Wat te doen op Nusa Lembongan? Het paradijs vlakbij Bali!

door | Laatste update Nov 28, 2021 | Gepubliceerd Mar 31, 2019 | Azië, Indonesië | 2 reacties

Steeds meer mensen voegen Nusa Lembongan toe aan hun reis door Bali en dat is natuurlijk niet voor niks. Nusa Lembongan is relaxed en de natuur is er werkelijk waar prachtig! Daarnaast is dit fijne eiland nog niet ontdekt door het massatoerisme en is de onderwaterwereld prachtig. Krijg je er al zin in? Nou, lees dan snel verder, want ik geef antwoord op de vraag: wat te doen op Nusa Lembongan? Daarnaast vertel ik je wat de mooiste bezienswaardigheden op Nusa Lembongan zijn en geef ik je veel Nusa Lembongan tips. 

Nusa Lembongan tips 

Nusa Lembongan ligt op ongeveer een half uur varen vanaf Bali en is een van de drie ‘Nusa eilanden’. Ten minste, zo noemt iedereen ze, want eigenlijk betekend Nusa gewoon eiland. Nusa Lembongan ligt vlakbij zijn grotere en ruigere zus Nusa Penida en is door middel van een brug zelfs verbonden met het kleinste ‘Nusa eiland’: Nusa Ceningan.

Nusa Lembongan is klein, het eiland heeft namelijk slechts een oppervlakte van 8 vierkante kilometer. Er wonen ongeveer 5000 mensen op het eiland. Officieel gezien vallen alle ‘Nusa eilanden’ onder het Balinese regentschap Klungkung en maken ze deel uit van de kleine Soenda-eilanden.

In dit artikel vertel ik je alles over Nusa Lembongan. Zo vertel ik je hoe je Nusa Lembongan het beste kunt bereiken, waar je fijn kunt overnachten en natuurlijk geef ik antwoord op de vraag: wat te doen op Nusa Lembongan? Ook vertel ik hoe je je het beste kunt verplaatsen op het eiland. Dus ben je benieuwd naar de Nusa Lembongan tips en de Nusa Lembongan bezienswaardigheden? Lees dan snel verder! 

Vervoer op Nusa Lembongan 

Op Nusa Lembongan rijden geen auto’s, daar zijn de wegen eigenlijk ook te smal voor. Openbaar vervoer is er niet, ook al zijn er wel wat taxi’s. Deze taxi’s zijn eigenlijk golfkarretjes of buggy’s die je van A naar B kunnen brengen. De taxi’s zijn redelijk prijzig en onderhandelen is bijna niet mogelijk. Voor een vrij korte afstand betaal je al snel 100.000 IDR.

De beste manier om je te verplaatsen op Nusa Lembongan is eigenlijk per scooter. Een scooter huur je voor 70k op zo ongeveer elke straathoek. De wegen op Nusa Lembongan zijn smal, maar best oké, ook al moet je altijd opletten en zitten er op sommige plekken wat gaten in de weg.

Wij huren geen scooters op reis, dus gingen op zoek naar een andere oplossing. Gelukkig zijn er nog genoeg andere opties! Zo kan je een driver regelen of een tour doen over Nusa Lembongan, zo hoef je zelf niet te rijden en zie je toch de mooiste plekken van het eiland. Dit kost waarschijnlijk rond de 500k. Nu wilden wij dit keer wat meer vrijheid, dus toen bleven er nog drie opties over. Je kan namelijk zelf een buggy of golfcar huren, maar ook fietsen is een optie. Hoewel je soms kleine stukjes moet stijgen, zijn de afstanden altijd kort en is fietsen op Nusa Lembongan dus goed te doen. Fietsverhuur kom je alleen niet overal tegen, dus je moet even zoeken of rondvragen. Onze fietsen waren vreselijk, dus die raad ik af. Maar als je op de weg zit vlakbij Dream Beach kom je meerdere fietsverhuurders tegen waar je voor ongeveer 50k een fiets kunt huren!

Wil je ook naar Nusa Ceningan? Houd er dan rekening mee dat je de gele brug alleen kunt oversteken per fiets, scooter of lopend. Een buggy of golfcar is te breed en er rijdt verder ook niks op Nusa Ceningan.

Hoe bereik je Nusa Lembongan? 

Nusa Lembongan is heel gemakkelijk te bereiken. Zo kan je de boot nemen vanaf Sanur in Bali, vanaf daar is het nog 30 minuten varen. Een bootticket zonder vervoer richting Sanur kost 175k. Je wordt dan ook gelijk gebracht naar je hotel op Nusa Lembongan, handig!

Je kan ook vanaf de Gili eilanden een boot pakken richting Nusa Lembongan. Deze boot vertrekt 1 keer per dag en kun je boeken in de haven van Gili Air (en waarschijnlijk ook wel in de haven van Gili Trawangan). Een andere optie is om te varen vanaf Nusa Penida. Dit duurt slechts 20 minuten. De boten van Nusa Penida naar Nusa Lembongan vertrekken als ze vol zijn en kosten 60k. In Nusa Lembongan kom je aan bij de Yellow bridge als je vanaf Nusa Penida reist.

Overnachten op Nusa Lembongan 

Nusa Lembongan is steeds populairder aan het worden, dus het is dan ook niet moeilijk om een fijne accommodatie te vinden. De beste plekken om te verblijven zijn rondom Mushroom Beach of rondom Jungut Batu. Zelf verbleven wij rondom Mushroom beach en vonden dat heel fijn. Er zijn genoeg restaurants en de bezienswaardigheden zijn dichtbij. Wel vond ik het in de avond behoorlijk uitgestorven, maar goed, wij bezochten Nusa Lembongan in het laagseizoen.

Wij sliepen in Kertha Guesthouse. Voor ongeveer €15,- per nacht hadden wij een super mooie en fijne kamer met airco, een mooi zwembad en een lekker ontbijt. Wij waren de enige gasten tijdens het verblijf, waardoor wij een privé zwembad hadden. Het is een van de beste accommodaties waar wij verbleven tijdens onze reis in Bali dus ik kan hem je zeker aanraden! Wil je ook overnachten in Kertha Guesthouse? Je kan het hier boeken!

De omliggende eilanden

Zoals ik al eerder zei zijn er drie eilandjes die vlak bij elkaar liggen. In dit artikel benoem ik vooral Nusa Lembongan. Over Nusa Penida heb ik al een uitgebreid artikel geschreven en Nusa Ceningan komt hieronder zo meteen ook kort aan bod! Vanaf Nusa Lembongan worden veel dagtrips naar Nusa Penida aangeboden, maar dat vind ik persoonlijk zonde. Het is beter om de boot te pakken en twee volle dagen op Nusa Penida te verblijven. Voor Nusa Lembongan zijn twee of drie volle dagen perfect.

Nusa Lembongan tips: wat te doen op Nusa Lembongan? 

Nu je weet waar je moet overnachten, hoe je jezelf verplaatst op het eiland en hoe je Nusa Lembongan kan bereiken is het tijd om te kijken wat er eigenlijk te doen is op Nusa Lembongan. Ik vertel je over de leukste Nusa Lembongan bezienswaardigheden !

Op veel blogs ga je trouwens lezen over zeewier telers rondom het eiland. Nu kan ik je alvast verklappen dat je die vandaag de dag bijna niet meer vind. Door de hoeveelheid boten die inmiddels richting Nusa Lembongan komen is het zeewier kapot. Daarom ga je dat niet in ons lijstje terugvinden, helaas. Maar gelukkig is er nog genoeg om te zien en te doen!

1. Devil’s Tear

Laat ik maar gelijk beginnen met een van de meest populaire Nusa Lembongan bezienswaardigheden; Devil’s Tear. Devil’s Tear is een en al natuurgeweld. Je ziet hier hoe de golven van de zee tegen de kliffen kapot slaan. De golven zijn soms wel meters hoog, geweldig om te zien! Als je bij Devil’s Tear aankomt, zie je echt ontzettend veel Chinese toeristen staan en dan heb je waarschijnlijk zoiets van; is dit het? Loop een stukje door, en je ziet hetzelfde, maar dan zonder toeristen!  Ga lekker zitten en aanschouw de hoge golven en het natuurgeweld. Kom niet te dichtbij de rand, want dat is gevaarlijk, vooral als de golven echt heel hoog worden.

Devil's Tear Nusa Lembongan
Wat te doen op Nusa Lembongan? Bezoek Devil's Tear

2. Dream Beach 

Vlakbij Devil’s Tear vind je het mooie Dream Beach. Je hebt eerst een prachtig uitzicht over het strand en kunt daarna ook beneden even een kijkje nemen. De golven op dit strand zijn vaak behoorlijk hoog, dus echt zwemmen zit er niet in. Heb je toch zin in een verfrissende duik? Bij Dream Beach zit een infinity pool waar je tegen betaling gebruik van mag maken! Boven aan bij het uitzicht vind je trouwens ook nog een schommel, zodat je een leuke foto kan maken (waar op Bali heb je tegenwoordig geen schommels?).

Dream Beach Nusa Lembongan

3. Sandy Bay 

Wederom vlakbij Devil’s Tear vind je Sandy Bay, als je bij Devil’s Tear een stukje doorloopt, dan kom je vanzelf een prachtig uitzichtpunt tegen. Je kijkt vanaf daar uit over het hele strand. Of je Sandy Bay zelf kunt bereiken weet ik niet, op de een of andere manier konden wij niet ontdekken hoe je het strand zelf op kon. Dus wij hielden het bij het uitzicht, dat ook zeker de moeite waard is.

Wat te doen op Nusa Lembongan? Bezoek Sandy Bay

4. Jungut Batu Beach

Jungut Batu Beach is het grootste zandstrand van Nusa Lembongan en de plek om even lekker te relaxten op het strand. Omdat onze fietsen zo kut waren zijn wij hier uiteindelijk niet geweest, maar goed, als je goede fietsen hebt of gewoon een scooter huurt is dit natuurlijk wel echt een must. Vanaf dit strand heb je met helder weer ook uitzicht op Mount Agung, de hoogste berg van Bali!

5. Mushroom Beach 

Het mooiste strand van Nusa Lembongan is toch wel Mushroom Beach. Het strand hier is namelijk behoorlijk wit en het water is helder en blauw. Ook is de zee hier redelijk kalm, waardoor je er wel zou kunnen zwemmen. Zeker een van de beste Nusa Lembongan tips en een van de mooiste Nusa Lembongan bezienswaardigheden.

Mushroom Beach op Nusa Lembongan

6. De Mangrove 

Helemaal aan het uiteindelijk van Nusa Lembongan vind je een stuk mangrove bos, waar je een leuke boottocht kunt maken. Omdat wij dus alleen fietsen hadden vonden wij het iets te ver, daarnaast hadden wij op Langkawi ook al een mangrove bos gezien. Het is echter wel echt de moeite waard hebben wij gehoord, vooral als je nog nooit een mangrove bos gezien hebt. Daarom noem ik deze tip toch nog even!

7. Yellow Bridge

Yellow Bridge is de brug die Nusa Lembongan en Nusa Ceningan met elkaar verbind. De brug zelf is niet heel bijzonder, maar de weg richting Yellow bridge maakt het alleen al de moeite waard. Je rijdt onder andere langs mooie tempels en hebt super mooie uitzichten op Nusa Ceningan, wat je aan de overkant ziet liggen. Een wandeling of een ritje over de Yellow Bridge is ook zeker de moeite waard, want de uitzichten zijn echt wel leuk!

Verder is dit dus ook de plek waar de boten richting Nusa Penida vertrekken.

Yellow Bridge Nusa Lembongan Nusa Ceningan
Yellow Bridge Nusa Lembongan Nusa Ceningan

8. Maak de oversteek naar Nusa Ceningan 

Als je toch bij de Yellow Bridge bent kun je net zo goed even een kijkje nemen op Nusa Ceningan. Persoonlijk vond ik de bekende bezienswaardigheden op dit eiland mooier dan de Nusa Lembongan bezienswaardigheden, ook al zijn er maar weinig bezienswaardigheden. Op Nusa Ceningan vind je wat cliff jump plekken en wat mooie uitzichten. Een aantal wegen zijn wel behoorlijk slecht, dus een deel van het eiland is alleen bereikbaar voor de ervaren scooter rijder. Ander vervoer dan een scooter, fiets of gewoon lopend is er eigenlijk niet. Toen wij een buggy geregeld hadden (met heel veel moeite) verdween deze ineens spoorloos toen hij zou wachten. Gelukkig hadden wij nog niks betaald, maar goed, nu moesten we ineens op een andere manier terug en lopend was het nog behoorlijk ver.

Hieronder zal ik kort iets vertellen over de twee leukste bezienswaardigheden van Nusa Ceningan.

Blue Lagoon

Het mooiste van Nusa Ceningan is de Blue Lagoon. Als je er aankomt denk je echt even huh!? waar ben ik beland? Je ziet namelijk overal rommel, alsof er een gebouw is afgebroken daar. Maar goed, daar moet je dus gewoon echt zijn. Loop naar het randje en je hebt een geweldig uitzicht over de Blue Lagoon. Zwemmen gaat helaas niet en je kan ook niet naar beneden. Maar het uitzicht is het wel helemaal waard!

Nusa Ceningan Blue Lagoon
Secret Beach 

Een andere leuke bezienswaardigheid op Nusa Ceningan is Secret Beach. Dit strand is vrij wit en het water is mooi blauw en super helder. Ook is het er lekker rustig. Ondanks de vele rotsen kan je hier wel fijn relaxen, als je je zwemkleding ten minste niet vergeet. Als je kan surfen is Secret Beach ook een goede plek hiervoor!

Secret Beach Nusa Ceningan

9. Geniet van prachtige zonsondergangen 

Dat zonsondergangen mooi kunnen zijn hoef ik je vast niet te vertellen. Die op Nusa Lembongan zijn ook echt prachtig, dus je moet minimaal een avond even voor de zonsondergang gaan zitten. De beste plek is Sandy Bay, maar ook vanaf Dream Beach en Devil’s Tear kan je goed de zonsondergang bekijken. Zelf waren wij bij Devil’s Tear, zeker een aanrader!

Zonsondergang Nusa Lembongan

10. Snorkelen

Ten slotte is het ook echt een must om te snorkelen rondom Nusa Lembongan en Nusa Penida. Je kunt dit makkelijk regelen op elke straathoek. De kosten voor een snorkeltour zijn ongeveer 200k per persoon. Je snorkelgear is inbegrepen. Je maakt verschillende stops rondom Nusa Lembongan en Nusa Penida en hebt onder andere kans om Manta Rays te zien. Helaas hadden wij dat geluk niet, maar we zagen wel genoeg andere mooie snorkelspots!

Zo, dit zijn mijn Nusa Lembongan tips! Wij vonden Nusa Lembongan echt super relaxed en kunnen het je alleen maar aanraden om dit eiland te bezoeken! Ik hoop dat je ook gelijk een antwoord hebt gekregen op de vraag: wat te doen op Nusa Lembongan? En je nu je trip naar dit eiland goed kan voorbereiden!

Wil je dit artikel opslaan? Pin dit artikel dan ook op Pinterest!

 Wat lijken jou de mooiste Nusa Lembongan bezienswaardigheden? En wat zijn jouw beste tips voor Nusa Lembongan? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow