Wat te doen op Nusa Penida? 12 geweldige bezienswaardigheden & tips!

door | Laatste update Nov 28, 2021 | Gepubliceerd Feb 4, 2019 | Azië, Indonesië, Lijstjes | 16 reacties

Nusa Penida is een klein eiland vlakbij Bali vol met prachtige, ruige natuur. Het eiland is misschien wel een van de mooiste eilanden die wij ooit bezochten. Je hebt oneindige uitzichten over geweldige kliffen en stranden, maar je ziet ook prachtige, groene binnenlanden. Nusa Penida is een eiland om verliefd op te worden. Vandaag vertel ik je wat je zeker niet mag missen als je dit eiland bezoekt en geef ik antwoord op de vraag: wat te doen op Nusa Penida? Wat zijn de mooiste Nusa Penida bezienswaardigheden? Daarnaast vertel ik je ook of een dagtrip genoeg is, of dat je beter wat langer kunt blijven. Ook geef ik je tips voor vervoer en accommodatie. Kortom genoeg tips voor Nusa Penida! 

Wat te doen op Nusa Penida? De mooiste Nusa Penida bezienswaardigheden 

Nusa Penida is een klein eiland. Het eiland is slechts 20 kilometer lang en 12 kilometer breed. De oppervlakte van het eiland bedraagt 203 km2. Op deze kleine oppervlakte vind je echter behoorlijk wat bezienswaardigheden. Wij verbleven 2 dagen op Nusa Penida en kregen zo een goede indruk van het eiland. Hieronder vertel ik je wat volgens ons de leukste bezienswaardigheden op Nusa Penida zijn! Hopelijk heb je daardoor een goed idee wat je kan doen op Nusa Penida en wat leukste Nusa Penida tips zijn. 

1. Kelingking Beach 

Laat ik maar beginnen met de populairste Nusa Penida bezienswaardigheden; Kelingking beach. Dit is dat ene uitzicht op dat strand met de klif die je overal op Instagram tegenkomt. En dat het een echte Instagram spot is, is helaas te merken. Er staan op sommige plekken zelfs rijen voor een foto en het is een van de drukste bezienswaardigheden op Nusa Penida. Wij waren dan ook snel weg bij dit punt, ook al is het ondanks de drukte, wel echt mooi.

Als je bij de parkeerplaats aankomt kom je eerst langs het uitzichtpunt. Daarna zou je nog naar beneden kunnen klimmen. De klim duurt ongeveer 30/40 minuten (alleen heen) en schijnt vrij gevaarlijk te zijn. Je kan je lang niet overal ergens aan vasthouden en het is behoorlijk stijl. Dit is voor ons de reden dat wij alleen gekeken hebben naar het geweldige uitzicht. Beneden op het strand liepen wel een handjevol mensen, maar wij durfden het pad niet aan. Volgens onze driver valt het strand trouwens ook tegen. Het zand is super grof en door de golven kan je er meestal niet zwemmen.

Entree: 5.000 RP (€0,30)

Kelingking beach Nusa Penida Indonesië
Kelingking Beach Nusa Penida Bali
Kelingking Beach Nusa Penida Bali

2. Paluang Cliff

Praktisch naast Kelingking beach vind je Paluang Cliff. Hoewel Paluang Cliff dichtbij een van de populairste bezienswaardigheden op Nusa Penida ligt, lijken maar weinig mensen een kijkje te nemen bij deze geweldige plek. Bij de parkeerplaats voor Kelingking beach ga je eerst nog even een stukje naar links en daar vind je vervolgens een geweldig uitzicht. Wij waren er slechts met drie andere mensen en het uitzicht is echt geweldig mooi. Je ziet vanaf hier onder andere Kelingking beach van de andere kant, maar hebt ook gelijk een goed uitzicht op de rest van de ruige kust. Dit is zeker een van mijn favoriete tips voor Nusa Penida.

Entree: gratis

Paluang Cliff Nusa Penida Bali Indonesië

3. Angel’s Billabong 

Een andere mooie en populaire bezienswaardigheid is Angel’s Billabong. Angel’s Billabong is een natuurlijke infinity poule tussen de rotsen. Soms kan je in deze infinity pool zwemmen, maar hij is ook regelmatig afgesloten. De zee kan namelijk op dit punt heel wild zijn en behoorlijk tegen de rotsen aanslaan. De infinity pool betreden is dan levensgevaarlijk. Onze driver vertelde ons zelfs dat het pad, meters bij de kust vandaan, afgelopen zomer door een enorme golf helemaal weggevaagd is. De resten van het pad waren nog te zien. Dus, laat dit verhaal genoeg reden zijn om niet naar beneden te gaan als er staat dat het niet mag op dat moment. Die Instagram foto is het niet waard.

Angel’s Billabong is ook de moeite waard als de zee wild is, want het is best gaaf om te zien hoe de golven stukslaan op de rotsen. Wat een natuurgeweld! Angel’s Billabong bekijken is echt iets wat je zeker moet doen op Nusa Penida. 

Entree: 10.000 RP (€0,60) , je mag dan ook gelijk naar Broken Beach.

Angel's Billabong Nusa Penida indonesië

4. Broken Beach 

Vanaf Angel’s Billabong loop je zo door naar een van de volgende bezienswaardigheden op Nusa Penida, namelijk Broken Beach. Broken beach is echt een plaatje, zo mooi als het daar is. Je vindt een prachtig strand, tussen de kliffen, maar ook een boog waar het heldere blauwe water doorheen stroomt. Als de zee kalm is zou je kunnen zwemmen op het strand, maar je kan het strand zelf alleen met een boot bereiken. Je kan nog best een stuk lopen rondom Broken Beach waardoor je ook uitzicht hebt op andere geweldige kliffen.

Entree: 10.000 RP (€0,60), de entree is samen met Angel’s Billabong

Broken Beach Bali indonesië
Broken Beach Bali indonesië
Broken Beach Bali indonesië

5. Crystal Bay 

Crystal Bay is een prachtig strand waar je goed kan snorkelen en heerlijk kunt zwemmen om even af te koelen na een lange dag. Je kunt overal snorkelsetjes huren voor een paar euro. Ook kan je voor een paar euro een bedje met een parasol huren, zodat je nog een paar uur kan strandhangen. Verder is het zand zelf ook gewoon lekker zacht, dus met je handdoekje op het strand liggen is natuurlijk ook gewoon een optie. Oh, aan het einde van Crystal Bay is er een trap, als je die trap omhoog gaat heb je een mooi uitzicht op het strand, zeker de moeite waard! 

Entree: alleen 5.000 RP om te parkeren (€0,30)

Crystal Bay beach
Crystal Bay Beach

6. Padan Beach 

Het enige nadeel aan Crystal Bay is toch wel de drukte. Veel mensen sluiten hun dagje Nusa Penida hier af om lekker te snorkelen en te zwemmen. Ook stoppen veel snorkeltours bij Crystal Bay, waardoor het nog drukker is. Gelukkig ligt vlak naast Crystal Bay een ander strand, wat bijna nog onontdekt is. Onze driver was er zelfs nog nooit geweest. Je bereikt het strand dan ook niet zomaar, je zult er voor moeten lopen. Met de auto of scooter kun je er gewoonweg niet komen.

Het pad naar Padan Beach begint bij de trap waar ik het net over had (dus helemaal aan het uiteinde van Crystal Bay). Veel mensen beklimmen die trap puur om even te kijken naar het uitzicht, maar ik bleef het pad volgen. Volgens Maps.me sta je in 13 minuten op een volgend strand. Dat is een beetje ambitieus, maar in 20 minuten moet het je lukken. De weg bestaat uit smalle trapjes zonder railing en er is veel begroeing. Het pad kan daarom soms best eng zijn. Maar als je helemaal aan het einde bent, heb je een prachtig wit strand helemaal voor jezelf. De enige andere persoon die ik hier tegenkwam was een Indonesiër die hier wat eten en drinken verkocht. De zee is hier rustig genoeg om te zwemmen. Dus vergeet je zwemkleding niet (zoals wij deden) en relax een paar uurtjes op een prachtig, privé strand! Zeker een van de leukste Nusa Penida tips! 

Entree: Gratis, maar je moet je auto / scooter parkeren bij de parkeerplaats van Crystal Bay en dat kost 5.000 RP (€0,30)

Padan Beach Nusa Penida Bali indonesië

7. Goa Giri Putri Tempel 

Wil je even wat anders dan natuur? Dan is de Goa Giri Putri Tempel een leuke afwisseling. Ook al is deze tempel eigenlijk alsnog een beetje natuur. De tempel op zich is niet heel mooi, maar hij is wel heel bijzonder. Deze tempel vind je namelijk in een grot.

Voor je de grot bereikt moet je flink wat traptreden beklimmen. Eenmaal boven wordt je eerst gezegend en daarna betaal je wat entree en krijg je wat water om te drinken. Vervolgens kan je de grot in. Om de grot in te komen moet je behoorlijk bukken en kruipen, dus als je echt vrij fors bent, kan het lastig worden. Eenmaal binnen is de grot immens groot. Binnen vind je verschillende tempels waar vaak allemaal mensen aan het bidden zijn. Ook mensen vanaf Bali komen speciaal naar Nusa Penida voor deze tempel. Toen wij er waren was er een ceremonie bezig. Een jongen was geestelijk niet gezond en dat probeerden ze met een ritueel en veel water te genezen.

Entree: 20.000 RP (€1,20) en 5.000 RP (€0,30) voor een sarong, die je verplicht moet dragen.

8. Rumah Pohon Treehouse / Thousands Island viewpoint 

Een van ze mooiste uitzichten vind je vanaf de Rumah Pohon Treehouse. Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats moet je een groot aantal trappen naar beneden lopen. Als je eenmaal beneden komt, kom je bij de Rumah Pohon Treehouse uit. Deze Treehouse kun je boeken via booking.com of Airbnb, zodat je er kunt overnachten. Als je er overnacht zie je de mooiste zonsopkomst en zonsondergang ooit. Maar, dit moet je echt maanden van te voren boeken, omdat het zo populair is. Wij konden daarom niet meer overnachten in de boomhut en moesten genoegen nemen met een tripje naar deze plek overdag.

Je mag gewoon de trap van de boomhut beklimmen, ook al voelt het heel raar omdat te doen, je weet namelijk dat dit gewoon de accommodatie van iemand is. Nadat je bij de boomhut een kijkje genomen hebt, kan je nog een klein stukje omhoog. Hier vind je een mini tempeltje en vanaf daar heb je ook het mooiste uitzicht. Dit uitzichtpunt wordt vaak Thousand Island viewpoint genoemd. Lekker overdreven, want volgens mij zijn er nauwelijks tien eilanden te zien. Toch is dit uitzicht echt adembenemd mooi. De foto uit de header, bovenin, is ook op dit uitzichtpunt gemaakt. Ik deel die foto hieronder ook gewoon nog een keer, omdat ik het gewoon zo’n geweldig mooi uitzicht vind. Zeker een van de dingen die je echt moet doen op Nusa Penida en een van de beste Nusa Penida tips! 

Entree: 10.000 RP (€0,60)

Treehouse Rumah Pohon Nusa Penida Indonesië Bali
Thousand Islands Viewpoint Nusa Penida Bali Indonesië
Thousand Islands Viewpoint Nusa Penida Bali Indonesië
Thousand Island Viewpoint Nusa Penida Bali Indonesië

9. Diamond Beach 

Mijn favoriete plek van Nusa Penida (samen met de vorige die ik noemde) is Diamond Beach. Dit strand is gewoon echt adembenemend mooi. Het uitzicht is echt een van de mooiste uitzichten ooit en het strand zelf is ook gewoonweg geweldig. Vanaf het uitzichtpunt kun je met een trap naar beneden. De trap is in het begin vrij makkelijk en goed te doen. Aan het einde moet je meer klimmen en je echt goed vasthouden aan touwen. Ik vind niet snel iets eng op reis, maar dit vond ik doodeng. Toch ging ik door en in ongeveer tien minuten stond ik beneden. Ik was bang dat het strand ging tegenvallen, maar het viel niet tegen. Er waren weinig mensen, het zand was zacht en prachtig wit en de zee was helder en blauw. Echt zwemmen in de zee kan hier helaas niet, omdat de zee te wild is (in ieder geval toen wij er waren). Als je toch wat verkoeling wilt kun je gewoon in de branding gaan zitten. Zelf liep ik een stukje het water in en was ik gelijk nat van top tot teen door een golf, dus let goed op haha.

Entree: 10.000 RP (€0,60), je mag dan ook gelijk naar Atuh Beach

Diamond Beach Nusa Penida Indonesië Bali
Diamond Beach Nusa Penida Indonesië Bali
Diamond Beach Nusa Penida Indonesië Bali

10. Atuh Beach 

Naast Diamond Beach ligt een ander prachtig strand. Het zand is wit, het water helder blauw en uit het water steken prachtige rotsen. De trap naar beneden kost je ongeveer 5 tot 10 minuten en is goed te doen. Eenmaal beneden kun je heerlijk zwemmen in het water. De zee is hier een stuk rustiger dan bij Diamond Beach. Als je maar tijd hebt om bij een strand naar beneden te gaan, zou ik toch Diamond Beach aanraden. Hoewel je bij Atuh Beach kunt zwemmen, liggen er veel steentjes op het strand. Echt lekker loopt dit niet. Ook vind ik het strand mooi, maar minder mooi dan het nabij gelegen Diamond Beach. Het beste is uiteindelijk om ze allebei vanaf beneden te bekijken en zo te genieten van twee prachtig mooie stranden!

Entree: 10.000 RP (€0,60), deze entree is ook gelijk voor Diamond Beach

Atuh beach Nusa Penida Bali Indonesië

11. Teletubbies Hill 

Een van de andere leuke bezienswaardigheden op Nusa Penida zijn de Teletubbies Hill. Hier zie je gelijk hoe ontzettend mooi groen het eiland eigenlijk is. Je mist alleen de Teletubbies zelf nog en wat konijnen. Oké, eigenlijk zag ik het landschap van de teletubbies er niet echt in, maar toch is het een mooie stop. Je ziet hier gelijk velden vol met kassave en mais. Want wist je dat er op Nusa Penida geen rijst groeit? Het eiland is hiervoor namelijk te droog.

Nusa Penida Teletubbies hill

12. Snorkelen met Manta’s 

In de wateren rondom het mooie Nusa Penida zwemmen super grote Manta Ray’s. Hier kan je mee snorkelen. Je kunt dit boeken vanaf Nusa Lembongan, maar ook vanaf Nusa Penida zelf. Wij deden deze tour, maar hadden helaas weinig geluk. In het regenseizoen laten de manta’s zich niet zo vaak zien. De beste maanden voor het snorkelen met manta’s zijn dan ook de maanden juli en augustus. Gelukkig stopt de snorkel tour ook op andere plekken die zeker de moeite waard zijn.

Overige Nusa Penida tips

Nu je een antwoord hebt gekregen op de vraag; wat te doen in Nusa Penida? En nu je dus hopelijk weet wat de mooiste Nusa Penida bezienswaardigheden zijn, is het tijd om mijn overige Nusa Penida tips met je te delen. 

Nusa Penida als dagtrip of niet? 

Veel mensen bezoeken Nusa Penida als dagtrip. Eeuwig zonde als je het mij vraagt! Je mist tijdens een dagtrip sowieso een deel van het eiland, meestal het mooiste deel. Hoewel Nusa Penida klein is, zijn de wegen dramatisch slecht en de afstanden dus behoorlijk lang. Ook liggen de bezienswaardigheden Nusa Penida soms best ver uit elkaar. Tijdens een dagtrip moet je dan kiezen tussen het westen van Nusa Penida (Kelingking beach, Paluang cliff, Broken baeach, Angel’s Billabong, Crystal Bay) of het oosten van Nusa Penida (Tree house / thousand Island viewpoint, Teletubbies hill, Diamond Beach, Atuh Beach en de tempel in een grot). De meeste dagtrips gaan naar het westen, hierdoor is het westen ook drukker. Het oosten is wat bij betreft het mooiste deel en dat mis je dus bij een dagtrip naar Nusa Penida.

Een van de beste tips voor Nusa Penida is dan misschien ook wel: neem de tijd en zorg dat je op zijn minst twee dagen op dit prachtige eiland doorbrengt! 

Wil je naast Nusa Penida ook het mooie Nusa Lembongan bezoeken? Lees dan ook eens mijn artikel met tips voor Nusa Lembongan! 

Overnachten op Nusa Penida

Het beste is om 1 of 2 nachten op Nusa Penida te verblijven. Je hebt dan twee dagen de tijd om dit mooie eiland te ontdekken. Een handige plek om te overnachten is vlakbij de haven. Zo zit je redelijk centraal en ligt je accommodatie tussen het westen en het oosten in, fijn! Verder vind je rondom de haven ook veel verschillende Warungs en andere restaurants. Daarnaast zijn er ook minimarts en vind je er de lokale markt. Zelf sliepen wij in Yudis Homestay. Een prima, maar simpele homestay. Het ontbijt daar was trouwens echt niet te eten, maar de kamer was prima en de locatie goed.

Vervoer op Nusa Penida 

Er is geen openbaar vervoer op Nusa Penida en dat betekent dat je twee opties hebt: of je huurt een scooter en rijdt zelf, of je huurt een driver. Een scooter is waarschijnlijk de goedkoopste optie, maar niet de veiligste. De wegen op Nusa Penida zijn slecht. En met slecht bedoel ik dat je het soms nauwelijks een weg kunt noemen. Het zit vol met gaten en lijken vaak net offroad wegen.

Op Nusa Penida betaal je 600.000 RP voor een driver en die kan je alle mooie plekken van het eiland laten zien. Wij gingen zelf twee dagen op pad met Gede, een super aardige man die zijn eiland graag aan je laat zien. Zijn nummer is +6282146988036 en je kan hem altijd een appje sturen voor meer informatie. Doe hem dan gelijk even de groeten namens ons. En oh, als je denkt dat deze wegen echt wel mee zullen vallen. Nee, het valt niet mee. Vooral de wegen in het westen zijn slecht en ik werd er best misselijk van. Bij deze ook nog een foto om te laten zien dat het echt vreselijk is:

Zo, dit is alles wat je moet weten voor je richting het geweldige Nusa Penida reist. Ik hoop dat je nu veel tips voor Nusa Penida hebt verzameld en een goed antwoord hebt gekregen op de vraag: wat te doen op Nusa Penida? Het eiland is prachtig en verdiend gewoon een plekje op jouw bucketlist! Er zijn zoveel mooie Nusa Penida bezienswaardigheden  en zoveel mooie plekken. 

Dit artikel bewaren voor later? Pin hem dan ook op Pinterest! 

Twijfel je nog tussen Nusa Penida of Nusa Lembongan? Lees dan eens mijn artikel waarbij ik de twee eilanden vergelijk! Je vindt hem hier

Wat is jouw beste tips voor Nusa Penida? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow