Wild Card Zuid-Afrika: wel of geen Wild Card voor je reis?

door | Gepubliceerd Dec 27, 2023 | Afrika, Zuid-Afrika | 0 Reacties

Reis je binnenkort naar Zuid-Afrika en twijfel je of je een Wild Card aan moet schaffen voor je reis? In dit artikel vertel ik je alles over de kaart en help ik je bij je keuze. Ik deel de voordelen, de kosten en vertel wanneer het de moeite waard is en wanneer niet. In dit artikel wordt het duidelijk of je wel of geen Wild Card voor Zuid-Afrika nodig hebt!

Wild Card voor Zuid-Afrika

Een Wild Card is een pas die een jaar geldig is waarmee je alle nationale parken in Zuid-Afrika kunt bezoeken. Naast de nationale parken kun je nog wat andere plekken gratis bezoeken met de Wild Card. De kaart is vrij duur en is daarom niet bij elke reis voordelig. Of je dus wel of geen Wild Card voor Zuid-Afrika moet aanschaffen, hangt enorm af van je uiteindelijke reis. Wij hebben vooraf een berekening gemaakt en kwamen erop uit dat hij voor onze reis voordelig was. Helaas bleek dit gebaseerd op veel vage en foute informatie op het internet, waardoor het niet zoveel meer uitmaakte. Daarom schrijf ik ook dit artikel, zodat je echt een goede keuze kunt maken en je keuze baseert op juiste informatie!

Ik zal eerst vertellen over de kosten van een Wild Card voor Zuid-Afrika. Daarna zal ik iets vertellen over waar hij geldig is, wanneer hij voordelig is voor jouw reis en ik vertel ook hoe wij het hebben ervaren om te reizen met een Wild Card in Zuid-Afrika.

Kosten voor een Wild Card  

Er zijn heel veel verschillende Wild Cards, alleen als je geen Zuid-Afrikaans paspoort hebt, is er maar 1 die je kunt kiezen. Dat is de International All Parks Cluster. Je zult zien dat deze een stuk duurder is dan de andere passen voor locals of voor mensen die in het continent Afrika wonen. Misschien even slikken, maar gezien het inkomensverschil ook niet zo gek.

Je kunt een Wild Card kopen voor 1 persoon, voor een koppel of voor een familie. Op een familiekaart mogen maximaal 7 mensen reizen, waarvan niet meer dan 2 personen ouder dan 18 mogen zijn. Een Wild Card voor 1 persoon kost 3.780 ZAR, dit is ongeveer €185,-. Voor een koppel kost een kaart 5.905 ZAR, dit is ongeveer €289,-. Reis je met een familie Wild Card? Dan betaal je 7.065 ZAR, dit is ongeveer €346,-. Deze prijzen zijn geldig tot oktober 2024. Tijdens onze reis (zomer 2023) lagen de prijzen nog een ruime €10,- lager.

Waar is de Wild Card geldig?

De Wild Card is geldig in alle SANParks van Zuid-Afrika. Dit zijn de nationale parken zoals het Krugerpark, het Addo Elephant Park en Hluhluwe-Imfolozi. Maar ook in Tsitsikamma National Park is de Wild Card geldig. Daarnaast zijn er nog meer plekken waar je gratis toegang krijgt met een Wild Card. Zo kun je gratis naar het Robberg Nature Reserve, Boulders Beach en Kaap de Goede Hoop. Maar ook de 3 parken in eSwatini zijn gratis te bezoeken met een Wild Card.

Hoewel er dus veel plekken gratis te bezoeken zijn met een Wild Card in Zuid-Afrika, zijn er ook een paar plekken waar de kaart niet geldig is. Zo is de kaart niet geldig bij het iSimangaliso wetland park en kun je hem bij een tour vaak ook niet gebruiken. De entreeprijs zit dan al inbegrepen bij de tour en korting krijg je meestal niet (heel soms wel, als je ernaar vraagt). Ook bij Kirstenbosch in Kaapstad betaal je gewoon entree en bij de privéreservaten in Greater Kruger moet je ook met een Wild Card nog steeds de entree kosten betalen.

Voor een compleet overzicht waar de Wild Card geldig is, kun je het beste even een kijkje nemen op de website van SANParks.

Wild Card Zuid-Afrika: Kruger
Wild Card Zuid-Afrika
Wild Card Zuid-Afrika

Hoe schaf je een Wild Card aan?

Als je een Wild Card wilt kopen kun je dit doen via de website van SANParks. Je vult online al je gegevens in, je betaalt en krijgt vervolgens je pas via de mail opgestuurd. Je krijgt hem tegenwoordig niet meer fysiek thuis gestuurd. De mail kun je printen en dan kun je hem overal laten zien. Vanaf het moment van aankopen is hij 1 jaar geldig.

Je kunt er ook voor kiezen om ter plekke een Wild Card te kopen. Dit kan bij de nationale parken in Zuid-Afrika.

Hoe werkt een Wild Card precies?

Op de plek waar je entree betaalt, zeg je dat je een Wild Card hebt. Deze laat je vervolgens zien. Je moet je dan vaak evengoed registreren door al je gegevens op een formulier in te vullen, maar kunt vervolgens zonder iets te betalen naar binnen. Elke keer als wij ergens entree moesten betalen gaven wij aan dat wij een Wild Card hadden, dan vertellen ze je het vanzelf wel als het niet geldig is. Het is handig om je Wild Card wel fysiek bij je te hebben en hem dus uit te printen. Internet is niet overal even snel en er is ook niet altijd stroom.

Is een Wild Card voordelig?

Of een Wild Card voor Zuid-Afrika voordelig is of niet, hangt van je reis af en ook wel van je reisgezelschap. Daarom zet ik in dit deel van het artikel eerst wat entreeprijzen voor je op een rij. Daarna zal ik vertellen wanneer een Wild Card voordelig is en wanneer niet.

Entreeprijzen voor parken in Zuid-Afrika

Ik zal hieronder wat entreeprijzen delen van de meest populaire plekken, zodat je snel kunt zien of een Wild Card voor Zuid-Afrika voordelig is of niet. De prijzen zijn per persoon voor internationale reizigers. Ze zijn geldig tot oktober 2024. Ik deel steeds eerst de prijs voor volwassene en daarachter die voor kinderen (2-11 jaar)

Kruger National Park: 486 ZAR (€23,81) / 243 ZAR (€11,91)
Addo Elephant Park: 397 ZAR (€19,45) / 199 ZAR (€9,75)
Boulders Beach: 190 ZAR (€9,31) / 95 ZAR (€4,65)
Kaap de Goede Hoop: 400 ZAR (€19,60) / 200 ZAR (€9,80)
Tsitsikamma National Park: 296 ZAR (€14,50) / 148 ZAR (€7,25)
Hluhluwe-Imfolozi: 240 ZAR (€11,76)  / 120 ZAR (€5,88)

Dit zijn een aantal voorbeelden van prijzen, zodat je een beetje een beeld krijgt. Je betaalt entree per dag of per nacht. Dit betekent dus als je 2 nachten in Kruger verblijft, dat je 2 keer entree betaalt, ook als je hierdoor 3 dagen rondrijdt in Kruger. Verblijf je 2 nachten buiten Kruger en rijd je 3 dagen Kruger in, dan betaal je 3 keer entree. Hierover is online veel onduidelijkheid, maar dit is hoe het werkte tijdens ons bezoek aan Kruger in 2023.

Wanneer is een Wild Card voordelig?

Nu je de prijzen weet, kun je voor je eigen reis een berekening maken of een Wild Card voordelig is of niet. Bezoek je nog plekken die ik hierboven niet noem? Dan kun je het beste even kijken op deze website, hier vind je alle toegangsprijzen.

Kruger kost je per persoon 486 ZAR, dus met 2 volwassene ben je er elke dag dat je hier verblijft al 972 ZAR kwijt. Verblijf je 6 nachten in het Krugerpark? Dan is een Wild Card voor koppels bijna net zo duur als steeds los entree betalen. Vanaf 7 nachten ben je met een Wild Card altijd goedkoper uit, ook als je naast Kruger geen ander park meer bezoekt.

Een Wild Card is ook voordeliger als je 3 nachten in Kruger verblijft en verder alle plekken die ik hierboven genoemd heb bij het deel over de entreeprijzen ook 1 dag bezoekt. Bij 2 nachten in Kruger zal het heel afhankelijk zijn van of je nog meer nationale parken bezoekt die ik hierboven niet heb genoemd. Verblijf je alleen in Kruger en omgeving en blijf je niet lang? Dan is de kans groot dat een Wild Card niet voordelig is tijdens je reis. Reken dit echter altijd even na!

Wild Card Zuid-Afrika

Waren wij goedkoper uit door de Wild Card in Zuid-Afrika?

Een Wild Card voor Zuid-Afrika kan dus vooral voordelig zijn als je Kruger meerdere dagen bezoekt en ook de andere parken gaat bezoeken in Zuid-Afrika. Zelf kozen wij voor een Wild Card, omdat het volgens onze eerste berekening heel veel geld zou schelen. Uiteindelijk bleek onze berekening niet te kloppen. Online staan veel wisselende dingen. Zo was het niet duidelijk of je in Kruger per nacht, of per dag zou betalen. Ook besloten wij uiteindelijk een tour te doen naar Hluhluwe-Imfolozi, dus konden wij daar onze Wild Card niet gebruiken. Verder gingen wij er vanuit dat we bij Betty’s Bay moesten betalen, maar was dit gesloten. En zo hadden we nog wel wat verkeerde berekeningen gemaakt.

Uiteindelijk bezochten wij 3 nachten Kruger, 1 nacht Addo, 1 dag Boulders Beach, 1 dag Kaap de Goede Hoop, 1 dag Tsitsikamma National Park, 1 nacht Hlane in eSwatini en 1 nacht Mlilwane in eSwatini met onze Wild Card. Ook bij het Robberg Nature Reserve was onze Wild Card geldig. Hadden wij hiervoor los entree betaalt, kwamen wij uit op 2.961 ZAR per persoon, met zijn tweeën is dit 5.922 ZAR. Wij hebben onze Wild Card er dan ook precies uitgekregen en 17 ZAR bespaart. Dit is nog geen euro in totaal. Nu was onze Wild Card iets goedkoper, maar een aantal entreeprijzen lagen ook net iets lager, dus het zal in ons geval ook echt op zoiets uitkomen. Het scheelde dus heel weinig bij ons, of het was niet voordeliger geweest!

Wild Card Zuid-Afrika

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over een Wild Card in Zuid-Afrika. Zelf was hij bij ons dus net aan voordelig. Reken dus ook goed uit of dat in jou geval ook zo is. Vooraf vonden wij het lastig om te bepalen of wij een Wild Card voor Zuid-Afrika moesten kopen of niet, dus hopelijk heeft dit artikel jou kunnen helpen!

Ben jij al eens in Zuid-Afrika geweest? Maakte jij toen gebruik van een Wild Card? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows