Wat te doen op Langkawi? Tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Oct 25, 2023 | Gepubliceerd Feb 6, 2017 | Azië, Maleisië | 16 reacties

Het eiland Langkawi is een van de mooiste plekken van Maleisië. Wat hadden wij hier heerlijke dagen en wat had ik hier graag langer willen blijven om nog meer te ontdekken en doen op Langkawi. Het eiland hoort niet voor niks bij de hoogtepunten van Maleisië. In dit artikel neem ik je mee naar het fijne eiland Langkawi en vertel ik je alles over dit mooie eiland in deze ultieme eilandgids! In dit artikel geef ik een antwoord op de vraag: wat te doen op Langkawi? Daarnaast deel ik ook nog de mooiste Langkawi bezienswaardigheden en de beste Langkawi tips.

Langkawi in Maleisië

Langkawi is de meest noordelijk gelegen eilandengroep aan de west-kust van Maleisië. Geografisch gezien ligt het bijna in Thailand. De eilandengroep bestaat uit het grootste eiland Langkawi en super veel omliggende eilandjes. Je vindt Langkawi op ongeveer 30 kilometer bij het vaste land vandaan. Het eiland telt bijna 95.000 inwoners en heeft enorm veel toffe bezienswaardigheden. Wat je precies moet doen op Langkawi, hoe je er komt, waar je moet slapen, hoe duur het eiland is en hoe je jezelf over het eiland kunt verplaatsen, vertel ik allemaal in dit artikel! 

Langkawi bezienswaardigheden: wat te doen op Langkawi? 

Ik begin ermee om je te vertellen wat je echt moet doen op Langkawi en wat de tofste bezienswaardigheden zijn. Langkawi is een vrij groot eiland en heeft echt heel veel natuurschoon. Naast relaxen op het strand kun je er nog genoeg andere leuke dingen doen, die ik natuurlijk met alle liefde met je deel. Je zult veel moeten doen met een tour, die helaas wel wat massaal zijn. Of je moet een auto of scooter huren om zo meer vrijheid te hebben. Hieronder vertel ik wat je in ieder geval echt moet doen op Langkawi! 

1. Mangrove tour 

Een van de leukste dingen om te doen op Langkawi is de Mangrove tour. Je kunt deze echt werkelijkwaar overal boeken en het is niet heel duur. Voor een halve dag ben je tussen de 50 en 60 RM kwijt. Je wordt dan met een busje naar de Mangrove gebracht en gaat vanaf daar met de boot de mangrove ontdekken. Je ontdekt mooie grotten, gaat naar het prachtige Geo forrest park, ziet apen en kunt genieten. Verder spot je adelaars, waar ook echt heel gaaf is. Ik vond onze gids niet leuk, hij vertelde bijna niks en de groep was eigenlijk te groot, maar ondanks dat was het wel allemaal de moeite waard. Vooral het Geo forrest park vond ik echt een hoogtepunt van Langkawi en mag je dus niet missen. Lees alleen goed reviews voor je een tour uitkiest. 

adelaars in Maleisië
Wat te doen op Langkawi? Doe een mangrove tour
Wat te doen op Langkawi? Doe een mangrove tour


2. Eilandhoppen

Wederom iets wat je met een tour kunt doen op Langkawi; eilandhoppen. Zoals ik al zei liggen om het hoofdeiland heel veel kleine eilandjes. Tijdens een eilandhop tour kun je er een aantal ontdekken voor ongeveer 30 RM. Je bezoekt een prachtig meer tussen de bergen en een mooi eiland met wit zand en helder blauw water. Ook nu kun je weer adelaars spotten van heel dichtbij en vaar je door een prachtige omgeving. De eilanden in de omgeving van Langkawi behoren echt de mooiste Langkawi bezienswaardigheden en moet je dus zeker bezoeken! 

3. De cable car & skybridge

Voor een geweldig uitzicht over het hele eiland ga je met de cable car omhoog naar de skybridge. Met de taxi is dit makkelijk te bereiken, maar ook met eigen vervoer kun je hier goed heen. Vanaf Pentai Cenang kostte de taxi geloof ik iets van 30 RM.

Dit uitje is overigens niet goedkoop, als je zowel met de cable car wilt en over de skybridge wilt lopen ben je 50 RM kwijt. Ben je niet super vroeg in de ochtend moet je rekening houden met lang wachten. Omdat wij Langkawi bezochten tijdens het regenseizoen dachten wij dat het wel mee zou vallen met de drukte, nou dat hadden we flink mis. Wij kochten een kaartje en die koop je voor de eerst beschikbare tijd. Dat was al ruim anderhalf uur later. Als het dan eindelijk tijd is kom je pas echt in de rij, die ook nog eens vrij lang was. Wees gewaarschuwd want je bent zo dik twee en een half uur verder voor je boven bent. Het uitzicht wat je vervolgens hebt is wel echt heel mooi, maar ga dus vroeg en alleen met helder weer, anders zie je alleen maar wolken.

cable car  Maleisië
Wat te doen op Langkawi? sky bridge Langkawi

4. Rijden over het eiland 

Iets wat wij helaas niet hebben gedaan, maar wat je eigenlijk echt moet doen, is het eiland over rijden op zoek naar mooie plekken en prachtige stranden. Langkawi heeft mooie stranden, dat vertelde iedereen ons en dat lezen wij ook overal. Ik vind het dan ook jammer dat wij dit dan ook niet hebben gedaan, want daarmee hebben wij denk ik wel heel veel gemist. Dus, maak niet de fout die wij maakten en huur een auto of scooter en verken dit mooie stukje Maleisië!

5. De zonsondergang bekijken 

Op Langkawi verwachtte ik niet echt wat van de zonsondergang, maar echt het was de mooiste van onze hele reis. Wat was dit prachtig zeg. Wij zagen de zonsondergang op Pentai Cenang en omdat foto’s meer zeggen dan woorden, laat ik gewoon zien hoe mooi het was. Echt iets wat je moet doen op Langkawi! 

Wat te doen op Langkawi? Bekijk de zonsondergang Maleisië langkawi

Praktische Langkawi tips 

Nu je weet wat je moet doen op Langkawi en wat de mooiste Langkawi bezienswaardigheden zijn, is het tijd om mijn praktische Langkawi tips met je te delen. Ik vertel hoe je het eiland bereikt, over vervoer op het eiland, de beste reistijd, Pentai Cenang, over overnachten op het eiland en over de prijzen op Langkawi.

Hoe kom je op Langkawi? 

Langkawi ligt dertig kilometer bij de kust vandaan, met de auto of bus hierheen is dus geen optie. Er blijven twee manieren over; vliegen of met de boot. Vliegen is de snelste optie en met mazzel kun je echt wel een goedkope vlucht vinden. Vanaf verschillende plekken in Maleisië kun je naar Langkawi vliegen, er zijn zelfs vluchten vanuit andere landen die naar Langkawi gaan.

Een andere optie is de boot. Je kunt de boot pakken vanaf Penang, deze gaat twee keer per dag en het kost je drie uur. De boot kost 60 RM per persoon, dit komt neer op ongeveer €12,57 per persoon. Ook vertrekt er een boot vanaf Kuala Perlis, dit is een stad op het vaste land van Maleisië. Vanaf hier duurt de rit 1 uur en het kost je 18 RM, dus ongeveer €3,77. Je kunt ook vanaf Kuala Kedah naar Langkawi, dit duurt 1 uur en 45 minuten en kost 23 RM, dus €4,81. Verder gaat er ook een boot naar Satun in Thailand en kun je in het hoogseizoen een boot pakken naar het paradijselijke Koh Lipe. Wil je daar meer over lezen? Bekijk dan ook eens dit artikel over het vervoer van Langkawi naar Thailand.

De beste manier om er te komen

De beste manier is natuurlijk afhankelijk van waar je vandaan reist. Reis je vanaf Penang is het makkelijkste natuurlijk de directe boot nemen naar Langkawi. Dit is echter de duurste optie. Reis je vanaf andere plekken in Maleisië kun je het beste met de bus naar Kuala Perlis gaan, dit is het makkelijkste te bereiken.

Wij kwamen zelf vanuit Penang, maar hebben niet de directe boot gepakt, deze zat namelijk vol. Uiteindelijk hebben wij hier wel veel geld mee bespaard, maar wij zijn ook echt wel ruim twee keer zo lang onderweg geweest. Vanaf Georgetown hebben wij de ferry naar Buttersworth gepakt. Daarna zijn wij met de bus naar Kuala Perlis gegaan en daar hebben wij de ferry gepakt. De bus kostte geloof ik nog minder dan 20 RM, dus als je tijd hebt is dit gelijk een hele goede budget tip. Je kunt ook vanaf Butthersworth de bus pakken naar Alor Setar (is dezelfde bus, alleen een stop eerder). Vanaf daar kun je naar Kuala Kedah. Dit vonden wij persoonlijk wat omslachtig en onlogisch, omdat je vanaf de busstop nog naar een andere plek moet.

Vervoer op het eiland 

Er rijden geen bussen op Langkawi dus je zult het moeten doen met taxi’s en eigen vervoer. Een heel groot voordeel is dat alle taxi’s een vaste prijs hebben, je wordt dus niet opgelicht. Vanaf de ferry loop je ook gewoon door naar een soort hokje waar je een taxi regelt voor een vaste prijs. De taxi’s zijn niet heel goedkoop, dus als je er veel gebruik van maakt lopen de kosten snel op. Het is dan ook beter om een scooter, auto of fiets te huren. Wij huurden zelf een fiets, omdat wij niet durfden te rijden met een scooter en geen internationaal rijbewijs hadden om een auto te huren. De fiets kostte ons 20 RM per dag en na drie dagen kregen wij korting.

De beste reistijd

De westkust van Maleisië heeft regenseizoen als de Oost-kust en de rest van het land dit niet heeft. Het beste seizoen is dan ook van oktober tot en met mei. In de andere maanden is het regenseizoen, maar dit is heel mild. Wij waren zelf ook in het regenseizoen, maar hebben eigenlijk vrij goed weer gehad. Uiteindelijk hebben wij maar een dag echt slecht weer gehad en de rest van de dagen dat wij hier waren was het gewoon mooi, warm en over het algemeen droog. Het maakt dus niet zo heel veel uit wanneer je een bezoekje brengt aan Langkawi.

Pantai Cenang 

Kuah is de hoofdstad van Langkawi en hier wonen dan ook de meeste locals. Voor toeristen is Pantai Cenang toch wel de fijnste plek. Het is er super gezellig en er zijn heel veel leuke (wel heel toeristische) winkels, restaurantjes en accommodaties. Voor sommige zal dit misschien te toeristisch zijn, maar wij vonden het echt een geweldige plek. Het was gezellig, het had sfeer en je had er altijd wel iets te doen. Ik zou zo weer terug willen, want wat heb ik genoten daar. Het strand vond ik ook heel mooi en hoewel de foto ook bovenin staat, deel ik hem gewoon nog eens. Wat stiekem ben ik heel blij met deze foto.

Wat te doen op Langkawi: strand Pentai Cenang

Overnachten op Langkawi 

Ik raad je dus ook echt aan om je accommodatie in Pantai Cenang te zoeken. Er zijn super veel hostels en ook wat luxere hotels kun je er vinden. Zorg dat je dichtbij het strand en het centrum zit, zodat je niet voor een dagje relaxen ook al eigen vervoer of een taxi nodig hebt. Wij sliepen in Desa Terrace, gelegen in Pentai Cenang. We hadden echt een mooie kamer, maar toch zou ik het hotel niet zozeer aanraden. Dit komt puur door de ligging, wij moesten namelijk elke keer tien minuten fietsen voor we bij het centrum waren. De kamer, de prijs en de mensen maakten het wel een hele fijne verblijfplaats.

Ben je op zoek naar een accommodatie op Langkawi? Je boekt er voordelig eentje via deze link.

Wat te doen op Langkawi? accommodatie desa terrace

Prijzen op Langkawi 

Langkawi is een taxfree eiland, dat betekend dat je geen BTW betaald. Dus dat betekent ook dat het goedkoper is. Dit klopt helemaal als het over alcohol en chocolade gaat, maar qua eten vond ik de prijzen eigenlijk gelijk liggen met de rest van Maleisië. Een cocktail op Langkawi kost je €3 / €4,- en een biertje €2,-. Voor de rest vond ik niet dat Langkawi zoveel goedkoper was. Je kan dus gewoon rekening houden met €30,- per dag, het reisbudget Maleisië dat wij hadden tijdens onze hele reis door dit mooie land. Pinnen op het eiland is geen probleem, op Langkawi heb je hier genoeg mogelijkheden voor.

Wij hebben overigens wel vaker in winkels een drankje gehaald en deze met wat anderen gedronken op het strand. We hebben hierdoor echt super leuke, goedkope avonden gehad. In andere delen van Maleisië was dit eigenlijk gewoon te duur, maar hier kon dat heel goed!

Wij vonden Langkawi prachtig, echt een must als je naar Maleisië gaat reizen. Er is veel te doen op Langkawi, de stranden zijn mooi en het is er super gezellig! Ik zou zo terug gaan en vind dus ook dat iedereen hier eens heen moet gaan. Hopelijk heb je met dit artikel gelijk ook een antwoord gekregen op de vraag: wat te doen op Langkawi? En weet je nu wat de gaafste Langkawi bezienswaardigheden zijn en heb je wat handige Langkawi tips kunnen verzamelen.

Wil je nog meer mooie plekken ontdekken in Maleisië? Lees dan ook eens ons artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Maleisië

Ben jij al eens naar Langkawi geweest? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows