Wereldreis update #7 | Sidemen, Gili Air & onze laatste dagen op Bali

door | Laatste update Nov 28, 2021 | Gepubliceerd Jan 14, 2019 | Traveldiary, Wereldreis updates | 6 reacties

Het is alweer een tijdje geleden dat wij iets lieten horen over onze wereldreis, het is dus hoogtijd voor een nieuwe update. Want hoewel wij inmiddels alweer een paar dagen in de Filipijnen zijn, heb ik nog niks verteld over onze laatste 2 weken in Bali. De vorige keer nam ik jullie mee naar onze eerste dagen op dit mooie Indonesische eiland. Ik vertelde jullie onder andere over het mooie Nusa Penida en over Ubud. Vandaag vertel ik over onze laatste dagen in Ubud, maar neem ik jullie ook mee naar het rustige Sidemen en het tegenvallende Gili Air. Onze reis sluiten wij af in Canggu, waar wij eigenlijk maar heel weinig doen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Fietsen in de regen en naar het noorden van Bali

Na onze tour rondom Ubud een dag eerder zijn wij toe aan iets minder toeristische plekken waar wij meer het echte Bali kunnen zien. Wij gaan mee met een fietstour. We zitten in de groep samen met 3 Indonesiërs uit Jakarta. Het is een vader met zijn twee kinderen, die allemaal goed Engels spreken. Onze eerste stop is een koffieplantage waar we koffie mogen proeven en een ontbijt krijgen. Daarna rijden wij richting een uitzichtpunt vanaf waar je de vulkaan mount Batur moet kunnen zien. Het is echter zo mistig, dat we helemaal niks zagen. We reden daarna door richting het startpunt van de fietstocht. Net op dat moment begon het te regenen en niet zo’n beetje ook. In de spoelende regen fietsen wij richting een Balinees huis, waarin wij een kijkje krijgen in het leven van een local. Super interessant! Vervolgens fietsen wij langs prachtige tempels. Wij zijn bijna de enige daar, heerlijk! Het regent alleen zo hard dat echt genieten moeilijk is.

Bij onze tweede stop, houdt de regen op. Het wordt droog en gelukkig blijft het de rest van de fietstocht droog. Het tweede deel gaat vooral langs prachtige rijstvelden en de uitzichten zijn geweldig. Het meisje uit Jakarta gaat nog twee keer flink onderuit en voor we heten weten zitten de 23 kilometer er weer op. We sluiten de dag af met een heerlijke lunch.

fietsen in de omgeving van Ubud Bali
fietsen in de omgeving van Ubud Bali
fietsen in de omgeving van Ubud Bali
Omdat het nog steeds droog is als we bij ons hotel aankomen besluiten wij monkey forest te bezoeken. Wij zijn bang dat het vooral heel toeristisch is en hoewel het toeristisch is, vonden wij het veel leuker dan verwacht! De tempels zijn super mooi en aapjes zijn altijd leuk om te bekijken.
Monkey Forest Ubud Bali
Monkey Forest Ubud Bali
Monkey Forest Ubud Bali
Een dag later werden wij vroeg in de ochtend opgehaald door Wayan. Wayan was onze driver voor vandaag en zou ons de mooiste plekjes laten zien van het Noorden van Bali, in de omgeving van Munduk. Achteraf gezien had ik hier graag wat langer willen blijven, want het is een prachtige regio! Naar onze mening misschien zelfs wel de mooiste regio van Bali.

Onze eerste stop van de dag was bij de Jatiluwih Rijstvelden. Echt wauw, wat zijn deze rijstvelden prachtig. De rijstvelden zijn gelegen tussen de bergen en zover je kunt kijken zie je rijstterrassen. Wij vonden deze zoveel mooier dan die in de omgeving van Ubud en er waren veel minder mensen! Heel fijn. Je hebt er verschillende wandelroutes en omdat wij weinig tijd hadden deden wij de kortste. Ondanks dat we maar een wandeling deden van een uur vonden wij het geweldig. Wij waren er vlak voor de rijst geplant zou worden, waardoor de terrassen nog vol lagen met water. Dit gaf een extra mooi effect, ook al zei Wayan dat het mooier is vlak voor de rijst geoogst wordt.

Jatiluwih rijstvelden Bali
Jatiluwih rijstvelden Bali
Jatiluwih rijstvelden Bali
Na een wandeling door de prachtige rijstvelden bezochten wij de Pura Ulun Danu tempel. Doordat de feestdagen voor de deur stonden en veel Indonesiërs ook vrij hebben, was het bij de tempel echt veel te druk. Desondanks was de tempel echt wel mooi om te zien. Natuurlijk ook vooral door de mooie ligging, midden in een prachtig meer, omringd door bergen. Net toen wij weg wilden gaan begon het keihard te regenen. Even waren we bang dat onze dag letterlijk in het water zou vallen, maar gelukkig bleef het bij deze ene heftige tropische regenbui.
Pura Ulun Danu tempel Bali
Na het bezoek aan de tempel reden wij meer richting het Noorden. Er stond een bezoek aan wat watervallen op de planning. Wij hadden Wayan gevraagd welke hij aanraden en lieten ons daar heen brengen. Het was geweldig. Wij waren bijna de enige bij de watervallen en we konden drie geweldige watervallen bewonderen. Er waren er trouwens vier, maar die ene stond droog, ook al had het de dagen hiervoor heel veel geregend. De watervallen vonden wij echt heel mooi, zoveel mooier dan die bij Ubud, die net een discotheek was. De wandeling erheen was af en toe behoorlijk vermoeiend door de trappen, maar het was het waard.
Watervallen Bali
Watervallen Bali
Na de watervallen reden wij door richting een uitzichtpunt. Vanaf dit punt had je uitzicht op de Twin Lakes, dus op twee meren. De meren lagen prachtig tussen de bergen. Hoewel je voor veel uitzichtpunten moet betalen, zodat je ook kunt schommelen of in andere vage attributen op de foto kunt, lieten wij dit aan ons voorbij gaan en genoten wij gratis van het uitzicht.
Twin Lakes Bali
Na dit mooi uitzicht was het tijd voor onze laatste stop; een restaurant met een geweldig uitzicht op de bergen. Het was inmiddels al best laat dus we gingen heerlijk lunchen in het restaurantje van een schoolvriend van Wayan. Het was lekker en het uitzicht maakte het natuurlijk allemaal nog even beter! Volgens de vriend van Wayan hadden wij wel mazzel, want een dag hiervoor regende het zoveel dat ze de hele dag de bergen niet konden zien.
Munduk Bali

Op naar het rustige en relaxte Sidemen

Met dat prachtige uitzicht sluiten wij onze dag in het noorden van Bali af. Op eerste kerstdag is het dan ook tijd om door te reizen richting een nieuwe bestemming; Sidemen. Na de drukte van Ubud is de rust in Sidemen heerlijk. Er zijn hier veel minder toeristen en de natuur is er prachtig.

Voor we richting Sidemen reizen lopen we eerst nog wat rond in Ubud. Want hoewel het voor ons eerste kerstdag is, is er ook een groot en belangrijk Balinees feest aan de gang. Wij hopen er wat van te kunnen zien, maar helaas, Ubud is deze ochtend compleet uitgestorven. In de middag reizen wij door richting Sidemen en relaxen wij in ons prachtige zwembad met uitzicht.

Sidemen Krishna Homestay
Na een dag relaxen besluiten wij een wandeling te maken in de omgeving. Volgens de man van onze homestay kan dat prima zonder gids, dus vol goede moed gaan we op pad. We zien wat rijstvelden en andere groene velden vol met gewassen. We hebben mazzel, want hoewel het regenseizoen is, laat de hoogte berg van Bali zich de hele dag zien. We genieten deze ochtend dan ook vooral van de prachtige uitzichten op Mount Agung. Verder hebben we echt geen idee waar we naar toe moeten, dus waren we snel klaar met het wandelen. Tijd om tweede kerstdag door te brengen in ons prachtige zwembad!
Sidemen Bali
Onze laatste dag in Sidemen gaan we wederom met Wayan op stap. Wij brengen een bezoek aan de Lemuyang Tempel, een prachtige watertempel en de moedertempel, de grootste tempel van Bali. De eerste tempel valt ons behoorlijk tegen. We moeten een uur wachten in een rij voor een foto die super nep is en verder was alles daar gesloten door een ceremonie. Op de foto zie je een weerspiegeling en daardoor verwacht je een meer ervoor, of zoiets. Maar nee, dat is gewoon een spiegel voor je telefoon houden. Niks echts aan dus. Wat een teleurstelling! Gelukkig zijn de twee andere tempels wel de moeite waard en hebben we alsnog een geslaagde dag in het oosten van Bali.

Het tegenvallende Gili Air

Na Sidemen reizen wij door richting Gili Air, zodat we eindelijk eens oud en nieuw kunnen vieren op een mooi tropisch strand. Nou, echt mooi en tropisch vonden wij het eerlijk gezegd niet. Na een taxirit met een schreeuwende taxi chauffeur (ik denk dat ie gewoon een beetje doof was en daarom zo extreem hard praatte), een hoop gelieg bij het ticketoffice (want ja, volgens hun was het heel duur om terug een enkeltje te boeken en konden we beter maar gelijk een retour kopen, wat dus onzin was want het enkeltje terug was veel goedkoper, maar goed), en een uur vertraging kwamen wij aan op Gili Air. Het was al laat op de dag, dus wij deden de rest van de dag niet echt meer iets.

De dag erna besloten wij rondom het eiland te wandelen en de stranden eens te bekijken. We waren verder van plan lekker op een mooi stukje strand te hangen en te gaan zwemmen. Gelijk bij aankomst op het strand vonden wij het al tegenvallen, het zand was helemaal niet zo wit en lag bomvol met koraal. Doordat het vol met koraal ligt, doet lopen op het strand gewoon echt pijn. We willen het natuurlijk niet gelijk opgeven en lopen uiteindelijk in 2 uur het hele strand over. En hoewel het er echt mooi uitziet op de foto’s, vonden wij het helemaal niks. Het is geen tropisch paradijsje zoals iedereen zegt, maar gewoon een en al dood koraal en troep. Na ons rondje gingen we zwemmen, maar ook dat was niks, omdat de zee ook vol ligt met koraal en je dus eigenlijk gewoon niet kan zwemmen.

Gili Air Lombok Indonesië
Gili Air Lombok Indonesië
Gili Air Lombok Indonesië
Dus vol goede moed stappen wij een dag later op de boot. We gaan snorkelen en we hebben er zin in. We hoorden namelijk dat de onderwaterwereld echt prachtig is. Nou, dat zal best, jaren geleden. Maar wij zagen nu eigenlijk alleen maar dood koraal. Verder zagen wij ook schildpadden, dat is natuurlijk heel gaaf. Maar niet als je ‘gids’ naar de schildpad toe zwemt en hem oppakt zodat ie gaat zwemmen. Je hoort geen dieren op te pakken en aan te raken! Ik was zo boos, dat ik er eigenlijk ook gewoon helemaal klaar mee was de rest van de dag. Toen ook nog eens mijn onderwatercamera stuk ging was het helemaal klaar.

In de avond gingen wij naar het strand, het was ten slotte oudjaarsdag. We zagen vijf minuten vuurwerk en dat was het wel weer. 1 januari stond een nieuwjaarsduik op de planning, die wij dus niet konden doen omdat het de hele dag had geonweerd en geregend. 2 januari verlieten wij dit eiland direct. Hoewel we eerst door wilden richting Gili Meno, besloten wij maar wat eerder naar onze laatste bestemming te gaan. Nee, Gili Air ziet ons niet meer terug. En ik lees ook vaker dat mensen deze gedachte hebben.

snorkelen met schildpadden op Gili Air Indonesië Lombok Bali

Helemaal niks doen in Canggu 

Wat klinkt dat saai eigenlijk als ik het zo opschrijf haha, maar het was niet saai, geloof me maar. Na Gili Air reisden wij richting Canggu. We boekten een hotel met zwembad en hadden nog een dagtripje op de planning staan. Verder waren we gewoon echt op (want ja, reizen is vermoeiend met al die nieuwe indrukken en het vele verplaatsen), dus we wilden helemaal niks doen. Ons dagtripje hebben we uiteindelijk ook niet meer gedaan, want we hadden gewoon echt geen energie. We hadden nog een gezellig avondje met een Nederlandse en we blogden veel, zwommen heerlijk en deden gewoon lekker spelletjes. We vierden gewoon echt even een volle week vakantie en genoten voor de laatste keer nog even van het heerlijke Indonesische eten! Ondanks dat we helemaal niks deden in Canggu, vonden wij dit een heerlijke week! Ik heb dan ook geen foto’s gemaakt van onze dagen hier, want ja, we deden niks.

Dit waren onze laatste twee weken in Bali. Wij kijken positief terug op Bali en vinden het een prachtig en heerlijk eiland. Ik denk niet dat het het mooiste van Indonesië is, maar het is zeker de moeite waard. Wij zijn er lang geweest, omdat we ook heel veel dagen niks tot bijna niks gedaan hebben. Wij hadden echt even relaxtijd nodig, voor we richting onze volgende bestemming vliegen.

Wat we trouwens ook in Canggu deden, was nieuwe reisplannen maken. Na Bali vliegen wij richting de Filipijnen, vanaf daar geven wij dan ook onze volgende wereldreis update. Na de Filipijnen gaan wij een week relaxen in Kuala Lumpur in een extreem luxe appartement met infinity pool, om vervolgens te vliegen richting Sydney! Ja, wij gaan naar Australië! De bestemming die wij eerst bewust oversloegen, maar nu zo naar uitkijken. Wij missen het roadtrippen enorm en ontdekten ook dat Azië toch niet helemaal ons ding is (leuk voor een week of 4, daarna niet meer). Wij kijken uit naar onze volgende reisbestemming en zien jullie natuurlijk graag terug bij onze volgende update, maar dan vanaf de Filipijnen!

Ben jij al eens in Bali geweest?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow