Windsor Castle, een leuke dagtrip vanuit Londen

door | Laatste update Oct 25, 2023 | Gepubliceerd Nov 8, 2020 | Engeland, Europa | 26 reacties

Windsor Castle is een prachtig oud kasteel in Engeland. Queen Elizabeth bracht hier graag het weekend door en daarmee is het het oudste kasteel ter wereld dat nog steeds wordt bewoond. Windsor Castle vind je in het historische stadje Windsor, vlakbij de Britse hoofdstad Londen. Windsor Castle bezoeken is een must voor iedereen die houdt van kunst, prachtige architectuur of interesse heeft in het Engelse koningshuis. Het kasteel is door de ligging de perfecte dagtrip vanuit Londen. In dit artikel vertel ik je alles over een dagtrip naar Windsor Castle, zodat jij ook lekker op pad kunt tijdens je volgende citytrip!

Windsor Castle

Windsor Castle is het oudste bewoonde kasteel van Engeland en ook gelijk het grootste, oudste bewoonde kasteel ter wereld. Het kasteel vind je in het plaatsje Windsor, dat nog geen uur van Londen vandaan ligt. Queen Elizabeth verbleef regelmatig in het kasteel. Gelukkig is het kasteel geopend voor publiek en kun je dit prachtige bouwwerk van binnen bewonderen. 

Windsor Castle werd in 1070 gebouwd als verdedigingburcht, daarna is er nog heel veel veranderd en verbouwd. Pas in de 14e eeuw werd het kasteel een Koninklijke residentie en in 1475 startte de bouw van de St. George’s Chapel. Het kasteel is sinds 1845 geopend voor publiek.

Een dagtrip naar Windsor Castle

Al tijdens ons eerste bezoek aan Londen staat het hoog op onze bucketlist: een dagtrip naar Windsor Castle. Het kasteel waar Queen Elizabeth nog regelmatig haar dagen doorbracht tot vlak voor haar overlijden, moet namelijk prachtig zijn. En dat willen wij met eigen ogen zien!

Pas tijdens ons derde bezoek hebben wij de tijd om ook echt een dagtrip naar Windsor Castle te maken en wat zijn we blij dat we dat hebben gedaan. Het is de perfecte dagtrip vanuit Londen om even de stad te ontvluchten, om even meer te zien van Engeland en om gewoon even te genieten van een geweldig mooi stukje architectuur. 

Ook als je niet in Londen verblijft en gewoon op reis bent in Engeland is een dagtrip naar Windsor Castle echt een aanrader. Langer heb je overigens ook niet nodig, in één dag kun je zowel het kasteel als het dorpje zelf bewonderen. Daarnaast heb je dan ook nog genoeg tijd voor een deel van de Long Walk. 

Ik vertel je in dit artikel alles wat je moet weten over een dagtrip naar Windsor Castle en het bezoeken van Windsor Castle. 

Hoe bereik je Windsor? 

Windsor Castle ligt in het plaatsje Windsor en is gemakkelijk te bereiken. Vanuit Londen kun je het beste de trein of de bus pakken richting Windsor. 

Voor de trein zijn er verschillende opties. Je moet in ieder gevel richting het station Windsor&Eton Central, of Windsor&Eton Riverside. Die laatste ligt iets verder bij het kasteel vandaan, maar is nog steeds dichtbij.
Je kunt vanaf het treinstation Paddington reizen richting Windsor. De reis duurt dan tussen de 30 en 45 minuten en je hebt 1 overstap op Slough. Dit is de meest snelle optie om Windsor te bereiken. Een enkele reis kost £11.30. 

Wil je liever niet overstappen? Dan start je je reis op het station London Waterloo. De treinreis duurt dan tussen de 50 en 60 minuten. Een enkele reis kost tussen de £11.10 en £14.30. Dit is afhankelijk van of je de trein pakt richting Windsor&Eton Riverside of richting Central. Central is duurder en de trein gaat minder vaak. 

Je kunt ook kiezen voor een bus richting Windsor. Deze bussen vertrekken vanaf London Victoria. 

Wij kozen zelf voor de directe treinrit van Waterloo naar Windsor&Eton Riverside. Dit ging heel gemakkelijk en snel. Je kan je ticket gewoon op het station kopen. Het makkelijkste is om gelijk voor een retour te kiezen. 

Windsor Castle bezoeken: tickets voor Windsor Castle 

Voor een bezoek aan Windsor Castle kun je of vooraf online, of ter plaatse tickets kopen. Kies je ervoor om bij het kasteel zelf pas tickets te kopen? Bereid je dan voor op een behoorlijk lange rij. Zelf hadden wij online al tickets gekocht en konden daarom de rij om tickets te kopen zo overslaan. Tickets voor Windsor Castle bestel je via deze website.

Wij betaalden £22,50 entree per persoon (2019), maar de prijzen veranderen ieder jaar. De prijzen voor 2023 liggen op £28,- per persoon voor een volwassene. Voor een kind betaal je £15,50 en een student betaalt £18,-. Kinderen onder de vijf jaar zijn gratis. Dit zijn de prijzen voor tickets die je online koopt, ter plekke is het net iets duurder.

Het kasteel bezoeken 

Als je je tickets hebt ga je nog door een security check heen en dan kun je het kasteel bezoeken. Je krijgt een audiotour mee zodat je wat achtergrond informatie krijgt over de dingen die je ziet. Gelijk bij binnenkomst heb je alleen een aantal prachtige uitzichten op het kasteel. Wat een mooie plek is dit! 

Dagtrip naar Windsor Castle
Dagtrip naar Windsor Castle
Windsor Castle Engeland
Windsor Castle bezoeken / Dagtrip naar Windsor Castle

Windsor Castle heeft ook een aantal bekende plekken die je tijdens je bezoek aan het kasteel zeker even moet bezoeken. Hieronder vertel ik je hierover.  

De State Apartments

Dit is het deel van het kasteel waar staatshoofden worden ontvangen. Het kan voorkomen dat dit deel van het kasteel niet open is voor publiek tijdens je bezoek aan Windsor Castle. Dit is zonde, aangezien dit een van de mooiste stukken van het kasteel is. De State Apartments zijn namelijk heel luxe ingericht met prachtige kroonluchters, schilderijen en meubels uit de zeventiende eeuw. Ook vind je er schatten uit de Royal Collection. Op internet kun je vinden wanneer de State Apartments in gebruik zijn en wanneer je ze niet kunt bezoeken. Zo weet je dus op welke dag je het beste je dagtrip naar Windsor Castle kunt doen. 

In de State Apartments is het niet toegestaan om foto’s te maken. Je zult me dus op mijn woord moeten geloven dat het er echt heel mooi is! 

Queen Mary’s Dolls’ house

Dit is een van de grootste poppenhuizen ter wereld. Het poppenhuis is gemaakt tussen 1921 en 1924. Het is een prachtig huis en er hebben meerdere kunstenaars aan het poppenhuis gewerkt. Er is zelfs stromend water in het poppenhuis, bijzonder! De wijnflessen zijn ook gevuld met echt wijn en de liften in het poppenhuis werken echt. Je kunt een rondje om het poppenhuis heen lopen en ook hier zijn foto’s niet toegestaan. 

St. George’s Chapel 

Bij Windsor Castle vind je ook een kerk, gebouwd in de gotische stijl. De kerk wordt nog steeds gebruikt voor diensten en kun je daarom op zondag niet bezoeken. Op de andere dagen kun je hier wel een kijkje nemen. Foto’s van binnen zijn niet toegestaan, maar je kunt wel gewoon een kijkje nemen. Ook van buiten is het een prachtig en indrukwekkend gebouw om te zien. In de kerk hebben meerdere Royal Weddings plaats gevonden, waaronder die van Harry en Meghan. 

Windsor Castle bezoeken

Naast deze drie bekende plekken kun je sinds 2020 ook de tuinen van het kasteel bezoeken. Deze tuinen waren sinds 1970 gesloten voor publiek en zijn nu dus weer geopend. Tijdens ons bezoek was dit nog niet zo, dus ik heb ze helaas niet kunnen zien. 

Verder vond ik het kasteel gewoon prachtig om door rond te lopen. Want niet alleen bij binnenkomst zie je prachtige dingen, maar eigenlijk gewoon de hele tijd. Daarom hieronder nog wat foto’s van ons bezoek aan Windsor Castle. 

Windsor Castle bezoeken
Windsor Castle bezoeken / Dagtrip naar Windsor Castle
Kasteel Engeland
Windsor Castle bezoeken / Dagtrip naar Windsor Castle
Windsor Castle Engeland

De wisseling van de wacht 

Bij veel kastelen en paleizen in Engeland kun je de wisseling van de wacht bewonderen. Een bekende plek hiervoor is de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace in Londen. Maar ook bij Windsor Castle kun je de wisseling van de wacht meemaken. Dus ga je Windsor Castle bezoeken en wil je de wisseling van de wacht zien? Lees je dan van te voren goed in, zodat je het niet mist. De wisseling van de wacht vindt namelijk niet elke dag plaats. Meestal kun je de wisseling zien om 11:00 op dinsdag, donderdag en zaterdag. De guards marcheren door het stadje Windsor en marcheren daarna het kasteel binnen. Binnen vindt de wisseling van de wacht plaats. Wij kwamen per toeval bij het kasteel aan toen de wisseling van de wacht net bezig was. Wij zagen daarom de Guards het kasteel binnen gaan, leuk om te zien!

Wil je zeker weten dat je de wisseling van de wacht niet mist? Bekijk dan voor je dagtrip naar Windsor Castle deze website.

Windsor Castle bezoeken | Dagtrip vanuit Londen | Dagtrip naar Windsor Castle

Het stadje Windsor 

Na je bezoek aan Windsor Castle is het ook leuk om even door de straten van Windsor zelf te lopen. Het is klein, maar er is een leuke winkelstraat en er zijn wat leuke, knusse straatjes om doorheen te slenteren. Er zijn buiten het kasteel ook genoeg leuke plekken waar je lekker iets kunt eten of drinken. Zeker de moeite waard dus om even door Windsor zelf te lopen, nu je er toch bent! 

Windsor Castle bezoeken | Dagtrip vanuit Londen | Dagtrip naar Windsor Castle

The Long walk 

Als je windsor gaat bezoeken wil je waarschijnlijk ook even een kijkje nemen bij de Long Walk. Dit is een wandelpad die je van Windsor Great Park naar Windsor Castle leidt. Het pad is omringd door bomen en tijdens het lopen heb je een prachtig uitzicht op Windsor Castle. De gehele wandeling is zo’n 5 kilometer lang. Zelf kozen wij ervoor om een deel te doen, zodat we evengoed het uitzicht hadden op het kasteel. Hoe verder je loopt, hoe rustiger het wordt op het wandelpad. Het begin is heel druk. 

Windsor Castle bezoeken | Dagtrip vanuit Londen | Dagtrip naar Windsor Castle

Andere leuke dingen om te combineren met een bezoek aan Windsor Castle 

Windsor Castle is de perfecte dagtrip vanuit Londen. Je kunt een bezoek aan het kasteel dan ook perfect combineren met een citytrip naar de Britse hoofdstad. Er is daar genoeg te doen om je meerdere dagen of misschien zelfs wel een volledige week te vermaken. Wij bezochten Londen inmiddels drie keer en zijn nog steeds niet uitgekeken. Lijkt een stedentrip naar Londen je leuk? Lees dan ook eens mijn artikel met Londen tips of lees over de onbekende bezienswaardigheden in Londen

Wil je je bezoek aan Windsor Castle met andere leuke plekken combineren? Je kunt ook een gave roadtrip maken door Engeland, of de plaatsen Oxford, Cambridge en Bath bezoeken. Allemaal relatief dichtbij en het schijnt allemaal prachtig mooi te zijn! 

Ik vond onze dagtrip naar Windsor Castle in ieder geval heel leuk en geslaagd en ik kan het iedereen aanraden. Het gebouw is prachtig om te zien, van binnen en van buiten. Wil je dit artikel over Windsor Castle bezoeken later nog eens lezen? Bewaar hem dan op Pinterest! 

Heb jij Windsor Castle al eens bezocht? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows