Wereldreis update #11 | Melbourne, de hoogste berg van Australië en tropische stranden

by | Mar 19, 2019 | Wereldreis updates | 8 comments

Het is alweer een maand geleden dat wij voor de tweede keer in het vliegtuig stapten om op wereldreis te gaan. De vorige keer vertelde ik jullie over het opnieuw opstarten van onze reis en onze dagen in Sydney, Adelaide en de daarop volgende roadtrip richting Melbourne. Nu we weer twee weken verder zijn is het tijd voor een nieuwe update. Dit keer over onze roadtrip vanaf Melbourne richting de Blue Mountains, vlakbij Sydney! Onderweg komen we natuurlijk ook weer veel moois tegen…

Op ontdekking in Melbourne

Voor we weer verder gaan met onze roadtrip gaan we eerst nog op ontdekking in Melbourne. Melbourne is de culturele stad van Australië en schijnt ontzettend leuk te zijn. Wij zijn dan ook ontzettend benieuwd. We starten in de ochtend met een free walking tour, de perfecte manier om een stad te ontdekken met behulp van een local. Hoewel Melbourne best leuke gebouwen en plekjes heeft, ontdekken wij al snel dat wij het helemaal niks vinden. De sfeer ontbreekt, het centrum is te uitgestrekt en heeft weinig echt interessante plekken.

Verder is het er bloedheet (38 graden), dus na de free walkingtour houden wij het al snel voor gezien en duiken wij heerlijk het zwembad in. Als we de volgende ochtend wakker worden is het wederom bloedheet en hoewel wij eigenlijk nog plannen hadden om Melbourne in te gaan, besluiten wij dit lekker niet te doen. Wij vinden Melbourne toch alles behalve boeiend en vinden het perfect weer om een dag in en rondom het zwembad te hangen. Heerlijk!

Melbourne Australië
Melbourne Australië
Melbourne Australië

Bosbranden & Gippsland 

Door de enorme droogte en hitte van de afgelopen tijd zijn er maar liefst 19 bosbranden in de staat Victoria. De bosbranden zijn behoorlijk heftig. Wij moesten ineens ook onze plannen omgooien door deze branden. Heel hoog op ons lijstje om te bezoeken stond het nationale park Wilsons Promontory, maar ook daar was een flinke brand uitgebroken. Uiteindelijk besloten wij daarom maar richting Gippsland te rijden en Lake Entrance te bezoeken. Onderweg reden wij door de rook heen, die al van ver te zien was. Je kon ook heel erg ruiken dat er behoorlijk veel bos in brand stond om ons heen. Heel heftig!

Gippsland en Lake Entrance bleek niet zo’n hele boeiende plek te zijn, op 1 ding na; Raymond Island. Raymond Island is namelijk een klein eiland vol met wilde koala’s. Wij gingen met de gratis ferry naar dit eiland toe en deden de korte koala walk. Wij zagen tijdens deze koala walk meer dan 20 koala’s, waaronder een moeder met haar baby (een Joey, zoals ze dat in Australië noemen). Ze zaten allemaal zo dichtbij! Het was echt geweldig. Wat een leuke beesten zijn koala’s toch. En ze vervelen gewoon niet. Hoewel de wandeling eigenlijk 20 minuten duurt, waren wij ongeveer 2 uur op het eiland.

Koala's op Raymond island in Australië
Koala's op Raymond island in Australië
Koala's op Raymond island in Australië

Mount Kosciuszko, de hoogste berg van Australië 

Vandaag zien wij onze eerste regendruppels in Australië, terwijl wij rijden richting Mount Kosciuszko nationaal park. Het park met daarin Mount Kosciuszko, de hoogste berg van Australië. De berg heeft een Poolse naam omdat deze berg ooit ontdekt is door een Pool. Wij vonden de naam nogal ingewikkeld en Remco doopte de berg daarom al snel tot Mount Pool. Na een lange dag rijden kwamen wij aan bij onze camping vlakbij Mount Kosciuszko, waar wij de volgende dag een flinke hike op de planning hadden staan.

Als wij wakker worden is het slechts 2 graden buiten. Dat is behoorlijk wennen, aangezien het een aantal dagen geleden nog 37 graden was en ook ‘s nachts nauwelijks afkoelde. We doen deze dag de summit hike. Een wandeling van 18 kilometer richting de hoogste berg van Australië. En hoewel we zwaardere wandelingen gedaan hebben in Nieuw-Zeeland (zoals de Tongariro Alpine Crossing), was het alsnog een behoorlijke afstand. We beginnen op tijd, maar moeten alsnog best ver van het startpunt vandaan parkeren. En hoewel het dus heel druk leek op de parkeerplaats, waren wij tijdens de wandeling bijna alleen. De wandeling is op zich niet moeilijk en valt mij honderd procent mee. Het stijgen gaat heel geleidelijk en daarom merken we nauwelijks dat we in totaal toch 600 meter omhoog lopen!

Na 9 kilometer bereiken wij eindelijk te top. En hoewel het helemaal niet zo warm is deze dag, loop ik in mijn korte broek. De zon schijnt volop en van het lopen krijg je het vanzelf echt bloedheet. Boven genieten wij van een lunch met een geweldig uitzicht. Prachtig! Mount Kosciuszko is zeker een van de (letterlijke) hoogtepunten van Australië tot nu toe. Was is het prachtig! Zo ver als je kunt kijken zie je bergen, geweldig!

Na een kort rustmoment besluiten wij alweer terug te lopen. Hoewel het uitzicht geweldig is, hebben wij inmiddels geleerd dat je van lang rusten alleen maar stijf wordt en de weg terug dan alleen maar onnodig moeilijk wordt. De laatste kilometers zijn alsnog behoorlijk zwaar, we moeten toch ook maar in Nederland wat vaker oefenen met lange wandelingen, haha.

Die avond stappen wij in de Jacuzzi, waar wij heerlijk bijkomen van een geweldige dag wandelen in de bergen. De dag erna doen wij een dag helemaal niks, want dat hebben we wel verdiend!

Mount Kosciuszko Australië
Mount Kosciuszko Australië
Mount Kosciuszko Australië
Mount Kosciuszko Australië
Mount Kosciuszko Australië
Mount Kosciuszko Australië
Mount Kosciuszko Australië

Terug naar de kust 

Na twee dagen in de bergen, is het tijd om terug te rijden richting de kust. Vandaag gaan wij de Sapphire Coast route rijden. Volgens vele een prachtige route. En hoewel we wat stops maken die mooi zijn, vinden wij het enorm tegenvallen. Misschien worden wij toch een beetje strand moe?

We overnachten bij Bergamui waar wij een poging doen om naar de Horshead Rock te gaan tijdens zonsondergang. Wij zien hier namelijk prachtige foto’s van op het internet. Wat alleen nergens bij staat is dat je door behoorlijk hoog gras moet lopen om het te bereiken. 10 minuten lang. En tja, dat is nou niet heel slim in een land waar de meest giftige slangen ter wereld voorkomen. Vooral als we overal van alles horen ritselen geven wij dit plan al snel op. Dit wordt niks, helaas.

Na een nacht slapen ontdekken wij nog de omgeving van Bergamui, een stadje bij de Sapphire Coast. We zien nog een mooi strand en hebben nog wat leuke uitzichten. Daarna rijden wij verder richting Jervis Bay, onze volgende bestemming aan de kust.

Sapphire Coast Australië
Sapphire Coast Australië
Sapphire Coast Australië

De witste stranden ter wereld

Er wordt gezegd dat je bij Jervis Bay de witste stranden ter wereld vindt. Dat willen wij natuurlijk zelf even met eigen ogen bekijken.

Voordat wij de stranden gaan bekijken, stappen wij echter op de boot. In Jervis Bay leven namelijk meer dan 100 tuimelaar dolfijnen en die willen wij dolgraag zien! Hoewel wij in Nieuw-Zeeland zelfs zwommen met wilde dolfijnen, blijft het spotten van deze geweldige beestjes super om te doen. Helaas hadden wij weinig geluk en zagen wij slechts 1 dolfijn die eigenlijk niet zoveel zin had om een kijkje bij de boot te nemen.

Na het spotten van dolfijnen gaan we richting de camping. Onze camping ligt vlakbij een strand, waar wij een heerlijke strandwandeling overheen maken. Dit strand vinden wij al best wit en dan is dit nog lang niet het witste strand wat er in de omgeving te vinden is. Dat beloofd veel goeds!

Jervis Bay
Jervis Bay
Jervis Bay
De volgende dag gaan we pas echt op zoek naar de witste stranden ter wereld. Wij beginnen bij Hyams Beach, wat dus daadwerkelijk eens tot het witste strand ter wereld is uit geroepen. En wauw, wat is het prachtig.

Toch is dit niet het witste strand. Na Hyams Beach gingen wij namelijk de White Sands walk doen. Deze begint of eindigt bij Hyams Beach en brengt je nog langs twee andere witte stranden. Dat middelste strand is wat mij betreft het witste strand. Echt adembenemend mooi.

Als je dan denkt dat je alles al gehad hebt, heb je het mis. Na deze korte wandeling bezochten wij namelijk Booderee National Park, waar wij wat korte wandelingetjes deden en nog veel meer geweldige witte stranden tegenkwamen. Het water is hier ook overal zo ontzettend helder en blauw, prachtig om te zien!

Jervis Bay
Jervis Bay
Jervis Bay
Jervis Bay
Jervis Bay
Jervis Bay

De Blue Mountains 

Na twee heerlijke dagen in Jervis Bay laten wij dit prachtige paradijsje achter ons en rijden wij richting de Blue Mountains. Een prachtige bergketen vlakbij Sydney. Helaas is het weer enorm slecht, dus als wij eenmaal aankomen zien wij helemaal niks van dit gebergte.

We overnachten op een gratis camping net buiten het nationale park en als we de volgende ochtend wakker worden twijfelen we enorm. Zullen we doorrijden, of toch het park bezoeken en hopen dat het weer meevalt? De voorspellingen zijn namelijk echt dramatisch. We besluiten toch het weer een kans te geven. In de ochtend twijfelen we nog over deze keuze, aangezien we niks anders zien dan wolken. Maar in de middag komt de beloofde onweer niet en trekt de lucht compleet open. We maken er gelijk gebruik van en wandelen vanaf onze nieuwe camping richting de three sisters. Prachtig!

De dag erna brengen wij nog een ochtend door rondom de Blue Mountains. Hoewel het weer iets beter had moeten zijn, is het grijs, grauw en regenachtig. Gelukkig zijn de uitzichten nog best prima en kunnen we de bergen nog bewonderen. Hoewel het met mooi en helder weer vast mooier is, vonden wij de Blue Mountains zo ook al prachtig om te zien!

Blue Mountains Sydney Australië
Blue Mountains Sydney Australië
Blue Mountains Sydney Australië
Blue Mountains Sydney Australië
Blue Mountains Sydney Australië
Na de Blue Mountains voelt het een beetje alsof we deel 1 van onze roadtrip alweer gehad hebben. We zijn inmiddels van Adelaide helemaal terug naar Sydney gereden en hebben dus al behoorlijk wat kilometers gemaakt. De aankomende weken gaan wij langs de oostkust reizen, om uiteindelijk eind april in Cairns aan te komen. In de volgende update neem ik jullie dus mee langs de oostkust, tot dan!

Nieuw reisplannen 

Ten slotte vertel ik je hieronder nog heel kort iets over onze nieuwste reisplannen. Toen wij tijdelijk terug waren in Nederland waren wij eigenlijk een beetje klaar met het reizen. We waren moe en het was gewoon goed zo. We hadden natuurlijk Australië nog in het vooruitzicht en gingen daar gewoon vol goede moed heen, maar wel met weinig energie. Tijdens het roadtrippen door Australië kwam die energie helemaal terug en de zin om langer te reizen is sindsdien niet meer weg geweest. Naar huis gaan we dus nog even niet!

Omdat wij eerst wel de gedachte hadden dat wij niet zo heel lang meer weg zouden blijven, hebben wij keuzes gemaakt in Australië die niet zo budgetvriendelijk zijn (een campervan huren voor 2 maanden ipv. een auto). Nu vinden we dat ergens jammer, want nu moesten we ineens echt keuzes maken. Onze droom was om naar Hawaii te gaan, maar dat laat ons budget helaas niet meer toe. De vluchten zijn duur, de accommodaties daar zijn ook duur en ook de activiteiten en de autohuur daar lopen echt behoorlijk op. Wij willen gewoon echt genoeg geld hebben als we naar zo’n droombestemming gaan en niet dingen moeten laten omwillen van het budget. Toch wilden wij wel iets doen wat wij beide echt gaaf zouden vinden en wilden wij absoluut niet terug richting Azië.

Dus we vliegen eind april richting Los Angeles, om vanaf daar in 2 maanden de Westkust van Amerika te ontdekken. Dit is ook een roadtrip die al heel lang bij ons bovenaan het lijstje staat en ik kan echt niet wachten tot het zo ver is. We hebben al globaal in ons hoofd wat wij willen zien en doen, maar tips zijn altijd welkom.

Na 2 maanden in de USA vliegen wij richting Madrid. Dit was de goedkoopste vlucht richting Europa en Spanje is voor ons nog een onbekend land. Wat we precies gaan doen vanaf Madrid weten wij nog niet. Als we nog voldoende budget hebben willen wij meer ontdekken van Spanje en misschien ook wel van Portugal. Maar het kan ook zijn dat we langzaam over lang terugreizen richting Nederland. Wie weet!

Wij hebben in ieder geval enorm veel zin in onze nieuwe reisplannen, maar gaan nu eerst even verder genieten van Australië!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow