Wereldreis update #5 | Onze laatste weken in Nieuw-Zeeland

door | Laatste update Nov 28, 2021 | Gepubliceerd Dec 12, 2018 | Traveldiary, Wereldreis updates | 8 reacties

Het is weer tijd voor een nieuwe update. Dit keer alweer de laatste update vanuit Nieuw-Zeeland. Wat is de tijd ontzettend snel gegaan! Twee maanden voelen aan de ene kant als een eeuwigheid, maar ondertussen ook maar als slechts twee weken. De vorige keer nam ik jullie mee naar het zuiden van het Zuidereiland en vertelde ik onder andere over Te Anau en Queenstown. In deze update reizen wij door naar Wanaka, bezoeken we Franz Josef, om vervolgens voor de tweede keer naar Kaikoura te gaan. Ten slotte sluiten wij onze reis door Nieuw-Zeeland af in Christchurch. Oh en iets super fijns: we hadden geweldig weer!

Van Queenstown naar Wanaka

Na een paar fijne dagen in het mooie Queenstown is het tijd om door te rijden naar Wanaka. Wanaka ligt dichtbij Queenstown, dus de rit is kort. Na een uur komen wij namelijk al aan op onze camping. We mogen nog niet inchecken omdat het nog geen 14:00 is. Dit is voor het eerst dat daar moeilijk over gedaan wordt op een camping. Ik bedoel ook maar, het is alleen een stukje gras?

We kunnen wel alvast een plekje reserveren, dus dat doen we. Daarna verkennen wij direct Wanaka. We rijden naar Lake Hawea, wat echt prachtig is. Wij zijn nog precies op tijd om een prachtige weerspiegeling in het meer te zien. Als we weg gaan is dit namelijk alweer weg.

Lake Hawea Wanaka Nieuw-Zeeland
Lake Hawea Wanaka Nieuw-Zeeland
Lake Hawea Wanaka Nieuw-Zeeland
Lake Hawea Wanaka Nieuw-Zeeland
Na Lake Hawea bekijken wij Lake Wanaka. In de avond nemen wij ook een kijkje bij de bekende #thatwanakatree. Er staan ontzettend veel mensen een foto te maken van een boom in het water, het is bijna hilarisch. Ik bedoel, het is gewoon maar een boom. Maar ik geef toe, wij voegden ons bij het fotograferende gezelschap en hebben zelf ook lang genoten van het uitzicht op het meer. De mooie zonsondergang bleef helaas weg.
Lake Wanaka Nieuw-Zeeland
Lake Wanaka Nieuw-Zeeland
Lake Wanaka Nieuw-Zeeland

Hiken in en rondom Wanaka

Wanaka is een plek waar je naar toe gaat voor wat hikes. Het is de plek waar je dagen zou kunnen wandelen. Zelf doen wij op de eerste dag de hike naar de Rob Roy Glacier. Omdat je hiervoor eerst met de auto door wat rivieren moet rijden nemen wij een shuttle. Onze kleine Mazda Demio zou die rivieren nooit overleefd hebben. De wandeling duurt ongeveer drie uur en gaat vooral door het bos. Onderweg heb je af en toe een mooi uitzicht op watervallen, de bergen of de glacier. Aan het einde heb je een goed zicht op de indrukwekkende Rob Roy Glacier.

Rob Roy Glacier Wanaka Nieuw-Zeeland
De dag na de Rob Roy Glacier houden wij een rustig dagje. Eigenlijk zouden wij Roy’s peak beklimmen, maar de wolken hangen super laag en er is onweer voorspeld. Nog een dag later doen we die wandeling wel. Of eigenlijk doe ik hem. In de nacht heeft Remco geen oog dicht gedaan, dus hij was helemaal kapot. We hadden afgesproken om de wandeling te lopen samen met Marijke, iemand waarmee wij via Facebook in contact gekomen waren. Uiteindelijk heb ik de wandeling alleen gelopen samen met Marijke. De wandeling was pittig, maar de uitzichten zijn echt prachtig mooi. Het was een gezellige dag en de moeite zeker waard.
Roy's Peak Wanaka Nieuw-Zeeland
Roy's Peak Wanaka Nieuw-Zeeland
Roy's Peak Wanaka Nieuw-Zeeland
Roy's Peak Wanaka Nieuw-Zeeland

Via de Haastpass naar Franz Josef

De volgende dag rijden wij de Haastpass naar Franz Josef. Van te voren horen wij dat het een geweldig mooie route is, maar eerlijk gezegd viel het ons wat tegen. Waarschijnlijk zijn wij ook behoorlijk verwend inmiddels, maar goed.

Na een paar uur rijden komen wij aan in het zonnige Franz Josef. De rest van de dag relaxen wij vooral een beetje en genieten wij van de fijne zon, die de afgelopen weken ineens heel veel scheen.

We hadden 1 volle dag in Franz Josef. Fox Glacier is nog gesloten door de overstromingen, dus op een heli hike na is er eigenlijk weinig te doen behalve nog meer hiken. Omdat we al behoorlijk wat wandelingen gemaakt hebben en de heli hike echt veeeeeel te duur vinden, besluiten wij alleen een korte hike te doen richting het uitzichtpunt. Vanaf het punt hebben wij een mooi uitzicht op de Franz Josef Glacier. Wat wel heftig is, is om te zien hoe snel deze glacier smelt.

Franz Josef Glacier Nieuw-Zeeland Zuidereiland
Franz Josef Glacier Nieuw-Zeeland Zuidereiland

Een lange rijdag

De dag na onze korte wandeling in Franz Josef breken wij onze tent af in de spoelende regen. Het lijkt voor vandaag weer even klaar met het prachtige weer. Onze eindbestemming voor vandaag is Kaikoura en daar schijnt de zon als het goed is volop. Het is wel zo’n zeven uur rijden, dus het beloofd een lange dag te worden.

Na het ontbijt rijden wij weg en ontdekken wij al snel dat een ongeluk in een heel klein hoekje zit. Het regent, en dat betekent dat de wegen behoorlijk glad zijn in Nieuw-Zeeland. Ik heb geen idee wat er precies gebeurde, maar de auto heeft het gras geraakt (dat zo goed als op de weg ligt) en toen slipten we en tolden wij zo’n tien meter de weg over. Wij hadden een engeltje op onze schouder want er was behoorlijk veel wat we hadden kunnen raken, maar er was niks aan de hand.

We bekomen even van de schrik en rijden daarna weer verder. We rijden onder andere over de Lewis Pass, waar we door de regen eigenlijk niks van zien. Het regent op een gegeven moment zelfs zo hard dat wij de auto even stil zetten langs de weg.

Op eens trekt het open en wordt het super warm. Zo snel kan het gaan in Nieuw-Zeeland en zoveel kan het per plek verschillen. Na een lange rit komen wij aan in Kaikoura, waar wij weer overnachten op dezelfde camping als de vorige keer.

Tweemaal is scheepsrecht in Kaikoura

De eerste nacht in Kaikoura is er niet een om over naar huis te schrijven. Het waait namelijk echt kei en dan ook echt keihard. Onze tent zakt constant een stuk in elkaar door de wind en ons luchtbed gaat ook nog eens opnieuw lek. Als ik het weerbericht bekijk die ik dat we windstoten hebben van dik 60 km per uur (windkracht 8). De volgende ochtend zien we dan ook dat onze tent is gescheurd.

Na een slechte nacht stappen wij toch op de boot om opnieuw een poging te doen om walvissen te spotten. De vorige keer in Kaikoura hadden wij geen geluk, dus wij hoopten dat het dit keer beter zou zijn. Het weer was goed en de zee leek ook een stuk rustiger dan de vorige keer. En ja hoor, na ongeveer twintig minuten werd de locatie van de walvis en gevonden en uiteindelijk zagen wij dit enorme beest, vlakbij de boot. We hadden zelfs zoveel geluk dit keer dat wij deze walvis drie keer mochten bewonderen. (Sperm Whales blijven vrij lang onder water). Verder dagen wij ook een hele groep Dusky Dolfijnen.

Sperm Whales spotten in Kaikoura Nieuw-Zeeland
Sperm Whales spotten in Kaikoura Nieuw-Zeeland
Na het walvissen spotten rijden wij nog naar wat leuke uitzichtpuntjes in de buurt. We zien daar ontzettend veel zeehondjes. Super leuk! Op een punt zien we er denk ik wel 50 voor ons liggen.
Zeehonden spotten in Kaikoura Nieuw-Zeeland
Zeehonden spotten in Kaikoura Nieuw-Zeeland
Zeehonden spotten in Kaikoura Nieuw-Zeeland
De volgende dag staan we vroeg op, want we gaan mee met de Dolphin Encounter. Remco om te kijken, ik om te zwemmen met dolfijnen. We hebben dit natuurlijk al eens eerder gedaan en toen was het echt een teleurstelling. Er waren nauwelijks dolfijnen en ik zag vooral andere mensen in het water. De zee was ook super wild. Het begin van de tour beloofde weinig goeds, we konden geen dolfijnen vinden. Op een gegeven moment kregen wij bericht van een andere boot waar heel veel dolfijnen waren. Toen we er aankwamen hadden ze gelijk; er zwommen minstens vijftig dolfijnen om onze boot heen. We moesten ons gelijk klaarmaken om het water in te gaan en hebben uiteindelijk nog een uur gezwommen met deze geweldige beestjes. Wat was het gaaf zeg! De zee was zoveel rustiger en er zwommen tientallen dolfijnen om me heen. Ik had dit voor geen goud willen missen. Voor mij was dit echt mijn kinderdroom en hij is eindelijk uitgekomen!

Na een geweldige ochtend deden wij in de middag de was en ruimden wij alvast een beetje onze auto op, want na twee maanden was het een behoorlijke rommel geworden.

zwemmen met wilde dusky dolfijnen in Kaikoura Nieuw-Zeeland

Op naar Christchurch

Na wat fijne dagen in Kaikoura rijden wij op een dag met wederom perfect weer richting Christchurch. Maar eerst ruimen wij onze auto op, gooien wij onze kapotte tent en luchtbed weg en brengen wij wat spullen naar de kringloopwinkel. De mevrouw bij de kringloopwinkel was er echt super blij mee. Daarna reden wij door richting Christchurch, waar wij nog drie nachten slapen in een Airbnb.

Dat we vroeg aankwamen was geen probleem. We werden vriendelijk ontvangen. Nadat wij waren aangekomen bij onze airbnb lunchten wij en besloten wij richting het centrum van Christchurch te gaan. Van te voren hoorden wij gemengde verhalen over de stad. Sommige vonden het verrassend leuk, andere vooral erg saai. Wij horen bij die laatste groep en vinden Christchurch behoorlijk saai. De stad heeft natuurlijk veel te verduren gehad tijdens een aardbeving in 2011, dus veel is verloren gegaan.

Na een dagje in de stad gaan we vroeg slapen; eindelijk weer in een echt bed en wat is dat fijn zeg!

Christchurch Nieuw-Zeeland
Christchurch Nieuw-Zeeland
Christchurch Nieuw-Zeeland
De volgende dag worden wij echt uitgerust wakker; heerlijk. Het beloofd opnieuw een mooie dag te worden dus wij rijden richting Akaroa. Een stadje aan zee waar vanaf je veel wildlife kunt zien. Wij komen dit keer echter niet voor de wildlife, maar vooral voor de route erheen, die is namelijk prachtig. De uitzichten zijn super en ook Akaroa is een gezellig stadje.
Akaroa Christchurch Nieuw-Zeeland
Akaroa Christchurch Nieuw-Zeeland
De dag na Akaroa is onze laatste dag in Nieuw-Zeeland. We bezoeken het wildlife centrum vlakbij het vliegveld in de hoop toch nog een kiwi te kunnen spotten. Helaas heeft de kiwi er geen zin in vandaag en laat hij zich niet zien. Wij hebben echt een uur bij zijn verblijf gewacht, maar het mocht niet baten. Gelukkig was het evengoed een leuke dag, het was namelijk geweldig mooi weer en ze hadden nog genoeg andere dieren. Zo waren er onder andere leeuwen, tijgers, giraffen en kea’s. Het voelde echt even als een dagje weg.
Christchurch Nieuw-Zeeland

Dag dag Nieuw-Zeeland!

En dan ineens zit onze reis door Nieuw-Zeeland erop. Twee maanden lang bewonderden wij de mooiste natuur en genoten wij enorm van dit land. Maar het is goed zo, wij zijn moe en toe aan rust. Kamperen en het wisselende weer heeft ons best opgebroken. Hoewel wij nu ik terugkijk vooral veel goed weer hebben gehad, zaten wij soms ook ineens in de sneeuw, spoelende regen en kou. Ik kan het iedereen aanraden om ooit een bezoek te brengen aan dit geweldig mooie land. Wij gaan ons nu klaar maken voor het vervolg van onze wereldreis, want we vliegen straks naar Bali!

Onze volgende update schrijven we dan ook weer vanuit Azië, wat best een gek idee is. Maar nu eerst een overzicht met random feitjes over de laatste week en daar achter tussenhaakjes even over de hele reis.

Aantal afgelegde kilometers: 1.033 (totaal: 5.309, excl ferry en dagtripjes)
Aantal plaatsen: 4 (totaal: 23)
Aantal campings: 3 (en 1 airbnb) (totaal: 15 en 3 airbnb’s)
Favoriete camping: gewoon geen camping, maar de airbnb 😉 (van de hele reis: Leith Valley Holiday Park  )
Favoriete activiteit: zwemmen met dolfijnen in Kaikoura (van de hele reis: komt later een artikel over)
Grootste tegenvaller: De haastpass (over de hele reis: het kamperen)
Grootste meevaller: Dat we nu wel geluk hadden in Kaikoura! (over de hele reis: het links rijden was veel makkelijker dan verwacht)

Zo dit was onze laatste update vanuit Nieuw-Zeeland. Binnenkort komen er natuurlijk veel artikel online over dit geweldige land. Wij reizen nu verder naar Bali, waar wij eerst gaan relaxen voor bij op verkenning gaan. Natuurlijk komt daar over een tijdje ook weer een update over!

Benieuwd naar alle andere updates over Nieuw-Zeeland? Hieronder heb ik een handig lijstje gemaakt zodat je ze allemaal nog even kunt bekijken:

Wereldreis update #1| De reis is begonnen! 
Wereldreis update #2| Hobbiton, Rotorua en het geweldige Tongariro 
Wereldreis update #3| Natuurpracht en 4 seizoenen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland
Wereldreis update #4 | Het prachtige zuiden van het Zuidereiland 

Zou jij naar Nieuw-Zeeland willen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow