Welke extra opties kun je overwegen bij een reisverzekering?

by | Nov 10, 2017 | Tips, Voorbereidingen | 4 comments

Afgelopen maand gaven we je 4 tips voor het afsluiten van een reisverzekering. Nu zijn er nog heel veel extra opties waarvoor jij jezelf kan verzekeren. Ga je duiken? Dan heb je waarschijnlijk een andere verzekering dan iemand die een roadtrip gaat maken. Deze maand schrijven we over de extra toevoegingen die je kan kiezen bij het afsluiten van je reisverzekering. Handig voor als jij op reis gaat, maar geen idee hebt waarvoor je je nou eigenlijk moet verzekeren!

Extra toevoegingen bij een reisverzekering

Als je een reisverzekering afsluit ben je standaard verzekerd van hulp en voor onverwachte kosten op reis, bijvoorbeeld bij ziekte, een ongeluk of bij overlijden. Daarnaast kun je kiezen om je voor extra dingen te verzekeren. Of je dit doet is afhankelijk van je plannen op reis, maar ook van de spullen die je meeneemt.

Bagage verzekeren

Als je je op reis verzekert voor je bagage ben je verzekert voor diefstal, beschadiging en verlies van je bagage.  Je kunt zelf bepalen voor welk bedrag je verzekerd wilt zijn. Ik heb me hiervoor verzekerd en ervoor gezorgd dat mijn camera, laptop en backpack sowieso vergoed zouden kunnen worden. Toen mijn camera in Italië gestolen werd was ik hier zo blij mee! Ik kreeg op wat afschrijvingskosten na alles terug van mijn verzekering. Je kan ook kiezen voor een eigen risico waardoor je iets minder premie betaald.

Reisverzekering bagage verzekeren

Medische kosten op reis

Als je ineens naar het ziekenhuis moet op reis krijg je van je gewone Nederlandse zorgverzekering vergoed wat de kosten in Nederland zullen zijn. In sommige landen liggen de zorgkosten veel hoger, dus dan kan je reisverzekering deze hogere kosten vergoeden. Kun je de behandeling uitstellen tot je weer in Nederland bent? Dan keert je reisverzekering niks uit. Ook keert de reisverzekering niks uit als het onder je eigen risico van je zorgverzekering valt. Met dit laatste had ik geen rekening gehouden, dus toen ik na China een claim indiende bleek dat het complete bedrag van €264,- onder mijn eigen risico viel en dat ik niks terug zou krijgen. Jammer maar helaas. Toch zou ik het risico verder niet nemen en me wel verzekeren voor medische kosten, stel je voor dat je naar Nederland vervoerd moet worden, dat is een duur grapje zonder verzekering!

Pechhulp

Dit is een verzekering die heel handig is als je met de auto vanuit Nederland op vakantie gaat. Heb je pech onderweg dan betaald je verzekering het wegslepen. Duurt het langer dan twee dagen? Dan betaalt de verzekering een overnachting of vervoer naar Nederland. Toen wij pech hadden in Duitsland waren we er heel blij mee dat we hiervoor verzekerd waren. Het wegslepen en het hotel werden vergoed. Onze auto werd per sleepwagen naar Nederland gebracht en wijzelf mochten ook mee. In Nederland kregen wij uiteindelijk een vervangende auto, ook dat vergoedde de verzekering. Op dit moment ben ik hiervoor overigens niet verzekerd. Ik heb geen eigen auto en ga niet op vakantie met de auto vanuit Nederland. Huur je op plek van bestemming een auto, dan is deze verzekering toch niet geldig. Kijk dus goed of dit zinvol voor je is. Ga je vaak me je eigen auto of lease auto naar het buitenland? Dan zou ik het zeker doen. Reis je nooit naar het buitenland met je eigen auto is het zonde van je geld.

Pechhulp reisverzekering extra toevoegingen

Vervangend vervoer

Nog een verzekering die ikzelf niet heb, aangezien ik dus niet met eigen vervoer reis. Doe je dit wel is vervangend vervoer ook iets wat je kunt overwegen. Als de reparatie van je voertuig waarmee je vanuit Nederland reist langer dan twee dagen duurt krijg je vervangend vervoer. Dit is geldig op je auto, motor, caravan, aanhangwagen en vouwwagen. Het is ook geldig als je schade hebt binnen 14 dagen voor vertrek.

Ongevallen verzekering

Je hoopt nooit dat het gebeuren gaat, maar je kunt het helaas nooit voorspellen; je krijgt een ernstig ongeluk en raakt daarbij invalide of komt ten overlijden. Ben je hiervoor extra verzekerd krijg jij (of je nabestaanden) een uitkering. Deze uitkering wordt gegeven bij ongevallen in het verkeer, of ongevallen buiten huis, maar niet in de tuin of garage. Doe je iets tegen de wet, dus draag je bijvoorbeeld geen riem of gordel? Dan krijg je maximaal 75%, of helemaal niks. Helemaal niks krijg je bijvoorbeeld als je deelneemt in het verkeer terwijl je alcohol gedronken hebt.

Winter- en onderwatersport

Als je gaat wintersporten of aan onderwatersport doet ben je hiervoor niet standaard verzekerd als je kiest voor extra verzekeren voor medische kosten. Je moet je hiervoor namelijk echt apart verzekeren. Wij zelf hebben dit niet gedaan omdat wij nooit op wintersport gaan en ook niet duiken. Doe je dit wel? Dan zou ik mezelf hier ook gewoon voor verzekeren.

reisverzekering tijdens het duiken

Zakenreis

Als je op zakenreis gaat moet je je hiervoor apart verzekeren, alleen dan zijn alle andere extra verzekeringen geldig. Als je stage loopt in het buitenland of vrijwilligerswerk gaat doen heb je deze extra verzekering bij Interpolis en Centraal Beheer niet nodig, bij andere verzekeringen wel. Ik ga nooit voor werk naar het buitenland, dus ik heb deze verzekering niet. Ga je wel voor het werk naar het buitenland? Dan neem je deze natuurlijk wel!

Op reis in eigen land

Als je op reis bent in eigen land is je reisverzekering gewoon geldig. Kijk, bij een gewoon dagje weg keert je verzekering niks uit, want je bent gewoon weg in eigen land. Maar als je er blijft overnachten kun je aantonen dat het om een reis gaat en keert je reisverzekering wel uit bij bijvoorbeeld diefstal. Je moet hiervoor wel gewoon aangifte doen bij de politie.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

Oké, ik heb je nu heel veel informatie gegeven over reisverzekeringen. Je weet nu dat er best veel bij komt kijken en dat er heel veel opties en keuzes zijn. Ik kan me heel goed voorstellen dat je hoofd nu vrij vol is en je het overzicht even kwijt bent. Daarom heb ik hieronder heel kort nog stap voor stap opgeschreven waar je op moet letten als je een reisverzekering afsluit! Stap 1. Kies je voor een kortlopende of voor een doorlopende reisverzekering? Centraal Beheer biedt beide soorten reisverzekeringen voordelig aan. Stap 2. Kijk of je gaat voor werelddekking of voor Europadekking. Stap 3. Besluit of je wel of niet te kiezen voor een annuleringsverzekering? Stap 4. Hoe lang ga je op reis? Welke verzekeringen dekken de duur van je reis volledig? Stap 5. Nu je weet welke verzekeringen de duur van de reis volledig dekken vallen er misschien alleen aantal verzekeringen af. Stel jezelf nu de volgende vraag: is al je bagage goed meeverzekerd? Stap 6. Bedenk voor jezelf of je jezelf wilt verzekeren voor medische kosten in het buitenland. Je zorgverzekering in Nederland vergoed de kosten die je in Nederland ook gemaakt zou hebben. Stap 7. Bedenk of een verzekering voor pechhulp of vervangend vervoer nodig is. Ga je vaak met de auto vanuit Nederland op reis? Verzeker je dan in ieder geval voor pechhulp. Stap 8. Stel jezelf de vraag of je gaat duiken, wintersporten of extreme sporten gaat doen. Stap 9. Sluit een verzekering voor zakenreizen af als je gaat werken op reis. Stap 10. Vergelijk de verschillende verzekeringen die passen bij alles wat je hierboven met ja beantwoord hebt. Kijk goed naar de maximale bedragen die de verzekeringen verzekeren en vergelijk de prijzen met elkaar. Stap 11. Lees de voorwaarden en sluit de verzekering af die bij jou past. Zo ga je nooit meer onverzekerd op pad!   Dit is alles waar je op moet letten bij het afsluiten van een reisverzekering. Er komt best wat bij kijken, maar heel ingewikkeld is het verder gelukkig allemaal niet. Een verzekering is iets waar je niet op moet besparen. Dus ga je binnenkort op reis? Sluit dan snel je reisverzekering af! Heb jij ook een reisverzekering?   Dit artikel is geschreven in samenwerking met Centraal Beheer. Wij geven echter altijd onze eigen mening, kijk voor meer informatie in onze disclaimer.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow