Wereldreis voorbereiden: zo plan je een wereldreis!

door | Laatste update Feb 11, 2024 | Gepubliceerd Jan 19, 2020 | Voorbereidingen, Wereldreis | 13 reacties

Je hebt de beslissing gemaakt: je gaat op wereldreis! Maar dan komen die voorbereidingen en tijdens een wereldreis voorbereiden komt er enorm veel op je af. Wat moet je allemaal doen en regelen voor vertrek? Vergeet ik niks? Heb ik wel voldoende budget? Waar moet ik rekening mee houden tijdens een wereldreis? En wat moet ik eigenlijk allemaal meenemen? Om je een handje te helpen bij je wereldreis voorbereidingen delen wij onze tips voor de voorbereidingen voor een wereldreis. Ook delen wij een super handige checklist, zodat je echt niks meer vergeet! 

Voorbereidingen voor een wereldreis: alles op een rijtje 

Als je op wereldreis gaat komt er veel op je af. Je kan niet zomaar vertrekken en je moet van te voren wat dingen regelen. Gelukkig is een wereldreis voorbereiden niet extreem moeilijk en kan je met behulp van deze blog niks meer vergeten. Ik vertel in dit artikel alles wat je moet weten en regelen voor de voorbereidingen voor een wereldreis. Ten slotte deel ik een stappenplan zodat je precies weet wanneer je wat moet doen, handig! 

Hoe lang wil je weg?

Het is van te voren handig om te bedenken hoe lang je ongeveer weg wilt. Boek je al een terugreis? Of houd je alles open en ga je voor onbepaalde tijd weg? Wil je 3 maanden, of ga je liever 10 maanden weg? Of misschien wel een jaar? Bedenk dit voor jezelf voor je verder gaat me je wereldreis voorbereiden. Bij veel beslissingen en dingen is het handig om te weten hoe lang je ongeveer weg wilt blijven. 

Waar wil je heen? Maak een bucketlist!

Als je weet hoe lang je ongeveer weg wilt, is het handig om een bucketlist te maken en om te bedenken waar je ongeveer heen wilt. Zijn er bestemmingen waar je graag heen wilt maar die anders te ver zijn? Heb je bepaalde dingen die je wilt doen maar waar je echt de tijd voor nodig hebt? Zijn er bestemmingen waar het normaal tijdens je reisperiode slecht weer is? Dan zijn dat goede bestemmingen voor op je bucketlist. Maar denk niet alleen in bestemmingen, kijk ook goed of er bepaalde activiteiten zijn die je wilt doen. Houd je bucketlist wel realistisch voor de tijd die je hebt. 

Zelf wilden wij graag een keer roadtrippen en wisten we al snel zeker dat wij naar Nieuw-Zeeland en de Filipijnen wilden. Daarom begonnen wij met een roadtrip door Nieuw-Zeeland en vlogen wij daarna richting Azië. Nieuw-Zeeland is ver weg dus bezoek je tijdens een korte reis toch niet zo snel. Daarnaast ben ik door mijn werk gebonden aan de zomervakantie en dan zijn de Filipijnen en Nieuw-Zeeland niet echt geschikte bestemmingen. 

Als je eenmaal een bucketlist gemaakt hebt is het tijd om te kijken of er bepaalde plekken dicht bij elkaar liggen, zodat je die goed kan combineren met elkaar en je niet constant kriskras de wereld over gaat. Ook is het handig om te kijken naar het weer en de juiste seizoenen. Dit kan je reisvolgorde bepalen, zodat je nergens in het slechte seizoen terecht komt. 

Heb je een idee? Weet je waar je gaat beginnen en wat je ongeveer wilt doen? Mooi. Laat dit vervolgens helemaal los en bepaal pas tijdens je wereldreis zelf wat je echt wilt doen. Wij waren van plan om in Azië te blijven na Nieuw-Zeeland, maar vlogen na de Filipijnen richting Australië en bezochten Amerika, Spanje en Egypte. Plannen en wensen veranderen op reis en dat maakt een wereldreis juist ook zo leuk en gaaf. Je kunt doen wat je wilt, de wereld ligt aan je voeten. Maar bedenken wat je sowieso wilt doen tijdens deze bijzondere reis is wel heel belangrijk om te doen. 

Wil je meer lezen over hoe wij in het begin onze bestemmingen bepaald hebben en hoe lang wij weg wilden? Lees dan ook eens het artikel wereldreis voorbereidingen #1 | Hoe lang en waarheen? Het is vooral grappig omdat wij dus echt dit complete plan los gelaten hebben en ons hart zijn gaan volgen. Meer inspiratie nodig? Bekijk ook eens ons artikel over toffe bestemmingen voor een lange reis. 

Voorbereidingen voor een wereldreis / Wereldreis voorbereiden: waarheen en hoe lang?

Het budget bepalen voor je wereldreis 

Een belangrijk onderdeel bij de voorbereidingen voor een wereldreis is toch wel het bepalen van je budget. Het budget wat je nodig hebt voor een wereldreis is heel erg afhankelijk van de bestemmingen die je uitkiest en van je manier van reizen. Wil je elke dag in een luxe hotel slapen en buiten de deur eten? Dan gaat je wereldreis natuurlijk meer kosten dan als je elke dag slaapt in een hostel. Op sommige bestemmingen kan kamperen je enorm veel geld besparen en weer op andere plekken bespaar je enorm veel geld door zelf te koken. 

Ga jij tijdens je wereldreis voornamelijk naar Australië, Nieuw-Zeeland en andere westerse landen? Dan is je wereldreis duurder dan als je voornamelijk in Azië zult verblijven. Voor iedereen is een wereldreis budget dan ook anders en er is niet 1 bedrag wat je kunt noemen als ultiem budget voor een wereldreis. 

Voor wij op wereldreis gingen hebben wij ook ons budget bepaald. Wij maakten voor onszelf onderstaande tabel en tijdens onze reis heb ik gezien dat deze tabel vrij goed klopt. Deze tabel kan jij dus ook goed gebruiken om het budget voor je wereldreis te bepalen.

ContinentBudget p.p per dagBudget p.p per maand
Azië€25 / €40€750 / €1.200
Noord-Amerika€50 / €80€1.500 / €2.400
Zuid-Amerika€30 / €50€900 / €1.500
Midden-Amerika€30 / €50€900 / €1.500
Oceanië€50 / €80€1.500 / €2.400
Afrika€35 / €55€1.050 / 1.650

Wij bezochten uiteindelijk Nieuw-Zeeland, Indonesië, de Filipijnen, Australië, Amerika, Spanje en Egypte. Ik heb ons totale budget nog niet uitgerekend (ga ik zeker wel doen en komt ook zeker nog een artikel over), maar ik schat dat wij rond de 35.000 hebben uitgegeven aan onze wereldreis. Wij hadden van te voren minder berekend, maar hebben uiteindelijk veel duurdere bestemmingen bezocht dan gepland. 

Benieuwd naar hoe wij ons wereldreis budget bepaald hebben? Lees dan ook eens dit artikel over het bepalen van je wereldreis budget

Voorbereidingen voor een wereldreis, budget bepalen

Vaccinaties op wereldreis: wat heb je nodig? 

Als je je bestemmingen ongeveer weet is het belangrijk om te kijken welke vaccinaties je nodig hebt tijdens je wereldreis. Maak op tijd een afspraak, want sommige vaccinaties heb je meerdere keren nodig en vaccineren kan dan ook veel tijd kosten. Zelf hadden wij hiervoor een half jaar nodig! 

Je kan een afspraak maken bij de GGD om te kijken welke vaccinaties jij nodig hebt voor een wereldreis. Ook kan je een afspraak maken bij thuisvaccinatie, zodat ze bij jou thuis komen. Dit deden wij zelf ook en dit beviel heel goed. Ze konden ons goed advies geven. Omdat wij niet wisten waar we precies heen gingen raadde zij ons ook de vaccinatie voor gele koorts aan en kregen wij ook gelijk een cholera stempel. Zo lag de wereld nog steeds letterlijk aan onze voeten en konden we echt bijna overal heen, zonder een vaccinatie te missen. Handig! 

Voor onze wereldreis namen wij de vaccinaties: DTP, Hep A, Hep B, Gele koorts, Buiktyfus en Rabiës. Wij hadden Hep A en DTP al, dus dat scheelde wel. Als je van te voren weet dat je veel vaccinaties nodig hebt, kan het handig zijn om in december je zorgverzekering aan te passen en in januari te beginnen met vaccinaties. Dit deden wij zelf ook, zodat de vaccinaties volledig vergoed werden en wij hiervoor geen kosten hadden. Handig! 

Wil je meer lezen over vaccinaties? Lees dan ook eens ons uitgebreide artikel over vaccinaties op wereldreis

Voorbereidingen voor een wereldreis / Wereldreis voorbereiden: vaccinaties op wereldreis

Kies een geschikte reisverzekering 

Als je op wereldreis gaat is het ook belangrijk dat je een goede reisverzekering uitkiest. Dit is nog best ingewikkeld en misschien wel een van de moeilijkste dingen die je moet doen tijdens de voorbereidingen voor een wereldreis. Er zijn namelijk heel veel opties en welke optie geschikt is voor jouw wereldreis is nogal afhankelijk van je plannen. 

Kort gezegd kan je kiezen voor een speciale wereldreis verzekering of voor een langlopende reisverzekering waarbij je 365 dagen aaneengesloten mag reizen. De speciale wereldreis verzekering is vooral handig voor mensen die langer dan een jaar weg gaan, zich uitschrijven bij de gemeente en geen zorgverzekering in Nederland meer hebben. Als je je niet uitschrijft en je zorgverzekering aanhoudt en ook weet dat je niet langer dan een jaar weggaat is de gewone reisverzekering een betere en ook goedkopere optie. 

Zelf kozen wij voor een langlopende reisverzekering van Interpolis. Hoe wij tot die keuze kwamen lees je in het artikel waarbij ik je alles vertel over een reisverzekering voor op wereldreis

 

voorbereidingen voor een wereldreis: reisverzekering
voorbereidingen voor een wereldreis: reisverzekering

Wat te doen met je baan en huis?

Wij hadden het eigenlijk makkelijk het wereldreis voorbereiden, want wij hadden geen eigen huis en ook geen baan. Maar als je plan helemaal rond is, is het wel heel belangrijk om te bedenken wat je wilt doen met je baan en je huis. Zeg je je baan op? Of kijk je of je met onbetaald verlof kan gaan? En wat doe je met je huis? Ga je er helemaal uit? Ga je het onder verhuren of verkoop je je huis? 

Wij werken beide in sectoren waarbij er een groot personeel te kort is, wij wisten dan ook eigenlijk wel zeker dat wij na onze reis gelijk weer aan het werk konden. Dit gaf ons zekerheid! Kan dit niet? Dan is het belangrijk dat je bij thuiskomst nog een buffer hebt zodat je niet gelijk zonder geld zit en niet meer kunt leven. Ook konden wij bij thuiskomst weer tijdelijk bij onze ouders wonen en hoefden wij dus niet gelijk een woning te regelen. Dit is wel belangrijk om voor vertrek al over na te denken. Waar ga ik wonen als ik terug kom? 

Je vliegtickets boeken! 

Een leuk moment is het moment dat je vliegtickets gaat boeken voor je wereldreis. Staat je begin en einddatum vast en weet je ook al waar je begint en eindigt? Dan kan je er voor kiezen om alvast je heen en terugreis te boeken. Je kan bij een wereldreis ook kiezen voor een around the world ticket. Je kan dan de lange vluchten tussen continenten boeken en nog wel flexibel wijzigen. Je route staat hiermee wel vast. 

Wat wij zelf deden was gewoon een enkeltje boeken. Zo heb je de meeste vrijheid en dat kan ik je wel echt heel erg aanraden. Wij boekten verder ook een ticket van Nieuw-Zeeland naar Bali, omdat je voor Nieuw-Zeeland een uitreisbewijs moet hebben. Zelf zou ik dus alleen een enkeltje boeken, zodat je gewoon alle vrijheid hebt. Als wij een around the world tickets geboekt hadden hadden wij echt spijt gekregen. Dan hadden wij sowieso een hele andere reis gemaakt en ik denk ook dat ik dan minder positief op onze reis terug zou kijken. Denk dus heel goed na over het boeken van je vliegticket! Kijk op Skyscanner voor de beste en goedkoopste deals. 

Wil je meer lezen over het moment dat wij onze tickets geboekt hadden. Lees dan eens dit artikel: wereldreis voorbereidingen #5: de tickets zijn geboekt

Regel je visa 

Voor sommige landen moet je van te voren een visum regelen, dus dat kan handig zijn om op tijd alvast te regelen. Voor sommige landen kan je een visum ook ter plekke regelen. Hiervoor heb je vaak pasfoto’s nodig. Laat dus zeker voor vertrek wat pasfoto’s maken, zodat je ook ter plekke een visum voor een bepaalde bestemming kunt regelen. 

Vraag een internationaal rijbewijs aan 

Ben je van plan om zelf te gaan rijden in verschillende landen? Vraag dan ook een internationaal rijbewijs aan. Dit is een vertaling van je Nederlandse rijbewijs. In een aantal landen mag je zonder dit rijbewijs niet rijden en is alleen je Nederlandse rijbewijs niet voldoende. Voor welke landen dit geldt vind je op de website van de ANWB

Veel mensen denken dat als je in Nederland een rijbewijs hebt voor een auto en een scooter, dat je in Azië ook scooter mag rijden, zolang je maar een internationaal rijbewijs hebt. Dit klopt echter niet! In Azië zijn scooters voor onze wet gewoon motoren en dat betekent dat je alleen mag rondrijden op een scooter als je een motorrijbewijs hebt. Vaak kan je prima rijden zonder motorrijbewijs, maar ben je niet verzekerd. Mocht er iets gebeuren heb je dus een serieus probleem. Dit is gelijk de reden dat wij nooit gaan scooter rijden op reis

Voorbereidingen voor op wereldreis / wereldreis voorbereiden: internationaal rijbewijs

Wel of niet uitschrijven bij de gemeente?

Een ander moeilijk dilemma die voorbij komt bij de wereldreis voorbereidingen is het wel of niet uitschrijven bij de gemeente. In principe is de regel dat als je binnen een periode van 12 maanden 8 maanden in het buitenland bent, je jezelf dan moet uitschrijven bij de gemeente. Dit kan je ongeveer 5 dagen voor vertrek doen. Bij thuiskomst heeft dit echter wat nadelen en de controle of je wel bent uitgeschreven is matig. Bedenk dus voor jezelf of je je wilt uitschrijven, of dat je ingeschreven blijft. 

Let op: als je je uitschrijft bij de gemeente betekent dit niet gelijk dat je geen zorgverzekering meer hoeft in Nederland. Je zorgverzekering mag je pas opzeggen als je kan aantonen dat je langer dan 1 jaar weg gaat, of als je gaat werken in het buitenland. 

Bij sommige gemeenten kan je overigens onderweg online nog uitschrijven, mocht je ineens toch langer wegblijven. Bij de onze kon dit niet, dus wij moesten van te voren beslissen wat wij deden. Wil je meer lezen over de regels omtrent het uitschrijven bij de gemeente? Lees dan mijn artikel over het wel of niet uitschrijven bij de gemeente

Schaf de laatste spullen aan 

Vlak voor vertrek is het belangrijk om te kijken of je alle spullen hebt. Heb je een goede backpack? Heb je een goede daypack? Heb je fijne schoenen voor op reis en voldoende fijne kleding? Zelf kochten wij vlak voor vertrek nog wandelschoenen en een fijne winddichte jas. Natuurlijk kan je ook op reis nog van alles kopen mocht er echt iets belangrijks missen. 

Wil je meer lezen over de laatste dingen die je nog moet regelen voor vertrek? Lees dan ook eens het artikel: wereldreis voorbereidingen #7: de laatste dingetjes regelen

Geef een afscheidsfeestje 

Nodig nog even een keer al je vrienden en familie uit en geef een leuk afscheidsfeestje. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar wel heel leuk. Want wie weet wanneer je je vrienden en familie weer ziet? 

Inpakken maar! 

Een aantal dagen voor vertrek heb je waarschijnlijk alles geregeld en hoef je nog maar 1 ding te doen: inpakken! Begin een beetje op tijd zodat je missende spullen eventueel nog kunt kopen. Het is handig om een inpaklijst te maken zodat je ook zeker weet dat je niks vergeet op wereldreis. Benieuwd naar wat wij allemaal meenamen op wereldreis? Lees dan eens ons artikel: wat neem je mee op wereldreis? Ik deel daar ook gelijk een hele handige inpaklijst die je kunt downloaden! 

Tongariro Crossing, spullen inpakken

Wereldreis voorbereiden stap voor stap 

Nu je gelezen hebt wat je allemaal moet doen qua voorbereidingen voor een wereldreis, is het tijd voor een handig overzicht. Hieronder vertel ik je wat je in welke periode moet doen! 

8 maanden tot een jaar voor vertrek: 

 • Vrienden en familie op de hoogte brengen van je plannen
 • Bedenken hoe lang je weg wilt 
 • Bucketlist maken en een globaal plan opschrijven 
 • Budget bepalen 

6 maanden voor vertrek: 

 • Vaccinaties regelen 
 • Keihard sparen 
 • Kijken of je basisuitrusting in orde is (heb je een backpack etc?) 

3 maanden voor vertrek: 

 • Je huis en baan opzeggen (of doen wat je ermee wilt doen)
 • Eventuele spullen verkopen
 • Je verdiepen in een goede reisverzekering voor op reis 

1 maand voor vertrek: 

 • Eventuele visa regelen
 • Telefoonabonnementen opzeggen of verlagen

2 weken voor vertrek: 

 • Uitschrijven bij de gemeente 
 • Laatste spullen kopen 
 • Internationaal rijbewijs regelen 
 • Controleren of je alle documenten hebt (en als er wat mist, regel deze dan)
 • Kopieën en scans maken van je belangrijke documenten en naar jezelf mailen 
 • Afscheidsfeestje geven 
 • Inpakken! 

Meer lezen over wereldreizen? Dat kan ook op de website www.wereldreizigers.nl!

Zo, nu weet je precies wat er allemaal komt kijken bij de voorbereidingen voor een wereldreis. Een wereldreis voorbereiden kost even wat tijd, maar dat vergeet je helemaal als je weer weg bent. Een wereldreis is een geweldige ervaring en ik zou het zo allemaal nog eens doen. Onze reis was geweldig en een ervaring om nooit meer te vergeten. Het is de tijd van het voorbereiden 100% waard. 

Ben jij al eens op wereldreis geweest? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow