Wat te doen op Procida? Bezienswaardigheden + tips voor een dagtrip Procida!

door | Gepubliceerd Jun 15, 2022 | Europa, Italië | 4 reacties

Procida is een kleurrijk eiland in de golf van Napels. Je vindt hier super schattige en kleurrijke dorpjes, geweldige uitzichten en een prachtige blauwe zee. Wil je Procida ook bezoeken? In dit artikel vertel ik wat je moet doen op Procida, deel ik de mooiste bezienswaardigheden en de beste tips voor een dagtrip Procida in Italië!

Procida bezoeken

In de golf van Napels liggen drie eilanden: Capri, Ischia en Procida. Procida is de kleinste van de 3, maar zeker enorm de moeite waard. Het eiland is 4,1 km2 groot en dat maakt dit eiland perfect om te voet of met de fiets te verkennen.

Procida is in 2022 de culturele hoofdstad van Italië. En cultuur vind je hier zeker! Het eiland is nog niet zo populair en druk bezocht als de 2 andere eilanden in de omgeving, maar wordt langzaam steeds populairder. Terecht wel, want Procida in Italië is prachtig. Wil je ook Procida bezoeken? Lees dan zeker verder, want hieronder ga ik je alles vertellen over een dagtrip Procida.

Dagtrip Procida: alles wat je moet weten!

Hieronder vertel ik je alles wat je moet weten voor je een dagtrip Procida gaat doen. Ik vertel je hoe je het eiland bereikt en hoe je je ter plekke kunt verplaatsen. Daarna zal ik ook een antwoord geven op de vraag: wat te doen op Procida?

Hoe bereik je Procida?

Procida kun je vanaf verschillende plekken in Italië bereiken. Vanaf Napels, Sorrento en Pozzuoli vertrekken ferry’s richting het kleurrijke eiland. Een dagtrip Procida kun je dan ook heel goed maken als je verblijft in een van deze drie plekken.

Vanaf Pozzuoli vaar je in 25 tot 40 minuten naar Procida. Een retour kost je dan tussen de €20,- en €26,- in. Dit is afhankelijk van de maatschappij die je kiest. De boot vertrekt meerdere keren per dag.

Wil je vanuit Napels naar Procida? Ook deze boot vertrekt een aantal keer per dag en brengt je in 30 tot 40 minuten naar het eiland. Voor een retour betaal je €40,- of €44,- per persoon.

De laatste optie is op een dagtrip Procida te doen vanuit Sorrento. Dit vergt wel wat extra planning. Vanuit Sorrento is er namelijk maar 1 maatschappij die richting Procida vaart en dit is slechts 3 keer per week. Dit is de maatschappij Alilauro. De ferry gaat dan in de ochtend heen en aan het eind van de middag kun je terug met de ferry. Je kunt op maandag, woensdag en vrijdag. Een retour kost €48,- per persoon en de tocht duurt zo’n 30 minuten.

Tickets voor de boot naar Procida kun je altijd gewoon in de haven kopen van de plek waar je wilt vertrekken. Zelf bezochten wij Procida vanuit Sorrento, gewoon omdat dat bij ons handiger uitkwam. Maar Napels is verder een handigere plek omdat de boot veel vaker gaat.

Doen op Procida in Italië

Procida tips: vervoer op Procida

Nu je weet hoe je Procida kunt bereiken, is het ook handig om te weten hoe je jezelf kunt verplaatsen op het eiland. Zoals ik al eerder zei is Procida slechts 4,1 km2 groot. Dit betekent dat eigenlijk alle mooie plekken op loop- of fietsafstand zijn.

Je kunt dan ook het beste het eiland te voet verkennen. Dit is ook wat wij deden en aan het einde van de dag hadden wij er zo’n 15 kilometer op zitten. Prima te doen dus! Wil je niet overal heen lopen? Dan kun je ook bij aankomst in de haven een e-bike huren en op deze manier het eiland verkennen.

Er rijden ook nog bussen op het eiland. Deze stoppen op best veel plekken en zijn gratis. De bussen zijn wel klein en tijdens ons bezoek waren ze meestal vrij vol.

Procida bezienswaardigheden: wat te doen op Procida?

Nu je weet hoe je het eiland bereikt en hoe je je het beste kunt verplaatsen op Procida, is het tijd om een antwoord te geven op de vraag: wat te doen op Procida? Ik deel hier de mooiste Procida bezienswaardigheden met je!

1. Bezoek Terra Murata

Een van de dingen die je echt moet doen op Procida is Terra Murata bezoeken. Dit is het hoogste punt van het eiland en je raad het vast al: dat zorgt voor fantastische uitzichten! Daarnaast vind je hier een aantal prachtige oude gebouwen en ook Palazzo d’Avalos. Dit is een paleis uit 1563 dat later is omgebouwd tot gevangenis. Tot 1988 werd deze gevangenis gebruikt.

 tips + Procida bezienswaardigheden

2. Ga op zoek naar de mooiste uitzichtpunten

Het leukste van Procida vond ik eigenlijk de uitzichtpunten. Je vindt hier super veel gave uitzichtpunten op de gekleurde huisjes en leuke dorpjes. Het is echt prachtig en misschien ook wel een van de redenen waarom je Procida in Italië graag wilt bezoeken.

Het mooiste uitzicht van het eiland vind vlakbij Palazzo d’Avalos bij Terra Murata. Vanaf hier kun je bijna het hele eiland overzien. Je ziet de prachtige gekleurde huisjes, de mooie zee en de natuur van het eiland. Echt geweldig! Dit uitzichtpunt heet Panoramica sulla Corricella in Google Maps.

Naast dit uitzichtpunt behoort Belvedere Piazza Dei Martiri ook bij de mooiste uitzichtpunten van het eiland. Als je hier loopt kom je ook wat trappen naar beneden tegen. Loop daar zeker ook even een stukje voor een nog mooier uitzicht over het eiland.

Verder zijn Belvedere di Callia en Belverde Elsa Morante 2 uitzichtpunten die je niet mag missen tijdens je dagtrip Procida. 

Wat te doen op Procida in Italië? Procida tips + Procida bezienswaardigheden
Wat te doen op Procida in Italië? Procida tips + Procida bezienswaardigheden
Wat te doen op Procida in Italië? Procida tips + Procida bezienswaardigheden
Wat te doen op Procida in Italië? Procida tips + Procida bezienswaardigheden
Wat te doen op Procida in Italië? Procida tips + Procida bezienswaardigheden

3. Marina di Corricella

Procida heeft 3 havenstadjes en hoewel ze alle drie de moeite waard zijn, is Marina di Corricella de mooiste en meest gezellige. Dit is een echt leuk vissersdorpje met prachtige gekleurde straatjes en een hele mooie haven. De sfeer in de haven is ook echt heel gezellig. Toen wij tijd over hadden besloten wij hier ook onze middag door te brengen, omdat het gewoon zo’n fijne plek is. Marina di Corricella is ook echt een van de leukste Procida bezienswaardigheden, deze plek bezoeken is dan ook echt iets wat je moet doen op Procida. 

Dagtrip Procida Marina Corricella
Dagtrip Procida Marina Corricella
 Marina Corricella

4. Marina Chiaiolella

Een van de andere havens op Procida is Marina Chiaiolella. Deze haven is ook heel kleurrijk en ligt dichtbij het eiland Ischia. Ook kun je vanaf hier de brug zien en eventueel ook oversteken naar Isola di Vivara. Een mini eilandje dat bij Procida hoort.

Procida bezoeken

5. Marina Grande

Marina Grande is de haven waar je aankomt met de ferry vanuit Sorrento, Napels of Pozzuoli. Deze haven is ook echt prachtig om te zien en je moet hier dan ook zeker even rondslenteren. Slenter langs het water en de haven. Het water is super blauw en de huisjes zijn heel kleurrijk. Verder zijn er wat mooie straatjes te vinden rondom Marina Grande.

Marina Grande, doen op Procida + Procida tips

6. Bezoek de mooiste stranden

Procida staat niet heel erg bekend om de mooiste stranden, maar heeft wel een aantal mooie stranden om te bezoeken. Houd er wel rekening mee dat het eiland vulkanisch is en de stranden hier dus donker tot zwart zijn. Hieronder deel ik de mooiste stranden met je, die leuk zijn om te bezoeken tijdens je dagtrip Procida en zeker behoren tot de leukste Procida bezienswaardigheden:

  • Spiaggia di Ciraccio
  • Spiaggia Cala del Pozzo Vecchio
  • Spaiggia Chiaia
Procida bezienswaardigheden: de mooiste stranden tijdens je dagtrip Procida
Procida bezienswaardigheden: de mooiste stranden tijdens je dagtrip Procida

Procida tips: onze wandelroute op Procida

Nu je weet wat je echt moet doen op Procida in Italië zal ik hieronder ook nog even kort onze wandelroute op het eiland met je delen. Deze route kun je natuurlijk ook gebruiken als je ervoor kiest om te gaan fietsen op het eiland. Maar zo weet je in ieder geval wat een handige volgorde is om aan te houden en wat je in kan voeren in Google Maps. De route is in totaal 11,5 kilometer. Je zult in totaal wel iets meer lopen, omdat je natuurlijk ook walt rond wilt lopen en kijken bij de Procida bezienswaardigheden. 

Marina Grande – Terra Murata en de uitzichtpunten daar – Marina di Corricella –  Belvedere di Callia – Spiaggia Chiaia – Belverde Elsa Morante – Marina Chiaiolella – Spiaggia di Ciraccio – Spiaggia Cala del Pozzo Vecchio – Marina Grande.

Omdat wij zelf nog tijd over hadden na deze wandelroute, besloten wij terug te gaan naar Marina di Corricella om daar te lunchen en nog lekker wat te relaxen. Wij vonden dit namelijk echt de leukste plek van het eiland. Ga je dat ook doen? Eet dan zeker pizza bij Fuego. De pizza daar is echt fantastisch lekker!

Dit is alles wat je moet weten voor je dagtrip Procida in Italië. Ik hoop dat je nu genoeg Procida tips hebt kunnen verzamelen voor als je zelf Procida bezoeken wilt. Wij vonden het echt een super leuk eiland en het werd echt een hoogtepunt van onze reis! De Procida bezienswaardigheden zijn fantastisch en er is genoeg te doen op Procida om je een hele dag te vermaken. Op zoek naar nog meer leuke dagtrips in de omgeving? Lees dan ook eens mijn artikel over dagtrips vanuit Napels!

Zou jij een dagtrip Procida willen maken?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow