Wereldreis voorbereidingen #4 | Een reisverzekering voor op wereldreis

door | Laatste update Oct 25, 2019 | Gepubliceerd Aug 29, 2018 | Backpacken, Voorbereidingen, Wereldreis | 15 reacties

Nu onze wereldreis dichterbij komt is het tijd om na te denken over een goede reisverzekering voor op wereldreis. En geloof me, dat is nog best ingewikkeld. Er lijkt veel keus te zijn, maar in de praktijk valt dat toch nog tegen. Vandaag deel ik het stappenplan dat wij zelf ook gevolgd hebben bij het zoeken van een goede reisverzekering voor op wereldreis!

Reisverzekering voor op wereldreis

Zoals ik al zei volgt hieronder straks het stappenplan dat wij gevolgd hebben voor het afsluiten van een reisverzekering voor op wereldreis. Het is best even wat uitzoek werk, dus ik hoop dat dit je helpt. Maar goed, genoeg gepraat, hieronder komt het stappenplan! 

Stap 1: doorlopende reisverzekering of een speciale verzekering voor ‘wereldreizigers’? 

Als eerste is het belangrijk om je af te vragen wat voor verzekering je gaat kiezen. Je kan kiezen voor een doorlopende reisverzekering of voor een speciale verzekering voor wereldreizigers. Wat je kiest is heel erg afhankelijk van of je je gaat uitschrijven uit Nederland, of je Nederlandse zorgverzekering behoudt en hoe lang je nou eigenlijk precies weg gaat.

Doorlopende reisverzekering

Met een doorlopende reisverzekering mag je doorgaans maximaal 60 tot 90 dagen achter elkaar op reis zijn. Na deze 90 dagen moet je weer minimaal één dag terug zijn in Nederland om opnieuw 90 dagen verzekerd te zijn. Niet zo handig als je een jaar weggaat. Ga je drie maanden? Dan is het perfect. Bij de meeste van de doorlopende reisverzekeringen kun je gelukkig kiezen om je reis iets langer te maken. Je kan dan vaak 180 dagen achter elkaar reizen. Prima voor reizen van ongeveer een half jaar, niet handig voor reizen van een jaar. Wil je 365 dagen achtereenvolgend weg kunnen? Dan is je keuze beperkt, maar gelukkig zijn er wel een aantal verzekeraars waarmee dat kan. Dit zijn FBTO, Interpolis, Centraal Beheer, ABN Amro en Ohra. Na 365 dagen moet je wel weer minimaal 1 dag terugkomen naar Nederland om weer opnieuw 365 dagen aaneengesloten te kunnen reizen.

Deze doorlopende verzekering waarbij je 365 dagen weg mag, zijn vooral geschikt voor reizigers die weten dat ze korter dan 1 jaar wegblijven, ingeschreven blijven in Nederland en ook hun Nederlandse zorgverzekering aanhouden. 

Reisverzekering speciaal voor wereldreizigers 

Naast een gewone doorlopende reisverzekering, kun je voor een reisverzekering kiezen die speciaal is voor wereldreizigers, of eigenlijk gewoon voor mensen die lang in het buitenland zijn (langer dan een jaar). Deze verzekeringen zijn vaak als vervanging van je zorgverzekering in Nederland en kun je ook afsluiten als je niet ingeschreven staat in Nederland (en dat kan bij een doorlopende reisverzekering NIET). Deze verzekeringen zijn gelijk een stuk duurder als een doorlopende reisverzekering, maar goedkoper dan je zorgverzekering in Nederland. De enige reden om deze verzekering af te sluiten is dan ook als je langer dan een jaar weggaat, je uitschrijft uit Nederland en geen Nederlandse zorgverzekering meer hebt.

Je hebt meerdere van dit soort verzekeringen, maar de meest bekende zijn de globetrotter verzekering van Allianz en de special isis verzekering. Bij de globetrotter verzekering kun je tot twee jaar wegblijven, bij special isis tot vier jaar. Bij special isis kun je alleen kiezen uit een basispakket, of uit een heel uitgebreid pakket. Bij globetrotter kun je zelf bepaalde modules aan en uit zetten. De keuze tussen deze is dan ook echt heel erg afhankelijk van hoe lang je weg wilt en hoe goed je je voor bepaalde dingen wilt verzekeren.

Een reisverzekering speciaal voor wereldreizigers is vooral handig voor mensen die langer dan een jaar weg gaan, zich uitschrijven bij de gemeente en geen Nederlandse zorgverzekering meer hebben. 

Onze keuze

Onze reis gaat er als volgt uitzien: we boeken een enkeltje, hebben een globaal idee wat we willen zien, maar niks staat vast. De duur van onze reis staat dus ook niet vast. Wij hebben nu gelijk ook een probleem: met een doorlopende reisverzekering kun je maar een jaar weg, langer kan niet. Dit beperkt ons. Maar de verzekering speciaal voor wereldreizigers is veel te duur en te veel, aangezien wij onze zorgverzekering in Nederland gewoon aanhouden. Nu is een verzekering bij special isis of globetrotter zoveel duurder, dat een doorlopende reisverzekering voor ons veel voordeliger is. Met het geld dat we hiermee besparen zouden we ook nog na 365 dagen heen en weer kunnen vliegen naar Nederland, gewoon om weer opnieuw een jaar verzekerd te kunnen zijn. Dan zien we gelijk iedereen weer even terug! En tja, als we het na acht maanden al zat zijn, is zo’n dure verzekering nog overbodig geweest ook. Wat zelfs ook nog zou kunnen is onze doorlopende tijdens de reis opzeggen en dan zo’n speciale verzekering afsluiten. Dit kan niet bij alle verzekeringen vanuit het buitenland, maar bij een aantal wel!

Kies je zelf wel voor een verzekering speciaal voor wereldreizigers? Ook dan heb je iets aan ons stappenplan, aangezien je uiteindelijk dezelfde stappen moet nemen.

Stap 2: wat zijn je eisen? 

Wij weten nu dat we graag een doorlopende reisverzekering willen, maar wat zijn nu de eisen die wij hebben bij een reisverzekering? Je hebt vaak ontzettend veel opties bij het kiezen van een reisverzekering en dat maakt het soms best ingewikkeld. Daarom kun je beter van te voren alvast goed nadenken over je eisen; wat wil jij gedekt hebben en wat vind je niet zo belangrijk? Wij zijn niet van de extreme sporten, dus voor ons is een verzekering die extreme sporten dekt niet nodig. Verder duiken wij ook niet, dus een verzekering die ongevallen onderwater dekt is in ons geval ook niet nodig. Allemaal dingen waar je goed rekening mee moet houden tijdens het afsluiten van een verzekering. Wil je weten wat nou alle extra mogelijkheden zijn? Daar schreef ik al eens een uitgebreid artikel over.

Over je eisen nadenken moet trouwens niet alleen als je een doorlopende reisverzekering afsluit, ook als je een reisverzekering voor wereldreizigers afsluit moet je hier natuurlijk goed over nadenken. 

Wat zijn onze eisen? 

Wij hebben standaard al een doorlopende reisverzekering, dus wat onze eisen zijn is eigenlijk maar een klein beetje anders voor een verzekering voor op wereldreis. Hieronder staan ze kort op een rijtje:

  • 365 dagen aaneengesloten op reis kunnen
  • Bagage moet goed verzekerd zijn, wij hebben veel dure elektronica mee (spiegelreflex, systeemcamera, meerdere lenzen, allebei een laptop, ipad en een drone).
  • Medische kosten meeverzekeren (maar minimaal, want veel valt onder het eigen risico van je zorgverzekering)
  • Annuleringsverzekering (mocht er onderweg iets gebeuren thuis, vergoed de verzekering onze tickets naar Nederland. En tja, mijn opa is 90 en hoewel hij redelijk gezond is, heeft hij geen eeuwig leven meer).

Op zich vallen onze eisen dus best mee en moet dit bij verschillende verzekeraars vast mogelijk zijn.

EDIT: na een reactie op dit artikel heb ik mij nog even goed ingelezen over de annuleringsverzekering. Die heb je dus niet nodig als iemand tijdens je reis overlijdt. Overlijden tijdens je reis valt namelijk sowieso al onder je reisverzekering. Onder je annuleringsverzekering vallen alleen de kosten die je al gemaakt hebt voor je reis, maar waar je nu geen gebruik meer van gaat maken (bijvoorbeeld hotelovernachtingen, of vluchten).

Reisverzekering voor op wereldreis: bagage mee verzekeren

Stap 3: vergelijken van reisverzekeringen

Nadat je een keuze hebt gemaakt tussen een doorlopende reisverzekering of een verzekering speciaal voor wereldreizigers en weet wat je eisen zijn aan een verzekering ga je de verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken. Voor beide soorten verzekeringen waren er namelijk meerdere opties. Omdat wij kiezen voor een doorlopende reisverzekering, leg ik hier natuurlijk vooral de nadruk op. Toch kan het artikel ook handig zijn voor mensen die kiezen voor de verzekering voor wereldreizigers, aangezien je waarschijnlijk dezelfde afwegingen moet maken.

Voor het vergelijken van reisverzekeringen heb ik zelf de website independer gebruikt. Je kan op de website invullen waar je voor verzekerd wilt zijn en dan zie je in het resultaat de opties en hoe duur deze opties vervolgens zijn. Volgens independer moeten wij kiezen tussen een verzekering bij FBTO, Ohra of Centraal Beheer. Na wat speurwerk op het internet kom ik er achter dat je bij Interpolis en ABN Amro ook verzekeringen voor 365 dagen af kunt sluiten. Helaas kan je bij ABN Amro alleen een verzekering afsluiten als je bij hun een rekening hebt en dat hebben wij niet. Dit is de eerste die daarom voor ons afvalt, ook al was hij qua voorwaarden eigenlijk gelijk favoriet.

Maar dan begint het speurwerk naar een goede verzekering pas echt, want wat kies je nou? Staar je in ieder geval niet alleen maar blind op de prijs, want soms is de goedkoopste verzekering niet degene die het beste bij jou past. Hieronder zet ik in een overzichtje alle punten per verzekering.

FBTO

Bij FBTO kun je verschillende modules aan en uit zetten, wat ik persoonlijk ontzettend handig vind. Ook kun je de verzekering het hele jaar door opzeggen. Remco en ik zouden ons ook samen kunnen verzekeren, wat weer geld scheelt. Bij FBTO moet je alleen allebei ingeschreven staan in Nederland, maar niet perse op hetzelfde adres. Een module voor bagage heeft FBTO niet, deze zit er al standaard bij. Hetzelfde geldt voor aansprakelijkheid en personenhulp. Je kunt bij FBTO je bagage niet extra verzekeren. Schade aan bagage wordt tot een maximaal bedrag van €2.500 euro per persoon vergoed, per reis. Er is altijd een eigen risico van €100, bij elke claim opnieuw. Camera’s en laptops kunnen vergoed worden tot maximaal €1.250. Gezien de spullen die wij mee hebben, is dit aan de lage kant. Als wij bij FBTO alle modules aanzetten die wij willen betalen wij met zijn tweeën €20,75 per maand. Best aantrekkelijk dus!

Reisverzekering voor op wereldreis: fbto reisverzekering

Ohra

Als wij bij Ohra een verzekering af willen sluiten moeten we dit apart van elkaar doen. Bij Ohra moet je namelijk op hetzelfde adres ingeschreven staan en dat staan Remco en ik op dit moment niet. Als ik verder klik kan ik kiezen uit verschillende dekkingen voor bagage, handig! Je hebt bij ohra drie categorieën (zie foto) en de duurste zou bij ons het beste passen, met het oog op de laptops en camera’s. De kosten beginnen dan dus al flink op te lopen. De bedragen die je vergoed krijgt gelden trouwens per reis, dus niet per declaratie. Dus worden al onze spullen in één keer gestolen, hebben wij nooit genoeg aan alle andere opties. Maar ja, hoe groot is die kans dat zoiets gebeurt? Dit is natuurlijk een afweging die je voor jezelf moet maken. Bij Ohra heb je altijd een eigen risico van €70,-.

Verder kun je bij Ohra nog wat extra opties aanzetten. Zo kan je nog kiezen voor een annuleringsverzekering en kun je je nog verzekeren voor medische kosten op reis. Uiteindelijk komen wij dan per persoon uit op een verzekering van €26,44 per maand. Kiezen wij door de goedkopere dekking van bagage is dat €19,03 per persoon.

Centraal Beheer

De derde optie voor ons is een verzekering afsluiten bij Centraal Beheer. Bij Centraal Beheer kunnen Remco en ik ons ook niet samen verzekeren, je moet namelijk op hetzelfde adres ingeschreven staan. Wij moeten ons dus apart verzekeren. Wat ik handig vind is dat je net zoals bij FBTO verschillende dingen aan en uit kunt zetten bij Centraal Beheer. Voor je bagage kun je zelf een bedrag kiezen tot wat je het wilt verzekeren, super handig! Ook kun je zelf kiezen hoe hoog je het eigen risico wilt hebben. In de kleine lettertjes staat wel dat je bij telefoons, laptops en tablets altijd een eigen risico hebt van €50,-. Jouw eigen gekozen eigen risico komt nog bovenop die €50,-. Verder kan je ook kiezen hoeveel je bij annulering maximaal vergoed krijgt en kun je kiezen voor onder andere medische opties.

Alles is heel duidelijk op de website en er zijn veel meer opties dan voor ons nodig zijn, maar gelukkig hoef je dat er niet verplicht bij te nemen. Als wij kiezen voor een verzekering van €5.000 en geen eigen risico betalen wij per maand €17,36 per persoon.

Reisverzekering voor op wereldreis Centraal Beheer verzekering

Interpolis 

Remco is op dit moment verzekerd bij Interpolis en wat handig is, is dat alles via de Rabobank gaat, de bank waar wij beide al bij zitten. Ook hier moeten wij ons apart verzekeren, omdat wij niet op hetzelfde adres ingeschreven staan.

Bij Interpolis kun je zelf een bedrag kiezen waarvoor je bagage wilt laten verzekeren. Bij smartphones, laptops en tablets zit standaard een eigen risico van €50,-. Verder kun je bij Interpolis heel makkelijk extra modules selecteren. Ook zijn ze heel eerlijk als je medische kosten aanklikt: dit heb je niet nodig als je al aanvullend verzekerd bent en er spoedeisende hulp in het buitenland bij zit. Wij zijn nu nog aanvullend verzekerd, maar dat gaan we als we gaan reizen natuurlijk veranderd. Voor ons zijn medische kosten dus wel van belang. Ook bij het selecteren van een annuleringsverzekering kun je aangeven wat je maximaal uitgekeerd wilt krijgen bij het annuleren.

Als wij een verzekering af zouden sluiten bij Interpolis die aan al onze eisen voldoet dan betalen wij €16,10 per persoon per maand. Helaas kunnen wij geen gebruik meer maken van de studentenkorting, maar als wij overstappen naar een iets duurder betaalpakket kunnen wij wel nog 25% korting krijgen, dus dit is zeker de overweging waard. Een bijkomend voordeel is dat we dan ook geen €3,50 meer betalen bij het opnemen van buitenlands geld en dus korting krijgen op de reisverzekering.

reisverzekering voor op wereldreis: Interpolis verzekering

Stap 4: de kleine lettertjes lezen

Na het vergelijken van de vier verzekeringen is wat mij betreft Ohra afgevallen, want die is gewoon echt de duurste en niet beter dan de drie andere verzekeringen. FBTO verzekerd naar mijn zin eigenlijk te weinig bagage, maar is wel vele malen goedkoper. Durven wij het risico te nemen is dan de vraag?

Dan gaan we de keuze baseren op de kleine lettertjes. Niet altijd leuk om te lezen, maar wel heel belangrijk. Anders kom je tijdens je reis voor verrassingen te staan. Zo wist ik eerst niet dat medische kosten eerst onder het eigen risico van je zorgverzekering vielen en de vertaling van je papieren (die van mij waren Chinees) voor eigen rekening waren. Had ik de kleine lettertjes gelezen had ik dit geweten. Bij het lezen van de kleine lettertjes ontdekte ik al heel snel dat bij Centraal Beheer en Interpolis je drone niet is verzekerd. Wij hebben er wel een mee, dus dit nemen wij zeker mee in onze overweging. Bij FBTO wordt een drone niet genoemd in de voorwaarden en bij Ohra zijn deze voorwaarden überhaupt niet echt te vinden op de website. FBTO zegt wel luchtvaartuigen niet te vergoeden, maar valt een drone daar wel of niet onder? Bij navraag op Facebook zegt FBTO dat een drone niet verzekerd is.

In het polisblad van Centraal Beheer staat dat je voor camera’s etc. tot 1250 euro terug kunt krijgen, maar wat als je je voor een hoger bedrag verzekerd? Dat staat er niet duidelijk bij, maar als ik dit vraag op Facebook zegt Centraal Beheerdat je dan alsnog maar tot €1250 verzekerd bent voor je camera en laptop. Bij interpolis staat hier verder niks over vermeld, maar is wel te lezen dat het bedrag per gebeurtenis is, niet per reis. Fijn! Als ik in de chat een medewerker spreek, geeft die ook aan dat er geen max bedrag is bij het verliezen van je camera, als je voor bijvoorbeeld €5000 verzekerd bent, kan je per gebeurtenis tot €5000 terug krijgen (afhankelijk van waarde natuurlijk), het maakt niet uit of je dan je laptop verliest, of je camera, of je backpack. Bij veel verzekeringen maakt dit wel uit, dus dit is echt een groot pluspunt!

Stap 5: de knoop doorhakken 

Je kan nu heel lang twijfelen over wat je gaat doen, maar uiteindelijk moet je toch gewoon de knoop doorhakken. Alle verzekeringen hebben voor ons wel een nadeel. FBTO is qua prijs het beste, maar dan is onze bagage niet zo goed verzekerd. Centraal Beheer is duurder, maar ook daar is onze bagage niet goed verzekerd. Ohra hadden wij al afgeschreven, dus dan blijft Interpolis over. Wij hebben dan ook besloten om onze doorlopende reisverzekering bij Interpolis af te sluiten. Wij stappen bij de Rabobank over naar een RaboTotaal pakket waardoor we korting krijgen op de verzekering en niet bij elke transactie in het buitenland €3,50 betalen. Een win-win situatie dus!

En als we toch langer dan 365 dagen weg willen blijven? Dan sluiten we onderweg alsnog een speciale wereldreis verzekering af, of we komen gewoon tussendoor even terug naar Nederland, zodat we opnieuw 365 dagen verzekerd zijn bij Interpolis! Ook als je zelf misschien een andere keuze maakt qua verzekeringen, hoop ik dat je wat gehad hebt aan ons stappenplan. FBTO zal voor vele de beste keuze zijn, tenzij je dus met duurdere apparatuur reist.

Tijdens het uitkiezen van een verzekering heb ik heel veel aan andere blogs gehad ook. Dus ben je nog steeds behoorlijk aan het twijfelen, lees dan ook eens het artikel welke reisverzekering is geschikt voor backpacken?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow