Wereldreis voorbereidingen #1 | Hoe lang en waarheen?

door | Laatste update Feb 11, 2024 | Gepubliceerd Dec 17, 2017 | Backpacken, Voorbereidingen, Wereldreis | 21 reacties

Een lange reis maken is al heel lang een droom van ons beide en wij gaan die prachtige droom waarmaken; wij gaan op wereldreis! Een wereldreis vraagt echter heel wat voorbereiding en in de reeks wereldreis voorbereidingen neem ik je daarin mee. Vandaag vertellen we over de lengte van de reis en over de bestemmingen die we willen bezoeken. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Hoe lang en wanneer willen wij op wereldreis? 

Het is altijd al een droom geweest om op wereldreis te gaan en ik heb altijd gezegd dat ik na mijn studie weg ga. Nu ben ik klaar met studeren en wat doe ik? Ik ben aan het werk. Niet echt wat ik drie jaar geleden voor ogen had, maar goed. Remco studeert nog en is hopelijk aan het einde van dit schooljaar klaar. Als dit lukt heeft hij zijn diplomauitreiking eind september en zullen wij begin oktober 2018 vertrekken met een enkeltje op zak. Een echte datum kunnen we pas vastleggen zodra we zeker weten dat Remco geslaagd is en zal ook afhangen van de prijzen van vliegtickets. Hoe lang we willen gaan ligt niet vast. Wij willen een enkeltje boeken en pas weer naar huis als wij naar huis willen of als ons geld op is. Werken onderweg is niet echt de bedoeling, maar freelance klusjes onderweg doen sluiten we ook niet uit. Je weet nooit hoe het loopt, maar genieten van het reizen staat bij ons echt op 1. Voor nu hebben we een reis van ongeveer 1 jaar in ons hoofd, maar dit kan ook zomaar langer of korter worden, we zien het wel!

Waar willen we naar toe? 

Onze bucketlist is lang, bijna oneindig lang. Zijn we op reis geweest? Dan groeit onze bucketlist stiekem nog meer, korter lijkt het in ieder geval niet te worden. Nu is het niet haalbaar om onze hele bucketlist af te gaan tijdens een wereldreis, want ook al heb je ‘onbeperkt’ de tijd, je moet alsnog keuzes maken en prioriteiten stellen. Wat wij heel erg meenemen in het maken van keuzes voor bestemmingen is het weer. Ik ben leerkracht in het basisonderwijs, dit betekent dat wij de rest van ons leven alleen maar langere en verre reizen kunnen maken als het hier zomer is. Sommige landen die hoog op mijn bucketlist staan zijn niet of nauwelijks te bereizen in onze zomer, of het is er ijskoud of regenachtig. Een perfect moment om deze landen te bezoeken is dan natuurlijk tijdens onze wereldreis. Hieronder volgen de bestemmingen waar wij graag naar toe willen gaan. Omdat wij niks gaan vastleggen op een enkeltje na is dit alleen een leidraad en kan dit dus echt nog compleet veranderen.

Nieuw-Zeeland 

Tijdens onze wereldreis heb ik 1 echte must: ik wil naar Nieuw-Zeeland. Ik ben een echte natuurliefhebber en de natuur in Nieuw-Zeeland lijkt me echt machtig mooi. Tijdens onze zomer is het winter in Nieuw-Zeeland, wat niet echt aantrekkelijk klinkt. Verder vind ik Nieuw-Zeeland eigenlijk veel te ver vliegen voor een gewone reis, dus als we nu niet gaan, komen we er waarschijnlijk nooit (en van dat idee word ik best verdrietig). Ik wil het liefst in december / januari naar Nieuw-Zeeland, maar als het qua tijd beter is sluit ik oktober / november ook niet uit. Het is dan lente, maar op zich prima weer om rond te reizen. In Nieuw-Zeeland wil ik een auto huren en een tentje meenemen, maar ook een kleine camper huren lijkt me super gaaf! Nieuw-Zeeland is duur, dus hopelijk kunnen we op die manier kosten besparen door zelf te koken en goedkoop te overnachten.

Nieuw-Zeeland wereldreis

Azië 

Na Nieuw-Zeeland is de kans vrij groot dat we in Azië terecht komen. Wij kwamen al twee keer eerder in Azië en bezochten toen Maleisië, Thailand, Singapore en China. Vooral Thailand en China zou ik dolgraag nog een keer bezoeken. Nu is China best lastig qua visum, dus moet ik die wens misschien bewaren voor later. Op mijn bucketlist staan heel veel Aziatische landen, dat heb je hier kunnen lezen, nu kunnen we ze waarschijnlijk niet allemaal zien tijdens de wereldreis en wie weet komen er tijdens de reis nog veel meer landen bij op het lijstje. Er zijn echter wat landen die ik zeker wil bezoeken, hieronder noem ik ze:

De Filipijnen 

Tijdens onze wereldreis wil ik zeker weten een bezoekje brengen aan de Filipijnen. Het land lijkt me echt prachtig en volgens mij vind je er de mooiste stranden van heel Azië. Nu is het in onze zomer tyfoonseizoen, klinkt niet echt aantrekkelijk he? De Filipijnen voelen door dit tyfoonseizoen echt als nu of nooit. Als ik normaal de tijd heb om te reizen kan ik dit land niet bezoeken, tijdens de wereldreis wel!

Japan tijdens het kersenbloesem seizoen

Het klinkt misschien gek; maar Japan spreekt mij niet zo aan. Het lijkt Remco een heel mooi land, dus hij zou er wel graag eens heen willen. Nu heb ik altijd gezegd, dat als ik naar Japan ga, dat het dan tijdens het kersenbloesem seizoen is. Nu is dat vaak rond de laatste week van maart en de eerste week van april. Ik heb dan nooit vrij, dus de enige kans om dit ooit te zien is tijdens onze wereldreis. Wederom een nu of nooit bestemming! Het gaat heel erg liggen aan onze verdere planning uiteindelijk en ons budget of Japan haalbaar is.

Japan bloesem wereldreis

Thailand 

Thailand lijkt ons een fijn land om wat langer te blijven. Even een rustpuntje tijdens de reis, even bijkomen. Als je lang op reis gaat wil je waarschijnlijk niet alleen maar bezig zijn met reizen, maar wil je ook even ‘normaal’ leven. Chiang Mai lijkt mij hier de perfecte plek voor. Verder wil ik veel zien van het Noorden en meer ontdekken dan alleen de standaard plekken. Ik zou een auto huren en zo de natuur in gaan. Ook het zuiden zou ik uitgebreid verkennen, in Thailand vind je zoveel fijne eilandjes, heerlijk!

Cambodja 

Hoewel het begin van onze reis heel vaag is en wat mij betreft nog veel open ligt, heb ik een heel duidelijk beeld van de reis zodra we in Thailand beland zijn. Na Thailand zou ik namelijk de grens over gaan richting Cambodja. Hier willen wij natuurlijk Angkor Wat bewonderen, maar ook Koh Rong, Kampot, Kep en Battambang zou ik een bezoekje brengen. Cambodja lijkt me een leuk land voor een paar weken.

Laos 

Na Cambodja zou ik overland de grens overgaan richting Laos. Ik zou helemaal omhoog reizen richting het noorden. Vooral de natuurlijk van Laos lijkt me prachtig, maar ook de dorpen in Noord Laos spreken mij heel erg aan.

Vietnam 

Na Laos zou ik overland de grens over gaan richting Vietnam, de natuur hier schijnt adembenemd mooi te zijn en wil ik gewoon echt niet missen. In Vietnam zou ik eerst naar Sapa gaan, maar ook Hanoi en Ha Long Bay mogen niet ontbreken. Ik zou per bus en trein langzaam afzakken naar het zuiden van dit ontzettend mooie land. Zo nu en dan zou ik een stukje mee willen rijden met de Easyrider, om zo meer te zien van de omgeving en de mooie natuur.

Vietnam wereldreis

Myanmar 

Nu we het hele klassieke rondje hebben afgelegd zijn we of helemaal klaar met zuid-oost Azië, of zijn we er helemaal verliefd op en willen we meer zien. In dat laatste geval willen we ook nog naar Myanmar. Myanmar lijkt me niet zo mooi qua natuur, maar vooral heel bijzonder qua cultuur. Het land is nog niet zo heel lang open voor toerisme en daardoor nog wat autenthieker. Ook Bagan lijkt me een magische plek, waar ik echt graag eens heen wil. Als ik alleen kijk naar de landen die we verder willen bezoeken zou dit heel goed een land kunnen zijn die wij schrappen van de lijst, omdat het gewoon even te veel wordt.

Nepal

Mochten we nog niet klaar zijn met reizen dan denk ik wel dat het tijd is voor iets anders, dus een ander stukje Azië. Een land waar het in onze zomer veel regent is Nepal. Het is echter wel een land waar ik heel graag een keer naar toe wil gaan om een langere trekking te maken en om te genieten van de prachtige natuur. Waar dit dan het beste past in de planning is uiteindelijk helemaal afhankelijk van hoe lang wij duren over het eerste deel van de reis.

India 

Als we Nepal bezoeken is er ook 1 ding bijna zeker, dan reizen we ook door richting India. India is een land waar ik bang voor ben, maar tegelijkertijd ook heel nieuwsgierig naar ben. Het is er viezer dan vies, maar ook zo mooi en fascinerend. Je vindt er natuurlijk ook 1 van de 7 wereldwonderen, die ik ook graag wil bewonderen!  

En daarna… 

Na Nieuw-Zeeland en na veel landen in Azië zijn we waarschijnlijk alweer een jaar verder. Wij reizen redelijk snel, maar veel tijd hebben betekend niet dat je de hele wereld kunt zien. Mochten we nog zin en geld hebben reizen we natuurlijk door. Dan zullen we waarschijnlijk richting Zuid-Amerika en Midden-Amerika gaan. Peru, Ecuador, Bolivia en Mexico zijn daar landen die ik heel graag eens zou bezoeken. Na Nieuw-Zeeland en een stuk Azië hebben we waarschijnlijk zoveel nieuwe ideeën en plannen, dat het ook helemaal geen zin heeft om hier nog 100 landen op te schrijven. Voor nu is dit het idee en wie weet veranderd dit nog tegen de tijd dat we tickets boeken, of tegen de tijd dat we dan ook echt op reis zijn.

Op zoek naar inspiratie? Bekijk ook eens ons artikel over leuke bestemmingen voor een lange reis

Tijdens het voorbereiden van onze wereldreis zal ik regelmatig een artikel schrijven om jullie op de hoogte te houden, maar ook zullen er veel artikelen verschijnen met tips voor de voorbereiding van jouw eigen wereldreis! Zijn er nog bestemmingen die wij niet mogen missen en die jij een must vindt? Laat het ons weten in een comment! Leuke tips voor de genoemde bestemmingen zijn natuurlijk ook altijd welkom.

Wat vind jij van deze plannen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow