Wat te doen op Naxos? Tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Feb 4, 2024 | Gepubliceerd Aug 16, 2023 | Europa, Griekenland | 2 reacties

Naxos is het grootste eiland in de Cycladen, een prachtige eilandengroep in Griekenland. Waar veel eilanden in de Cycladen droog en dor zijn, is Naxos bergachtig en groen. Combineer dat met prachtige stranden en gezellige witte dorpen en je hebt de perfecte vakantiebestemming gevonden! Maar wat is er te doen op Naxos? In dit artikel vertel ik over de mooiste Naxos bezienswaardigheden en deel ik handige tips voor Naxos met je!

Naxos in Griekenland

Naxos is het grootste eiland van de Cycladen. Het eiland is 430 km2 groot en telt zo’n 25.000 inwoners. Het eiland staat bekend om de prachtige stranden, de gezellige dorpen, de hoeveelheid marmer en het mooie bergachtige binnenland. Naxos heeft ons echt positief verrast, vooral qua natuur. Het eiland is dan ook echt een aanrader.

Naxos bezienswaardigheden: wat te doen op Naxos?

Nu je een klein beetje meer informatie hebt kunnen lezen over Naxos in Griekenland, is het tijd om je te vertellen wat je moet doen op Naxos en om de mooiste Naxos bezienswaardigheden met je te delen.

1. Ontdek Naxos stad (Chora)

Een van de leukste dingen om te doen op Naxos is Naxos Stad ontdekken. Deze stad wordt ook wel Chora genoemd, wat hoofdstad betekent. Naxos Stad is een van de leukste stadjes die wij bezochten tijdens onze rondreis in de Cycladen. Je vindt hier talloze schattige en gezellige straatjes, leuke winkeltjes en mooie plekjes. Het oude centrum van de stad is een feestje om rond te lopen. Vooral de straten rondom het kasteel en de old market waren bij ons favoriet. Maar ook de boulevard van Naxos Stad is een hele gezellige plek, vooral in de avond, als het hier lekker levendigs is. Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan Portára, de niet afgebouwde poort van de Apollo Tempel, bovenop een heuvel. Het uitzicht vanaf hier over Naxos Stad en de zee is adembenemend mooi.

Doen op Naxos? Naxos Stad Chora bezoeken
Doen op Naxos? Naxos Stad Chora bezoeken
Doen op Naxos? Naxos Stad Chora bezoeken
Doen op Naxos? Naxos Stad Chora bezoeken

2. Bekijk de zonsondergang vanaf de Tempel van Apollo

Hierboven noemde ik de Tempel van Apollo ook al even, aangezien deze tempel in Naxos stad lig, bovenop een heuvel bij zee. Ik noem hem nu opnieuw, omdat dit zeker een van de leukste Naxos bezienswaardigheden is en genoeg aandacht verdiend. Bij de tempel van Apollo vind je Portára, dit is de ingang van de tempel. De rest van de tempel is nooit afgemaakt. De poort is super goed bewaard gebleven en prachtig om te zien. Het is de moeite waard om hier eerst overdag een kijkje te nemen terwijl je Naxos Stad ontdekt en om later terug te komen voor zonsondergang. De zonsondergang vanaf hier is namelijk geweldig mooi. Het is de perfecte plek om de zon de zee in te zien zakken. Met een beetje geluk kleurt de lucht feloranje en kun je prachtige foto’s maken met de poort van de tempel op de voorgrond. De zonsondergang hier bekijken is dan ook zeker iets wat je moet doen op Naxos!

Naxos bezienswaardigheden

3. Relax op de mooiste stranden van Naxos

Naxos staat bekend om zijn prachtige zandstranden. Waar best veel eilanden op de Cycladen kiezelstranden hebben, heeft Naxos vooral mooie zandstranden. Op elk strand is het water blauwer dan blauw, dus je kunt hier bijna geen lelijk strand ontdekken. Hieronder zal ik een aantal van de mooiste stranden voor je opnoemen.

Alyko Beach

Alyko Beach is een van de mooiste stranden van Naxos. Je vindt hier een prachtig goudgekleurd strand met rotsen en een mooie omgeving. Het water is prachtig. Wat dit strand uniek maakt is de hotelruïne vol met street art bij dit strand. Zeker de moeite waard om te bekijken!

Mikri Vigla Beach

Ons favoriete strand op Naxos was Mikri Vigla Beach. Dit strand is fantastisch om te zien, vooral door de combinatie van het heldere blauwe water en de bijzondere rotspartijen in en rondom het water. Dit geeft het strand net wat extra’s!

Agia Anna Beach

Agia Anna Beach vonden wij het meest gezellige strand van Naxos. Dit strand is namelijk niet alleen prachtig om te zien met het helder blauwe water en het licht gekleurde zand, maar ook gezellig. Je vindt hier namelijk veel horeca en gezellige barretjes, super leuk! Verder kun je bij dit strand een korte boardwalk volgen en zo richting een kerkje wandelen. Vanaf hier heb je geweldige uitzichten op het strand en de omgeving.

Agios Prokopios Beach

Agios Prokopios Beach is een van de meest populaire stranden van Naxos en wij begrijpen wel waarom. Het strand is prachtig om te zien, lekker groot en je kunt hier heerlijk zwemmen. Ook zeker de moeite waard!

Naast deze 4 prachtige stranden telt Naxos nog veel meer mooie stranden die je zeker moet bezoeken. Zo zijn Hawaii Beach, Plaka Beach, Orkos Beach, Agios Georgios Beach, Kastraki Beach, Pyrgaki Beach, Paralia Panormos en het strand bij Lionas ook enorm de moeite waard!

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de mooiste stranden op Naxos.

Doen op Naxos tips: stranden
Doen op Naxos tips: stranden
Doen op Naxos tips: stranden
Doen op Naxos tips: stranden

4. Bezoek de mooiste dorpen van Naxos

Naast mooie stranden en Naxox Stad (Chora), zijn er nog veel meer mooie Naxos bezienswaardigheden om te ontdekken. Zo telt het eiland Naxos meerdere dorpen die een bezoekje waard zijn. Veel van die dorpen zijn klein en heb je op zich snel gezien, maar ze zijn allemaal zeer fotogeniek en de moeite waard. Hieronder zal ik een aantal van de mooiste dorpen van Naxos opnoemen, zodat je weet welke je zeker moet bezoeken.

Chalki

Chalki, ook wel Halki of Chalkio genoemd, is een van de leukste dorpen van Naxos. Deze plek bezoeken is dan ook zeker iets wat je moet doen op Naxos. Het dorp is de voormalige hoofdstad van het eiland, ligt hoog in de bergen en telt een aantal leuke en gezellige straten. Wij bezochten Chalki / Halki / Chalkio in de spoelende regen, maar ook dan is het er mooi om te zien.

Filoti

Een van onze favoriete dorpen op Naxos is Filoti. Dit dorp heeft een mooie kerk, leuke straten en wat gezellige plekken om te lunchen of iets te drinken. Daarnaast ligt Filoti echt prachtig mooi in de bergen.

Apeiranthos

Een ander dorp op Naxos wat wij leuk vonden om te bezoeken was het bergdorp Apeiranthos. Je hebt hier een hele leuke soort van boulevard met leuke winkels en horeca. Daarnaast vind je hier nog wat smalle knusse straten om lekker doorheen te slenteren. Dit dorp is zeker een van de mooiste Naxos bezienswaardigheden!

Naast deze drie dorpen zijn er nog meer leuke dorpen om een kijkje te nemen op Naxos. De meeste hiervan zijn wel klein en heb je op zich snel gezien. Leuke plekken zijn bijvoorbeeld nog Koronos en Koronida.

Wil je meer lezen? Lees dan ook mijn artikel over de mooiste dorpen en steden van Naxos.

Naxos bezienswaardigheden: dorpen
Naxos bezienswaardigheden: dorpen

5. Bewonder de Temple of Demeter

Een van de mooiste Naxos bezienswaardigheden is de Temple of Demeter, ook wel Temple of Sangri genoemd. Deze tempel komt uit 530 voor Christus en is compleet gebouwd met marmer afkomstig van Naxos. Je vindt de tempel vlakbij het dorp Sangri, een plek met vruchtbare grond. Vandaar ook dat de Tempel van Demeter hier gebouwd is. Demeter was namelijk de godin van het graan. Dus tempels die voor haar werden gebouwd, werden altijd gebouwd in vruchtbare gebieden. Er staat nog behoorlijk wat overeind van deze tempel, dit komt omdat hij deels gereconstrueerd is. Verder staat de tempel in een bergachtige omgeving, wat het echt een prachtige plek maakt om te bezoeken.

De entree voor deze tempel bedraagt €4,- per persoon. Voor dit bedrag mag je de tempel bekijken en kun je een klein museum bezoeken. In dit museum kun je beelden bekijken die gevonden zijn. Je kunt de entree alleen contant betalen (2023), houd daar rekening mee. Verder is de Temple of Demeter op dinsdag gesloten. Op alle andere dagen is de tempel geopend tussen 8:30 en 15:30.

Doen op Naxos tips: Tempel van Demeter

6. Hike naar de top van Mount Zas

Mount Zas is de hoogste berg van Naxos en zelfs van de hele Cycladen. Je hebt vanaf hier dan ook een fantastisch mooi uitzicht. Een van de leukste dingen om te doen op Naxos, is deze berg beklimmen. Als je dit wilt doen, heb je twee opties. Je kunt ervoor kiezen om te beginnen bij Aria Spring, of bij Aghia Marina. Beide heel dichtbij het dorp Filoti. Vanaf Aria Spring volg je de moeilijke route. Hier wandel je eerst langs de grot van Zeus en daarna begint een pittige klim omhoog naar de top van Mount Zas. De wandeling vanaf Aghia Marina is makkelijker, omdat het een prima begaanbaar pad is. Je mist dan wel de grot. De hele wandeling is ongeveer 5 kilometer in totaal en je hebt er zo’n 2 tot 4 uur voor nodig. Het was voor ons het hoogtepunt van Naxos, dus dit moet je zeker doen op Naxos.

Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel over hiken naar Mount Zas.

Naxos bezienswaardigheden: Mount Zas
Naxos bezienswaardigheden: Mount Zas
Naxos bezienswaardigheden: Mount Zas

7. Geniet van de uitzichten onderweg

Naxos heeft ons enorm verrast en dit heeft vooral te maken met de prachtige natuur. Hier rondrijden is dan ook echt een feestje. De bergen zijn prachtig en langs de weg heb je diverse mooie uitzichten waar je kunt stoppen. Zo vind je tussen Filoti en Apeiranthos een aantal prachtige uitzichten, waaronder Punto Panoramico en View Prophet Elias Church. Een ander fantastisch uitzicht dat je niet mag missen is het uitzicht bij deze kerk. Als je op de link klikt, kom je bij Google maps uit. Deze kerk bevindt zich bij een kruising op een smal stuk van het eiland. Je kunt beide kanten op de zee zien en hebt hier een geweldig mooi uitzicht. Echt een aanrader!

Doen op Naxos tips
Doen op Naxos tips

8. Bekijk de Kouros van Apollonas

De Kouros van Apollonas is een standbeeld van bijna elf meter lang. Het hele beeld is gemaakt van marmer afkomstig van Naxos en komt uit de Griekse oudheid. Het dateert uit de 7e eeuw voor Christus, dus het is heel bijzonder dat het beeld zo goed bewaard is gebleven. Het is de grootste Kouros op Naxos en zeker een van de meest bijzondere Naxos bezienswaardigheden.

9. Bewonder de Kourossen bij Flerio

Naast de Kouros van Apollonas, kun je nog twee Kourossen bewonderen op Naxos. Deze 2 vind je bij Flerio en liggen op loopafstand van elkaar. Als je het wandelpad vanaf de parkeerplaats volgt, kom je er vanzelf bij uit. Deze twee zijn wel veel kleiner dan de Kouros die ik hierboven noem, maar ook allebei de moeite waard om te bezoeken.

Kouros
Kouros

10. Bezoek de Naxos bezienswaardigheden die wij nog hebben gemist

Wij hadden 4 nachten op Naxos en hebben de meeste belangrijke Naxos bezienswaardigheden kunnen zien. Toch hebben wij keuzes moeten maken en zijn er nog plekken die op ons lijstje staan voor een eventueel volgend bezoek. Hieronder zal ik deze kort voor je opsommen:

  • Hiken naar Apano Kastro
  • De wandeling langs de dorpen van Potomia
  • Church of Saint George Diasortis
  • Routsouna (waterval)

En zo zijn er vast nog meer Naxos bezienswaardigheden die de moeite waard zijn die wij hebben gemist. Mocht dat zo zijn, laat dat dan zeker even weten in een reactie!

11. Maak een dagtrip vanaf Naxos

Heb je alle Naxos bezienswaardigheden die ik hierboven noem gezien? Dan kun je de omgeving gaan ontdekken en een dagtrip maken vanaf Naxos. Je hebt hier meerdere opties voor en die zal ik hieronder met je delen.

Koufonissia

Koufonissia zijn kleine eilandjes in de Cycladen ten zuiden en zuidoosten van Naxos. Je vindt op deze eilanden prachtige stranden, mooie natuur en een dorpje. Het is allemaal heel klein en daarom ook perfect als dagtrip vanuit Naxos. Op Naxos vind je diverse tours die je richting de eilandjes brengt. Sommige tours zijn alleen je vervoer van en naar het eiland, andere brengen je naar meerdere verschillende plekken. Bekijk je opties ter plekke, of hieronder.

Paros

Paros ligt op op steenworp afstand van Naxos en is zeker een bezoekje waard. Eigenlijk vind ik zelf een dagtrip tekort, maar als je geen tijd hebt om op Paros zelf te overnachten, is een dagtrip naar Paros zeker de moeite waard. Je kunt met de ferry vanaf Naxos stad naar Parikia op Paros varen in 40 minuten. Deze boot gaat meerdere keren per dag. Op Paros kun je dan hoofdstad Parikia bezoeken en eventueel naar nog een leuk plekje reizen. Je kunt ook vanaf Naxos een tour boeken. Dan vaar je vaak naar het vissersdorpje Naousa, een van de leukste plekken op Paros. Online vind je weinig over deze tours, maar ter plekke worden ze op meerdere plekken aangeboden.

Meer lezen over Paros? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen op Paros.

Mykonos en Delos

Een van de leukste dagtrips vanuit Naxos vind ik de dagtrip richting Mykonos en Delos. Delos is een van de belangrijkste eilanden van de Cycladen, door de rijke historie. Dit is namelijk de geboorteplek van God Apollo. Vroeger was Delos een belangrijk handelscentrum, vandaag de dag is Delos een archeologische plek met allemaal bijzondere overblijfselen uit de tijd van de oude Grieken. Je combineert Delos met een paar uur vrije tijd in het nabije gelegen Mykonos stad. Geïnteresseerd in deze tour? Je boekt hem via deze link.

Wil je meer lezen over Delos? Lees dan eens mijn artikel over een dagtrip naar Delos.

Paros
Mykonos
Paros
Delos

Praktische Naxos tips

Nu je weet wat je moet doen op Naxos en wat de mooiste Naxos bezienswaardigheden zijn, is het tijd om mijn laatste praktische Naxos tips met je te delen. Ik vertel je hoe je het eiland bereikt, wat de beste reistijd is, hoe het zit met vervoer op Naxos, waar je kunt overnachten en ik vertel iets over eten en drinken op Naxos.

Hoe bereik je Naxos?

Naxos is op verschillende manieren te bereiken. Zo vind je op Naxos een klein vliegveld en kun je Naxos bereiken met een binnenlandse vlucht vanuit Athene. Een andere goede manier om Naxos te bereiken is met de ferry. Vanaf heel veel verschillende eilanden in de Cycladen vaart er een boot naar Naxos. Zo kun je vanaf Santorini heel makkelijk naar Naxos varen. Maar ook vanaf Paros en Mykonos is Naxos makkelijk te bereiken. Voor alle verbindingen kun je het beste even een kijkje nemen op de website van Ferryscanner. Daar kun je precies zien hoe je Naxos met de boot kunt bereiken.

Ben je benieuwd hoe wij Naxos combineerden met een toffe rondreis door de Cycladen? Bekijk dan ook eens onze blog over onze route eilandhoppen in de Cycladen.

Beste reistijd

Naxos kun je het beste bezoeken tussen de maanden mei en oktober. Zelf bezochten wij Naxos eind april / begin mei. Het is dan nog erg rustig en er zijn nog dingen gesloten. Het voordeel is dat je foto’s kunt maken zonder mensen erop, het nadeel is dat sommige plekken soms wel heel erg uitgestorven waren. Ook is het weer vanaf half mei wat stabieler. Wij hadden wat regen op Naxos en enorm veel harde wind. Wil je echt zwemmen in het water? Reis dan vanaf juni, zodat de zee al wat meer is opgewarmd. De maanden juli en augustus zijn het drukste, maar aangezien het eiland nog niet super toeristisch is, is het goed te doen dan.

Vervoer op Naxos

De beste manier om je te verplaatsen op Naxos is door een eigen vervoersmiddel te huren. Aangezien Naxos het grootste eiland van de Cycladen is, zijn de afstanden hier ook wat langer. Ik raad je dan ook aan om een auto te huren. Soms moet je namelijk toch gewoon wel 45 minuten tot 1 uur rijden. Wel zo fijn als je dan kiest voor wat meer comfort. Een quad kan je ook overal huren, maar heeft niet onze voorkeur. Je kunt een auto ter plekke huren, of vooraf online. Zelf huurden wij via Sunny Cars een auto, zodat we een goede verzekering hadden. Wel fijn met de wegen die soms slecht zijn en de smalle straten. Maar check ook zeker Discover Cars en Rentalcars, hier heb je ook de optie om voor een verzekering te kiezen.

Wil je geen eigen auto huren? Dan kun je gebruik maken van de bussen. Toen wij er waren reden die nog niet of nauwelijks, maar ik heb bushaltes gezien bij ongeveer elke plek die ik noem in dit artikel. Je vindt er meer over via deze link. Een andere optie is om mee te gaan met een bustour over het eiland en op die manier de Naxos bezienswaardigheden te bezoeken. 

Overnachten op Naxos

Je kunt op verschillende plekken op Naxos overnachten, maar ik raad je aan om te verblijven in Naxos Stad (Chora). Je verblijft dan op een centrale plek, hebt veel keuze aan accommodatie en veel horeca mogelijkheden. Daarnaast zijn de Naxos bezienswaardigheden vanaf hier allemaal makkelijk te bereiken.

Zelf verbleven wij in het Argo Boutique Hotel. Een net hotel met mooie kamers en een super lekker ontbijt. De ligging is goed, vlakbij het strand en een paar minuten lopen vanaf het centrum van Naxos Stad. Je boekt deze accommodatie via deze link. Wil je toch iets anders? Bekijk dan je opties hier 

Eten en drinken

Voor eten en drinken zijn er genoeg opties in Naxos. Wij hebben diverse plekken geprobeerd. Een aantal bevielen goed, een aantal wat minder. Check in ieder geval vooraf altijd reviews. En ook al zijn de reviews van de restaurants op de boulevard goed, wij vonden de 2 restaurants die wij daar geprobeerd hebben allebei niet goed. Mijn advies is dan ook om daar een keer lekker iets te drinken, en verder buiten de boulevard te eten. Heel lekker en goedkoop eet je bij Maro’s Taverna. Hier vind je ook heel veel locals. Hiernaast zit Nikos Taverna, die werd ons ook aangeraden, maar deze was nog dicht tijdens ons bezoek. Lekkere burgers kun je eten bij Capone’s.

Naxos

Dit waren mijn Naxos tips en is wat mij betreft alles wat je moet weten over Naxos in Griekenland. Hopelijk heb je door dit artikel een goed beeld gekregen van de Naxos bezienswaardigheden en weet je wat je moet doen op Naxos. Wij vonden het in ieder geval een verrassend mooi eiland en hebben heel erg genoten van deze mooie plek!

Twijfel je na dit artikel nog tussen Paros en Naxos? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik een keuze maak tussen Naxos en Paros.

Zou jij Naxos willen bezoeken?  

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze links, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows