Wereldreis voorbereidingen #7 | De laatste dingetjes regelen

door | Laatste update Oct 16, 2018 | Gepubliceerd Oct 16, 2018 | Voorbereidingen, Wereldreis | 0 Reacties

Zomaar lang op reis gaan, gaat helaas niet. Van te voren vergt het namelijk flink wat voorbereiding. Om jullie te laten zien wat je allemaal moet regelen en moet doen, heb ik de reeks wereldreis voorbereidingen in het leven geroepen. Ik vertelde je al welke vaccinaties je nodig hebt, waar je op moet letten bij het uitkiezen van een reisverzekering en of je je wel of niet moet uitschrijven bij de gemeente. Vandaag vertel ik je alles over de laatste dingen die je moet regelen, van een internationaal rijbewijs, tot aan diverse visa voor bepaalde landen.

Internationaal rijbewijs aanvragen 

Een van de dingen die je zo laat mogelijk moet doen, is het aanvragen van een internationaal rijbewijs. Een Internationaal rijbewijs is precies een jaar geldig na aanvraag en heb je nodig in sommige landen om met je Nederlandse rijbewijs te kunnen rijden. Hieronder vertel ik je hoe je een internationaal rijbewijs aanvraagt en waar je zo’n rijbewijs nodig hebt.

Waar vraag je een internationaal rijbewijs aan? 

Een internationaal rijbewijs kun je alleen in een ANWB winkel aanvragen. Online kan niet, dus helaas, je moet echt naar een winkel van de ANWB toe. Je kunt dit in elke winkel van de ANWB doen, behalve in de Human Nature Outlet winkels van de ANWB. Als ANWB lid kost een internationaal rijbewijs €17,95. Ben je geen lid van de ANWB? Dan betaal je €18,95.

Als je een internationaal rijbewijs gaat aanvragen heb je een geldig Nederlands rijbewijs nodig. Ook moet je een recente pasfoto meenemen. Staat op je rijbewijs geen woonplaats? Dan heb je ook een uittreksel van het BRP (basisregistratie personen) nodig.

Een internationaal rijbewijs wordt vervolgens bij de ANWB winkel binnen een paar minuten voor je klaar gemaakt. Je hoeft dus maar een keer heen en krijgt hem na aanvragen gelijk mee. Hierdoor kan je het tot een dag voor vertrek doen, wat handig is als je lang weg gaat, aangezien hij dan pas later verloopt.

Het lijkt erop dat je in internationaal rijbewijs alleen in Nederland aan kan vragen, bij de ANWB. Ben je in het buitenland? Dan kan je deze dus niet verlengen, lastig als je langer dan een jaar op reis gaat dus.

Wanneer heb je een internationaal rijbewijs nodig? 

Een internationaal rijbewijs is dus letterlijk een vertaling van je Nederlandse rijbewijs, zo kunnen ze in het buitenland ook zien voor welke voertuigen jij een geldig rijbewijs hebt. Niet in elk land is het hebben van een internationaal rijbewijs verplicht. Zo kan je in Europa eigenlijk overal terecht met je Nederlandse rijbewijs. Buiten Europa ligt dit echter anders.

In veel landen in Azië is je Nederlandse rijbewijs alleen geldig als je er een vertaling bij hebt, dus een internationaal rijbewijs. In sommige landen zijn de regels zelfs nog strenger. Heb je bijvoorbeeld een motorrijbewijs in Nederland en wil je motorrijden in Vietnam? Dan mag dit officieel niet, volgens de wet moet je namelijk een Vietnamees motorrijbewijs hebben. Toch wordt het wel gedoogd, maar of dit verstandig is?

Verder is in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland een internationaal rijbewijs ook verplicht. Ben je benieuwd of het verplicht is in het land van jouw bestemming? Op deze pagina van de ANWB vind je een heel handig overzicht.

Let op! Veel mensen denken dat als je een internationaal rijbewijs hebt, dat je in Azië (en andere werelddelen), ook gewoon scooter mag rijden. In Nederland mag dit ten slotte ook als je alleen een autorijbewijs hebt. In andere landen zijn de scooters alleen geen scooters, maar motoren volgens onze wet. Dit heeft te maken met het aantal cc. De ANWB medewerker schrijft gewoon op je internationale rijbewijs dat hij ook geldig is voor scooters, maar jouw verzekering trapt hier natuurlijk niet in. Krijg je een ongeluk met een scooter? Dan zegt je verzekering dat je zonder geldig rijbewijs rond gereden hebt op een voertuig en zijn de kosten voor jezelf. Sowieso heb ik mij altijd afgevraagd waarom mensen in andere landen ineens zonder rijbewijs op een motor stappen. In Nederland doe je dat toch ook niet? Je brengt niet alleen jezelf, maar ook andere behoorlijk in gevaar. Daarnaast staan Aziatische landen niet bekend om het veilige en gestructureerde verkeer, maar juist eerder om de hoeveelheid verkeersdoden. Eerder schreef ik al eens een artikel over de risico’s van het rondrijden met een ‘scooter’.

Waarom wij dan toch een internationaal rijbewijs hebben aangevraagd? Wij gaan twee maanden met de auto door Nieuw-Zeeland, maar zullen ook in Azië zo nu en dan een auto huren.

internationaal rijbewijs

Visa aanvragen voor je wereldreis 

Met het aanvragen van bepaalde visa zou ik niet te laat beginnen, maar het is vaak ook niet iets waar je al maanden van te voren mee begint. Wij hebben mazzel voor onze wereldreis en hoeven van te voren geen visum aan te vragen. Voor de bestemmingen die wij sowieso bezoeken is dit niet nodig. Hieronder vertel ik er kort iets over.

Visum voor Nieuw-Zeeland

Als je een Nederlands paspoort hebt, is een visum voor Nieuw-Zeeland niet zo ingewikkeld. Je krijgt namelijk bij aankomst gratis een toeristen visum voor drie maanden. Aangezien wij twee maanden door Nieuw-Zeeland gaan reizen is dit voor ons voldoende. Wel moet je andere dingen kunnen aantonen bij de grens, voor je drie maanden het land in mag. Zo moet je een retourticket hebben, of een ticket naar een ander land. Verder moet je kunnen aantonen dat je voldoende financiële middelen hebt en moet je paspoort nog minimaal 1 maand geldig zijn na vertrek uit Nieuw-Zeeland.

Wil je langer blijven en ook werken in Nieuw-Zeeland? Dan is een toeristen visum niet voldoende en moet je een working holiday visum aanvragen. Neem dan even een kijkje op de website van de ambassade van Nieuw-Zeeland.

Naast het visum, is er nog iets waar je rekening mee moet houden. Je moet namelijk bijna alles aangeven wat je het land in mee neemt. Op eten wordt streng gecontroleerd. Fruit mag bijvoorbeeld echt niet langs de douane! Een appel in je tas kan al een boete opleveren. Je moet hem met mazzel alleen weggooien.

Visum voor Indonesië

Wij moesten een ticket boeken uit Nieuw-Zeeland, om op een toeristen visum binnen te kunnen komen. Daarom kozen wij ervoor om tickets richting Bali te boeken. Na Nieuw-Zeeland zullen wij dus naar Indonesië gaan. Indonesië is nog steeds niet heel ingewikkeld qua visa, maar al iets minder makkelijk dan Nieuw-Zeeland.

Je kunt voor Indonesië van te voren een visum aanvragen van 60 dagen, zodat je onbezorgd 60 dagen in Indonesië kunt reizen. Je kunt ook bij de grens 30 dagen vrije toegang krijgen tot Indonesië. Deze 30 dagen kun je NIET verlegen. Verder kun je bij de grens ook ervoor kiezen om een visum on arrival te kopen voor 35 dollar. Deze kun je wel verlengen, wat betekent dat je dan na verlenging ook 60 dagen kunt blijven.

Makkelijk gezegd: ga je gratis naar binnen moet je na 30 dagen het lang verlaten. Betaal je? Dan kan je je visum on arrival ergens tijdens je reis in Indonesië met nog dertig dagen verlengen. Het verlengen kan soms wel veel tijd in beslag nemen. Als je weet dat je langer dan 30 dagen blijft, kun je daarom beter een visum aanvragen voor je naar Indonesië vertrekt.

Na Indonesië staat voor ons helemaal niks vast. Daarom hebben wij ook verder niks geregeld. De meeste landen die op ons verlanglijstje staan werken ook met een visum on arrival, of zijn prima aan te vragen in andere landen waar wij op dat moment zijn.

Reis je naar bijvoorbeeld China? Dan moet je op tijd beginnen met je aanvraag en kost dit wat meer moeite, tenzij je je aanvraag vanuit Hong Kong doet. Hier vertel ik je meer over het aanvragen van een visum in China. Start je je wereldreis met de Trans-Mongolië expres? Ook dan moet je best wat regelen qua visa. Hier kan Dewi van Backpack vol verhalen je alles over vertellen.

visum aanvragen

Spullen aanschaffen

Eerst zeiden wij dat wij geen spullen meer hoefden aan te schaffen voor onze wereldreis, maar in de praktijk valt dit toch nog een beetje tegen. Zo kwamen wij voor een groot dillemma: wel of geen wandelschoenen aanschaffen? En wat voor jasje is handig voor onze wereldreis? Uiteindelijk kozen wij ervoor om een paar wandelschoenen te kopen. Wij zijn nu beide eigenaar van Lowa Locarno wandelschoenen en zijn er tot nu toe heel blij mee. Of ze ook echt een meerwaarde zijn tijdens onze reis gaan we hopelijk snel ontdekken. Verder kochten wij nog een winddichte jas die ook gelijk waterdicht is.

Ten slotte schaften wij ook een universele gootsteenstop aan, kochten wij een waslijn, een autooplader voor onze telefoons en een telefoonhouder voor in de auto. Ook moesten wij nog iets halen waarmee wij onze wandelschoenen af en toe kunnen behandelen.

Afscheidsfeestje

Als allerlaatste voordat we gaan inpakken en vertrekken stond er nog een afscheidsfeestje op de planning. Wij nodigende een klein groepje vrienden uit voor een gezellig avondje zitten. Verder deden wij niet veel bijzonders, het was vooral heel gezellig. Het was wel gek, aangezien wij dit feestje al twee weken voor onze reis zou beginnen gaven en wij iedereen daarna ook gewoon nog zouden zien. Toch is het leuk om vlak voor zo’n lange reis iedereen nog even te zien!

Dit waren de laatste dingen die wij nog moesten doen en regelen voor onze wereldreis. Het enige wat we nu nog moeten is inpakken en vertrekken! Wij hebben er zin in.

 

Ben jij al eens op wereldreis geweest?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow