Whitsundays in Australië: 2 dagen zeilen in het paradijs

door | Laatste update Nov 28, 2021 | Gepubliceerd Feb 27, 2020 | Australië, Oceanië | 12 reacties

De mooiste en bekendste stranden van Australië vind je in de Whitsundays, een prachtig gebied met de witste stranden en het meest blauwe water ooit. De Whitsundays in Australië is een echt paradijs. Tijdens onze roadtrip door Australië gingen wij 2 dagen zeilen in Whitsundays en vandaag vertel ik je hier alles over.

Whitsundays in Australië

De Whisundayeilanden zijn een archipel gelegen bij de oostkust van Australië. De Whitsundays vind je in het hart van het grootste koraalrif ter wereld; het Great Barrier Reef. De Whitsundayeilanden bestaan uit maar liefst 74 verschillende eilanden, waarvan de meeste onbewoond zijn.

De beste uitvalbasis om meer te verkennen van dit gebied is Airlie Beach. Vanaf hier vertrekken verschillende tours die je meenemen naar de tropische eilanden van de Whitsundays in Australië en het Great Barrier Reef. In Airlie Beach zelf is weinig te doen, maar er zijn genoeg leuke eettentjes en winkeltjes om je even te vermaken. Ook heb je in Airlie Beach een groot, gratis zwembad, namelijk Airlie Beach Lagoon.

Een goede manier (of eigenlijk gewoon de beste manier) om de Whitsundays in Australië te ontdekken is door mee te gaan op een boot. Je hebt verschillende boten, van moderne catamarans, tot aan oude zeilschepen. Je kan een dagtrip doen, maar ook meer nachten op een boot verblijven. Zelf wilden wij graag een meerdaagse trip maken en uiteindelijk kozen wij ervoor om met Solway Lass 2 nachten en 2 dagen op ontdekking te gaan.

In dit artikel vertel ik je over onze 2 dagen zeilen in Whitsundays, maar ik vertel je ook welke andere tours je zou kunnen kiezen en wat mijn eerlijke mening was over 2 dagen zeilen in de Whitsundays in Australië.

De beste tours in de Whitsundays in Australië 

Er zijn veel verschillende opties als je gaat zeilen in Whitsundays, de meeste tours hebben alleen geen echte zeilboot meer. Sommige tours zijn gericht op jongeren die graag feesten en sommige tours zijn juist geschikt voor mensen die graag met andere kletsen, maar vooral lekker willen relaxen en de Whitsundays willen ontdekken. Op sommige tours worden kinderen wel toegelaten, bij andere niet. Voor je boekt is het dan ook heel belangrijk dat je je goed inleest en kijkt welke tour past bij jouw wensen. Hieronder volgen wat opties.

Solway Lass

Ik begin even met de tour die wij zelf gedaan hebben. Bij Solway Lass zeil je op een boot uit 1902, die gebouwd is in Nederland. Deze boot is van hout en is echt nog een prachtig, oud zeilschip. Deze boot staat bekend om het lekkere eten en de leeftijd is gemengd. Je mag niet je eigen drinken meenemen, er is een bar met eerlijke prijzen. De tweedaagse tour van Solway Lass vertrekt alleen op dinsdag en zaterdag. Je kan ook 3 of zelfs 6 dagen mee zeilen in de Whitsundays met Solway Lass.

Wings

Een van de andere boten die wij hebben overwogen was de boot van Wings. Deze boot gaat namelijk 6 dagen per week en is daarom heel flexibel. De boot van Wings is een Catamaran en je komt hier vooral twintigers tegen. Het eten van Wings schijnt ontzettend goed te zijn en in de avond is er een gezellig muziekje en wordt er met elkaar gekletst.

Ride to Paradise

Als we Solway Lass niet gedaan hadden, hadden wij waarschijnlijk gekozen voor Ride to Paradise. Dit is een wat luxere optie, waarbij je toch twee dagen op ontdekking gaat in de Whitsundays in Australië. Bij Ride to Paradise verblijf je in een luxe resort op een prachtig eiland. Je gaat vanaf dit resort met de boot op ontdekking in de Whitsundays.

Eureka

Een vierde optie is Eureka. Dit is een hele kleine boot, er kunnen namelijk maar 14 man mee. Deze boot is leuk als je wat wilt leren over zeilen, als je dit niet wilt, is de boot minder geschikt. Het eten op deze boot schijnt heel goed (en gezond) te zijn.

Dit zijn wat mij betreft vier goede opties. Maar er zijn er nog meer. Als je graag mee wilt op een partyboot kan je kiezen voor Clipper, Tongarra en Habibi. Wil je een hele kleine groep en een wat meer romantische trip? Dan kan je kiezen voor On ice Catamarans. Genoeg keuze dus!

Wij kozen uiteindelijk voor Solway Lass, omdat wij graag met een mooie zeilboot door de Whitsundays in Australië wilden reizen. Wij vonden dat er toch een beetje bij horen. Daarnaast kwam het ons goed uit om op dinsdag te vertrekken en hoorden wij dat dit volgens de locals de beste boot is. Je kunt een zeiltrip met Solway Lass boeken via de website

De boot van Solway Lass, tijdens 2 dagen zeilen in de Whitsundays Australië

2 dagen zeilen in de Whitsundays met Solway Lass

Wij boekten onze trip ruim drie weken van te voren en keken er ook al lang naar uit. In het hoogseizoen is het echt een must om ruim van te voren te boeken, voor ons was dit achteraf niet nodig. Bijna alle bedrijven doen ongeveer hetzelfde, dus ook als je niet met Solway Lass gaat, is het nuttig om verder te lezen, zodat je weet wat je kan verwachten!

Dag 1: de zeiltocht kan beginnen!

Op 9 april beginnen wij met 2 dagen zeilen in de Whitsundays in Australië. Het begint echt pas heel laat, we verzamelen namelijk pas om vijf uur bij de haven. Handig als je nog richting Airlie Beach moet rijden, onhandig als je er al bent. Je kan relaxen bij de Lagoon, of gewoon winkels kijken en uitgebreid lunchen. Parkeren kan bij de haven en kost 8 of 10 AUD per dag.

Op 17:00 verzamelen wij bij de haven, maar er is eigenlijk nog niemand. De tijd tikt verder en het is 18:00 als er eindelijk iemand van het personeel bij ons komt. Het begint dus niet zo heel goed, maar goed, we zouden sowieso pas om 18:00 echt gaan varen. Ondertussen zien we wel een mooie zonsondergang in de haven van Airlie Beach. 

Gonny (geen idee of je het zo schrijft) nam ons mee naar de boot en vertelde daar het een en ander over de trip. Kort daarna kregen wij van onze kok Nat wat snacks en werden wij naar onze kamers gebracht. Wij hadden een privé ensuite kamer en dus een eigen badkamer en iets meer ruimte. Heerlijk!

Vervolgens kwamen we met zijn allen op het dek en was het wachten op het diner. We raken aan de praat met wat mensen, vooral mensen uit de UK, ook al was onze groep ontzettend gevarieerd qua nationaliteiten. We ontdekken al snel dat we een super gezellige groep hebben en de eerste nacht slapen we dan ook niet voor twaalven.

Zonsondergang in de haven voor onze Whitsundays trip

Dag 2: Whitehaven Beach en snorkelen

Na een goede nachtrust worden wij wakker en gaan we richting het ontbijt. Tijdens het ontbijt kletsen we weer gezellig met de mensen op de boot. Gonny komt daarna en vertelt wat de plannen van deze dag ongeveer zijn.

Na een tijdje varen komen wij in de ochtend aan bij Whitehaven Beach. We zien al veel zeilboten om ons heen en even ben ik bang dat het ontzettend druk gaat zijn op het strand. Gelukkig valt dit honderd procent mee.

Met een klein bootje worden wij door Kieran (een van de andere personeelsleden) richting een strand gebracht. Dit is nog niet Whitehaven Beach, hier moeten we heen lopen, onze boot kan daar namelijk niet aanmeren. Als iedereen er is, neemt Harvey (de barman) ons eerst mee naar Hill Inlet Lookout, het populairste en mooiste uitzicht van de Whitsundays in Australië. We lopen door een soort bos en komen onderweg behoorlijk wat spinnen tegen. Van vrij klein, tot aan echt enorm. Ik vind ze niet eens eng. Eenmaal boven bekijken wij drie uitzichtpunten die echt adembenemend mooi zijn.

Het uitzicht op Whitehaven Beach, Whitsundays Australië
Het uitzicht op Whitehaven Beach, Whitsundays Australië
Het uitzicht op Whitehaven Beach,

Na de uitzichtpunten lopen wij richting Whitehaven Beach, waar wij nog 2 uur de tijd hebben om te zwemmen en te relaxen. Als je wilt zwemmen moet je niet vergeten om je Stingersuit aan te doen, ook rondom Whitehaven Beach vind je veel kwallen die hartstikke dodelijk zijn. Een Stingersuit krijg je gelukkig gewoon van Solway Lass.

Doordat wij 2 uur de tijd hadden op dit strand hadden wij Whitehaven Beach op een gegeven moment helemaal voor onszelf, dat was echt heel bijzonder en zo gaaf! 

De uren op dit ontzettend mooie strand vliegen echt voorbij. Ik denk echt dat dit een van de mooiste stranden is die ik ooit heb gezien. Ik ben echt onder te indruk. Rond het middaguur lopen we terug richting het kleine strandje, vanaf waar wij weer met kleine bootjes richting de grote boot gebracht worden. Daar staat een lekkere lunch op ons te wachten!

Whitehaven Beach Australië tijdens 2 dagen zeilen in de Whitsundays
Whitehaven Beach Australië tijdens 2 dagen zeilen in de Whitsundays
Whitehaven Beach Australië
Whitehaven Beach
Whitehaven Beach Australië tijdens 2 dagen zeilen in de Whitsundays

Na de lunch gaan de zeilen uit en zeilen we verder. Er staat alleen zo weinig wind, dat we nauwelijks vooruit komen. Na een tijdje gaat de motor weer aan en rond 16:00 zijn we bij onze snorkelspot. We krijgen een uitleg over het snorkelen, hijsen onszelf in een stingersuit en worden weer met kleine boten richting het snorkelplekje gebracht. Er zijn hele mooie stukken bij, maar helaas is ook een deel van het koraal dood.

Na het snorkelen maakt iedereen zich klaar voor het diner en een hele gezellige avond en genieten wij van de mooiste zonsondergang ooit!

2 dagen zeilen in de Whitsundays
Zonsondergang in de Whitsundays Australië
Zonsondergang vanaf de boot
Zonsondergang vanaf de Solway Lass

Dag 3: Snorkelen en meer waterpret

Onze laatste dag is het wat kouder, staat er meer wind en is er zelfs regen voorspeld. Toch is het in de ochtend nog best mooi weer. Dus na het ontbijt hijst iedereen zich weer in een stingersuit. We mogen snorkelen, maar ook gebruik maken van de ropeswing en de paddle boards. Er is ook een glass bottom boat en zo kan iedereen zich nog een ochtend vermaken. Wij gaan snorkelen. We zien wederom mooie plekken, maar ook hier is helaas veel koraal dood.

Na het snorkelen praten wij nog wat na en dan wordt ook het weer ineens veel slechter. Het begint te regenen en te waaien en we besluiten naar binnen te gaan. Rond 11 uur varen we terug richting Airlie Beach, maar omdat er zoveel wind staat, zijn we veel eerder terug dan gepland. Gelukkig is het weer nu een stuk beter en maken we nog een korte stop om nog eens een duik te nemen in het water.

Daarna was het echt tijd om terug te varen richting Airlie Beach en zat onze trip er alweer op.

snorkelen tijdens 2 dagen zeilen in de Whitsundays
snorkelen tijdens 2 dagen zeilen in de Whitsundays
snorkelen tijdens 2 dagen zeilen in de Whitsundays

Het eten en drinken  bij Solway Lass

Op de boot van Solway Lass krijg je echt ontzettend veel te eten. Je krijgt elke dag ontbijt, lunch en diner, maar ook is er een aantal keer een snack moment. Zo’n snack bestond vaak uit cake en wat fruit. Maar wij kregen ook saucijzenbroodjes en nacho’s als snack. Het menu zag er ongeveer zo uit:

Dag 1: snack (saucijzenbroodjes) en diner (taco’s / wraps + taart als dessert)
Dag 2: Ontbijt (croissant, toast, yoghurt en fruit), snack (fruit), lunch (hamburgers), snack (nacho’s), diner (kip Stroganof met rijst + taart als dessert)
Dag 3: Ontbijt (toast, donuts, yoghurt en fruit), snack (dingen die over waren), lunch (broodjes met divers beleg, waaronder tonijnsalade), snack (crackers / toastjes met diverse dips)

Wij vonden de kwaliteit van het eten goed en er was altijd meer dan genoeg voor iedereen. Heel fijn! Qua drinken zit koffie, thee en water inbegrepen. Als je wat anders wilt kun je dit kopen bij de bar. De bar is heel schappelijk geprijsd. Frisdrank kost 2,50 AUD en een biertje 5 AUD.

Slapen op de boot

Je heb verschillende kamers op de boot, zo heb je een 6 persoons dorm, een 4 persoons dorm, een privé kamer voor 2 personen met badkamer en een privé kamer voor 2 personen zonder badkamer. Wij wilden graag een eigen kamer en omdat de gewone zonder badkamer al volgeboekt was, kozen wij voor de ensuite kamer. Wij hadden hierdoor dus een eigen douche en toilet. Ideaal!

De kamers op de boot zijn heel klein. Je hebt bijna geen plek voor bagage. De bedden zijn wel prima en alles is schoon en netjes. Wij hebben prima geslapen. In de nacht vaar je niet en de kapitein zoekt een plek uit waar je beschut ligt, zodat de zee niet zo wild is. Bij ons had niemand last van zeeziekte.

Onze mening: wat vonden wij nou echt van 2 dagen zeilen in de Whitsundays?

Whithaven Beach is het mooiste strand dat ik ooit gezien heb, Hill Inlet Lookout was adembenemend, de boot was leuk, de crew vriendelijk en de groep ontzettend gezellig. Wij hebben echt een leuke tijd gehad en ik zou het zo weer doen. Toch waren er wat dingen die echt beter konden en dat vond eigenlijk iedereen. Zo zit je heel veel op de boot en doe je eigenlijk maar weinig activiteiten. Je bent 2 dagen aan het varen, maar stopt bijna nergens. Je ziet niet meer dingen dan dat je zou zien bij een dagtrip en dat vonden wij erg jammer. Als je op websites van andere aanbieders kijkt, zie je dat zij vaak net 1 stop extra maken. Ook al hangt het ook altijd af van het weer en van de getijden.

Daarnaast betaal je enorm veel voor een trip als deze (prijzen tussen de 500 en 600 AUD) en begint de eerste dag pas in de avond. De laatste dag ben je ook rond half drie alweer terug, dus uiteindelijk heb je maar een ruime 1,5 dag op de boot.

Toch had ik deze trip niet willen missen en vond ik onze tijd op de boot echt heel leuk. We hebben zoveel leuke mensen ontmoet en een prachtig strand mogen zien! Met een dagtrip mis je toch het hele groepsgebeuren, terwijl dat deze trip juist onvergetelijk maakt!

2 dagen zeilen in de Whitsundays
2 dagen zeilen in de Whitsundays

2 dagen zeilen in de Whitsundays in Australië is een van de hoogtepunten van onze reis door Australië geweest. Wat mij betreft mag je de Whitsundays in Australië dan ook echt niet missen en verdiend dit mooie stukje Australië een plekje op je bucketlist!

Ben je op zoek naar andere plekken in Australië waar je geweldige stranden vindt? Lees dan eens ons artikel over Jervis Bay voor meer inspiratie! En wil je dit artikel over 2 dagen zeilen in Whitsundays in Australië later nog eens lezen? Bewaar dit artikel dan op Pinterest! 

Ben jij al eens in de Whitsundays in Australië geweest?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow