Wereldreis voorbereidingen #2 | Vaccinaties voor een wereldreis, wat heb je nodig?

door | Laatste update Sep 11, 2019 | Gepubliceerd Feb 23, 2018 | Backpacken, Voorbereidingen, Wereldreis | 0 Reacties

Een lange reis maken is al heel lang een droom van ons beide en wij gaan die prachtige droom waarmaken; wij gaan op wereldreis! Een wereldreis vraagt echter heel wat voorbereiding en in de reeks wereldreis voorbereidingen neem ik je daarin mee. Vandaag vertel ik je alles over de vaccinaties voor een wereldreis.

Vaccinaties op reis; een compleet overzicht 

Om dit artikel voor iedereen zinvol te maken vertel ik hieronder welke vaccinaties er allemaal zijn en in welke landen ze je nodig hebt. Aan het einde vertel ik welke vaccinaties wij nemen. Uiteindelijk moet je altijd zelf een persoonlijk advies vragen, voor elke reis en voor elk persoon kan het vaccinatieadvies variëren.

DTP 

DTP staat voor Difterie, Tetanus en Polio, het DTP vaccin beschermt je dan ook tegen deze 3 infectieziekten. Tetanus is daarbij de belangrijkste voor reizigers.

Hoe loop je het op en wat zijn de symptonen?

Het vaccin DTP beschermt je tegen drie verschillende infectieziektes. Difterie is een ziekte die wordt veroorzaak door een bacterie. Het wordt overgebracht door hoesten. Symptonen zijn koorts, keelpijn en hangerigheid. In sommige gevallen is het zo heftig dat er vliezen in je keel ontstaan en dat je kunt stikken. Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die vooral in aarde en straatvuil zit. Zonder behandeling is Tetanus altijd dodelijk. Symptonen zijn stijfheid in de buurt van de geïnfecteerde wondjes en spierkrampen. De bacterie komt in alle landen voor, ook in Nederland. Polio is een virus, dit virus kan via de ontlasting in het riool terecht komen, waardoor het ook in het drinkwater gaat zitten.

Voor welke landen heb je het vaccin nodig?

Het DTP-vaccin wordt echt voor bijna elk land aanbevolen. Alleen in West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië is een DTP-vaccinatie niet nodig. Dat betekent dus ook dat je bij veel reizen binnen Europa al een DTP vaccinatie nodig hebt! In sommige landen is het DTP-vaccin verplicht.

Hoe lang blijf je beschermd? 

Na 1 vaccinatie ben je voor 10 jaar beschermd tegen Difterie, Tetanus en Polio. Als kind heb je dit vaccin vaak ook gehad.

Hepatitis A 

Het Hepatitus A vaccin beschermt je tegen de infectieziekte Hepatitus A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd.

Hoe loop je het op en wat zijn de symptonen? 

Hepatitis A  is een leveronsteking die veroorzaakt wordt door een virus. De ziekte wordt overgebracht door slechte hygiëne. In Westerse landen komt hepatitis A niet voor, hierdoor hebben wij hier geen antistoffen voor aangemaakt. Als je hepatitis A hebt krijg je na ongeveer een maand griepverschijnselen en voel je je ziek. Je moet in bed blijven, krijgt hoofdpijn en je eetlust is weg. Ook krijg je pijn in de leverstreek en soms wordt dit na enkele dagen gevolgd door geelzucht. Je kan nog maanden lang vermoeid zijn door hepatitis A. Mensen die 50+ zijn hebben zelfs een hele kleine kans om te overlijden door hepatitis A.   

Voor welke landen heb je het vaccin nodig? 

Het vaccin voor hepatitis A is in geen enkel land verplicht. Wel wordt het vaccin in heel veel landen aanbevolen. Alleen in West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië is het vaccin niet aanbevolen. In Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, het Verre en Midden Oosten is de kans het grootste dat je hepatitis A oploopt.

Hoe lang blijf je beschermd? 

Na het eerste vaccin ben je voor 1 jaar beschermd. Laat je je na een half jaar nogmaals inenten ben je voor meer dan 30 jaar beschermd.

Hepatitis B

Het hepatitis B vaccin beschermt je tegen de infectieziekte hepatitis B, een ernstige infectie ziekte aan de lever.

Hoe loop je het op en wat zijn de symptonen? 

Je kunt hepatitis B oplopen door sexueel contact en via bloed. Soms wordt de ziekte chronisch en in extreme gevallen kan het leiden tot leverkanker. De symptomen lijken heel erg op die van een griepje, maar daarnaast heb je ook spier- en gewrichtspijn en kan het gepaard gaan met geelzucht. Ook pijn in de onderbuik kan een symptoom zijn van hepatitis B.

Voor welke landen heb je het vaccin nodig? 

Het vaccin voor hepatitis B is in geen enkel land verplicht, maar wel voor sommige beroepen. Deze inenting wordt toch soms aanbevolen voor reizigers. Dit is vooral als je voor een langere tijd (langer dan drie maanden) in een risicogebied verblijft. Hepatitis B komt voor in Zuid-Amerika, een groot deel van Afrik en in delen van Azië. Ook in Rusland en het Midden-Oosten vormt hepatitis B een gezondheidsrisico, maar komt het wel in mindere maten voor. Hepatitis B heb je dus als reiziger alleen nodig bij een reis van langer dan drie maanden.

Hoe lang blijf je beschermd? 

Na 3 vaccinaties ben je levenslang beschermd voor hepatitis B. Het tweede vaccin voor hepatitis B volgt ongeveer een maand na de eerste. Het derde vaccin ongeveer vijf maanden na de eerste. Begin dus op tijd met het halen van vaccinaties als je hepatitis B nodig hebt.

Tip:  Heb je zowel een vaccin nodig tegen hepatitis A als tegen hepatitis B? Neem dan een combinatievaccin.

Vaccinaties voor een wereldreis

Buiktyfus 

Het buiktyfus vaccin beschermt je tegen de infectieziekte buiktyfus. 35 tot 70% van de mensen die de buiktyfus-vaccinatie neemt, bouwt bescherming op tegen buiktyfus. De bescherming is dus beperkt. Je kunt er ook voor kiezen om capsules te nemen, dit in plaats van een inenting.

Hoe loop je het op en wat zijn de symptonen? 

De infectieziekte buikftyfus wordt veroorzaak door de salmonella bacterie en komt in veel tropische landen voor. De bacterie wordt overgebracht door slechte hygiëne. Symptomen zijn hoge koorts, buikpijn, hoofdpijn en algemeen ziek zijn. Soms is er diarree en soms juist een verstopping. Ongeveer één tot twee weken na besmetting onstaat buiktyfus.

Voor welke landen heb je het vaccin nodig? 

In geen enkel land is buiktyfus verplicht. Het vaccin wordt dan ook vooral aanbevolen als men langere tijd in een risicogebied verblijft. De ziekte komt voor in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Azië. Als er een groot risico is in een land dan wordt het vaccin al aangeraden bij een verblijf van langer dan twee weken. Is het risico iets minder groot dan wordt het aangeraden bij een reis van langer dan drie maanden. Het risico is groot in sommige landen in Azië, waaronder in India en Nepal.

Hoe lang blijf je beschermd? 

Na 1 vaccinatie ben je 3 jaar lang beschermd tegen buiktyfus. Houd er wel rekening mee dat de bescherming beperkt is. Ga je voor de capsules ben je 1 jaar beschermd tegen buiktyfus.

Gele koorts 

Het gele koorts vaccin beschermt je tegen de zeldzame, maar ernstige infectie ziekte gele koorts.

Hoe loop je het op en wat zijn de symptonen? 

Gele koorts wordt overgedragen door muggen. De muggen steken overdag. Drie tot zes dagen na de muggenbeet krijg je koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, last van misselijkheid en braken. In sommige gevallen wordt het ernstiger, mensen kunnen zelfs overlijden aan gele koorts.

Voor welke landen heb je het vaccin nodig? 

Gele koorts komt alleen voor in Afrika, Zuid-Amerika en Panama. In veel landen is het gele koorts vaccin aanbevolen, maar in sommige landen in Afrika is het verplicht. Je moet bij de landen waarbij het vaccin verplicht is aan kunnen tonen dat je minimaal tien dagen voor je reis gevaccineerd bent. Landen waar het vaccin verplicht is zijn; Angola, Burundi, Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo, Frans-Guyana, Gabon, Ghana, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Kameroen, Liberia, Mali, Niger, Sierra Leone en Togo.

Hoe lang blijf je beschermd? 

Na 1 vaccinatie ben je levenslang beschermd tegen het gele koorts virus.  

vaccinaties voor een wereldreis

Rabiës 

Het rabiës vaccin beschermt je tegen de dodelijke ziekte rabiës, beter bekend als hondsdolheid.

Hoe loop je het op en wat zijn de symptonen? 

Rabiës wordt overgebracht door honden, vleermuizen, apen en vossen. Je kunt het krijgen door de beten van deze dieren, maar ook al door likken of krabben. Ook als je van plan bent om uit de buurt te blijven van deze dieren, kan je aangevallen worden en heb je kans op besmetting. Ongeveer 1 of 2 maanden na besmetting krijg je de ziekte pas. Je kan krampen krijgen en overactief zijn, maar je kunt ook een verlamming krijgen die steeds erger wordt. In het begin heb je last van koorts, verminderde eetlust, misselijkheid, braken en hoofdpijn. Later krijg je krampen of verlammingen, nekstijfheid, hyperactiviteit en stuipen. Uiteindelijk raak je in een coma wat leidt tot de dood. Hondsdolheid overleef je niet. Als je wordt gebeten of gekrabt moet je altijd direct handelen. Je weet nooit of een dier besmet is met Rabiës, maar je kunt geen enkel risico nemen. Heb je geen vaccinatie gehad moet je binnen 24 uur het antiserum hebben. Dat ene lieve aapje kan zomaar jouw dood betekenen.

Voor welke landen heb je het vaccin nodig? 

De vaccinatie voor Rabiës is in geen enkel land verplicht. Het vaccin wordt echter wel aanbevolen als je langer dan drie maanden in een risicogebied verblijft. Hondsdolheid komt voor in Afrika, Oost-Europa, Azië en in Zuid- en Midden-Amerika. In Saudi-Arabië en Argentinië komt het ook voor, maar in mindere mate.

Hoe lang blijf je beschermd? 

Je hebt 3x een rabiës vaccin nodig. De tweede heb je precies een week na de eerste, het derde vaccin twee tot drie weken na je tweede prik. Na 3 vaccins heb je de rest van je leven het antiserum niet meer nodig. Daarnaast moet je na een beet wel nog 2 vaccinaties ter plekke halen. Deze zijn overal makkelijk te verkrijgen. Heb je het vaccin niet? Dan heb je binnen 24 uur het antiserum nodig, dit is niet altijd makkelijk te krijgen. Daarnaast heb je nog vijf vaccinaties nodig. Het rabiës vaccin wordt door de meeste verzekeringen niet vergoed en is heel prijzig, bedenk je zelf goed of je wilt besparen op iets als je gezondheid.

Rabiës vaccinatie

BCG / TBC

Als je wordt ingeënt tegen BCG ben je beschermd tegen tuberculose (TBC).

Hoe loop je het op en wat zijn de symptonen? 

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door  de tuberkelbacterie. Je kunt het oplopen als een besmet persoon hoest en er bacteriën vrij komen. Als je wordt besmet kun je na 8 weken tot nog jaren later TBC krijgen. De symptomen zijn moeheid, lusteloosheid, vermagering, temperatuursverhoging en nachtzweten.

Voor welke landen heb je het vaccin nodig? 

Het vaccin is in geen enkel land verplicht. TBC komt vooral voor in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De vaccinatie wordt alleen soms bij kleine kinderen aangeraden, of bij mensen die langer dan 3 maanden in een risicogebied verblijven en insentief contact hebben met de locale bevolking.

Hoe lang blijf je beschermd?

Een BCG vaccin beschermt je levenslang tegen TBC.

BMR 

Als je wordt ingeënt met het BMR vaccin ben je bescherm tegen de bof, mazelen en rode hond. Bij reizen word je voornamelijk ingeënt zodat je de mazelen niet krijgt.

Hoe loop je het op en wat zijn de symptonen? 

De mazelen komt vooral voor bij kinderen. De ziekte begint met verkoudheid, hoesten, roden ogen en koorts. Na een paar dagen krijg je ook vlekjes op je gezicht, later over je hele lichaam. De vlekken worden wat bruin en kunnen jeuken. Een ernstige longontsteking of oorontsteking oplopen is ook iets wat soms gebeurt.

Voor welke landen heb je het vaccin nodig? 

Het vaccin wordt geadviseerd voor Afrika en de meeste landen in Zuid-Oost Azië. In Europa wordt het vaccin aanbevolen voor reizen richting Oekraïne en Roemenië.

Hoe lang blijf je beschermd?

Na een vaccinatie ben je levenslang beschermd. Heb je als kind alle vaccinaties gehad? Dan ben je al ingeënt tegen BMR en is dit vaccin niet meer nodig voor je reis.

Teken encefalitis / FSME 

Het FSME vaccin beschermt je tegen een virus dat een ontsteking in de hersenen kan veroorzaken.

Hoe loop je het op en wat zijn de symptonen? 

Het virus wordt overgbracht door teken. De teken komen voor in bosachtige gebieden en in hoog gras. Van april tot november is de kans het grootst om een tekenbeet te krijgen. Ook rauwe melk van koeien, geiten of schapen kan het virus overbrengen. Na een tot drie weken krijg je griepachtige verschijnselen en soms kan het overgaan in een hersen- of hersenvliesontsteking.

Voor welke landen heb je het vaccin nodig? 

Het vaccin is in geen enkel land verplicht. Het wordt aanboven als je langer dan een maand naar een risicogebied gaat. Teken encefalitis komt voor in Europa, Rusland en in grote delen van Azië. Ook in bijvoorbeeld Frankrijk of Italië kunt je dit dus oplopen!

Hoe lang blijf je beschermd?

Voor een volledige bescherming heb je drie vaccinaties nodig. Na deze drie vaccinaties ben je voor minimaal 3 jaar beschermd. Het tweede vaccin volgt meestal vier weken na de eerste, het derde vaccin na zes tot dertien maanden.

vaccinaties voor een wereldreis

Meningitis 

Het vaccin beschermt je tegen Meningitis, een hersenvliesontsteking.

Hoe loop je het op en wat zijn de symptonen? 

Symptomen van een hersenvliesontsteking zijn onder andere hoge koorts, koude rillingen, andere kleur huid, hoofdpijn, verwardheid, stijve nek en overgeven.  

Voor welke landen heb je het vaccin nodig?

Het vaccin is verplicht als je naar Saoedi-Arabië reist. Verder komt het voor in Mongolië en delen van Afrika.

Hoe lang blijf je beschermd?

Na een vaccinatie ben je voor drie of vijf jaar beschermd, ik lees wisselende dingen op internet.

Cholerastempel

Een cholerastempel is geen vaccinatie, maar een stempel in je boekje die voorkomt dat je bij de grens problemen krijgt. De Cholerastempel is verplicht als je reist richting Angola, Madagaskar of Zanzibar (Tanzania).

Welke vaccinaties hebben wij genomen? 

De eerste vaccinaties hebben wij inmiddels gehad. Wij hebben onze vaccinaties gehaald bij thuisvaccinatie en zijn daar heel erg tevreden over. Ze komen gewoon bij jou thuis wanneer het je uitkomt. Wij zijn nog vroeg met de vaccinaties, maar dat hebben wij expres gedaan. Aangeraden word om 7 maanden voor vertrek je vaccinaties te nemen. Vooral als je hepatitis B nodig hebt moet dit.

Aangezien er helemaal niks vast ligt voor onze reis en wij overal zouden kunnen belanden hebben wij redelijk wat vaccinaties genomen. Wij kunnen nu bijna naar elk land reizen ronder problemen. De vaccinaties die wij hebben genomen voor onze wereldreis zijn:

  • DTP
  • Hepatitis A
  • Hepatitis B
  • Gele koorts
  • Buiktyfus
  • Rabiës

DTP en hepatitis A hadden wij al, maar anders hadden wij die ook zeker weten genomen. Dus; begin op tijd en vraag advies aan een huisarts, of neem contact op met bijvoorbeeld thuisvaccinaties. Dit artikel is slechts om je te informeren over de verschillende vaccinaties en om te vertellen waar wij voor hebben gekozen, wat jij moet doen moet je zelf beslissen. Advies van een specialist is altijd beter natuurlijk!

Alle informatie uit dit artikel komt van thuisvaccinatie en de website vaccinaties op reis.

Meer lezen over het voorbereiden van een wereldreis? Hier lees je over het maken van plannen! 

Welke vaccinaties heb jij genomen voor je reizen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow