Wereldreis update #3 | Natuurpracht en 4 seizoenen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

door | Laatste update Nov 28, 2021 | Gepubliceerd Nov 17, 2018 | Traveldiary, Wereldreis updates | 6 reacties

Het is alweer twee weken geleden dat wij het Noordereiland van Nieuw-Zeeland achter ons lieten en de ferry pakte naar het Zuidereiland. Hoogtijd voor een nieuwe update dus! De vorige keer vertelde ik al kort iets over de veelbelovende uitzichten vanaf de ferry. Vandaag neem ik jullie mee naar Kaikoura, Abel Tasman, Lake Brunner en het besneeuwde Tekapo. Ook reizen wij nog naar het overweldigende Mount Cook.

Een droom die uitkomt in Kaikoura; of toch niet?

Het weer op de ferry was niet zo goed, maar het ergste moest nog komen en dat wisten wij. De dag erna zou het weer alleen heel goed worden in Kaikoura en daarom besloten wij er toch nu heen te rijden. Achteraf gezien een stomme keuze, want twee weken later werd het weer eigenlijk pas echt goed, maar ja, dat wisten we toen nog niet. In een heftige regenbui rijden wij langs de kust naar Kaikoura. De uitzichten zijn hier vast mooi, maar omdat het zo hard regent zien wij de berg voor ons al nauwelijks. Aan de weg wordt veel gewerkt. Er is overduidelijk nog veel schade door de heftige aardbeving van twee jaar geleden. Uiteindelijk komen wij in de regen aan op de camping. Wij wachten in de TV lounge tot het droog wordt en zetten dan onze tent op. De rits van de tent gaat alleen niet meer dicht; handig! De volgende dag staan we vroeg op, want wij gaan om 7:15 met een whalewatching tour mee. Bij de introductie vertellen ze al dat ze de afgelopen week geen walvissen gezien hebben, wij hopen op meer geluk, aangezien je 95% kans hebt om de Sperm Whale tegen te komen. Helaas hebben wij geen geluk en zien we geen walvissen. Gelukkig zwemmen er wel wat Orka’s bij de boot en kunnen we daar van genieten. Omdat we geen walvissen gezien hebben krijgen wij 80% van ons geld terug, best netjes.

Orka's in Kaikoura
In de middag hoop ik mijn kinderdroom na te jagen, wij gaan namelijk zwemmen met wilde dolfijnen. In Kaikoura kom je vaak groepen tegen van wel honderden dolfijnen en daar tussen mag je dan zwemmen, hoe gaaf is dat? Nou, op zich gaaf, denk ik. Wij hadden wederom pech. Hoewel we mochten zwemmen met dolfijnen, waren het er tijdens vijf zwembeurten elke keer maar 2. Er waren 16 andere zwemmers, dus ik kreeg constant flippers in mijn gezicht en heb in het water geen dolfijn gezien. Ook was de zee behoorlijk wild. Niet echt hoe ik het mij had voorgesteld en waarschijnlijk wederom pure pech. Na twee keer pech ben ik behoorlijk klaar met Kaikoura. Hoewel de omgeving mooi is en er nog een wandeling op het lijstje staat wil ik echt even weg daar. Ik ben echt teleurgesteld want ik keek hier misschien wel het meeste naar uit. We besluiten terug te gaan aan het einde als we dan nog zin en tijd hebben voor een nieuwe poging.

Abel Tasman

We breken onze tent af tussen de buien door en verlaten Kaikoura. We rijden over dezelfde weg terug, opnieuw in de regen. We maken eerst een stop bij The Wharehouse om te klagen over onze tent. Ons luchtbed is 30 cm kleiner dan onze tent, dus het moet gewoon passen. Alleen zodra ons luchtbed in de tent ligt, kan onze tent niet meer dicht. Dit was eerst niet zo. Bij The Wharehouse luisterden ze eigenlijk totaal niet, volgens hun werkte alles gewoon nog. Omdat we niet nog een maand in een kapotte tent willen liggen kopen wij maar gewoon een nieuwe. We nemen gelijk een maatje groter en zijn daar echt blij mee. We rijden door richting Abel Tasman, maar nemen niet de snelste route. Wij besluiten te rijden over de Queen Charlotte Road. Een mooie scenic route met uitzichten over de sounds. Zo nu en dan maken wij een korte fotostop. Het weer is hier trouwens ook heel fijn, het wordt zelfs weer wat warm! Beter dan in Kaikoura in ieder geval.

Queen Charlotte drive Nieuw-Zeeland
Queen Charlotte Drive Nieuw-Zeeland
Queen Charlotte Drive Nieuw-Zeeland
Uiteindelijk komen we aan op onze camping in Abel Tasman. We eten wat en gaan lekker op tijd slapen, want de volgende dag gaan we het nationale park verkennen. De volgende dag staan wij vroeg op om met de bus naar het Abel Tasman Nationaal park te gaan. Vanuit de bus stappen wij de boot op. We varen langs alle stranden van het park en omdat het weer goed is, zijn de uitzichten prachtig. De boot maakt behoorlijk wat stops om mensen op de pikken of van de boot te laten, dus na een tijdje heb ik de boottocht wel gehad.
Abel Tasman Nieuw-Zeeland
Abel Tasman Nieuw-Zeeland
Abel Tasman Nieuw-Zeeland
Na 2,5 uur op het water gaan de boot af om 11 kilometer te wandelen. Het eerste uitzicht wat wij hebben is gelijk al prachtig en beloofd veel goeds. Helaas is het vooral een boswandeling en zie je heel weinig van de mooie baaien en stranden, waar Abel Tasman toch wel echt bekend om staat. Hoewel de uitzichten geweldig waren, viel het ons stiekem tegen. Ik denk dat onze verwachtingen ook gewoon te hoog waren.
Abel Tasman Nieuw-Zeeland
Abel Tasman Nieuw-Zeeland
Abel Tasman Nieuw-Zeeland
De volgende dag besloten wij lekker uit te rusten. Wij hebben nog 5 weken voor het Zuidereiland en dus genoeg tijd om af en toe een dag niks te doen. Als we elke dag wat zouden doen waren wij ook binnen de kortste keren reismoe. Ook zou het weer super slecht worden, maar zoals wel vaker gebeurt in Nieuw-Zeeland sloeg die voorspelling helemaal nergens op.

Via de westkust naar Lake Brunner

De dag erna rijden wij via de Westkust naar Lake Brunner. We maken wat stops langs de kust en het is er echt prachtig mooi. Af en toe krijgen wij te maken met een flinke regenbui, maar dat is elke keer precies als wij toch in de auto zitten.

Rijden langs de Westkust in Nieuw-Zeeland
Na een tijdje komen wij bij de Pancake Rocks, een bekende en populaire stop langs de kust. Daar volgen mij de wandelroute van ongeveer een half uur en hebben wij opnieuw geweldige uitzichten. Als we klaar zijn gaan we terug naar de auto en precies op het moment dat wij de deur dichtdoen komt de regen en barst het los. Wat een timing.
Pancake Rocks Nieuw-Zeeland
Wij rijden verder langs de kust richting Greymouth. We maken nog wat stops als de regen voorbij is en bekijken nog een prachtig strand. Daarna slaan we wat boodschappen in omdat wij de volgende twee nachten niet in de buurt van een supermarkt zullen zijn. Vervolgens rijden we door naar Jacksons Retreat, een camping vlakbij Lake Brunner en de Arthur’s pass. Deze camping heeft een award gewonnen en hoewel het er echt super was, was de keuken en de lounge echt onaangenaam koud.
Rijden langs de Westkust in Nieuw-Zeeland
Na een nachtje slapen wisten we dat er een regenachtige dag aan kwam. We deden rustig aan en verkenden Lake Brunner.  Ook liepen wij nog naar een prachtige waterval vanaf de camping. Af en toe kwam er regen, maar het weer was beter dan verwacht.
Lake Brunner Nieuw-Zeeland
Lake Brunner Nieuw-Zeeland
Waterval Lake Brunner Nieuw-Zeeland

De Arthur’s pass

Het officiële plan was om nu een wandeling in Arthur’s Pass nationaal park te doen en daarna de westkust verder te ontdekken. Het weer aan de westkust zou echter heel slecht worden, dus het was beter om naar de Oostkust te rijden. Zo gezegd, zo gedaan. Dus zo kwam het dat wij op een mooie zonnige dag de Arthur’s pass reden, om uiteindelijk uit te komen bij Lake Tekapo. De Arthur’s pass is echt een prachtige weg. Je stijgt in 1 keer 16% en er zijn veel bruggen en indrukwekkende uitzichtpunten. Ook spotten wij een aantal kea’s, ietwat brutale papagaaien die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomen.

Arthur's Pass Nieuw-Zeeland
Arthur's Pass Nieuw-Zeeland
Arthur's Pass Nieuw-Zeeland
Arthur's Pass Nieuw-Zeeland
Arthur's Pass Nieuw-Zeeland
Na de Arthur’s Pass wordt de weg ineen heel vlak en heel saai. Daar rijden wij nog zo’n 2 uur overheen. Daarna worden de uitzichten beter, Lake Tekapo ligt in de bergen en vlakbij Mount Cook, want natuurlijk garant staat voor prachtige uitzichten. Aan het einde van de middag komen we aan bij onze camping. We zetten onze tent neer en lopen een stukje langs het meer. Wat is het prachtig!
Lake Tekapo Nieuw-Zeeland
De volgende dag is het prachtig weer. Wij rijden met de auto omhoog naar Mount John en hebben vanaf daar een geweldig uitzicht op Lake Tekapo en de omgeving. Als we het rondje gelopen hebben en heel veel foto’s hebben gemaakt van het geweldige uitzicht, rijden we terug naar de camping.
Lake Tekapo Mount John Nieuw-Zeeland
Lake Tekapo Mount John Nieuw-Zeeland
Lake Tekapo Mount John Nieuw-Zeeland
Lake Tekapo Mount John Nieuw-Zeeland
Na de lunch lopen wij nog een stukje om het meer heen. Daarna relaxen we wat om vervolgens na het diner naar het beroemde kerkje bij het meer te gaan. Wij zien het hier langzaam donker worden en hopen ook een mooie sterrenhemel te kunnen fotograferen. Helaas waait het veel te hard en komen er steeds meer wolken.
Lake Tekapo Nieuw-Zeeland
Lake Tekapo Nieuw-Zeeland
Lake Tekapo Nieuw-Zeeland

Regen, regen & sneeuw… !?

De volgende dag zou een slechte dag worden en dat werd het ook. Omdat het in de nacht super koud zou worden wilden wij een extra deken kopen. De winkels zijn alleen behoorlijk ver weg vanaf hier, dus dat werd dik 100 km rijden voor een deken. Wij haalden gelijk weer een berg boodschappen en dronken warme chocomel om lekker op te warmen. Toen we terugkwamen op de camping was onze kampeerplaats veranderd in een sloot, waar de eendjes dankbaar gebruik van maakten.

Lake Tekapo Nieuw-Zeeland
De binnenkant van de tent bleef gelukkig droog, ook al regende het non stop. Door de extra deken hadden we het niet koud met 1 graden in de nacht, maar toen we wakker werden stond er wel een nieuwe verrassing voor ons klaar: er lag sneeuw! Het is echt gek om uit je tent te kruipen en te zien dat alles om je heen gewoon wit is. Het bleef ook de hele ochtend sneeuwen en een groot deel van de middag ook. Wij vermaakten ons daarom maar in de lounge. Wij hadden alles gedaan in Tekapo wat we wilden en het was veel te koud en nat om iets te ondernemen.
Lake Tekapo Nieuw-Zeeland
Sneeuw in Lake Tekapo

Mount Cook  

Na een ijskoude dag in de sneeuw pakten wij onze spullen en reden wij naar een camping bij Lake Pukaki en dichtbij Mount Cook. Na een kort ritje zetten wij onze tent op en daarna gaan wij gelijk op verkenning. Vandaag willen wij de Tasman Glacier bekijken, het grootste Gletsjermeer van Nieuw-Zeeland. Onderweg hierheen stoppen wij minstens tien keer, want echt, de weg er naar toe is zo adembenemend mooi. Elke keer als je denkt dat je het mooiste wel gezien hebt, komt het volgende geweldige uitzicht.

Mount Cook Nieuw-Zeeland
Mount Cook Nieuw-Zeeland
Mount Cook Nieuw-Zeeland
Mount Cook Nieuw-Zeeland
Mount Cook Nieuw-Zeeland
Na zoveel geweldige uitzichten en fotostops vergeet je bijna waar we eigenlijk voor kwamen; het gletsjermeer. De wandeling naar het uitzichtpunt is kort en we hebben wederom prachtige uitzichten. Maar eenmaal boven weet ik het zeker: Nieuw-Zeeland is echt het mooiste land dat ik ooit bezocht. Wat een geweldig uitzicht hadden wij. We hebben volgens mij wel een half uur gekeken naar het prachtige meer, omringd door hoge bergtoppen.
Tasman Gletsjer Mount Cook Nieuw-Zeeland
Na kort sterren kijken gaan we op tijd naar bed, morgen willen wij namelijk de Hooker Valley track lopen, een van de mooiste wandelingen van Nieuw-Zeeland. Het is ook een makkelijke wandeling en hij is maar 5 kilometer (one way, dus 10 return). We wilden de wandeling vroeg in de ochtend doen zodat het nog lekker rustig is. Toen onze wekker ging was het echt nog zo koud dat wij ons toch nog een keer omdraaiden, dan maar wat meer mensen.

Toen onze wekker voor de tweede keer ging maakten wij ons wel klaar voor de Hooker Valley track. En het was wederom prachtig. We hadden uitzicht op prachtige bergen en eindigden bij Hooker Valley Lake, een prachtig gletsjermeer tussen de bergen, met ijsschotsen die erin drijven. Het was ook ineens geweldig weer, dus mijn zomerjurk kwam eindelijk weer goed van pas. Heel gek, dat weer in Nieuw-Zeeland. Twee dagen geleden zaten wij in de sneeuw en nu heb ik mijn zomerkleding weer aan.

Mount Cook Nieuw-Zeeland
Mount Cook Nieuw-Zeeland
Mount Cook Nieuw-Zeeland
Mount Cook Nieuw-Zeeland
Mount Cook Nieuw-Zeeland
Mount Cook Nieuw-Zeeland
Mount Cook Nieuw-Zeeland
De rest van de middag doen we rustig aan en genieten we nog even van het uitzicht vanaf onze camping, want ook vanaf daar hebben wij een geweldig uitzicht op de bergtoppen van het nationale park. Wat een geweldige omgeving!
Mount Cook Nieuw-Zeeland
De volgende dag staat een dag rijden op de planning en willen we met wat tussenstops richting Dunedin rijden. Na Dunedin staan ons nog wat prachtige plekken op het Zuidereiland te wachten, we hebben er zin in! De volgende keer vertel ik daarover natuurlijk meer, maar nu eerst nog even de random feitjes van de afgelopen twee weken op een rij:

Aantal afgelegde kilometers: 1.626 (totaal: 3.363)
Aantal plaatsen: 7
Aantal campings: 5
Favoriete camping: Jacksons retreat
Favoriete activiteit: Rijden rondom Mount Cook en de Tasman Glacier bekijken
Grootste tegenvaller: Het zwemmen met dolfijnen in Kaikoura en het walvissen spotten daar
Grootste meevaller: Ik vond de route langs de westkust veel mooier dan verwacht.

Dit was alweer onze derde wereldreis update, dit keer vanaf het zuiden van Nieuw-Zeeland. Het is volop genieten hier en daar gaan we gelukkig nog even mee verder!

Wat is het mooiste land dat jij ooit bezocht?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow