Wat te doen op Snæfellsnes, IJsland? Tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Jun 26, 2023 | Gepubliceerd Feb 23, 2023 | Europa, IJsland | 2 reacties

Snæfellsnes is IJsland in het klein. Dit schiereiland in het westen van het land, heeft alles te bieden waar je bij IJsland aan denkt: gletsjers, unieke kustlijnen, prachtige bergen, vulkanen, lavavelden en indrukwekkende watervallen. Snæfellsnes is prachtig en in dit artikel vertel ik je alles over deze prachtige plek. Zo vertel ik je over de mooiste Snæfellsnes bezienswaardigheden, deel ik handige tips voor Snæfellsnes en geef ik een antwoord op de vraag: wat te doen op Snæfellsnes in IJsland?

Het schiereiland Snæfellsnes in IJsland

Snæfellsnes ligt boven Reykjavik in het westen van IJsland. Het schiereiland ligt ingeklemd tussen de Faxaflói baai en de Breiðafjörður fjord. Snæfellsnes wordt vaak IJsland in het klein genoemd, omdat het eigenlijk alles heeft wat IJsland te bieden heeft, maar dan op een klein oppervlak. Zo vind je hier indrukwekkende vulkanen en lavavelden, kraters, zwarte stranden, basaltrotsen, kloven, watervallen, bergen, een indrukwekkende gletsjer en nog veel meer. Vanaf Reykjavik rijd je in ongeveer 2 uur naar het schiereiland toe en dan kan het avontuur beginnen.

In dit artikel neem ik je eerst mee naar de Snæfellsnes bezienswaardigheden en vertel ik je wat je echt moet doen op Snæfellsnes. Als ik dat heb gedaan deel ik mijn laatste handige tips voor Snæfellsnes. Ik vertel dan over overnachten op het schiereiland, over hoe lang je nodig hebt en over de beste reistijd voor Snæfellsness. Ook vertel ik hoe je vanuit het schiereiland je reis door IJsland kunt vervolgen.

Snæfellsnes bezienswaardigheden: wat te doen op Snæfellsnes?

Nu je een beetje wat algemene dingen hebt kunnen lezen over het schiereiland dat ook wel IJsland in het klein genoemd wordt, ga ik je vertellen over de mooiste Snæfellsnes bezienswaardigheden. Zelf kwamen wij vanuit de Westfjorden naar Snæfellsnes, dit betekent dat wij het rondje op Snæfellsnes tegen de klok inreden. Ik noem de Snæfellsnes bezienswaardigheden dan ook in die volgorde op.

1. Geniet van de uitzichten vanaf weg 54 richting Stykkishólmur

Heel veel van de Snæfellsnes bezienswaardigheden liggen aan weg 54 of aan weg 574. Maar, als je vanuit de westfjorden komt, volg je een veel langer stuk van de weg 54 en dat is echt een geweldig mooi stuk om te rijden. De uitzichten onderweg zijn werkelijk waar geweldig mooi. Je wilt dan ook op veel plekken stoppen voor een foto en om te genieten van de indrukwekkende natuur. Na al het natuurgeweld in de Westfjorden, hadden wij helemaal niet verwacht Snæfellsnes zo enorm mooi zou zijn. Maar niets was minder waar! Een van de mooiste plekken die je onderweg tegenkomt is Álftafjörður.

Wat te doen op Snæfellsnes?
Wat te doen op Snæfellsnes?
Wat te doen op Snæfellsnes?
Snæfellsnes bezienswaardigheden

2. Bezoek de waterval Selvallafoss

Wijk op een gegeven moment even af van route 54 en ga richting weg 56. Hier kun je namelijk de waterval Selvallafoss bezoeken. Echt een pareltje. Je kunt hier een wandeling maken naar de waterval toe en je kunt ook achter de waterval langslopen. Je hebt ook mooie uitzichten op de indrukwekkende natuur hier. Echt een aanrader.

3. Neem een kijkje bij het Berserkjahraun lavaveld

Zelf sloegen wij de plaatsen Stykkishólmur en Bjarnarhöfn over en besloten wij gelijk door te rijden naar het Berserkjahraun lavaveld. Dit is een prachtige plek om even te stoppen voor wat mooie foto’s. De uitzichten zijn echt fantastisch en als je wel een stukje rijdt richting Bjarnarhöfn rijd je ook een stukje tussen het lavaveld. Heel indrukwekkend!

Snæfellsnes tips: lavaveld

4. Bewonder Kolgrafarfjördur

Vlak na het lavaveld rijd je verder tussen de prachtige natuur. Je passeert een brug die vooral vanaf bovenaf een populair plaatje oplevert. Als je een drone hebt is het dan ook zeker gaaf om hier te stoppen en je drone even op te laten. Heb je geen drone? Rijdt dan net iets verder door en stop bij het uitzichtpunt op Kolgrafarfjördur. Dat is namelijk ook echt prachtig!

Doen op Snæfellsnes in IJsland

5. Maak een korte stop bij Grundarfoss

Iets anders leuk om te doen op Snæfellsnes is om even te stoppen bij de waterval Grundarfoss. Je kunt je auto hier parkeren langs de weg om vervolgens een wandelpad te volgen om dichterbij de waterval te komen. Het is een leuke, niet al te lange stop, die zeker de moeite waard is.

6. Fotograferen bij Kirkjufellsfoss en Kirkjufell

Een van de meest bekende plekken en meest populaire Snæfellsnes bezienswaardigheden is de berg Kirkjufell met de waterval Kikjufellsfoss ervoor. Deze plek is onder andere te zien in de populaire serie Game of Thrones. Het is leuk om in het dorpje Grundarfjörður te stoppen en hier eerst op zoek te gaan naar wat mooie uitzichten op de berg Kirkjufell. Daarna kun je doorrijden naar de waterval. Hier kun je prachtige foto’s maken. Parkeren kost hier 750 ISK per auto. Je kunt hier ook een stukje wandelen in de omgeving en op die manier heb je nog meer mooie uitzichten op de berg en de natuur hier. Heel indrukwekkend.

Ben je op zoek naar een wat grotere uitdaging? Dan kun je de berg Kirkjufell ook beklimmen. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd en vraagt wel een goede voorbereiding. Het pad omhoog is enorm steil en niet makkelijk!

Wij bezochten de plek zowel midden op de dag, als tijdens de zonsondergang. Beide enorm de moeite waard.

Snæfellsnes bezienswaardigheden

7. Neem een kijkje in Ólafsvík

De volgende stop die je kunt maken is in het plaatsje Ólafsvík. Hier vind je een aantal leuke bezienswaardigheden, zoals een moderne kerk, een waterval en een scheepswrak. Hoewel wij de kerk juist enorm lelijk vonden, zijn er genoeg mensen die het wel prachtig vinden om te zien. Smaken verschillen nou eenmaal!

8. Bewonder de waterval Svöðufoss

Een onbekende waterval die prachtig is om te bezoeken, is de waterval Svöðufoss. De foto’s zien er prachtig uit, maar door tijdgebrek en de combinatie met het slechte weer dat wij op deze dag troffen, besloten wij toch door te rijden. Nog steeds een klein beetje spijt van.

9. Bekijk Ingjaldshólskirkja

Ingjaldshólskirkja is een prachtig kerkje in een prachtige omgeving. Deze witte kerk is een van de oudste betonnen kerken ter wereld. Je kunt hier prachtige foto’s maken. Zeker een leuke stop!

Snæfellsnes tips

10. Op zoek naar street art in Hellissandur

Een van de leukste dingen om te doen op Snæfellsnes vond ik het bewonderen van de street art in Hellisandur, de street art hoofdstad van IJsland. Wij hadden helemaal niet verwacht dat de werken zo enorm gaaf waren. Je vindt de werken allemaal heel dicht bij elkaar en er zitten echt hele mooie schilderingen bij. Wij hebben hier best een tijdje rond gebracht. Het is een aanrader om daarna lekker te lunchen bij Gilbakki. Wij aten hier een heerlijk gebakje!

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over street art in Hellissandur 

Doen op Snæfellsnes

11. Bekijk Skarðsvík Beach en de oranje vuurtoren

Een plek die door veel mensen wordt overgeslagen, maar zeker de moeite waard is, is Skarðsvík Beach. Je slaat op een gegeven moment af op de onverharde weg en na een tijdje rijden kom je uit bij een mooi strand, waar je een klein stukje kunt wandelen of even kunt picknicken. Je kunt vanaf hier nog verder rijden. Volg je de hele route? Dan kom je uit bij een oranje vuurtoren. Super fotogeniek. Helaas vonden wij de weg echt te slecht en besloten wij met onze Toyota Yaris om te keren. Wij durfden het niet aan. Heb je een 4×4, of in ieder geval een iets hogere auto? Dan is het een leuke stop en zeker iets wat je moet doen op Snæfellsnes.

Wat te doen op Snæfellsnes: tips + bezienswaardigheden

12. Beklim de Saxhóll Krater

Iets wat je ook zeker moet doen op Snæfellsnes is de Saxhóll Krater beklimmen. Via een trap kun je omhoog klimmen richting de krater. Eenmaal boven kun je zo de krater inkijken en bij helder weer heb je ook een fantastisch uitzicht op de omgeving, waaronder de gletsjer Snæfellsjökull.

Snæfellsnes bezienswaardigheden Saxholl krater

13. Wandelen bij Djúpalónssandur Beach

Een van de leukste Snæfellsnes bezienswaardigheden vonden wij Djúpalónssandur Beach. Dit zwarte strand is echt prachtig om te zien. En omdat het een stuk rustiger is op dit strand, dan op het zwarte strand bij Vík, vonden wij dit zelfs leuker dan die bekende in het zuiden. Je vindt hier interessante rotsformaties, je hebt mooie uitzichten en je kunt over het strand wandelen. Ook vind je hier 2 zoetwater lagoons, die volgens de IJslanders een helende werking hebben. Hier een kijkje nemen is zeker iets wat je moet doen op Snæfellsnes.

Wat te doen op Snæfellsnes? Djúpalónssandur bezoeken
Wat te doen op Snæfellsnes? Djúpalónssandur bezoeken
Wat te doen op Snæfellsnes? Djúpalónssandur bezoeken

14. Geniet van het uitzicht bij Lóndrangar View Point

Na je wandeling bij het strand, is het tijd om weer in de auto te stappen en door te rijden richting Lóndrangar View Point. Dit is een mooi uitzichtpunt op de indrukwekkende kliffen bij de kust. Zeker een leuke plek om even kort te stoppen! Voor degene die iets langer willen stoppen kun je hier ook een wandeling volgen langs de kust.

Lóndrangar, wat te doen op Snæfellsnes? tips + bezienswaardigheden

15. Wandel van Arnarstapi naar Hellnar (of andersom)

Vervolgens is het tijd voor een van de leukste dingen om te doen op Snæfellsnes, namelijk de wandeling van Arnarstapi naar Hellnar. Tussen deze twee plekken ligt een wandelpad van 2,5 kilometer. Onderweg heb je geweldige uitzichten op de kust en de blauwe zee. Het is echt een leuke wandeling. Verder zijn er nog wat diverse uitzichten rondom Arnarstapi die je echt niet mag missen tijdens je roadtrip op Snæfellsnes. Vooral bij Gatklettur moet je echt even een kijkje nemen.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen van Arnarstapi naar Hellnar 

Wandelen van Arnarstapi naar Hellnar, Snæfellsnes tips
Wandelen van Arnarstapi naar Hellnar, Snæfellsnes tips
Wandelen van Arnarstapi naar Hellnar, Snæfellsnes tips

16. Neem een kijkje bij Rauðfeldsgjá Gorge

Kloven vind je in IJsland genoeg. Een unieke kloof is de Rauðfeldsgjá Gorge. Deze kloof is namelijk heel smal en de ingang van de kloof valt bijna niet op. Het is leuk om vanaf de parkeerplaats naar de kloof toe te lopen. Dit is een kort stukje van nog geen 10 minuten. Je kunt ook de kloof zelf in, je moet dan wel door het water heen lopen. Aangezien de kloof heel smal is, moet je geen last hebben van claustrofobie. Wij vonden deze kloof zeker de moeite waard, ook als je niet door het water wilt wandelen en de kloof zelf in gaat.

Raudfeldsgja, Snæfellsnes bezienswaardigheden

17. Fotografeer het zwarte kerkje Búðakirkja

Altijd als wij lazen over Snæfellsnes kwamen wij foto’s tegen van een zwart kerkje. Dat zag er leuk uit, dus wij wilden die kerk ook bezoeken! Búðakirkja is makkelijk te bereiken en je kunt je auto gewoon naast de kerk parkeren. Het is een fotogeniek kerkje en vooral met helder weer kun je hier prachtige foto’s maken. Helaas was het bij ons bewolkt, waardoor wij geen mooi zicht hadden op de bergen op de achtergrond. Je kunt ook nog een kort stukje wandelen in de omgeving van Búðakirkja.

Zwarte kerkje, doen op Snæfellsnes

18. Bewonder Bjarnarfoss

De volgende stop is weer een mooie waterval. Deze kun je vanaf de weg al zien liggen, maar het is leuk om er wat dichterbij te komen en het wandelpad te volgen. Dan pas zie je eigenlijk goed dat deze waterval via basalt kolommen naar beneden valt. Leuk om te zien en zeker iets wat je moet doen op Snæfellsnes.

19. Spot zeehonden bij Ytri Tunga

Ytri Tunga is een strand waar je een hele grote kans hebt om zeehonden te spotten. Super leuk dus! Vooral als je nog geen zeehonden hebt gezien, is dit een van de leukste Snæfellsnes tips!

20. Bekijk de Gerðuberg Cliffs

Wij hebben uiteindelijk de Gerðuberg Cliffs overgeslagen. Het weer zat niet mee en het lag onhandig verder op onze route. Maar het schijnt zeker de moeite waard te zijn. Je vindt hier de langste gordel van basaltzuilen in IJsland. Heel bijzonder dus!

Na deze bezienswaardigheid kun je weg 55 volgen, richting Selvallafoss, een van de Snæfellsnes bezienswaardigheden die ik eerder noemde. Of je rijdt vanaf hier richting Reykjavik.

21. Geniet van de uitzichten onderweg

Al eerder noemde ik de uitzichten op weg 54, toen wij net Snæfellsnes binnen reden richting Stykkishólmur. Maar dat is niet het enige stuk waar de uitzichten prachtig zijn. Eigenlijk zijn de uitzichten overal geweldig mooi. Dat vond ik ook een van de meest verrassende dingen aan Snæfellsnes op IJsland. Vooral op onze eerste dag, toen wij helder weer hadden, was rondrijden hier echt een feestje. We hadden prachtig uitzicht op de gletsjer Snæfellsjökull en de bergen. Heel indrukwekkend. Onderweg kom je genoeg plekken tegen waar je even kan stoppen voor een foto, maar ook vanuit het raam bleef ik maar foto’s maken. Ik baalde dan ook behoorlijk dat het bij onze tweede dag enorm bewolkt en regenachtig was en wij niks meer konden zien van de mooie bergen.

Doen op Snæfellsnes: tips + bezienswaardigheden
Doen op Snæfellsnes: tips + bezienswaardigheden
Doen op Snæfellsnes: tips + bezienswaardigheden

Overige Snæfellsnes tips

Nu je weet wat de mooiste Snæfellsnes bezienswaardigheden zijn en wat je moet doen op Snæfellsnes, is het tijd om mijn laatste tips voor Snæfellsnes met je te delen. Hieronder vertel ik je over de beste reistijd, hoe lang je nodig hebt en waar je kunt overnachten. Ten slotte vertel ik hoe je je reis kunt vervolgen en vertel ik ook nog iets over deze plek bezoeken met eigen vervoer, of juist met een tour.

De beste reistijd

Je kunt Snæfellsnes het hele jaar door bezoeken. Elk seizoen heeft zijn eigen charme. In de winter is alles waarschijnlijk bedekt in een laagje sneeuw, terwijl het hier in de zomer juist heel mooi groen is. Zelf bezochten wij Snæfellsnes in de zomer, toen de dagen lang waren en wij veel konden doen op een dag. Ook is het weer dan meestal het beste en zijn de wegen eigenlijk altijd open. Maar goed, ook wij hadden regen en mist, dus je weet het nooit. Ik wil zeker nog eens terug in de winter en zou ook zeker zeggen dat er eigenlijk geen slechte periode is om Snæfellsnes te bezoeken.

Hoe lang heb je nodig?

Je kunt Snæfellsnes op zich in 1 dag bezoeken, vooral in de zomer. Maar, je hebt dan geen tijd om ergens echt uitgebreid te stoppen. Je moet echt tempo maken en de wat onbekendere stops overslaan. Wil je alle plekken van hierboven op een rustig tempo kunnen zien? Dan raad ik je aan om minimaal twee volle dagen de tijd te nemen. Reis je in de winter? Dan heb je sowieso 2 of 3 dagen nodig, omdat je gewoon veel beperkter bent in je uren daglicht. De tijd nemen is sowieso wel een van de beste Snæfellsnes tips. Veel mensen racen door dit mooie stukje IJsland heen.

Overnachten op Snæfellsnes

Snæfellsnes is niet super groot, toch kan het handig zijn om goed na te denken over je overnachtingsplek. Zelf kozen wij er uiteindelijk voor om te overnachten in het plaatsje Grundarfjörður. Dit ligt vlakbij de Kirkjufell en is makkelijk te bereiken. Daarnaast vind je hier meerdere hotels, een supermarkt en ook wat horeca. Ideaal dus om als uitvalsbasis te gebruiken. Wij verbleven zelf in de accommodatie Grund í Grundarfirdi. Vrij basic, maar met keuken en gewoon een nette plek. Het uitzicht was prachtig vanaf hier en het was goedkoop voor IJslandse begrippen. Je boekt je overnachting hier via deze link. Ben je toch op zoek naar wat anders? Andere accommodaties in Grundarfjörður, vind je via deze link.

Wil je liever op een andere plek overnachten? Dan is verder de omgeving van Arnarstapi nog een handige uitvalsbasis voor Snæfellsnes. Een accommodatie in deze omgeving boek je via deze link.

Kirkjufellfoss IJsland

Snæfellsnes bezoeken met eigen vervoer of met een tour?

Je kunt Snæfellsnes prima bezoeken met eigen vervoer. Zo goed als alle wegen zijn verhard en goed onderhouden. De parkeerplekken zijn ruim en alles staat goed aangegeven. Wil geen eigen auto huren? Dan kun je Snæfellsnes prima bezoeken met en tour. Je gaat dan vanaf Reykjavik met de bus. Met je groep stop je op veel van de plekken uit dit artikel. Een nadeel is natuurlijk wel dat je dan niet zelf kunt bepalen waar je stopt en hoe lang je ergens stopt. Een overzicht van leuke tours die je kunt boeken om Snæfellsnes te bezoeken, zie je hieronder.

Je reis door IJsland vervolgen

Snæfellsnes ligt dichtbij Reykjavik en daarom is het heel makkelijk om vanaf het schiereiland je reis te vervolgen. Je kunt ervoor kiezen om vanaf Snæfellsnes verder te rijden richting de Westfjorden. Doe je dat? Dan is het logischer als je de Snæfellsnes bezienswaardigheden uit dit artikel in omgekeerde volgorde bezoekt. Zelf kwamen wij net uit de Westfjorden vandaan en reden wij vanaf Snæfellsnes juist weer terug richting Reykjavik. Je kunt er ook voor kiezen om richting het zuide te gaan en de Golden Circle te rijden. Of juist richting het noorden te gaan, richting Myvatn en Húsavík. Er zijn genoeg opties in ieder geval!

Westfjorden
Noord IJsland

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over Snæfellsnes in IJsland. Dit stukje IJsland is echt de moeite waard en prachtig om te zien. Het heet niet voor niks IJsland in het klein. Hopelijk heb je met behulp van dit artikel veel handige Snæfellsnes tips kunnen verzamen en weet je nu wat je moet doen op Snæfellsnes en wat de mooiste Snæfellsnes bezienswaardigheden zijn.

Zou jij Snæfellsnes willen bezoeken?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows