden.

Yosemite Amerika

Verder reizen in Amerika

Na je bezoek aan Yosemite National Park in Amerika is er nog veel meer gaafs te zien in het land! Zelf reisden wij na Yosemite door richting Seqouia National Park en Kings Canyon National Park. Daarna gingen wij richting San Francisco om vanaf daar de Highway 1 te rijden richting Los Angeles. Voor Yosemite bezochten wij Lake Tahoe, wat ook prima te bereiken is vanaf het park.

Naast deze plekken zijn er nog veel meer prachtige nationale parken in Amerika. Wat dacht je van Joshua Tree of Death Valley? Lees ook eens mijn artikel vol met tips voor Californië, zodat je weet wat je in deze prachtige staat nog meer kunt doen!

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over Yosemite National Park in Amerika. Ik hoop dat je door dit artikel veel handige Yosemite tips hebt kunnen verzamelen en dat je nu weet wat de mooiste bezienswaardigheden in Yosemite zijn. Ik vond het in ieder geval een geweldig park en wat mij betreft is het echt een van de mooiste van het land!

Zou jij Yosemite in Amerika willen bezoeken?

Dit artikel bevat affliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow