Wat te doen op Lanzarote? Tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Apr 21, 2023 | Gepubliceerd Apr 17, 2022 | Europa, Spanje | 10 reacties

Zin in een fijne reis richting de Canarische eilanden? Dan is Lanzarote echt een aanrader. Dit vulkanische eiland heeft namelijk heel veel gave plekken om te bezoeken. Daarnaast is het er bijna altijd zonnig! Maar wat te doen op Lanzarote? In dit artikel deel ik de mooiste Lanzarote bezienswaardigheden en de beste tips voor Lanzarote!

Lanzarote

Lanzarote is een van de Canarische eilanden in Spanje. Het eiland heeft behoorlijk wat zonuren en een fijn klimaat. Je kunt hier dan ook het hele jaar door genieten van een fijn zonnetje en van aangename temperaturen. Lanzarote is klein, maar heeft veel te bieden. Het landschap is uniek, je kunt er super mooi wandelen en je vindt hier een van de mooiste Nationale Parken van Spanje. Nieuwsgierig? Lees dan zeker de rest van dit artikel!

Lanzarote bezienswaardigheden: wat te doen op Lanzarote?

Er is veel te doen op Lanzarote. Een weekje heb je zo gevuld met leuke en afwisselende activiteiten. Hieronder vertel ik je over de leukste Lanzarote bezienswaardigheden!

1. Salinas de Janubio & het zwarte strand

Salinas de Janubio is een plek die je zeker moet bezoeken tijdens je vakantie op Lanzarote. Dit is het grootste zoutwinningsgebied van de Canarische eilanden en heel mooi om te zien. Vanaf de weg heb je een prachtig uitzicht op de zoutvlaktes en de lagune. Het is ook een aanrader om door de rijden richting een parkeerplaats. Hier kun je je auto neerzetten en dan kun je ook wandelen bij het strand en zie je de lagune van dichtbij.

Het strand is mooi om te zien, het is namelijk pikzwart en het water is super blauw. Heel bijzonder om te zien en zeker een van de leukste Lanzarote bezienswaardigheden! Loop trouwens ook nog even door naar de andere kant van de parkeerplaats voor een mooi uitzicht over de zwarte kliffen van het eiland.

Doen op Lanzarote: Salinas de Janubio
Doen op Lanzarote: Salinas de Janubio
Doen op Lanzarote: Salinas de Janubio

2. Los Hervideros

Een van de mooiste uitzichten van Lanzarote vind je bij Los Hervideros. Je kunt hier een stukje wandelen langs de kliffen en je ziet vanaf hier de wilde zee en hoge golven kapotslaan tegen de kust en in de verschillende grotten aan zee. Heel gaaf!

Verder heb je hier een mooi uitzichtpunt op de vulkanen in combinatie met de kliffen en de blauwe zee. Echt fantastisch om te zien en een enorme aanrader. Zeker een van de beste Lanzarote tips en dus echt iets wat je moet doen op Lanzarote.

Let op: sinds begin 2022 is de weg vanaf de zoutvlaktes naar Los Hervidiros dicht. Je kunt er vanaf El Golfo nog wel komen. Op het punt waar de hekken staan en je niet verder kunt rijden, is het uitzichtpunt. In google Maps staat dit niet aangegeven en hoe lang dit duurt weet ik niet. Wie weet is het inmiddels zelfs al opgelost.

Lanzarote bezienswaardigheden

3. Playa de Montaña Bermeja

Als je nog een stukje doorrijdt over de weg langs de kust kom je bij Playa de Montaña Bermeja. Dit is een ander prachtig zwart strand met blauw water en wederom heel mooi om te zien. Maar waarom deze stop eigenlijk echt heel mooi is, is het meer en het uitzicht op de Montaña Bermeja. Dit is namelijk echt heel mooi en hier moet je dan ook zeker een kijkje nemen!

Lanzarote tips

4. Lago Verde en El Golfo

Parkeer je auto in El Golfo en vanaf daar kun je wandelen richting Lago Verde. Dit is een wandeling van hooguit 5 minuten. Je kunt niet naar het meer toe lopen, maar alleen naar een uitzichtpunt. Het is heel bijzonder, aangezien je hier een zwart strand ziet met aan de ene kant de blauwe zee en aan de andere kant een super groen meer op het strand. Verder is het omringd door prachtige kliffen. Echt een geweldig uitzicht!

Verder heb je bij El Golfo nog meer mooie uitzichten op de prachtige kust. Dus ook daar kun je nog even een kijkje nemen.

Lago Verde Lanzarote, doen op Lanzarote

5. Timanfaya National Park

Het hoogtepunt van je bezoek aan Lanzarote is waarschijnlijk je bezoek aan Timanfaya National Park. Dit nationale park is heel bijzonder en echt geweldig om te zien. Het is een van de mooiste nationale parken van Spanje en misschien wel van Europa.

Timanfaya is vulkanisch en je komt hier dan ook om de diverse vulkanen te bewonderen. Het is een beschermd natuurgebied, dit betekent dat je er zelf eigenlijk niet echt kunt wandelen en maar op een aantal plekken met de auto kunt komen. Toch is het fantastisch en is Timanfaya bezoeken echt een van de dingen die je moet doen op Lanzarote.

Wat je er kunt doen som ik even kort op:

  • Bustour vanaf het restaurant El Diablo
  • Coastal Route hiken (zelf of met gids)
  • Tremesana Route hiken (alleen met gids)
  • Het bezoekerscentrum bezoeken

Doe sowieso de bustour, zodat je het mooiste stuk van Lanzarote te zien krijgt! Wij deden zelf naast de bustour ook nog de Tremesana route. Deze moet je van tevoren reserveren, maar het was ook een hoogtepunt van onze vakantie. Meer lezen? Ik schreef al eens handig artikel over de Tremesana Route.

Wat te doen op Lanzarote: Timanfaya bezoeken
Wat te doen op Lanzarote: Timanfaya bezoeken
Wat te doen op Lanzarote: Timanfaya bezoeken

6. Wandelen naar El Cuervo

Rondom Timanfaya National Park vind je nog meer vulkanen waar je wel zelfstandig kunt wandelen en ook op meerdere plekken kunt komen. Zo kun je dus alsnog veel ontdekken van de natuur.

Een wandeling die ik iedereen kan aanraden is de wandeling naar El Cuervo. Deze wandeling is niet zo lang, helemaal vlak en voor iedereen goed te doen. Vanaf de parkeerplaats loop je in 15 minuten richting de vulkaan. Vanaf daar kun je een uur lang rondom de vulkaan lopen en ook de krater in wandelen! Echt heel gaaf en zeker iets wat je moet doen op Lanzarote.

Lanzarote tips en Lanzarote bezienswaardigheden: El Cuervo
Lanzarote tips en Lanzarote bezienswaardigheden: El Cuervo
Lanzarote tips en Lanzarote bezienswaardigheden: El Cuervo

7. Montaña Negra

Tegenover El Cuervo vind je nog Montaña Negra. Beklim deze vulkaan voor een van de beste uitzichten van Lanzarote. Je hebt vanaf de top uitzicht op El Cuervo en de andere vulkanen van Los Volcanes Natural Park, maar ook op de vulkanen van Timanfaya. Wij deden slechts een stukje omdat wij geen goede schoenen hadden voor deze wandeling. Het pad is namelijk behoorlijk stijl en bestaat uit alleen maar grind.

Doen op Lanzarote: beklim Montana Negra

8. Palmera Inclinada

Heel dichtbij Montaña Negra ligt ook een super leuke palmboom. Je kunt hier redelijk in de buurt parkeren en daarna moet je nog een klein stukje lopen voor deze leuke plek. Je vindt hier een overhangende palmboom tussen het zwarte zand en de vulkaanstenen. Heel bijzonder om te zien, maar ook een super leuke plek om wat leuke foto’s te schieten. Kom hier in de namiddag, aangezien je in de ochtend veel last hebt van tegenlicht. Foto’s maken is dan heel lastig.

Update: deze palmboom is in november 2022 helaas afgebroken. Je kunt er nog naar toe, maar de plek is niet meer zo fotogeniek helaas. 

Lanzarote tips
Lanzarote tips

9. Las Grietas

Een onbekende plek op Lanzarote, maar een plek die zeker bij de leukste Lanzarote bezienswaardigheden hoort, is Las Grietas. Dit zijn een aantal kloven in een berg. Deze plek wordt niet door heel veel mensen bezocht, maar is wel echt prachtig. Je kunt langs de weg parkeren en loopt dan een klein stukje omhoog. Je kunt dan meerdere kloven inlopen en ontdekken die allemaal weer even anders zijn. Wij bezochten er 2 en dat was super.

Lanzarote bezienswaardigheden: Las Grietas
Lanzarote bezienswaardigheden: Las Grietas

10. La Geria

Een andere leuke plek om te bezoeken tijdens je vakantie op Lanzarote zijn de wijnvelden van La Geria. Je verwacht het misschien niet, maar op Lanzarote wordt heel veel wijn verbouwd. Heel bijzonder om te zien, aangezien je zou denken dat er eigenlijk niks kan groeien tussen alle stenen en het zwarte zand. Overal zijn stenen kommen gemaakt en in zo’n kom groeit een wijnplantje.

Bij La Geria vind je veel plekken waar je langs de weg kunt stoppen om te uitzichten over de wijnvelden te bewonderen. Je vindt er ook diverse winkels en plekken waar je wijn zou kunnen proeven. Toen wij op Lanzarote waren, waren de wijnvelden helaas kaal. Maar als je in het goede seizoen bent is het heel fotogeniek.

11. Teguise

Teguise is een van de leukste stadjes om te bezoeken op Lanzarote. Ik heb het dan over het stadje in het binnenland, niet te verwarren met het gelijknamige plaatsje langs de kust. Je vindt hier een leuk pleintje en wat gezellige straatjes. Niet per se een hoogtepunt van Lanzarote, maar wel een leuke plek voor een korte stop.

Doen op Lanzarote; Teguise bezoeken

12. Jardín de Cactus

Tijdens ons bezoek aan Lanzarote was Jardín de Cactus helaas gesloten, maar anders moet je hier zeker even een kijkje nemen. Op Lanzarote was een kunstenaar en architect die veel mooie dingen heeft gemaakt. Door zijn invloeden is er bijvoorbeeld nergens op het eiland hoogbouw en zijn alle huisjes wit. Het gaat om César Manrique. Vandaag de dag kun je nog veel van zijn plekken bezoeken. Een van die plekken is dus de cactustuin met heel veel soorten cactussen tussen het vulkanische gesteente en met een witte windmolen.

13. Jameos del Agua

Een andere plek van César Manrique is Jameos del Agua. Dit is een lavagrot die je kunt bezoeken. Je vindt hier water onder de grond, maar ook wat dingen waar César Manrique aan gewerkt heeft. Het bekendste plaatje is een soort zwembad. Je betaalt hiervoor €10,- entree. Je kunt ook een combiticket kopen met de cactustuin of het volgende plekje uit dit artikel. Wij besloten zelf niet naar Jameos de Agua te gaan, omdat wij het geen €10,- waard vonden als we de foto’s zagen.

14. Cueva de los Verdes

Een andere lavagrot die nog veel natuurlijker is om te bezoeken is Cueva de los Verdes. De entree voor deze grot is €10,-. Je gaat dan met een gids mee die je vertelt over de grot en je een rondleiding geeft. Het is een mooie en kleurrijke grot om te zien. Heel bijzonder!

Wat te doen op Lanzarote: Cueva de los Verdes

15. Mirrador del Rio

Nog iets wat je echt moet doen op Lanzarote is Mirrador del Rio bezoeken. Helaas voor ons was er enorm veel Saharazand toen wij dit uitzichtpunt wilden bezoeken en zagen wij hier dus helemaal niks. Oeps, heel jammer! Maar goed, aangezien je vanaf hier het prachtige eiland La Graciosa kunt zien liggen, is het wel echt een must om te bezoeken!

16. Een dagtrip naar La Graciosa

Het is niet alleen een aanrader om het uitzichtpunt te bezoeken vanaf waar je dit eiland kunt zien liggen, het is ook een aanrader om het eiland zelf te bezoeken. Vanaf Órzola kun je de boot pakken richting La Graciosa. Op het eiland kun je ervoor kiezen om te gaan wandelen, om te fietsen of om met een tour mee te gaan. Alleen locals mogen hier rijden en er zijn geen verharde wegen op het eiland.

Wij gingen met de fiets en bezochten meerdere prachtige stranden. Het is echt een geweldig eiland om te zien en een dagtrip hierheen maken behoord echt bij de beste Lanzarote tips!

Doen op Lanzarote: maak een dagtrip naar La Graciosa
Doen op Lanzarote: maak een dagtrip naar La Graciosa
Doen op Lanzarote: maak een dagtrip naar La Graciosa

17. Playa de Famara

Er is echt heel veel te doen op Lanzarote, want na 16 mooie Lanzarote bezienswaardigheden, zijn we nog lang niet klaar. Nummer 17 in dit lijstje met Lanzarote tips is Playa de Famara. Dit is een prachtig en super groot strand tussen de bergen in. Je kunt hier heel goed surfen. Dus als je dat wilt leren, of gewoon graag wilt doen, is dit de plek! Verder kun je hier ook gewoon een fijne strandwandeling maken of de mooie zonsondergang bewonderen. Aanrader!

18. Arrecife

Hoewel de steden op Lanzarote niet echt heel boeiend zijn, is Arrecife wel een aanrader om te bezoeken. Tenminste, dat is ons verteld. Zoals je ziet is er zoveel te doen op Lanzarote dat wij echt keuzes moesten maken. Wij hebben de hoofdstad van het eiland dan ook niet bezocht. Je vindt hier wel een leuk historisch centrum waar je mooie gebouwen vindt en lekker kunt rondslenteren. Goede reden om terug te komen toch?

19. Playa de Papagayo

Het mooiste strand van heel Lanzarote is Playa de Papagayo. Dit strand ligt helemaal in het zuiden van het eiland en kun je bereiken door een onverharde weg te volgen. Dat is het helemaal waard want Playa de Papagayo is echt geweldig om te bezoeken en heel mooi. Het zand is hier heel licht van kleur en de zee super blauw. Daarnaast is het strand omringd door een prachtige klif.

Niet alleen Playa de Papagayo is hier trouwens de moeite waard. Langs de kust loopt een wandelroute en ik kan je aanraden om deze route van 4 kilometer te volgen. Al is het maar voor een deel, de uitzichten zijn namelijk prachtig. Je vindt hier namelijk nog veel meer geweldig mooie stranden met blauw water en indrukwekkende kliffen. Zeker een van de gaafste Lanzarote bezienswaardigheden en een van de beste Lanzarote tips!

Wat te doen op Lanzarote: Playa de Papagayo
Wat te doen op Lanzarote: Playa de Papagayo
Wat te doen op Lanzarote: Playa de Papagayo

20. Playa de Flamingo

Een ander prachtig strand om te bezoeken is Playa de Flamingo. Ook dit is namelijk een wit strand met heel helderblauw water. Dit strand ligt bij Playa Blanca en is omringd door gezellige tentjes en winkeltjes. Het is een fijne plek om lekker te zwemmen na een dag roadtrippen op het eiland.

Lanzarote bezienswaardigheden / Lanzarote tips: Playa de Flamingo

21. Overige mooie Lanzarote bezienswaardigheden

Naast alle Lanzarote bezienswaardigheden die ik hierboven heb genoemd, zijn er natuurlijk nog veel meer mooie en leuke plekken om te bezoeken. Wij hadden een week en hoewel een week klinkt alsof je veel tijd hebt, hadden wij onze week zo vol gepland eigenlijk. Mijn conclusie is dan ook dat ik nog eens terug moet om meer te zien. Wij hebben de belangrijkste dingen gezien, maar er zijn nog wat andere plekken waar ik benieuwd naar ben. Hieronder volgt een opsomming:

  • Puerto del Carmen
  • Costa Teguise
  • Playa del Risco
  • Caldera Blanca
  • Haria

En zo zijn er vast nog meer mooie plekken om te bezoeken!

Overige Lanzarote tips

Nu je een antwoord hebt gekregen op de vraag wat te doen in Lanzarote en je weet wat de mooiste Lanzarote bezienswaardigheden zijn, is het tijd om mijn overige Lanzarote tips met je te delen.

Vervoer op Lanzarote

Als je wat wilt zien op het eiland zul je met een tour mee moeten, of een auto moeten huren. Wij deden dit laatste en dit geeft je gewoon de meeste vrijheid om alle Lanzarote bezienswaardigheden te kunnen bezoeken. Er is wel openbaar vervoer, maar dat is heel beperkt. Wij huurden onze auto, zoals eigenlijk altijd, via Sunny Cars. Je bent daar altijd volledig verzekerd en wij hebben er al veel goede ervaringen mee. Je boekt je huurauto bij Sunny Cars voordelig via deze link. Check ook zeker Discover Cars en Rental Cars. Hier kun je ook kiezen voor een volledige verzekering en soms zijn zij iets goedkoper. Er is alleen geen Nederlandse klantenservice.

auto huren

Overnachten op Lanzarote

Wij sliepen zelf in het hotel H10 Lanzarote Princess. Wij deden dit omdat wij hier glutenvrij konden eten en mijn reisgenoot dat moet. Het hotel bevindt zich in Playa Blanca, wat ik qua locatie niet per se zou aanraden. Het stadje is wel gezellig, maar ligt heel zuidelijk en dus niet zo centraal. Het hotel zelf was wel super en zou ik wel aanraden! Het zwembad is prachtig, het eten is prima en het personeel is heel vriendelijk. Daarnaast zijn de kamers heel netjes. Je boekt hem via deze link.

Ik zou je zelf aanraden om rondom Puerto del Carmen te overnachten. Dit ligt lekker centraal en je bent overal dan een stuk sneller. Een overnachting daar boek je via deze link.

Beste reistijd

Lanzarote is een van de meest zonnige Canarische eilanden en is het hele jaar goed te bezoeken. Wij waren hier in februari en konden elke dag in onze korte broek rondlopen en ook zwemmen! Het buitenbad en de zee waren wel nog vrij koud. De beste tijd is wat mij betreft het voorjaar rondom april/mei/juni en het najaar rondom september en oktober. De drukte van de zomer vermijd je dan, maar de temperatuur is echt al heel lekker. In de andere maanden is het vaak rond de 18 graden tot 22 graden. Ook heerlijk natuurlijk!

Dit is alles wat je moet weten over Lanzarote. Ik hoop dat je genoeg handige Lanzarote tips hebt kunnen verzamelen en nu ook weet wat je moet doen op Lanzarote. Zoals je ziet is er heel veel te doen op Lanzarote. Dit artikel is dan ook een behoorlijk stuk langer geworden dan ik stiekem had verwacht!

Wat zou jij willen doen op Lanzarote?

Dit artikel bevat een Affiliate link, als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow