Wereldreis terugblik: een terugblik op 10 maanden reizen

door | Laatste update Sep 7, 2019 | Gepubliceerd Sep 7, 2019 | Wereldreis, Wereldreis updates | 12 reacties

7 oktober 2018 was het zo ver; met een enkeltje op zak vlogen wij richting Nieuw-Zeeland om onze droomreis te maken. Een wereldreis maken was al zo lang onze grootste wens en eindelijk kwam die wens uit. Het werd een geweldige reis, vol met prachtige natuur, mooie steden, lekker eten en lieve mensen. Nu we terug zijn in Nederland is het tijd om terug te blikken op onze droomreis. Waar ontmoetten Remco en ik de leukste mensen? Wat was het mooiste natuurgebied en welke bestemming viel stiekem tegen? Vandaag vertellen wij jullie dit in onze wereldreis terugblik!

De vriendelijkste mensen op reis

Mensen in een land kunnen een bestemming maken of breken. Vriendelijke locals en leuke ontmoetingen maken een reis zoveel gaver en mooier. Tijdens onze wereldreis bezochten wij verschillende landen en ontmoetten wij ontzettend veel verschillende mensen. Maar wat waren nou de vriendelijkste mensen die wij op reis hebben ontmoet?

Als wij denken aan de meest vriendelijke mensen op reis denken wij direct aan Bali. Wij begonnen onze reis door Bali eigenlijk heel slecht, onze bagage redde de overstap niet en wij zaten zonder spullen. Eenmaal aangekomen in het hotel waren we dat eigenlijk al snel vergeten, want daar zaten dus de vriendelijkste mensen ooit. Zij hebben ons bagage probleem opgelost, zonder dat wij dit gevraagd hadden. Ze waren er dag en nacht mee bezig en uiteindelijk hadden wij snel onze tassen weer.

Maar dit waren niet de enige vriendelijke mensen op Bali. Het lijkt wel alsof ze op Bali het woord vriendelijkheid hebben uitgevonden. Iedereen is geïnteresseerd, iedereen helpt je graag en iedereen is blij dat jij hun mooie eiland bezoekt. Wat een geweldige mensen. Dit maakte onze rondreis op Bali zoveel mooier!

In Amerika vonden wij de mensen eigenlijk helemaal niet leuk, maar toch ontmoetten wij ook hier het meest vriendelijke gezin ooit. Wij verbleven vijf nachten bij hun in huis via Airbnb en het voelde echt alsof we bij familie waren. Verder waren de mensen in Australië heel vriendelijk. Maar Bali spant echt de kroon.

De mooiste wandeling

Door te wandelen kom je op veel prachtige plekken waar je met de auto of het openbaar vervoer niet kan komen. Tijdens onze wereldreis maken wij dan ook behoorlijk wat wandelingen en kilometers. Maar welke wandeling is favoriet?

De Tongariro Crossing in Nieuw-Zeeland! Deze wandeling van 19,4 kilometer is best pittig, maar zo afwisselend en zo ontzettend mooi. De uitzichten zijn adembenemend en echt, ik zou het zo nog eens doen. Veel wandelingen die wij deden waren mooi, maar toch wat eentonig. Maar bij de Tongariro Crossing veranderde de landschappen zo vaak, dat het gewoon mooi en geweldig blijft.

Andere wandelingen die ook gaaf waren vond ik het deel van de Westrim Trail in Zion, Amerika en de hike naar Ben Lomond in Nieuw-Zeeland.

Meer lezen over onze favoriete wandeling op reis? Lees dan eens ons artikel over de Tongariro Crossing in Nieuw-Zeeland.

Wereldreis terugblik: de mooiste wandeling was de Tongariro Crossing in Nieuw-Zeeland

De mooiste route die we reden

Voor onze wereldreis hadden wij nog nooit een roadtrip gemaakt. In Nieuw-Zeeland deden wij dat voor het eerst en sindsdien zijn wij aangestoken met het roadtrip virus. Het is zo gaaf en een geweldige manier om een nieuwe bestemming te leren kennen. Wij maakten in vier verschillende landen een roadtrip (Nieuw-Zeeland, Australië, Amerika en Spanje) en hebben dus ontzettend veel prachtige routes gereden. Maar wat is nou de mooiste route die wij reden?

De mooiste route die wij reden was toch wel de route van Te Anau naar Milford Sound. Die route is zo adembenemend mooi, het is gewoon ongelooflijk. Prachtige bloemenvelden, meren, enorme bergen, je komt het allemaal tegen onderweg. En als je dan de hele weg gereden hebt kom je uit bij een van de mooiste plekken ter wereld: Milford Sound.

In Nieuw-Zeeland reden we overigens meer routes die bij de mooiste ooit horen, zo was rijden naar Mount Cook ook echt een feestje, maar ook de route van Te Anau naar Queenstown was geweldig. In Amerika verraste de landschappen ons sowieso heel erg langs de weg en in Australië waren de stops langs de Great Ocean Road ook heel gaaf. In Spanje was omgeving Ronda prachtig, maar ook het gebied bij de Sierra Nevada was geen straf om doorheen te rijden.

Sinds onze wereldreis hebben wij behoorlijk wat roadtrip tips verzameld. Benieuwd naar deze tips? Lees dan ook eens ons artikel met de beste roadtrip tips! 

Milford Sound road, een prachtige route tijdens onze wereldreis

Leukste stad die we bezochten

Hoewel onze wereldreis eigenlijk heel erg draaide om prachtige natuurgebieden, hebben wij ook meerdere steden mogen ontdekken. Wij ontdekten wereldsteden Sydney en San Francisco en bezochten wat mooie steden in Spanje. Ook in Nieuw-Zeeland bezochten wij diverse steden. Maar wat is nou de leukste stad die wij bezochten?

Dat is Sevilla! In Spanje hebben we veel prachtige steden gezien, maar Sevilla is favoriet. Je hebt hier veel prachtige gebouwen en bezienswaardigheden en er hangt wel een leuk sfeertje.

San Francisco bleek helemaal niet ons ding te zijn en hoewel wij Sydney leuk vonden, zijn we niet echt fan. De leukste steden kwamen wij dan ook echt in Spanje tegen en dan wint Sevilla het voor ons!

Sevilla Spanje, wereldreis terugblik.

Mooiste natuurgebied van de reis

Tijdens onze wereldreis bezochten wij veel landen die bekend staan om de prachtige natuur. Zo gingen wij naar Nieuw-Zeeland, Australië en Amerika. Maar welk natuurgebied was tijdens onze wereldreis nou favoriet?

Yellowstone is ons favoriete nationale park ooit. Dit park in Amerika is zo divers en zo gaaf, dat het lijkt alsof je een compleet land doorkruist. De natuur is ongerept en gewoon adembenemend. Van vulkanische wonderen, tot aan bergen, watervallen, canyons en heel veel wildlife. In Yellowstone vind je het allemaal! Zo gaaf.

Door de afwisseling is Yellowstone ons favoriete natuurpark, maar ook door de ongereptheid. Yellowstone is gewoon ontzettend gaaf, leuk en bijzonder. Maar als ik puur kijk naar schoonheid vond ik Tongariro in Nieuw-Zeeland ook echt prachtig, maar ook Yosemite en Zion in Amerika zijn adembenemend mooi. 

Wil je weten waarom Yellowstone ons favoriete park is en waarom het ook op jouw bucketlist zou moeten? Lees dan ook eens ons artikel met 9 redenen waarom Yellowstone op jouw bucketlist moet! 

Yellowstone National Park in Amerika
Yellowstone National Park in Amerika

Het lekkerste eten op reis

Lekker eten hoort natuurlijk echt bij het op reis zijn. Lokale restaurants bezoeken en lokale lekkernijen proberen is onderdeel van een land en als het eten lekker is, maakt dat je reis echt zoveel gaver. In Australië en Nieuw-Zeeland kookten wij altijd zelf en de keuken in Amerika was eigenlijk niet zo om over naar huis te schrijven. Maar in welk land aten wij nou het lekkerste?

Dat is in Bali! Het Indonesische eten was echt super lekker. Indonesië is dan ook een van de weinige landen in Azië waar ik wel meerdere dagen achter elkaar lokaal kan eten. Ik ben dol op saté en Mie Goreng. Echt heerlijk!

Verder vond ik de wraps van One night in Mexico die wij zelf maakten in Australië en Nieuw-Zeeland geweldig. Het minst lekkere eten aten wij in de Filipijnen, dat was zelfs ronduit smerig.

De leukste activiteit

Tijdens onze wereldreis hebben wij ontzettend veel leuke en gave activiteiten gedaan. Zo gingen wij de zee op om walvissen te spotten, reden wij over de gevaarlijkste weg van Nieuw-Zeeland en zwommen wij met wilde dolfijnen. Wat was nou de gaafste en leukste activiteit op wereldreis?

Deze is moeilijk, want we hebben heel veel gave dingen gezien. Zwemmen met wilde dolfijnen was voor mij een droom die uitkwam en was dan ook ontzettend gaaf. Het waren er zoveel en ze waren overal! Ze speelden, sprongen uit het water en kwamen ontzettend dichtbij. Echt iets om nooit meer te vergeten.

Maar, in Amerika gingen wij op zoek naar Humback Whales en hoewel wij die nauwelijks zagen, zagen wij wel een groep orka’s die enorm actief waren. Ze zwommen dichtbij de boot, sprongen uit het water en jaagden zelfs op een zeeleeuw. Dit was zo bijzonder en gaaf om mee te maken!

Nog een activiteit die heel gaaf was vond ik het rijden met een 4wd over de stranden van Fraser Island. Maar ook het rijden over de gevaarlijkste weg van Nieuw-Zeeland was geweldig. Die route is zo mooi! (En we hoefden gelukkig niet zelf te rijden haha, want die weg was echt doodeng).

Wereldreis terugblik: skippers Canyon in Nieuw-Zeeland
Orka's spotten in Amerika, wereldreis terugblik

Favoriete land van onze wereldreis

We bezochten tijdens onze reis uiteindelijk 7 landen. We gingen naar Nieuw-Zeeland, Indonesië, de Filipijnen, Australië, Amerika, Spanje en Egypte. Maar welk land is favoriet?

Dat zijn er 2, namelijk Nieuw-Zeeland en Amerika. Beide landen zijn echt prachtig qua natuur en dat is wat wij uiteindelijk het leukste vinden. Een keuze maken tussen Amerika en Nieuw-Zeeland is echt onmogelijk, omdat beide landen zo anders zijn. Allebei de landen zijn indrukwekkend op hun eigen manier.

Wereldreis terugblik: favoriete landen van de reis, Amerika & Nieuw-Zeeland
Wereldreis terugblik: favoriete landen van de reis, Amerika & Nieuw-Zeeland

Meest verrassende bestemming van de wereldreis

Wij planden helemaal niks van te voren (op Nieuw-Zeeland na) en zijn hierdoor op plekken beland waarvan wij nooit verwacht hadden dat wij er tijdens onze wereldreis zouden komen. Zo wilden we zelfs niet Australië, omdat het ons niet aantrok. Maar welke bestemming heeft ons het meest verrast?

Dat is Bali! Bali trok ons nooit, we gingen er nu puur heen omdat het de goedkoopste manier was om vanaf Nieuw-Zeeland in Azië te komen. Bali leek mij druk, toeristisch en helemaal niet zo mooi en leuk. Maar Bali was prachtig en heeft genoeg plekken die helemaal niet zo druk en toeristisch zijn. Wij kijken heel positief terug op Bali en we weten zeker dat we er ooit nog eens terugkomen.

Nusa Penida op Bali is prachtig~

De grootste tegenvaller op reis

Niet alles op reis is altijd even leuk en mooi als dat je van te voren hoopt. Er kan dus ook wel eens iets tegenvallen op reis. Wat viel ons tegen?

De Filipijnen. Wij hadden enorm hoge verwachtingen van de Filipijnen en het stond al jaren hoog op de bucketlist. Maar echt, wat viel dit tegen. De mensen waren stug, niet vriendelijk en niet behulpzaam. Wat een contrast na Bali! Daarnaast was het eten niet te eten en was het overal extreem druk. Ja, de stranden waren prachtig, maar ja, de mooiste plekken deelde je met minstens 100 anderen. Niet leuk. Wij hebben nog altijd spijt dat wij geen privé tours deden daar, zodat we de drukte wat meer konden vermijden.

Naast de Filipijnen vonden wij Gili Air echt een aanfluiting. Waarom dat was vertelde ik al eens in dit artikel

De Filipijnen vielen heel erg tegen, het was zo druk!

Het mooiste strand

Wij bezochten heel veel prachtige stranden tijdens onze wereldreis. Zo zagen wij heel veel stranden in Australië, maar ook in Nieuw-Zeeland en de Filipijnen. Ook in Egypte, Bali, Spanje en Amerika namen wij een kijkje bij het strand. Maar wat was het mooiste strand op wereldreis?

Het mooiste strand dat wij ooit zagen was toch wel Whitehaven Beach in Australië. Dit strand in de Whitsundays is misschien nog wel mooier dan op de foto. Het is echt extreem wit en het water is echt zo helder en zo blauw. Het uitzicht op het strand is ook geweldig. Wat een plaatje!

Op plek 2 komen de stranden bij Jervis Bay, die waren ook zo ontzettend wit. Wat een paradijs!

Wereldreis terugblik: Whitsundays

Interessantste plek

Sommige plekken op reis zijn leuk, andere minder leuk en weer andere plekken zijn gewoon ontzettend interessant. Maar wat was nou de meest interessante plek op reis?

De meest interessante plek op reis was toch wel Alcatraz, de gevangenis op een eiland in San Francisco. Met een boot kan je hier naar toe en ter plekke kan je een audiotour volgen in de gevangenis. Je hoort allemaal verhalen over hoe het leven in Alcatraz geweest moest zijn. Zo interessant!

In welk land zou je kunnen wonen?

Soms kom je landen tegen waar je wel voor eeuwig zou kunnen blijven en misschien wel zou kunnen wonen. In welk land van onze wereldreis zouden wij kunnen wonen?

Wij zouden nooit in het buitenland willen wonen. Wij zijn dol op Nederland en we zijn Nederland enorm gaan waarderen tijdens het reizen. Wat hebben wij het goed hier! Als we zouden moeten verhuizen gingen we naar Australië, of naar Nieuw-Zeeland. Dat is Westers, ze hebben een goed aanbod in de supermarkt, mooie natuur en hele lieve mensen.

Mount Cook Nieuw-Zeeland

Wat heb je geleerd op reis?

Tijdens een lange reis leer je vaak ontzettend veel over jezelf en over allerlei andere dingen. Wat hebben wij nou geleerd van onze wereldreis?

Vooral dat wij het in Nederland ontzettend goed hebben. Veel mensen klagen, maar hier in Nederland krijg je zoveel kansen om je dromen waar te maken. In Indonesië droomde de drivers ervan om eens te gaan reizen, maar ze wisten zelf ook dat ze dit waarschijnlijk nooit konden. In Egypte is het jaarloon lager dan bij ons een maandloon. Wij hebben het goed! Wees dankbaar voor wat we hebben in Nederland en zeur eens wat minder.

Verder hebben wij ook geleerd dat we een eigen plek enorm kunnen waarderen. Na een tijdje was het verplaatsen zo vermoeiend dat we het niet meer wilden. Onze wereldreis was geweldig, maar wij zouden nooit Digital Nomad kunnen worden en jaren de wereld over zwerven.

Zo, dit was onze wereldreis terugblik. Onze wereldreis was geweldig, een reis en een ervaring om nooit meer te vergeten. Ik zou het zo allemaal opnieuw kunnen doen. Wat een onvergetelijke maanden waren dit!

Ben jij al eens op wereldreis geweest?  

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow