Wereldreis update #2 | Hobbiton, Rotorua en het geweldige Tongariro

door | Laatste update Nov 28, 2021 | Gepubliceerd Nov 5, 2018 | Traveldiary, Wereldreis updates | 10 reacties

Onze reis op het Noorder eiland van Nieuw-Zeeland zit er alweer op en we zijn dan ook alweer ruim drie weken op wereldreis! Hoogtijd voor een nieuwe update dus. De vorige keer nam ik jullie maar naar de start van onze reis in Auckland, het relaxte Bay of Islands en Coromandel. Deze keer reizen wij via Hobbiton door naar het bijzondere Rotorua, ontdekken wij Taupo en Tongariro en sluiten wij ons avontuur in het noorden af in Wellington.

Op bezoek bij de hobbits

Na Coromandel rijden wij door naar Hobbiton, het hobbitstadje uit Lord of the rings en uit the Hobbit. Zelf heb ik voor wij naar Nieuw-Zeeland gingen Lord of the rings gekeken, dus ik had heel veel zin in ons tripje naar Hobbiton. Helaas mag je niet zonder guided tour naar Hobbiton en moet je dus met een gids mee. Het is super druk en best toeristisch, elke tien minuten vertrekt er namelijk wel een tour. Ondanks dat het best druk en toeristisch is, vonden wij het super. Het is geweldig om alles uit de film van dichtbij te bekijken en om te zien hoeveel dingen er eigenlijk echt zijn. Bijna al het groente en fruit is gewoon echt! En als iets niet echt is, dan is het bijna niet te zien.

We lopen met onze gids Amanda mee, leren wat over hoe de film gemaakt is en krijgen wat tijd voor foto’s. Aan het einde sluiten we af met een drankje in de Green Dragon, super leuk! Ik had er nog wel uren rond kunnen lopen en kunnen genieten van de details in Hobbiton, maar helaas, na twee uur ging de bus terug naar de parkeerplaats en was ons bezoek aan de Hobbits alweer over.

Hobbiton Nieuw-Zeeland
Hobbiton Nieuw-Zeeland
Hobbiton Nieuw-Zeeland

Bijzonder Rotorua

Na ons bezoek aan Hobbiton reden wij direct door naar het bijzondere Rotorua. Het lag toch redelijk dichtbij, dus wij konden net zo goed gelijk doorgaan. Wij sliepen op een camping met hot pools en een zwembad en omdat het prachtig weer was besloten wij deze gelijk maar uit te testen. Het zwembad was nog ijskoud, maar de hot pools waren heerlijk ontspannend.

Op onze eerste volle dag in Rotorua besluiten wij het park Wai o Tapu te bezoeken. In dit park vind je allemaal geothermische verschijnselen, iets waar Rotorua bekend om staat. We lopen ruim twee uur door dit park en vallen van de ene in de andere verbazing. Wat is dit ontzettend bijzonder zeg! We zien felgroene meren, modderpoelen, actieve kraters en pools in de meest bijzondere kleuren van wel 100 graden warm. Vooral Champagne pool is prachtig (die met het oranje). Alleen de geur in het park is niet zo om over naar huis te schrijven, aangezien het overal naar zwavel ruikt.

Rotorua Nieuw-Zeeland
Rotorua Nieuw-Zeeland
Rotorua Nieuw-Zeeland
Rotorua Nieuw-Zeeland
Rotorua Nieuw-Zeeland
Rotorua Nieuw-Zeeland
Rotorua Nieuw-Zeeland
Rotorua Nieuw-Zeeland
Rotorua Nieuw-Zeeland
Rotorua Nieuw-Zeeland
Na het bezoek aan het park hebben we nog een hele middag voor ons, dus wij besluiten Rotorua zelf te verkennen. Wij bezoeken een stadspark vol met thermale verschijnselen en lopen door de botanische tuinen van de stad. Na een tijdje krijgen wij trek en halen wij een pizza.
Rotorua Nieuw-Zeeland
Rotorua Nieuw-Zeeland
Rotorua Nieuw-Zeeland
Onze volgende dag hebben we geen zin om iets te doen. We hebben inmiddels twee weken lang elke dag iets gedaan en maar weinig rust gehad. In de ochtend gaan we er toch even op uit en bezoeken wij de meren rondom Rotorua. Als we dat gedaan hebben rijden we terug naar de camping om lekker te relaxen in het zwembad en in de hot pools.
Rotorua Nieuw-Zeeland
Rotorua Nieuw-Zeeland
Na een heerlijke dag relaxen bezoeken we nog 1 park met thermale natuurverschijnselen, namelijk het park Orakei Korako. En hoewel het mooi was, viel het ons best tegen. De entreeprijs is best hoog en in 45 minuten hadden we alles in het park gezien, jammer. Het park dat wij eerder bezochten was meer de moeite waard.
Rotorua Nieuw-Zeeland
Rotorua Nieuw-Zeeland
Rotorua Nieuw-Zeeland

Op naar Taupo

Na drie dagen in het bijzondere Rotorua was het tijd om door te reizen richting Taupo. Eerst twijfelden wij heel erg om nog naar Waitomo te gaan voor de glowworm caves, maar wij besloten dit toch niet te doen. Het is erg duur en wij moesten hierdoor 4 uur extra rijden. In plaats daarvan gaan we in het zuiden een keer zo’n cave bezoeken, want in Nieuw-Zeeland vind je er genoeg!

Na wat uitslapen breken wij onze tent af en rijden we dus richting Taupo, waar we een uur later alweer bij onze camping aankomen. Gelukkig morgen we er gelijk op. Daarna besluiten wij te lopen naar het centrum en vragen wij bij het informatie kantoor wat informatie over de Tongariro crossing. Wij willen die namelijk graag lopen de komende dagen, maar het weer ziet er niet goed uit. Ze raden ons aan om te wachten, helaas.

Na onze lange wandeling terug lunchen wij wat en wandelen wij richting de Huka falls. Het is een wandeling van ongeveer 45 minuten, maar niet echt een hele interessante. Uiteindelijk bij het eindpunt blijkt dat de Huka falls niet echt watervallen zijn, maar meer een soort stroomversnelling. Ach ja, het houd je weer even bezig zullen we maar zeggen.

Haku Falls Taupo
Haku Falls Taupo
De volgende dag kijk ik op het weerbericht en zie ik dat de voorspellingen voor vrijdag voor Tongariro veel beter zijn geworden. Alleen in de vroege ochtend gaat het regenen, maar verder is er niks aan de hand. Gelijk boekten wij onze shuttle, dan maar vanaf Taupo de crossing doen, dan kunnen wij hem in ieder geval wel lopen! Na het boeken van de shuttle pakken wij de auto richting het meer. Wij lopen een stukje van de walkway om het meer en rijden naar een leuk uitzichtpuntje. Verder doen we rustig aan om op te laden voor de Tongariro crossing. Ook voelt Remco zich niet zo fit en moet de blog hoognodig bijgewerkt worden!
Lake Taupo Nieuw-Zeeland

Een droom die uitkomt

De Tongariro crossing stond bij mij bovenaan mijn bucketlist voor een bezoek aan Nieuw-Zeeland. Deze hele dag voelde dan ook echt als een grote droom. Wauw, wat was het geweldig. Om 3:45 ging de wekker, dat was dan wel wat minder geweldig. Gelukkig voelde we ons niet heel moe. Na een ontbijtje wachtten wij langs de weg op onze shuttle. Deze kwam rond 5:15.

De Tongariro Crossing is een wandeling door het vulkanische gebied waarbij je prachtige uitzichten hebt op onder andere Mount Doom uit de Lord of the Rings. De wandeling is 19,4 km lang en je stijgt van 1150 meter hoogte naar 1886 meter. Daarna daal je weer tot 750 meter.

In het donker reden wij richting Tongariro nationaal park, naar het startpunt van de crossing op 1150 meter hoogte. Toen we eenmaal aankwamen was het inmiddels licht. Er hing nog wat bewolking, maar de voorspelde regen was er niet. Het eerste deel van de Tongariro crossing is best simpel, je loopt over een fatsoenlijk pad en voor je het weet zitten de eerste vier kilometer erop. Maar dan moet je klimmen. Je klimt in een keer een enorm stuk via devil’s staircase, best pittig, maar ik had het eerlijk gezegd erger verwacht. Na devil’s staircase komt er een makkelijker stuk, waar nog best veel sneeuw lag van de afgelopen winter. Heel gek om in je hemdje tussen de sneeuw te lopen zonder het koud te krijgen.

Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland
Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland
Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland
Daarna begint het pittigste deel van de Tongariro crossing. Je klimt omhoog richting red crater, die 1886 meter hoog is. Er is niet echt een pad, dus je klimt gewoon via de stenen omhoog. Op een deel hangen er zelfs kettingen die je moet vast pakken zodat je niet in een keer beneden ligt. Best spannend voor iemand met hoogtevrees, maar het viel me mee, ik had het veel enger verwacht.

Als je eenmaal op de top bent is het uitzicht adembenemend. Je snapt waarom ze red crater red crater noemen en ziet oneindig veel bergen. Geweldig! Na het klimmen denk je dat je het moeilijkste en engste eigenlijk wel gehad hebt, maar dat viel even tegen. Je moet namelijk gelijk beginnen aan een pittige daling. Er is alleen maar losliggend zand en wat lossliggende stenen en je kan je nergens aan vasthouden. Aan beide kanten heb je afgronden (en geweldige uitzichten). Gelukkig is het pad breder dan verwacht. Sommige dalen af in 15 minuten, sommige in 30, wij in 60. Verschil moet er zijn toch?

Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland Red crater
Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland
Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland
Eenmaal gedaald heb je het mooiste uitzicht ooit op de prachtige Emerald lakes.  Helaas heb ik daar maar weinig foto’s van gemaakt (klinkt gek, ik die weinig foto’s maak van iets). Na genieten van het uitzicht lopen wij door en trotseren wij nog meer sneeuw en zien wij de bevroren blue lakes. Na een stukje stijgen in de sneeuw hebben we opnieuw geweldige uitzichten op  berglandschappen.
Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland Emerald Lakes
Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland
Als we nog 6 kilometer moeten wordt de wandeling wat saaier en merken wij dat onze spieren er wel een beetje genoeg van hebben. In plaats van anderhalf uur hebben wij ongeveer 2 uur nodig om beneden te komen. Na 8,5 uur lopen en stijgen van 1150 naar 1886 meter en weer dalen naar 750 meter, verdeeld over 19,4 km stappen wij de bus weer in, we hebben het gewoon gedaan en hoewel het soms best pittig was, was het het helemaal waard!
Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland
Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland

Bijkomen & op naar Wellington!

De dag na de Tongariro Crossing hebben we beide flink spierpijn en besluiten we weinig te doen. We zijn moe en hebben weinig fut. Het weer beloofd ook niet veel goeds. De dag erna moeten we dik 5 uur rijden, dus dan willen we wel genoeg energie hebben. We doen dus helemaal niks die dag.

Na een relaxte dag is de spierpijn een stuk minder en zijn we weer wat energieker. We rijden in 5 uur naar Wellington en het gaat eigenlijk best snel. Op de heenweg hebben we prachtige uitzichten, eerst rijden we door een vulkanisch landschap, daarna door groene heuvels en ten slotte nog een stukje langs de kust. Iets eerder dan gepland komen wij aan in onze Airbnb, maar dat is geen probleem. Ik kijk nu al uit naar een avond met een echt goede nacht, want tja, in een tent slaap ik best, maar echt geweldig is het niet.

Het weer is vandaag goed dus we besluiten snel Wellington te verkennen, aangezien de voorspellingen voor de dag erna weinig goeds beloven. We slenteren wat door de stad, lopen langs het water en eten Mexicaans. Wellington heeft niet echt bezienswaardigheden en heeft vooral veel restaurants, winkeltje en barretjes. Hoewel het de hoofdstad van Nieuw-Zeeland is, voelt dat helemaal niet zo. Het is ook veel kleiner dan Auckland.

 

De volgende dag slapen we uit. We hebben een echt bed en langer blijven liggen is dan toch best wel even fijn. We hebben ook niet zoveel plannen meer voor Wellington, want er is nou eenmaal niet extreem veel te doen. Als we om twaalf uur eindelijk ‘ontbeten’ hebben pakken wij de bus naar Mount Victoria. Daar genieten we van een prachtig uitzicht over de hele stad. Wellington is niet mooi, maar doordat het in de bergen ligt, is het uitzicht wel de moeite waard. Vervolgens lopen wij richting het centrum, om naar met Te papa museum te gaan. Dit is het nationale museum van Nieuw-Zeeland en gratis te bezoeken. Het gaat regenen, dus we vinden het wel prima om even binnen iets te doen.

In het museum leren we iets over het ontstaan van Nieuw-Zeeland, de rol van Nieuw-Zeeland tijdens de eerste wereldoorlog en iets over de Maori cultuur. Daarna hebben we wel weer genoeg museum gezien en lopen we nog wat rond in het centrum. We eten iets en gaan terug naar onze airbnb, om nog even lekker te genieten van het echte bed.

Op naar het zuiden!

Onze wekker gaat veel te vroeg, want we moeten op tijd bij de ferry zijn. Vandaag vertrekken wij naar het zuiden en daarmee sluiten wij onze reis op het Noordereiland af. Het noorden was prachtig, misschien wel mooier dan verwacht. We lopen iets voor op onze planning, wat wij stiekem al hoopte, aangezien het zuiden van Nieuw-Zeeland nog veel mooier schijnt te zijn er daar dus ook genoeg te doen is!

De uitzichten vanaf de ferry beloven trouwens al veel goeds voor de rest van het Zuidereiland…

In een volgende update vertel neem ik je mee naar het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, waar we vast nog veel meer prachtige plekken gaan ontdekken! Maar nu eerst nog even wat random feitjes en weetjes over de afgelopen week:

Aantal auto’s: 1 (totaal: 2)
Aantal afgelegde kilometers: 691 (totaal: 1.737)
Aantal plaatsen: 5
Aantal campings: 2 (en 1 Airbnb) (totaal: 4 campings en 2 Airbnb)
Favoriete camping: All Seasons Kiwi Holiday Park Taupo
Favoriete activiteit: De Tongariro Crossing
Grootste tegenvaller: Die ‘waterval’ bij Taupo en de wandeling erheen.
Grootste meevaller: Dat we toch nog mooi weer hadden tijdens de Tongariro Crossing en wij het beide goed vol gehouden hebben. Oh en de beloofde stank in Rotorua vond ik meevallen, ik had het erger verwacht, maar alleen in de parken stonk het heel erg.

Dit was onze laatste week op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. De tijd vliegt echt voorbij, want inmiddels genieten wij alweer volop van nieuwe plekken in het zuiden, maar daarover de volgende keer meer!

Wat is de gaafste wandeling die jij ooit deed?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow