Wereldreis update #6 | Vakantie vieren op Bali & het geweldige Nusa Penida

door | Laatste update Nov 28, 2021 | Gepubliceerd Dec 29, 2018 | Traveldiary, Wereldreis updates | 6 reacties

Het is alweer een tijdje geleden dat wij iets van ons hebben laten horen, wat betreft onze wereldreis. Het is daarom hoogtijd voor een nieuwe update! De vorige keer sloten wij onze twee maanden reizen door Nieuw-Zeeland af en waren wij klaar voor een nieuw avontuur. Wij hadden behoefde aan rust, maar ook aan warmte. Vandaag schrijf ik deze update dan ook vanuit Bali, onze tweede bestemming van de wereldreis. Benieuwd naar onze eerste twee weken op dit Indonesische eiland? Lees dan snel verder!

Vertraging en geen bagage

Onze reis naar Bali begint niet zo goed. Vanaf Christchurch vliegen wij richting Melbourne, waar wij een overstap hebben van ruim een uur. Daarna vliegen wij richting Denpasar, de hoofdstad van Bali. Echter hebben wij bij onze eerste vlucht een uur vertraging. In het vliegtuig wordt al gezegd dat wij de vlucht waarschijnlijk gaan missen en dat ze een hotel voor ons regelen. Uiteindelijk is dit toch niet het geval en hebben wij nog vijf minuten voor onze overstap.

Als we landen in Melbourne staat er iemand van Qantas op ons te wachten. Ze neemt ons zo snel mogelijk mee naar het volgende vliegtuig. Het gekke is dat we met zijn zessen zijn en dat het ook precies zes Nederlanders zijn. Maar goed, wij bedenken gelijk al dat de kans nihil is dat onze bagage aan gaat komen in Bali.

Als we landen in Bali loopt er iemand met een bord met onze naam erop. Ja hoor, onze bagage is nog in Melbourne. We laten onze gegevens achter en morgenavond zouden wij onze tassen alsnog krijgen. Ze zouden alles naar het hotel sturen. Prima. Wij gaan naar ons hotel en maken ons verder niet meer druk.

Onze eerste dag in Bali is hierdoor heel anders dan gehoopt. Wij wilden graag zwemmen en relaxen, maar dat kon niet zonder spullen. In plaats daarvan lopen wij wat door Seminyak, bekijken wij het strand en relaxen wij op onze kamer. In de avond, als onze bagage zou moeten komen, is onze bagage er niet. Het nummer dat we eventueel konden bellen bleek niet te bestaan, fijn….

Strand Seminyak Bali
Gelukkig staan er in de ochtend twee backpacks bij de receptie. Die van mij en die van… iemand anders. Contact opnemen met het gekregen nummer lijkt onmogelijk, dus wij gaan maar richting de stad om een zwembroek voor Remco te kopen. Zo kunnen wij toch nog zwemmen en relaxen. Ons hotel probeert ondertussen nog te bellen en ik doe een oproep in een facebook groep. Ik krijg zowaar reactie van de eigenaar van de tas, maar op het moment dat ik het zie, heeft ons hotel al lang geregeld dat de tassen omgewisseld worden.

Dus aan het einde van dag twee hebben wij beide onze spullen en kan onze reis door Bali echt beginnen.

Seminyak Bali
Seminyak Bali

Relaxen, relaxen en nog meer relaxen

We hebben nog twee volle dagen in Seminyak en komen die dagen bijna ons hotel niet uit. Wij hadden echt even een vakantie nodig en moesten na twee maanden kamperen en intensief reizen echt even uitrusten. Het zwembad bij ons hotel is heerlijk en van het regenseizoen merken wij helemaal niks.

Na onze vier dagen in Seminyak hebben we weer energie. Een beetje relaxen willen wij nog wel, maar we willen ook wel weer eens iets doen. We besluiten door de reizen naar Nusa Lembongan, een eiland vlakbij Bali. In de ochtend worden wij opgehaald en in de middag komen wij uiteindelijk aan bij ons volgende hotel. Wederom hadden wij een zwembad, zodat wij ook nog kunnen relaxen. Dat is dan ook precies wat wij de rest van de dag doen.

Op verkenning

We willen natuurlijk meer dan alleen relaxen en willen ook wat zien op Nusa Lembongan. We beginnen met een snorkeltrip rondom het eiland. We maken vier stops, waarvan een stop manta point is. Hier hopen wij grote manta rays te zien, maar helaas, ze laten zich niet zien. Gelukkig zijn de andere stops ook echt de moeite waard en was het alsnog een leuke ochtend. De zee was wel behoorlijk wild, dus om ons heen werden toch wat mensen behoorlijk ziek.

In de middag deden wij niks, wij besloten namelijk lekker te zwemmen en nog even te relaxen.

Nusa Lembongan Bali Indonesië snorkelen
De volgende dag huurden wij een fiets om het eiland te verkennen. Nusa Lembongan is behoorlijk klein en je kan daarom het eiland prima met de fiets verkennen. Soms moet je een beetje stijgen en de wegen zijn soms ook flink hobbelig. De fiets die wij huren is echter vreselijk. Hij doet overal pijn. Remco krijgt zelfs weer last van zijn knie, waar hij al jaren geen last meer van heeft gehad. We lopen daarom uiteindelijk meer dan dat we fietsen en zien hierdoor niet alles wat we hadden willen zien. Toch hebben we een goede indruk kunnen krijgen van het eiland. Zo zagen we Devil’s tear, maar ook Sandy beach, Dream beach en Mushroom beach. In de middag gaan we lekker zwemmen.
Devil's Tear Nusa Lembongan Indonesië Bali
Sandy Bay Nusa Lembongan Indonesië Bali
Mushroom Beach Nusa Lembongan Indonesië Bali
Devil's Tear Nusa Lembongan Indonesië Bali
Mushroom Beach Nusa Lembongan Indonesië Bali

De verdwenen chauffeur

De volgende dag willen wij Nusa Ceningan verkennen. Dit eiland is het kleinste eiland van de eilandengroep en is door midden van een brug verbonden met Nusa Lembongan. Je kan de brug alleen over met de scooter, de fiets of gewoon lopend. Wij rijden geen scooter, dus gingen opnieuw met onze pijnlijke fiets op pad. De fiets parkeren wij uiteindelijk maar en we lopen verder. Op Nusa Ceningan aangekomen regelen wij een chauffeur die ons wel richting de Blue Lagoon en wat andere leuke puntjes wilt brengen.

En toen werd het bijzonder. Wij werden gedropt bij Blue Lagoon, wat er uit zag als een bouwput, tot je bij het randje was, dan werd het prachtig. Daarna liepen wij met de chauffeur richting Secret Beach en toen zei hij: kijk hier maar rond, ik wacht bij de auto. Goed, wij waren de enige auto tussen alle scooters, dus dat komt wel goed. Na minder dan een half uur liepen wij terug en de man en zijn auto waren gewoon spoorloos. Wij hebben tien minuten het hele gebied afgezocht en hij was er gewoon niet meer!? We hadden hem nog niet betaald, dus dat maakt het nog gekker. Er waren ook geen andere wegen en tot op de dag van vandaag heb ik geen idee waar onze chauffeur ooit is heen gegaan.

Maar ja, teruglopen was nog een behoorlijk stuk en door de hitte hadden wij daar weinig zin in. Gelukkig zat er vlakbij een scootertaxi bedrijfje en brachten die ons terug naar de yellow bridge, zodat we terug konden richting Nusa Lembongan. Bij de Yellow Bridge keken de mensen ons heel gek aan, want die vroegen zich natuurlijk allemaal af waarom wij niet met de auto terugkwamen. Wij vroegen ons hetzelfde af en zijn uiteindelijk maar gewoon terug gelopen (en gefietst) richting ons hotel. Wij hebben alles gedaan wat we konden en echt, die auto en die man waren nergens meer te bekennen.

De rest van de dag relaxten wij lekker bij het zwembad van ons hotel.

Blue Lagoon Nusa Ceningan Bali Indonesië
Secret beach Nusa Ceningan Bali Indonesië

Natuurpracht op Nusa Penida

Een dag later reizen wij door richting Nusa Penida. Op Nusa Penida hebben wij voor twee dagen een chauffeur geregeld. Gede rijdt ons overal naar toe en het is heerlijk. De wegen zijn slecht, de afstanden zijn lang, maar de uitzichten zijn het helemaal waard. De eerste dag bekijken wij het populaire deel van het eiland. Wij zijn onder andere Broken Beack, Angel’s Billabong, Kelingkling beach en Crystal bay. Het is prachtig mooi. Nusa Penida is nog super groen en niet zo volgebouwd.

Kelingkling beach Nusa Penida Bali Indonesië
Broken beach Nusa Penida Bali Indonesië
Crystal bay Nusa Penida Bali Indonesië
Maar, op dag twee werd het pas echt geweldig. Wij gingen naar het minder bezochte deel van het eiland en hadden daar geweldige uitzichten, bijna voor ons alleen. De eerste stop was een tempel in een grot. Gede vertelde ons hier wat over het hindoeïsme wat best interessant is. Daarna rijden wij door richting de threehouse en thousand islands viewpoint, waar je mond open valt van verbazing. Echt wauw, wat een uitzicht.
Thousands Islands viewpoint Nusa Penida Bali Indonesië
Thousands Islands viewpoint Nusa Penida Bali Indonesië
Thousands Islands viewpoint Nusa Penida Bali Indonesië
Als je denkt dat je het dan wel gehad hebt, val je bij Diamond beach opnieuw in een verbazing. Ik denk dat dat het mooiste uitzicht op een strand ooit is. De kliffen zijn geweldig en dan die palmbomen, het zand en het water! Dit is wat mij betreft het mooiste deel van Nusa Penida en onze driver is het daar helemaal mee eens.

Remco voelt zich niet lekker, dus houdt het bij het uitzicht. Ik ga naar beneden bij Diamond beach en ik moet eerlijk zijn: dat is doodeng. Het laatste stuk moet je je vasthouden aan een touw en letterlijk klimmen over rotsen. Vooral toen ik weer naar boven moest was ik soms echt even bang. Het strand zelf is echt prachtig en hoewel de klim behoorlijk stijl is in de warmte, kostte het mij naar beneden tien minuten en omhoog ook zoiets.

Diamond Beach Nusa Penida Bali Indonesië
Diamond Beach Nusa Penida Bali Indonesië
Diamond Beach Nusa Penida Bali Indonesië
Na Diamond beach bekeken wij ook nog Atuh beach. Ik ben nog naar beneden gegaan in een soort record tempo. Hoewel ook dat strand mooi is, vond ik Diamond beach beduidend mooier. Atuh beach heeft veel stenen waardoor het niet fijn loopt.
Atuh Beach Nusa Penida Bali INdonesië
Toen zat onze tijd op Nusa Penida er helaas alweer op. Het was zo snel gegaan, maar we waren blij dat we dit geweldige eiland bezocht hebben. Het is nu nog niet zo overspoeld door toeristen, heel fijn!

Na Nusa Penida gooiden wij onze plannen om. Wij hadden op onze reis door Nieuw-Zeeland alleen maar natuur gezien en wilde nu op Bali echt even wat anders. Hoewel eerst Gili Air op de planning stond, besluiten wij dat te bewaren voor later. Dan maar een onlogische route. In plaats daarvan reizen wij door richting het hart van Bali: Ubud.

Op ontdekking in en rondom Ubud

We stappen in bij de meeste vreemde, grappige en idiote taxichauffeur ooit en rijden in bijna 2 uur richting Ubud vanaf Sanur (ongeveer 20km). We komen aan bij ons hotel dat echt mooi blijkt te zijn. Het is traditioneel en wij hebben ook nog eens gratis een upgrade gekregen. Ons zwembad kijkt uit op de rijstvelden, die wel helaas al geoogst zijn. De middag van aankomst bezoeken bij Ubud market en gaan we lekker zwemmen.

Onze eerste ochtend in Ubud doen wij een silver class. Wij maken zelf ons eigen sieraad van zilver. Remco en ik kiezen er allebei voor om een ring te maken. Het is heel leuk om te doen, maar ook echt super moeilijk. In de middag bezoeken wij Ubud Palace en daarna zwemmen wij nog even.

Silver class Ubud Bali Indonesië
Ubud Palace Bali Indonesië
De volgende dag staan wij vroeg op en slaan wij het ontbijt over. We gaan namelijk een kookcursus doen. De eerste stop is de lokale markt waar wij heel veel lokaal fruit mogen proeven (en andere lokale lekkernijen). Bomvol stap ik daarna de bus in, richting de boerderij waar wij de kookcursus ook daadwerkelijk gaan volgen. Als we aankomen krijgen wij wat te drinken, om daarna onze groentes in de boerderij te plukken. Ons eten straks is dus echt verser dan vers!
Na het plukken van onze groente maken wij eerst een voorgerecht. Als dit is opgegeten maken wij de hoofdgerechten. We maken vijf verschillende dingen en het is allemaal super lekker! Gelukkig kunnen we de recepten nog downloaden, zodat we ze thuis nog eens kunnen maken.

In de middag regent het keihard, dus vallen onze plannen om naar monkey forrest te gaan letterlijk in het water.

Ubud Cooking class Bali Indonesië
Ubud Cooking class Bali Indonesië
Ubud Cooking class Bali Indonesië
Ubud Cooking class Bali Indonesië
Onze derde dag in Ubud is het tijd om de omgeving te verkennen. Samen met de Nederlandssprekende gids Sana gaan wij op pad. Ik moet zeggen dat ik me nog nooit zo’n übertoerist heb gevoeld als toen. Dit komt gewoon omdat de omgeving van Ubud extreem toeristisch is, maar ook door onze gids. Het is een lieve man, maar hij houdt kennelijk van de toeristen dingen en laat ons niet echt de mooiste plekken zien. Jammer, maar helaas. We bezoeken uiteindelijk de bekende Tengalang rijstvelden , Tirta Empul, Gunung Kawi, wat ‘kunstenaarsdorpjes’ en de Tegenungan waterval. Dat laatste vinden wij een verschrikking. Overal zijn attributen om mee op de foto te gaan en de muziek is echt keihard. Daar kom je toch niet voor bij een waterval?
Rijstvelden bij Ubud
Rijstvelden bij Ubud
Ubud Bali Indonesië
waterval bij Ubud Bali indonesië
offers
Dit waren onze eerste dagen op Bali. We blijven nog wat dagen in Ubud hangen en voor daarna staan Sidemen, Gili Air, Gili Meno en Canggu nog op de planning. Daarover vertel ik de volgende keer natuurlijk meer!

Lijkt Bali jou een leuke bestemming om te bezoeken?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow