Wereldreis voorbereidingen #6 | Wel of niet uitschrijven bij de gemeente?
Wanneer ben je verplicht om je uit te schrijven?
Volgens de wet ben je verplicht om je uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als je binnen 12 maanden langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Deze 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het kan dus ook dat je binnen een jaar één keer een reis van 4 maanden maakt en één keer een reis van 5 maanden. De overige 3 maanden ben je in Nederland, maar toch ben je ook dan verplicht om je uit te schrijven bij de gemeente. Ga je een jaar op reis en vertrek je in juni en kom je terug in juni? Dan ben je 6 maanden weg in het ene kalenderjaar en 6 maanden in het opvolgende kalenderjaar. Toch ben je ook dan verplicht om je uit te schrijven. Bij 12 maanden wordt er namelijk niet perse gekeken naar een kalenderjaar.
Ga je werken in het buitenland, maar ben je korter dan 8 maanden weg? Dan moet je je alsnog uitschrijven. Je kan niet werken in het buitenland zonder je uit te schrijven. Houd je je huis aan en ga je naar het buitenland voor meer dan 8 maanden? Ook dan ben je verplicht om je uit te schrijven, je huis kan je evengoed behouden. Je kan je trouwens altijd uitschrijven, ook als je niet gaat werken en bijvoorbeeld vijf maanden wegblijft. De keuze is aan jou, niemand zal je tegenhouden.
Edit: over werken in het buitenland en je uitschrijven is veel verwarring. Wij hebben hier zelf geen ervaring mee. Veel mensen zeggen iets anders, vraag dus even na bij je gemeente of je je moet uitschrijven, als je korter dan 8 maanden weg bent, maar wel gaat werken.
Hoe moet je je uitschrijven?
Uitschrijven doe je vanaf 5 dagen voor vertrek en niet eerder. Zaterdag, zondag en feestdagen tellen niet mee binnen deze 5 dagen. Je moet je uit laten schrijven bij de gemeente waar je woont. Bij veel gemeenten moet je dit persoonlijk doen, maar op sommige plekken kan het ook schriftelijk. Staan er echter meer mensen op jouw adres ingeschreven en vertrekt niet iedereen? Dan kan het vaak niet schriftelijk en moet je persoonlijk langskomen. Als je je uitschrijft bij de gemeente kan je een bewijs van uitschrijving krijgen, dit kan je dan weer gebruiken bij een eventuele inschrijving in het buitenland. Een bewijs van uitschrijving kan je bij bepaalde gemeenten ook vanuit het buitenland aanvragen. Je moet dan natuurlijk wel al uitgeschreven zijn.
Als je je eenmaal hebt uitgeschreven betekent het niet dat je gegevens verdwijnen. Na uitschrijving uit de BRP worden je gegevens verplaatst naar het niet-ingezetene-deel van de BRP. Hier staan alle gegevens geregistreerd van mensen die korter dan vier maanden in een jaar in Nederland verblijven.
Maar wat nou als je pas tijdens je reis ontdekt dat je toch langer dan acht maanden in het buitenland wilt verblijven? Bij steeds meer gemeenten kun je je uitschrijving online doen. Kijk voor vertrek goed of dit ook voor die van jou geldt! Bij de mijne kan het helaas niet.
Wat zijn de gevolgen van het uitschrijven bij de gemeente?
Aan uitschrijven bij de gemeente zitten gevolgen en niet iedereen heeft daar zin in. Sommige gevolgen kunnen namelijk best nadelig zijn. Deze nadelen merk je misschien niet direct, maar wel op latere leeftijd of bij thuiskomst. Hieronder zal ik vertellen wat de gevolgen zijn.
Geen vast adres
Als je je uitschrijft bij de gemeente heb je geen vaste verblijfplaats meer en dus geen vast adres meer. Op zich niet erg, aangezien je je verblijfplaats tijdens je reis ook niet zult missen. Ook kan je gewoon een postadres opgeven zodat eventuele brieven gewoon op dat adres geleverd kunnen worden. Maar wat is dan het nadeel aan het niet hebben van een vaste verblijfplaats? Om bepaalde dingen aan te vragen moet je een woonadres op kunnen geven. Zonder woonadres kun je vaak geen verzekeringen en abbonomenten meer afsluiten. Ook het aanvragen van een nieuwe bankpas of een creditcard kan heel lastig, dan niet onmogelijk zijn.
AOW
Ja, dit is dus zo’n punt waar je op dit moment misschien nog niet zo bij stil staat en dus in eerste instantie weinig van zult merken. Als je je uitschrijft bij de gemeente heeft dit invloed op je AOW uitkering. Per jaar dat je staat uitgeschreven bij de gemeente lever je 2% in op je AOW. Na 1 jaar is dat nog wel te overzien, maar ga je 4 jaar naar het buitenland? Dan mis je toch een flink bedrag. Je kunt je bij de Sociale Verzekeringsbank verzekeren, zodat je deze 2% per jaar niet verliest. Dit moet je wel binnen een jaar na vertrek geregeld hebben, anders ben je te laat. De premie van deze verzekering is afhankelijk van je inkomen, met een minimumpremie, voor het geval je geen inkomen hebt.
Uitkeringen
Op het gebied van uitkeringen en sociale voorzieningen is het in Nederland goed geregeld. Je krijgt kinderbijslag als je kinderen hebt, kan huurtoeslag krijgen voor je huurhuisje, krijgt zorgtoeslag en als je werkloos bent kan je een ww aanvragen. Als je je uitschrijft bij de gemeente vervalt het recht op deze uitkeringen en subsidies. Een flinke domper als je je huurhuis aanhoudt of reist met kinderen jonger dan achttien. Uitkeringen in Nederland vervallen dus ook, ook bijvoorbeeld je Wajong en je ww kan je niet meer aanhouden.
Verzekeringen
Het uitschrijven bij de gemeente heeft ook gevolgen voor je verzekeringen. Als je je uitschrijft bij de gemeente geven sommige verzekeringen geen dekking meer. Dit geldt bijvoorbeeld voor je aansprakelijkheidsverzekering en je doorlopende reisverzekering. Ja, dat lees je goed, je doorlopende reisverzekering dekt je reis niet meer, zodra je je uitschrijft bij de gemeente. Je moet je dan verzekeren bij een speciale verzekeraar voor wereldreizigers. Special Isis is hier een voorbeeld van. Dit is natuurlijk gelijk een stukje duurder dan een doorlopende reisverzekering.
Houd er rekening mee dat je je verzekeringen zelf moet stopzetten, dit gaat niet automatisch. Houd je je verzekeringen toch aan? Dat kan, maar je betaald dan premie voor een verzekering die je niet kunt gebruiken.
Verder kan het uitschrijven bij de gemeente invloed hebben op je zorgverzekering, maar dit hoeft niet altijd. Veel mensen denken dat zodra je je uitschijft bij de gemeente, je ook geen zorgverzekering meer hoeft te behouden. Dit klopt echter niet. Iedereen in Nederland heeft een plicht om een zorgverzekering te hebben, ook als je niet staat ingeschreven. Deze plicht stopt pas als je langer dan 12 maanden in het buiteland bent.
Dit betekent dus dat je na uitschrijving een zorgverzekering hebt, waar je geen toeslag meer voor krijgt. Kan je je zorgverzekering eerder opzeggen? Ja dat kan, als je definitief gaat emigreren of als je gaat werken in het buitenland. Als je gaat werken in het buitenland moet je hiervoor bewijspapieren opsturen naar je verzekeraar. Op dat moment word je zorgverzekering in Nederland officieel opgezegd.
Belastingdienst
Als je je uitschrijft stelt de gemeente ook de belastingdienst op de hoogte. Je ontvangt dan van de belastingdienst een formulier ‘Opgaaf informatie over verhuizing naar het buitenland’. Als het van jou op toepassing is, kan je het adres van de waarnemer van je zaak opgeven en een machtiging voor de belastingdienst regelen. Als je weer belastingaangifte moet doen, dan krijg je een M-formulier toegezonden. Op dit formulier kun je je inkomsten in het buitenland doorgeven en toelichten. Heb je geen inkomsten in het buitenland? Dan zijn er geen gevolgen op het gebied van de belastingdienst.
Wonen in Nederland
Als je je uitschrijft bij de gemeente vervalt je recht op huursubsidie. Als je een huurhuis hebt die je graag wilt aanhouden, kunnen de kosten dus flink oplopen. Je zou je huis eventueel kunnen onderverhuren, maar zoek altijd goed uit of dit zomaar mag. Sta je op een wachtlijst voor een sociale huurwoning? Houd er dan ook rekening mee dat je je plek op de wachtlijst kwijt kan raken na uitschrijving. Als je terug bent in Nederland begin je dus gewoon weer helemaal onderaan, ook al sta je al jaren ingeschreven. Gelukkig is dit niet bij alle gemeenten zo, dus zoek dit goed uit bij jouw gemeente / woningbouwvereniging.
Nederlanderschap
Het uitschrijven bij de gemeente heeft ook gevolgen op je Nederlanderschap, ook al betekent uitschrijven niet dat je geen Nederlander meer bent. Je kan gewoon je Nederlandse paspoort behouden. Ook houd je gewoon je sofinummer (BSN nummer). Toch zijn er een aantal dingen die je niet meer kunt doen. Zo kan je je Digid niet meer gebruiken, maar kun je deze ook niet meer aanvragen. Ook het inschrijven van een baby kan niet.
Wel of niet uitschrijven bij de gemeente?
Tja, nu je weet wat de gevolgen zijn van het uitschrijven, kan ik me voorstellen dat je denkt; laat maar, daar heb ik geen zin in. Uitschrijven heeft gewoon heel veel nadelen, maar is ook wettelijk verplicht. Dit is zo omdat er veel mensen ingeschreven bleven in Nederland om alle toeslagen te ontvangen, terwijl ze al heel lang in het buitenland wonen. Terecht dat dit niet mag en er dus een wet voor is. Een wet die tegelijkertijd heel nadelig is als je gewoon even een jaar wilt reizen.
Als je je niet uitschrijft maar wel langer dan 8 maanden reist kan dit ook weer een gevolg hebben. Als de gemeente redenen heeft om te denken dat jij voor langere tijd in het buitenland zit (bijvoorbeeld als je al heel lang geen inkomsten meer hebt), dan kan de gemeente een adressenonderzoek starten. Als ze ontdekken dat je dan in het buitenland verblijft word je per direct uitgeschreven en ontvang je een boete van ongeveer €325. Het duurt vaak wel even voor zo’n onderzoek gestart wordt en als je bijvoorbeeld nog bij je ouders staat ingeschreven is de kans heel klein dat de gemeente ontdekt dat je lang op reis bent.
Het wel of niet uitschrijven bij de gemeente is en blijft altijd een eigen keuze. Doe je het wel? Dan weet je wat de gevolgen zijn. Doe je het niet? Dan heb je een risico dat het toch ontdekt wordt en je een boete moet betalen. Hoe groot is die kans? Dat kan niemand je vertellen. Weet je nog niet hoe lang je weggaat? Dan is het een gok, schrijf je jezelf voor niks uit als je korter weg blijft? Of blijf je ingeschreven en riskeer je een boete als je toch langer weg bent? Bij sommige gemeenten kun je je tijdens je reis altijd nog uitschrijven, dat scheelt een hoop dilemma’s.
Het wel of niet uitschrijven bij de gemeente is kort gezegd best complex. Omdat wij het best lastig vonden om er iets duidelijks over te vinden, heb ik alle info gebundeld in 1 artikel. Als je er meer over wilt lezen kun je terecht op de website van de Rijksoverheid, dit artikel op Around the globe en op de site van Joho. Vooral die laatste heb ik veel gebruikt en heb ik zelf veel aan gehad. Alle informatie uit dit artikel komt ook van deze drie bronnen en natuurlijk van de website van onze gemeente. Regels veranderen natuurlijk altijd. Ik schreef dit artikel in september 2018, bedenk goed of het dan voor jouw reis nog relevant is.
Wil je dit artikel bewaren voor later? Pin het dan op Pinterest!
Heb jij je al eens uit moeten schrijven bij de gemeente?
Linda
Schrijver
[Ga je werken in het buitenland, maar ben je korter dan 8 maanden weg? Dan moet je je alsnog uitschrijven. Je kan niet werken in het buitenland zonder je uit te schrijven.] Waar heb je dit vandaan? Ik kan op de websites van de overheid nergens vinden dat je je moet uitschrijven als je wil werken in het buitenland.
Dat is een goede! Ik kan het nu ook niet meer terug vinden. Heb het wel heel vaak gezien in Facebook groepen, maar je kan, als dit je situatie is, het altijd even navragen bij de gemeente!
Hi Linda,
heb jij ervaring of informatie over “registratie niet-ingezetenen”. Ik weet inmiddels dat het bij sommige gemeentes kan, maar kan nergens ervaringen van mensen vinden over dit onderwerp…
Hoi, hier hebben wij helaas geen ervaring mee! Hopelijk vind je iemand die dat wel heeft (ik ken ook niemand eigenlijk)
De RNI is het register waar iedereen in komt te staan, zodra deze personen zijn geemigreerd. Het is dus niet een keuze die je hebt. Elke gemeente in NL staat aangesloten op de RNI en zodra jij je emigratie doorgeeft kom je in de RNI terecht.
Fijne aanvulling, dank je wel!
Hey, en wat als je naar het buitenland gaat maar blijft werken “in nederland”?
Ik ben een fotograaf en designer en kan mijn werk makkelijk vanuit het buitenland blijven doen. Ik sta ook ingeschreven bij de KVK heeft dat daar misschien gevolgen voor?
Hoi, wij hadden ook een KVK inschrijving en volgens mij heeft uitschrijven hier wel gevolgen voor. Ik zou dit voor de zekerheid gewoon even bij de KVK navragen hoe dit zit, zij weten dit het beste
Hoe zit het met sociale huur?
Ik heb een sociale huurwoning maar wil lang gaan reizen. Hoe lang mag je afwezig zijn van je huurwoning? Ik vind de regels nogal vaag. In het huurcontract staat bijv ”Huurder bewoont het gehuurde gedurende de huurtijd zelf als woonruimte voor hem en eventuele leden van zijn huishouden. Gehuurde is het hoofdverblijf van de huurder.”
Betekent dat dat je niet lang mag reizen als je een sociale huurwoning hebt?
Hoi Matty, dat is een goede vraag waar ik zelf helaas geen ervaring mee heb. Ik zou dit bij je huurbaas / woningcoöperatie navragen, die kunnen je hier vast goed bij verder helpen.