Wat te doen op Mykonos? Tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Nov 21, 2023 | Gepubliceerd Sep 9, 2023 | Europa, Griekenland | 4 reacties

Mykonos is een van de meest populaire eilanden van Griekenland. En dat is niet voor niets! Je vindt hier namelijk van die typische Griekse windmolens, talloze smalle en gezellige straatjes, een helderblauwe zee en nog veel meer! Nieuwsgierig geworden naar wat Mykonos te bieden heeft? Lees dan snel dit artikel waarin ik je antwoord geef op de vraag: wat te doen op Mykonos? Ik deel de mooiste Mykonos bezienswaardigheden en deel daarnaast handige Mykonos tips met je!

Mykonos in Griekenland

Mykonos is een klein eiland in de Cycladen, een eilandengroep in de Egeïsche zee in Griekenland. Het eiland telt meer dan 10.000 inwoners en is ruim 86 km2 groot. Mykonos heeft een internationale luchthaven en is ook per veerboot makkelijk te bereiken. Dit maakt Mykonos de perfecte plek om je vakantie in Griekenland te starten of eindigen. Hoewel Mykonos bekend staat als een druk partyeiland, heeft het eiland veel meer te bieden. In dit artikel laat ik je dat zien en vertel ik je over de mooiste Mykonos bezienswaardigheden, want die zijn er genoeg!

Mykonos bezienswaardigheden: wat te doen op Mykonos?

Nu je al een klein beetje hebt kunnen lezen over Mykonos, is het tijd om je te vertellen wat je moet doen op Mykonos.

 1. Ontdek Mykonos Stad (Chora)

Een van de plekken die je zeker moet bezoeken op Mykonos is Mykonos stad, ook wel Chora genoemd. De meeste Mykonos bezienswaardigheden bevinden zich in Mykonos stad. Dit is dan ook een levendige en gezellige plek om te bezoeken. Heb je maar heel weinig tijd? Leg je focus dan ook op Mykonos stad. In het eerste deel van dit artikel waarin ik vertel wat je moet doen op Mykonos, ga ik je vertellen over de bezienswaardigheden in Mykonos Stad. Zodat je weet welke plekken je daar echt niet mag missen.

De windmolens van Mykonos

Een van de meest iconische Mykonos bezienswaardigheden zijn de windmolens. Je vindt vlakbij Little Venice een rijtje van 5 witte molens. Deze zijn prachtig om te bekijken, vooral van een afstandje. Op meerdere plekken in Mykonos heb je er een tof uitzicht op. Maar ook vanaf dichtbij is het leuk om de windmolens te bekijken.

Naast het rijtje van 5 windmolens, zijn er nog veel meer windmolens op Mykonos te vinden. Een van de leukste om nog te bezoeken is Boni’s Windmill. Vanaf hier heb je namelijk een geweldig uitzicht op de rest van Mykonos stad, met op de voorgrond dus een windmolen. Hoe tof is dat? Hier vlakbij vind je ook een uitzichtpunt dat in Google Maps Mykonos Lookout Point heet, heir vind je een prachtig uitzicht met de molens, de blauwe zee en Mykonos stad. Echt een aanrader!

Het is leuk om te molens rondom zonsondergang te bezoeken. Het wordt dan wel erg druk, maar je kunt er fantastische foto’s maken. Helaas hadden wij veel regen op Mykonos, vooral in de avond. Dus wij hebben de zonsondergang hier niet gezien.

Doen op Mykonos Griekenland: windmolens
Doen op Mykonos Griekenland: windmolens
Doen op Mykonos Griekenland: windmolens

Little Venice

Een van de andere top bezienswaardigheden in Mykonos Stad is Little Venice. Dit zijn allemaal prachtige huizen en gebouwen die direct aan zee liggen. Je vindt hier diverse gezellige terrassen en kunt genieten van de prachtige uitzichten. Als je het voetpad volgt, heb je aan de ene kant uitzicht over de mooie huisjes van Little Venice, aan de andere kant over de blauwe zee en verder ook nog over de windmolens van Mykonos. Je snapt dan ook vast wel dat Little Venice bezoeken echt iets is wat je moet doen op Mykonos.

Mykonos bezienswaardigheden: Little Venice

Paraportiani

Een van de plekken die je zeker niet mag overslaan op Mykonos is de kerk Paraportiani. Dit is een van de belangrijkste kerken van het eiland. Het is een hele bijzondere kerk, aangezien het eigenlijk bestaat uit vijf verschillende kerken, die samen een zijn. De kerk is volledig wit en je kunt hier mooie foto’s maken.

Doen in Mykonos tips

Petros de Pelikaan

Een van de dingen die je moet doen op Mykonos is op zoek gaan naar Petros de Pelikaan. Petros is een pelikaan die in 1958 aanspoelde op Mykonos. Hij is toen geholpen door een visser en besloot in de stad te blijven. Na een tijdje werd Petros de mascotte van Mykonos. Toen Petros overleed, schonk een dierentuin uit Hamburg een nieuwe pelikaan aan Mykonos. Deze werd ook Petros genoemd. Inmiddels leven er drie pelikanen in Mykonos en heb je dus een redelijke kans om deze tegen te komen. Zelf zagen wij hem ineens lopen, toen wij voor de laatste keer door Mykonos stad liepen, op de weg terug naar ons hotel. Heel tof om zo’n dier van dichtbij te zien.

Doen op Mykonos tips Petros

De smalle straatjes en mooie kerken

Mykonos stad is een wirwar van smalle straatjes en mooie kerken. Waar in de Cycladen veel kerken een blauw koepeldak hebben, zijn die op Mykonos meestal roze. Erg mooi om te zien. Verder zijn de straatjes hier echt prachtig. Het is heerlijk om hier doorheen te slenteren en op deze manier kan je jezelf dan ook uren vermaken. Hier verdwalen behoort ook zeker bij de beste Mykonos tips.

Mykonos bezienswaardigheden
Mykonos bezienswaardigheden
Mykonos bezienswaardigheden
Griekenland

2. Relax op de mooiste stranden

Heb je Mykonos Stad wel een beetje gezien en wil je meer van het eiland ontdekken? Dat kan, want naast chora bezoeken, is er nog veel meer te doen op Mykonos. Zelf hebben wij uiteindelijk geen auto gehuurd op Mykonos, maar hebben wel veel opgezocht over de rest van het eiland. Veel van deze plekken hebben wij door onze keuze helaas wel gemist. Achteraf jammer!

Maar goed, een van die dingen die je zeker moet doen op Mykonos, is lekker verschillende stranden bezoeken. De stranden op Mykonos zijn namelijk echt prachtig. Het water is hier bizar blauw en verder zijn de stranden vaak ook mooi om te zien. Hieronder zal ik een aantal van de mooiste voor opnoemen.

  • Super Paradise Beach: Een van de meest bekende en populaire stranden van Mykonos, op slechts 6 kilometer vanaf chora. Het is een zandstrand gelegen in een baai. Je vindt hier diverse beach clubs en plekken waar je een bedje kunt huren, of je handdoek kunt neerleggen.
  • Paradise Beach: Ook dit zandstrand is gelegen in een baai en heel populair. Het kan hier dan ook erg druk worden. Dit is echt een strand waar je kunt feesten, maar ook lekker kunt relaxen. Daarnaast is het water hier prachtig.
  • Paralia Agia Anna: Ben je op zoek naar iets meer rust? Dan is dit strand meer voor jou weggelegd. Verder maken de mooie rotsen op de achtergrond dit een mooi strand om te zien. Zeker eentje die je niet mag missen en een van de mooiste Mykonos bezienswaardigheden!
  • Ornos Beach: Populair met een reden! Dit is een mooi zandstrand met geweldig mooi water en wat leuke restaurants. Ideaal voor een dagje strand.
  • Loulos Beach: Lekker rustig en minder bekend is Loulos Beach, een strand dat ligt verscholen tussen de rotsen.
  • Kalafati Beach: Nog zo’n mooi strand op Mykonos. Dit is een breed zandstrand met prachtig mooi water. Dit strand ligt niet verscholen in een baar, hierdoor staat er wel wat meer wind.
  • Elia Beach: Dit is een van de meest glamoureuze stranden van Mykonos en hier kun je dan ook nog wel eens beroemde mensen spotten. Daarnaast is dit strand gewoon mooi om te zien en lekker om te relaxen.

Naast de stranden die ik hierboven heb genoemd zijn er nog veel meer mooie stranden op Mykonos. Want hoewel het eiland heel klein is, zijn er stranden genoeg om te bezoeken!

 

Doen op Mykonos tips: stranden bezoeken

3. Bezoek Ano Mera

Naast stranden en Mykonos Stad, is Ano Mera bezoeken ook van de dingen die je moet doen op Mykonos. Ano Mera is een van de oudste dorpen op het eiland. Het is een lekker rustig dorpje met een aantal mooie bezienswaardigheden. Zo vind je hier een prachtig klooster, leuke straatjes en wat ruïnes van de antieke stad Mykonos. Zeker de moeite waard en een van de mooiste Mykonos bezienswaardigheden!

4. Bekijk de zonsondergang vanaf Armenistis, de vuurtoren van Mykonos

Als het niet keihard regent in de avond, of enorm bewolkt is, zijn de zonsondergangen op Mykonos fantastisch mooi. En er zijn dan ook genoeg plekken waar je deze kunt bekijken. Naast de windmolens van Mykonos stad, is de vuurtoren Armenistis een prachtige plek voor de zonsondergang. Vanaf hier heb je namelijk een geweldig uitzicht op zee en de ondergaande zon. Deze plek is fotogeniek en zeker een bezoek waard.

5. Maak een dagtrip naar Delos

Een van de leukste dingen om te doen op Mykonos, is een dagtrip maken naar Delos. Delos is een van de belangrijkste eilanden van de Cycladen. Dit is namelijk de geboorteplaats van God Apollo, de God van het licht en de muziek, en van zijn tweelingzus Artemis, de Godin van de jacht en het nachtlicht. Delos was in de tijd van de Oude Grieken een belangrijk handelscentrum en het centrale middelpunt van de Cycladen. Vandaag de dag is Delos een bijzonder Grieks eiland vol met archeologische vondsten en overblijfselen uit de tijd van de Oude Grieken. Je kunt hier vanaf Mykonos heel makkelijk een dagtrip naar toe maken. Er vertrekt drie keer per dag een boot die je naar het eiland Delos brengt. Op het eiland kun je vervolgens zelfstandig of met een gids rondlopen en de meest bijzondere plekken bekijken. Voor ons was dit een van de redenen om Mykonos te bezoeken en het viel zeker niet tegen!

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over Delos bezoeken.

Dagtrip naar Delos
Dagtrip naar Delos
Dagtrip naar Delos

Praktische Mykonos tips

Nu je weet wat je moet doen op Mykonos en wat de mooiste Mykonos bezienswaardigheden zijn, is het tijd nog wat praktische Mykonos tips met je te delen.

Hoe bereik je Mykonos?

Mykonos is heel makkelijk te bereiken. Op het eiland is namelijk een internationale luchthaven. Vanaf Amsterdam gaan er in de zomermaanden directe vluchten van Transavia richting Mykonos toe. Dus dat is super handig! Buiten de zomermaanden kun je erheen vliegen door over te stappen in Athene.

Verder is Mykonos makkelijk te bereiken met de boot vanuit onder andere Santorini en Athene, maar ook vanaf kleinere eilanden op de Cycladen. Ferries kun je het beste zoeken via Ferryscanner. Mykonos is dan ook makkelijk mee te nemen in een vakantie waarbij je gaat eilandhoppen. Ook wij deden dit. Benieuwd hoe wij dit eiland opnamen in onze route? Bekijk dan onze route van 2 weken eilandhoppen in de Cycladen.

De beste reistijd

Mykonos is een heel druk en populair eiland. Vermijd daarom ook de maanden juli en augustus. En bij voorkeur ook de maanden juni en september. Het is er dan gewoon onaangenaam druk en het zit er vooral vol met feestgangers. Leuk natuurlijk als je daarvan houdt, niet leuk als je vooral wilt bekijken hoe mooi Mykonos is. Ik raad je dan aan om in april, mei of oktober naar Mykonos te komen. Zelf gingen wij begin mei en toen was het nog lekker rustig. Maar niet te rustig! Het was gewoon gezellig levendig. 

Vervoer op Mykonos

Er rijden bussen op Mykonos die je naar de belangrijkste Mykonos bezienswaardigheden kunnen brengen. Deze zijn goedkoop, maar niet altijd even snel of efficiënt. Als je meer van het eiland wilt zien, kun je dan ook het beste een vervoersmiddel huren. Aangezien het eiland klein is, kan je hiervoor prima een scooter huren. Zelf kiezen wij altijd voor een auto, omdat wij dit fijner vinden. Een auto huren wij vaak vooraf via Sunny Cars. Maar check ook zeker Discover Cars en Rentalcars.

Overnachten op Mykonos

Overnachten op Mykonos is duur. Toch vonden wij een relatief goedkope plek die echt fantastisch was. Wij sliepen in het Damianos Hotel Mykonos en hebben het hotel beoordeeld met een 10 op Booking, iets wat wij eigenlijk nooit doen. Maar het was gewoonweg fantastisch. De kamers waren super mooi, er was een fijn zwembad, de eigenaar en het personeel waren enorm vriendelijk en het ontbijt geweldig. Verder was ophalen vanaf de haven gratis inbegrepen en werden wij ook gratis bij het vliegveld afgezet. Begin mei betaalden wij hiervoor €100,- per nacht, wat een koopje is voor Mykonos stad. Het hotel ligt een klein stukje buiten het centrum. Het enige nadeel is dat het op een heuvel ligt en dat je dus behoorlijk moet klimmen om weer terug naar het hotel te gaan. Maar ja, het is het waard! Wil je dit hotel ook boeken? Dat kan via deze link.

Eten en drinken

Mykonos is een heel duur eiland. Eten en drinken is dan ook duur en het is dan ook belangrijk dat je goed let op waar je gaat zitten. Staan er geen prijzen op de kaart? Dan word je hier waarschijnlijk opgelicht en kun je beter ergens anders heen gaan. Check ook altijd vooraf de reviews, het eten is op best veel plekken heel matig. Wij zijn op Mykonos niet echt uitgebreid uit eten geweest en kozen een keer voor Gyros en een keer voor een een simpele burger.

Let op! Vermijd in ieder geval DK Oysters op het eiland, deze tent staat bekend omdat ze toeristen oplichten met enorm dure cocktails en duur eten. Voor heel weinig krijg je hier zomaar een rekening van honderden euro’s!

Wat vonden wij van Mykonos?

Mykonos is absoluut niet ons favoriete eiland in de Cycladen, maar wel de moeite waard om te bezoeken. Mykonos stad is echt een plaatje en prachtig om te zien. Daarnaast is het er heel gezellig en hebben wij ons er enorm kunnen vermaken met lekker mensen kijken. Verder is het gewoon een iconisch eiland, die je eens gezien moet hebben. Maar de nabij gelegen eilanden Naxos, Paros en Santorini vonden wij wel leuker.

Doen op Mykonos tips + Mykonos bezienswaardigheden

Dit zijn wat mij betreft de beste tips voor Mykonos. Hopelijk heb je nu een goed beeld gekregen van de Mykonos bezienswaardigheden en weet je nu wat je zeker moet doen op Mykonos. Wij vonden het zeker een leuke plek om eens te bezoeken en ook de ideale plek om je reis door Griekenland te starten of te eindigen!

Ben jij al eens op Mykonos geweest?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows