Wereldreis voorbereidingen #3 | Het budget bepalen voor je wereldreis

door | Laatste update Jul 16, 2019 | Gepubliceerd May 3, 2018 | Backpacken, Budget, Voorbereidingen, Wereldreis | 8 reacties

Een lange reis maken is al heel lang een droom van ons beide en wij gaan die prachtige droom waarmaken; wij gaan op wereldreis! Een wereldreis vraagt echter heel wat voorbereiding en in de reeks wereldreis voorbereidingen neem ik je daarin mee. Vandaag vertel ik je hoe wij ons budget hebben bepaald voor onze wereldreis, zodat jij ook weet hoe je budget kan bepalen voor je wereldreis. 

Budget wereldreis samenstellen

Een budget samenstellen voor een wereldreis is best lastig. Als je googeld op de termen kosten wereldreis kom je ook nogal uiteenlopende bedragen tegen. Dat maakt het lastig. Sommige bloggers beweren dat je €12.000 nodig hebt voor een reis van een jaar, andere hebben het eerder over €25.000.

Hoeveel budget jij nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van heel veel verschillende factoren. Hieronder vertel ik hier alles over, verdeeld over twee categorieën; de kosten vooraf en de kosten tijdens de reis.

De kosten vooraf

Voor je op wereldreis gaat heb je ook kosten en daarmee bedoel ik niet de kosten voor het huis dat je hebt. Nee, ik bedoel de kosten die je moet maken om überhaupt op wereldreis te kunnen. Hieronder volgen de kosten die je maakt voor je op wereldreis gaat!

Backpack en andere reisspullen

Als je nog nooit een backpack reis gemaakt hebt zul je nog heel veel spullen aan moeten schaffen. Zo heb je een backpack nodig, maar ook een goede daypack is handig. Verder heb ik een lakenzak altijd mee op reis, maar vind ik ook packing cubes onmisbaar. Reishanddoeken mogen eigenlijk ook niet ontbreken! Oh, en wat dacht je van goede schoenen en een flightbag om je backpack te beschermen?

Mijn backpack heb ik gekocht in een sportwinkel. Ik heb een backpack van 50 liter van active leisure, dit is een Nederlands merk en heel goed te betalen. Mijn backpack kostte destijds €99,-. Nu is hij niet meer te koop, want het is al een wat ouder model. Hij is al drie reizen met mij mee geweest en ik ben er echt heel blij mee. Bij mijn backpack kocht ik ook een flightbag en regenhoes in een, om mijn backpack te beschermen. Ik ben heel blij met die keuze, want mijn backpack is nog als nieuw! Deze flightbag is ook van active leisure en kostte €20,-.

Mijn daypack heb ik net nieuw. Ik heb een deuter gogo en ben er tot nu toe ook heel tevreden over! Over deze daypack schreef ik ook een artikel. Ik heb hem gratis gekregen in ruil voor een blog, maar nieuw in de winkel betaal je voor deze tas €59,95

Mijn reishanddoeken kocht ik bij de action, mijn packingcubes via Aliexpress en mijn lakenzak kocht ik bij de Xenos. Dit alles kostte bij elkaar ongeveer €20,-. 

Schoenen en kleding is altijd heel persoonlijk. Zelf heb ik een paar nikes gekocht waar ik uren op kan wandelen. Verder neem ik altijd mijn birkenstocks mee. Ik neem mee wat ik thuis heb staan, dus hiervoor maak ik ook geen extra kosten. Moet je echt goede schoenen kopen voor op reis? Reserveer hier dan voor de zekerheid nog eens €100,- voor. 

Voor spullen voor je wereldreis heb je dus ongeveer €300,- nodig. Ik moet erbij zeggen dat mijn backpack relatief gezien goedkoop was. Maar goed, met €300,- kom je een heel eind. Wij hebben op dit gebied bij ons budget niets op hoeven tellen, omdat wij alle spullen al hebben.  

Wil je trouwens ook nog een nieuwe camera kopen voor je op wereldreis gaat? Ja, dan lopen de kosten op en ben je zo weer €200 – €500 extra kwijt op het gebied van reisspullen. 

Budget bepalen voor je wereldreis: daypack wereldreis

Vaccinaties 

Als je ver gaat reizen en naar veel verschillende landen gaat moet je waarschijnlijk ook verschillende vaccinaties nemen. Wij hadden voor onze reis naar Maleisië al de vaccinaties DTP en Hepatitis A gehad, deze hoefden wij nu dus niet meer. Alsnog moesten wij ons laten vaccineren tegen hepatitis B, buiktyfus, gele koorts en rabiës. Omdat wij beide een aanvullende verzekering hebben kregen wij alles behalve de rabiës inentingen vergoed. De rabiës inenting kostte ons €68,42 per vaccinatie. Voor rabiës heb je drie inentingen nodig, dus onze totale kosten voor inentingen waren €205,26 

Edit: inmiddels zijn twee intentingen tegen rabiës genoeg (wij waren net iets te vroeg), dus je houdt meer geld over! 

Heb je geen aanvullende verzekering en nog nooit vaccinaties gehad? Op de website van thuisvaccinaties vind je een kostenoverzicht, zo weet je precies hoeveel je kwijt zult zijn aan vaccinaties. Als je alle vaccinaties moet die wij inmiddels hebben kom je uit op €403,66.

Wil je meer weten over vaccinaties op wereldreis? Kijk dan hier!

Visa 

Hoeveel je kwijt bent aan visa hangt heel erg af van de landen waar je naar toe gaat en hoe lang je overal wilt blijven. Voor sommige landen heb je geen visum nodig en in sommige landen betaal je de hoofdprijs voor een visum. Als je naar China reist is het visum voor China bijvoorbeeld een flink hap uit je budget.

Hoeveel wij precies kwijt gaan zijn aan visa is moeilijk om te bepalen, omdat wij het een beetje open willen laten waar we allemaal heen gaan. Wel krijgen onze plannen steeds meer vorm. Thailand kun je 30 dagen in zonder visum, hetzelfde geldt voor Maleisië. Vanaf daar willen wij naar Nieuw-Zeeland, waar je ook 3 maanden kunt reizen zonder visum. Ideaal dus! Voor Cambodja, Laos en Vietnam heb je echter wel weer een visum nodig en zo zijn er meer landen.

Voor een visa zullen wij waarschijnlijk tussen de €0 en €300,- kwijt zijn. Afhankelijk van de route die het uiteindelijk wordt. Misschien wordt het meer, misschien wel minder.

Paspoort

Zonder paspoort kun je überhaupt niet op wereldreis. Wij hebben hem al, maar ga je voor het eerst moet je er toch een aanvragen. De exacte kosten voor een paspoort verschillen per gemeente, maar reken op ongeveer €65,-.

Budget bepalen voor je wereldreis: paspoort budget wereldreis

Kosten voor & tijdens je reis 

Naast de kosten die je maakt voor je reis begint heb je ook kosten die je maakt voor je reis begint, maar die je ook tijdens je reis hebt. Waar ik het dan over heb? Dat vertel ik hieronder.

Reisverzekering 

Voor je op wereldreis gaat moet je op zoek naar een goede reisverzekering. Wil je een reisverzekering met annuleringsverzekering? Dan moet je je verzekering al afsluiten op het moment dat je je eerste vliegtickets boekt. Daarom lopen deze kosten dus al voor je reis, maar tijdens je reis gaat dit gewoon verder. Wij hebben op dit moment een reisverzekering voor €6,- per maand. Met deze verzekering kan ik echter niet 365 dagen aaneengesloten reizen. Ik moet dus overstappen naar een duurdere verzekering. Nu heb ik gezien dat je je voor €7,- kan verzekeren en dat je dan wel 365 dagen weg mag. Hier zit niet veel bij, dus het zal wel oplopen nog. Omdat wij niet weten of we echt wel zo lang wegblijven kiezen wij er voor om niet te gaan voor een wereldreis verzekering, maar voor een gewone reisverzekering. Ooit las ik in een blog dat het goedkoper is om even een aantal weken terug te gaan naar Nederland, dan om een verzekering speciaal voor wereldreizigers te nemen. Mochten wij dus langer weg gaan, kunnen wij dat altijd overwegen.

Voor een reisverzekering verwacht ik ongeveer €10,- per maand per persoon kwijt te zijn. Wil je wel een verzekering voor wereldreizigers (bijvoorbeeld omdat je geen zorgverzekering meer in Nederland hebt)? Dan ben je wel een stuk meer kwijt.

Edit: inmiddels hebben wij een verzekering gevonden en betalen wij zo’n €12,- per maand. Over de zoektocht naar deze verzekering vertel ik je meer in dit artikel

Vliegtickets 

Vooraf zullen wij alleen een enkeltje boeken, de rest van de vliegtickets zullen wij ter plekke boeken. Vliegen doe ik binnen een land het liefst zo min mogelijk, toch zullen wij meerdere keren gebruik maken van het vliegtuig. Zo zullen wij waarschijnlijk vliegen van Amsterdam naar Bangkok en vanuit Azië zullen wij heen en weer vliegen richting Nieuw-Zeeland. Ik hoop dat wij een enkeltje kunnen vinden voor ongeveer €300. Van Azië naar Nieuw-Zeeland en terug zal naar verwachting rond de €500,- kosten.

Welke vluchten wij nog meer gaan maken weten wij nog niet, maar we willen graag naar de Filipijnen en misschien ook nog naar Japan. Vliegen moeten wij dan zeker weten. Voor de zekerheid nemen wij het ruim en ga ik er vanuit dat wij uiteindelijk wel €2200 aan vluchten kwijt zullen zijn. Inclusief heen en terugvlucht en de vlucht van en naar Nieuw-Zeeland.

Budget bepalen voor je wereldreis: kosten vliegtickets wereldreis

Kosten tijdens de wereldreis 

Voor de reis echt begint heb je dus al redelijk wat uitgegeven. Tijdens je reis beginnen de kosten natuurlijk pas echt op te lopen. Je hebt geen inkomen (tenzij je werkt onderweg), maar zult wel geld uitgeven. Het meeste geld tijdens een wereldreis zal dan ook gaan zitten in accommodaties, eten, drinken, excursies en vervoer.

Bepaal je dagbudget 

Hoeveel je tijdens je wereldreis uit gaat geven is natuurlijk moeilijk in te schatten. Toch is het handig om van te voren een dagbudget op te stellen. Dit dagbudget kan voor elk land of elk continent anders zijn, niet elke plek is even duur namelijk.

Om ons dagbudget te bepalen heb ik gezocht op verschillende blogs. Op de blog van reisjunk kwam ik een hele handige tabel tegen met kosten per continent per reisstijl. Ook op we are travellers vond ik zulke handige informatie! Wij letten tijdens reizen altijd op ons budget, maar kiezen niet altijd voor de goedkoopste dingen. Soms doen we excursies en soms kiezen wij voor een iets mooiere accommodatie. Drinken doen wij eigenlijk niet, dus dit bespaart ons weer heel veel geld. Wij reizen met zijn tweeën, dit is vaak goedkoper dan alleen reizen, houd hier rekening mee!

Op internet vond ik per continent de volgende informatie qua dagbudget en maandbudget:

ContinentBudget p.p per dagBudget p.p per maand
Azië€25 / €40€750 / €1.200
Noord-Amerika€50 / €80€1.500 / €2.400
Zuid-Amerika€30 / €50€900 / €1.500
Midden-Amerika€30 / €50€900 / €1.500
Oceanië€50 / €80€1.500 / €2.400
Afrika€35 / €55€1.050 / 1.650

Hierboven vind je gemiddelde die ik kon vinden in een handig overzicht. Zelf gaan wij sowieso naar Nieuw-Zeeland en naar Azië. Daarop basseren wij ook ons budget. Het kan natuurlijk altijd dat wij uiteindelijk toch in Zuid-Amerika eindigen, je weet maar nooit.

In Azië hebben wij meerdere keren gereisd en lag ons budget rond de €30,- per persoon per dag. Als we lang weg gaan gaan we iets meer letten op ons budget. Ook komen wij in verschillende landen. De ene duurder, de ander goedkoper. Omdat we liever overhouden dan te kort hebben rekenen wij in Azië als dagbudget €30,- per dag, zoals wij eerder ook altijd deden. Het kan goedkoper waarschijnlijk, maar wij houden liever wat over.  Per maand in Azië zouden wij dan ongeveer €900,- per persoon uitgeven. Netjes toch?

In Nieuw-Zeeland ligt het net weer anders. Hier zijn wij nog nooit geweest en hier moeten wij echt een budget bepalen op basis van het internet en dus de tabel hierboven. Ik hoop dat wij het gaan redden met €60,- per persoon per dag en niet meer dan €2000,- per maand uitgeven. Omdat Nieuw-Zeeland zoveel duurder is, verblijven wij hier waarschijnlijk 1,5 maand.

Als ik dit allemaal bij elkaar optel hebben wij voor een jaar reizen ongeveer €12.450 nodig.

Kosten buiten het dagbudget om 

Sommige dingen die heel hoog op je bucketlist staan moet je gewoon doen, ook al kom je dan over je dagbudget heen. Je wilt geen spijt krijgen van dingen die je niet hebt gedaan. Dus die ene gave tour die je echt wilt doen moet je ook gewoon doen. Die ene gave duiktrip, of die luchtballonvaart, of dat tripje met de helikopter en die meerdaagse trekking; allemaal moet je het gewoon doen. Ik ga liever een maand korter dan dat ik dingen moet missen. Dus een deel hoop ik toch te redden binnen ons dagbudget en een ander deel hoop ik te redden met een meevallertje dat we meer kunnen sparen. Ik ga er vanuit dat we hier €750,- buiten ons dagbudget om voor kwijt zijn.

Doorlopende kosten tijdens je reis

Ten slotte heb je ook nog kosten die tijdens je reis gewoon doorlopen. Denk bijvoorbeeld aan je gewone zorgverzekering, een telefoon abonnement en eventuele kosten voor je huis of de opslag voor je spullen. Zelf stap ik in 2019 weer over naar een andere verzekeraar en kies ik alleen voor een basisverzekering. Omdat ik geen baan meer heb krijg ik weer de maximale zorgtoeslag en is die toeslag hoger dan de kosten van mijn verzekering. Ook bel ik prepaid, dus kosten voor een telefoon heb ik niet. Andere abonnementen hebben wij ook niet en anders kun je die zo opzeggen. Een eigen huis heb ik ook niet, dus die kosten hebben wij ook niet. Voor ons zijn er dus nauwelijks doorlopende kosten.

Het budget voor onze wereldreis

Nu je weet waar wij allemaal rekening mee hebben gehouden bij het opstellen van het budget is het tijd om eindelijk te vertellen wat ons budget is voor de wereldreis. Hieronder heb ik in een handig overzicht een samenvatting gemaakt van alle bovenstaande informatie, zodat het heel duidelijk is waar wij het budget op gebaseerd hebben. Ik heb de tabel zo gemaakt dat ook de kosten die wij niet meer maakten, maar andere waarschijnlijk wel, er ook in staan. Bij ons uiteindelijke budget hebben we die kosten natuurlijk niet meegerekend.

 

CategorieHoeveel kost het?Hebben wij deze kosten ook?
Backpack & andere reisspullen€300Nee
Vaccinaties€403,66Deels (€205,26)
Visa€0 – €300Waarschijnlijk wel (€300)
Paspoort€65,-Nee
Reisverzekering€6 – €60 per maandJa (€120,- per jaar)
Vliegtickets€2200Ja
1,5 maand Nieuw-Zeeland€3000Ja
10,5 maand Azië€9.450Ja
Kosten buiten het dagbudget€750Ja

Per persoon hebben wij dus ongeveer €16.025 nodig voor een jaar reizen. Met zijn tweeën hebben wij dus €32.000 nodig en hopelijk zitten wij dan ruim genoeg. Of wij ook 32.000 gaan redden is nog de vraag, in de buurt komen we wel en onderweg werken sluiten wij ook echt niet uit. En als we toch te kort budget hebben gaan we gewoon weer iets eerder terug naar Nederland.

Wat vind jij van ons budget? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow