Xi’an en het Terracotta leger; een enorme tegenvaller

door | Laatste update Jun 26, 2019 | Gepubliceerd Jun 19, 2018 | Azië, China | 14 reacties

‘Nee, in Xi’an moet je echt langer blijven.’ Dit was het advies wat wij voor onze reis kregen. Mijn advies nu: sla het lekker over. In China viel geen enkele plek mij tegen, maar Xi’an kon ons niet raken. Het Terraccotta leger voelde als een kermis en de rest van Xi’an was de 15 uur lange treinreis ook niet waard. Vandaag vertel ik je alles over ons tegenvallende bezoek aan Xi’an en het Terracotta leger.

6 uur vertraging

Voor wij naar Xi’an gaan bezoeken wij het geweldige Zhangjiajie, een plek waar wij echt verliefd op zijn geworden. Omdat wij eigenlijk nooit bedacht hadden dat je vanaf Zhangjiajie ook kan vliegen naar Xi’an, pakten wij de trein. Het zou een treinreis van 15 uur zijn en aan het einde van de avond zouden wij aankomen in Xi’an. Een hotel hadden wij al geboekt voor twee nachten, zodat we na onze treinreis gelijk konden gaan slapen.

Eenmaal aangekomen op het station in Zhangjiajie bleek al snel dat onze trein wat later zou gaan vertrekken. Geen probleem, we hadden een zitplek en even wachten maakten ons weinig uit. Een half uur later veranderde de tijd en zou de trein 3 uur later vertrekken. Wij besloten 20 yuan te betalen voor de vip lounge, zo konden wij in ieder geval onze elektronica opladen, hadden we Wifi en hele fijne stoelen. Terwijl we zaten te wachten veranderde onze vertrektijd elke keer weer. Tot we op een gegeven moment wel 6 uur vertraging hadden. Daar zit je dan, op een super druk en vol station, te wachten en te wachten. Of eigenlijk; letterlijk je tijd te verdoen. Maar goed, het is niet anders.

Als de tijd al een tijdje hetzelfde blijft krijgen we hoop dat de trein rond 15:00 ook eindelijk echt zou vertrekken. En ja hoor, rond 15:00 worden we geroepen; we kunnen de trein in! Eindelijk. Als je in China met de trein gaat moet je er sowieso 1 / 2 uur van te voren zijn, dus na bijna 8 uur wachten waren we het wel een beetje zat. Maar goed, onze treinreis kon beginnen. Eerst zou onze treinrit overdag zijn, inmiddels was het meer een nachttrein geworden. Wij hadden daar natuurlijk geen rekening mee gehouden en zaten op een stoel. Niet dat Xi’an hier iets aan kan doen, maar goed, je snapt in ieder geval dat onze trip naar Xi’an niet zo goed begon en dat dat niet meehelpt bij een goed humeur.

Eindelijk, we zijn er! 

Na 6 uur vertraging en een treinreis van ruim 15 uur zijn we eindelijk aangekomen in Xi’an. We hebben wel wat geslapen, maar echt veel is het natuurlijk niet. Bij aankomst is het ongeveer 6:00 in de ochtend. Als je het station uitloopt zijn er gelijk heel veel taxi’s die op je wachten. We gaan in de rij staan en binnen no time zitten wij in een taxi. Heel fijn dat ze je hier niet proberen op te lichten en gewoon zonder gedoe de meter aan zetten. Een voordeel aan Xi’an! Onze taxi chauffeur kan ons hotel niet echt vinden. Hij rijdt wat rond en uiteindelijk zet hij ons af vlakbij ons hotel. We zeggen maar dat het goed is en wandelen het laatste stuk. Gelukkig is er een 24 uurs receptie en is onze kamer in het hotel nog vrij. Inmiddels is het al rond half 8 / 8 uur. We besluiten onze wekker om 11:00 te zetten, zodat we nog naar het Terraccotta leger kunnen. Vrij brak worden wij wakker. We zoeken ontbijt en gaan daarna met de bus naar het busstation van Xi’an.

Met de bus naar het Terracotta leger

Eindelijk gaan we doen waarvoor we naar Xi’an gekomen zijn; we gaan een bezoekje brengen aan het Terracotta leger. Nu moet ik zeggen dat ik van te voren niet hele hoge verwachtingen had, want het leek mij al niet heel interessant, maar toch echt een must om te bezoeken. De bus naar het Terracotta leger hebben wij gelukkig zo gevonden. Met nog een paar andere toeristen gaan we richting het ‘indrukwekkende’ Terracotta leger. Onze bus is best leeg, dus het zal vast niet extreem druk zijn denk ik nog. Een uur later rijden we langs de ingang van het Terracotta leger en zie ik dat het wel degelijk druk is. Als we uit de bus stappen moeten wij nog best een stuk lopen naar de ingang waar we een kaartje kunnen kopen. Een kaartje kost 150 yuan (€20,-). Wij vinden het echt heel duur, maar goed, je mag het Terracotta leger natuurlijk niet missen als je een rondreis maakt door China, toch?

Het Terracotta leger

Toen we ons kaartje hadden moesten we nog een stuk lopen door een soort van park. Op zich geen probleem, want wandelen door een park vind ik nooit een straf. Daarna komen wij bij de rij, waar we moeten wachten. Echt lang duurt de rij gelukkig niet, ook al staan wij natuurlijk wel weer in de rij die het langste duurt. Eenmaal binnen heb je drie ruimtes waar je delen van het leger kunt bewonderen; hal 1, hal 2 en hal 3. Toevallig begonnen wij in hal 1. Dit is de grootste hal en dit is ook de hal die je vaak terugziet op de foto’s. Hoewel het niet extreem druk was, voelde ik gelijk een teleurstelling over mij heen komen. Ik had geen idee wat ik had verwacht, maar toen ik het zag dacht ik echt: ‘oh, is dit het?’.

We liepen een rondje door hal 1, lazen alle borden om zo wat meer te leren over het Terracotta leger en hoewel het best interessant was, verliet ik de hal niet met een voldaan gevoel. Hal 2 en 3 waren niet veel beter. De teleurstelling werd daar juist nog groter. De hallen waren namelijk zo donker, dat je echt heel weinig kon zien! Waarschijnlijk was het ter bescherming van de beelden en dat is natuurlijk goed, maar totaal niet hoe ik het had verwacht. Je hebt bij de hallen ook nog een museum, omdat wij er eigenlijk na de drie hallen wel klaar mee waren besloten wij niet meer naar het museum te gaan. We hadden er geen zin meer in. De entree van €20,- voelde voor ons als pure oplichting. Hoeveel winst zouden ze maken op een dag? Er waren zoveel mensen en die betalen allemaal het volle bedrag. Voor wat nou eigenlijk? Het is natuurlijk heel bijzonder, maar die hoge entree sloeg helemaal nergens op.

Terracotta leger Xi'an China
Terracotta leger Xi'an China
Terracotta leger Xi'an China
Terracotta leger Xi'an China

De kermis

In China hebben ze twee talenten: hele hoge entreeprijzen vragen voor werkelijkwaar alles en overal een kermisattractie van maken. Over de hoge entreeprijs had ik het net al, €20,- is natuurlijk belachelijk voor iets wat je binnen een uur gezien hebt. Maar de kermis hadden we toen nog niet eens gezien. Als je richting de uitgang loopt kom je namelijk allemaal stalletjes en kraampjes tegen. Iedereen wil je zooi verkopen van het Terracotta leger. Na een of twee verkopers heb je het wel weer gehad en had ik echt de neiging om te schreeuwen dat ik zijn zooi niet wilde. Maar goed, we houden ons in en lopen verder.

De kraampjes blijven en het lijken er steeds meer te worden. Er staan tientallen foodstalletjes die wederom de hoofdprijs vragen. Maar het ergste moet echt nog komen; de Amerikaanse ketens. Als je de foodstalletjes en de verkopers gepasseerd bent kom je in een straat met heel veel Amerikaanse fastfood ketens. De Mac Donalds, Subway, Burger King, echt alles is er te vinden. Dit slaat inmiddels toch helemaal nergens meer op? Wat heeft het nog te maken met een hele bijzondere opgraving? Kijk, dat je er wat kunt eten is best fijn, maar dit? Dit leek een complete kermis! Omdat we inmiddels best chagrijnig waren van deze dag besloten wij eerst onszelf te trakteren op de subway (want we hadden trek in brood) en daarna haalden wij ijs bij de Burger King. Het voelde heel dubbel, want al die Amerikaanse ketens en gekke stalletjes zorgden ervoor dat wij het Terracotta leger echt een kermis vonden, maar eten moesten wij toch.

De rest van Xi’an verkennen

Omdat wij de volgende dag met de nachttrein naar Pingyao gaan hebben wij nog een volle dag in Xi’an. Gelukkig maar, want wij wilden Xi’an ook heel graag verkennen. Wij hadden gehoord dat de stad super leuk was en dat er genoeg te doen is. Al snel hadden wij alles wel een beetje gezien in de stad. We bekeken de moslim wijk, bekeken wat tempels en aten super lekker. Xi’an staat niet voor niks bekend om het lekkere eten. Op zich was alles wat wij zagen mooi, alleen als je ergens naar binnen wilde moest je betalen. En dat waren geen kleine bedragen van €1,-, nee overal moest je gelijk €5,- of meer voor neerleggen. Doe dat voor 7 dingen en je budget gaat erg hard.

Nadat wij alles van buiten bekeken hadden wilden wij graag nog fietsen over de stadsmuur. Toen het vervolgens bleek dat je best veel moest betalen om op de stadsmuur te kunnen komen en je dan ook nog eens fietsen moest huren, waren wij er klaar mee. Natuurlijk snap ik dat fietsen niet gratis is, maar waarom moet je betalen voor een stuk muur? Ik woon in een stad met een stadsmuur, daar hoef ik toch ook niet voor te betalen? Wij besloten het niet te doen en waren helemaal klaar met Xi’an. Als je alles wilt doen wat je er kunt doen is het een flinke aanslag op je budget en het gaat echt tegen mijn principes in om voor sommige dingen te betalen. Als kers op de taart begon het ook nog te regenen. We doken een winkelcentrum in waar we de resterende uurtjes in Xi’an maar doorbrachten.

Xi'an China
Xi'an China
Xi'an China
Xi'an China

Ons gevoel over Xi’an 

Voor ons was Xi’an echt de tegenvaller van onze reis door China. Ik kijk er dan ook met hele gemengde gevoelens op terug. Aan de ene kant ben ik blij dat we er geweest zijn, zodat ik zelf kan oordelen over het Terracotta leger en het ergens toch ook wel een must-see is. Maar aan de andere kant had ik liever nog wat dagen langer in Yangshuo gebleven of wat meer tijd gehad in Beijing en de Chinese muur nog een keer bezocht. Ik kan niemand dan ook echt aanraden om een bezoek te brengen aan Xi’an.

Ben je nieuwsgierig naar het Terracotta leger? Ga er dan heen en bekijk het zelf. Een volle dag ernaast voor Xi’an zelf is dan genoeg. Toen wij tips vroegen bij onze route zei iedereen dat dat te kort is, maar zelfs als we overal in gingen hadden we tijd zat. Misschien als je verliefd wordt op Xi’an dat de tijd te kort is, maar goed, ik kan me het niet voorstellen. Uiteindelijk zaten wij dan ook met een vooral teleurgesteld gevoel op het station te wachten op onze nachttrein richting Pingyao.

Op het station werd de irritatie nog even extra groot. We hadden inmiddels al best een tijdje door China gereisd en waren al best wat gestaar gewend, maar zoals het op het treinstation in Xi’an was, was het nergens. Het was super druk, dus wij zaten op de grond. We zaten naast een Chinees gezin die ons steeds aankeek en naar ons lachte, op zich niet erg. Na een tijdje besloten wij een stukje te lopen. Toen wij opstonden zag ik in mijn ooghoeken dat wij ‘stiekem’ gefilmd werden. Oké, gebeurt vaker in China. Na een korte wandeling besloten wij ergens anders plaats te nemen. Om de tijd door te komen maakten wij wat domme selfies en domme filmpjes. Mensen keken naar ons. Een man staarde ons aan. Oneindig lang. Ik voelde me ontzettend ongemakkelijk, maar we bleven toch zitten. Totdat die man ons na vijf minuten nog steeds aanstaarde. Wij stonden op en de man wendde zijn blik maar niet, hij bleef ons ongegeneerd met open mond aanstaren. We liepen naar de rij voor de trein, we konden toch over een half uurtje instappen. Daar ging het gestaar nog even verder en werden er stiekem nog wat foto’s gemaakt. Het stopte pas toen ik besloot om terug te staren. Ik heb me in China geen enkele keer echt ongemakkelijk gevoeld door het feit dat ze westerse mensen interessant vinden, maar in Xi’an was ik het even helemaal zat. Ons gevoel over ons bezoek aan Xi’an kan ik dan ook het beste omschrijven met deze foto:

Xi'an China

Ons gevoel is natuurlijk vooral zo doordat veel dingen tegen zaten, wij het Terracotta leger een grote kermis vonden en de rest van Xi’an draaide om geld. Overal die hoge entree prijzen, voor dingen die niet eens echt heel boeiend zijn. Nee, Xi’an en het Terraccotta legen zijn het niet voor ons. Het kon ons niet pakken. Maar jou misschien wel!

Gelukkig maakt de rest van China veel goed

Mocht je twijfelen over een reis naar China en dan alleen dit artikel lezen zal je niet denken: ja ik ga lekker naar China toe! Dat is natuurlijk absoluut niet de bedoeling, want China is echt een geweldig mooi land. Ik vond de mensen super vriendelijk en heb genoten van de steden en de natuurgebieden die wij hebben gezien. Alleen Xi’an en het Terracotta leger vielen voor ons heel erg tegen, maar dat neemt niet weg hoe geweldig onze reis over het algemeen was. Dus, baseer je keuze om wel of niet naar China te reizen niet alleen op dit artikel, maar kijk nog even verder. Want China is echt geweldig! Ik schreef zelfs een artikel waarin ik vertel waarom China zo geweldig is en jij er ook heen zou moeten gaan! 

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Welke plek is jou tegen gevallen op reis?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow