Wat te doen op de Veluwe? Ontdek de 10 mooiste plekken

door | Laatste update Mar 2, 2024 | Gepubliceerd Jan 14, 2021 | Europa, Nederland | 18 reacties

De Veluwe is een prachtig gebied in Gelderland. Het voelt daar echt even alsof je in het buitenland bent. De omgeving is heuvelachtig en je kijkt er echt je ogen uit. Je kunt je er met gemak meerdere weken vermaken en er is genoeg te doen op de Veluwe. Vandaag deel ik mijn tips voor de Veluwe, zodat jij ook een bezoek kunt brengen aan dit mooie stukje Nederland.

Veluwe tips: wat te doen op de Veluwe? 

In dit artikel deel ik mijn beste tips voor de Veluwe en geef ik een antwoord op de vraag: wat te doen op de Veluwe? Nu bezochten wij dit gebied slechts een week, maar er is zoveel te doen, dat er in een week nog genoeg plekken waren waar wij niet geweest zijn. Inmiddels kwamen wij er ook wat losse dagen, maar nog steeds hebben wij lang niet alles gezien! Misschien missen er dus nog mooie plekken in dit artikel, maar daar komen wij dan ook graag nog eens voor terug!

1. Bezoek nationaal park de Hoge Veluwe 

Wij hebben heel lang getwijfeld of wij nationaal Park de Hoge Veluwe wel of niet gingen bezoeken. Het nationale park is namelijk best prijzig en je kunt heel veel mooie natuur ook gewoon gratis bezoeken op een andere plek. Uiteindelijk besloten wij toch te gaan en daar ben ik nog steeds heel blij mee. Ons bezoek aan nationaal park de Hoge Veluwe werd namelijk het hoogtepunt van onze week in de Veluwe.

Als je eenmaal de entree hebt betaald van €11,10 kan je naar binnen. Eenmaal binnen kun je gebruik maken van de gratis witte fietsen en daarmee kan je eigenlijk het hele park verkennen. Je hebt twee fietsroutes in het park die je kunt volgen en je hebt er veel wandelpaden en plekken waar je wildlife kunt spotten.

In Nationaal Park de Hoge Veluwe voelde het de hele tijd alsof we op safari waren. Overal kon je dieren tegenkomen en dat was zo gaaf! Uiteindelijk spotten wij een aantal reeën en zagen wij een hele grote kudde met moeflons. Verder vond ik de natuur echt heel mooi en ook weer anders dan op de rest van de Veluwe. Wij zijn de hele dag in het park geweest en hebben van elke minuut genoten. Ik kom zeker nog eens terug!

Als je Nationaal Park de Hoge Veluwe bezoekt, kun je ook een bezoek brengen aan het Kröller Müller Museum, een heel bekend museum vol met moderne kunst. De entree voor dit museum bedraagt €11,10. Je moet hiernaast ook nog betalen voor de entree van het nationale park.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Hoge Veluwe bezoeken

Doen op de Veluwe: nationaal park de hoge veluwe
Doen op de Veluwe: nationaal park de hoge veluwe
Doen op de Veluwe: nationaal park de hoge veluwe

2. Wandelen bij de Loenermark 

Iets wat je zeker moet doen op de Veluwe is een wandeling maken bij de Loenermark. Dit stukje van de Veluwe heeft mij echt compleet verrast. Je hebt hier een prachtig bos, maar ook geweldig mooie heide. Start je wandeling bij de schaapskooi van Loenen en volg een van de wandelroutes die daar is uitgezet. Zelf kozen wij voor de witte zwerfkeien route. Deze route is 7 kilometer lang. Je komt er bos, heide en nog veel meer moois tegen. Wij waren er in de herfst en zagen ook nog hele mooie paddestoelen. Het licht was prachtig en dat maakt een wandeling in de Loenermark echt helemaal af! Dit is zeker een van de beste Veluwe tips.

Veluwe tips: Loenermark
Veluwe tips: Loenermark
Veluwe tips: Loenermark
Veluwe tips: Loenermark
Veluwe tips: Loenermark

3. Ontdek Nationaal Park Veluwezoom 

Een van de beste Veluwe tips is toch wel om een bezoek te brengen aan Nationaal Park Veluwezoom. In tegenstelling tot de Hoge Veluwe kun je dit nationale park gratis bezoeken.

In dit nationale park vind je heel veel heide, heuvels en prachtige bossen. Het meeste populaire en het mooiste stuk van Nationaal Park Veluwezoom is de Posbank. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op een heuvelachtig landschap vol met heidevelden. Vooral als de heide in bloei staat is het hier fantastisch mooi. Maar ook in de andere seizoenen kijk je je ogen uit. Doe hier zeker een wandeling tussen de heidevelden. Wij volgden hier zelf de route van 5 kilometer. Die laat je een aantal van de mooiste plekken zien en start gewoon bij het bekende uitzichtpunt van de Posbank.

Verder kun je in dit park nog op meer plekken heerlijk wandelen of fietsen. Let wel op dat het park heel heuvelachtig is en dat fietsen hier daarom best een uitdaging kan zijn. Zelf waren wij helemaal kapot na onze fietstocht!

Nationaal Park Veluwezoom, veluwe tips / doen in de Veluwe
Nationaal Park Veluwezoom, veluwe tips / doen in de Veluwe
Nationaal Park Veluwezoom, veluwe tips / doen in de Veluwe
Nationaal Park Veluwezoom, veluwe tips / doen in de Veluwe
Nationaal Park Veluwezoom, veluwe tips / doen in de Veluwe

4. Ga op zoek naar de mooiste steden en dorpen 

De Veluwe staat natuurlijk vooral bekend om de mooie natuur die je er tegenkomt. Maar ben je op zoek naar wat afwisseling en wil je ook graag wat dorpen of steden bezoeken? Ook dan zit je goed in de Veluwe. Zelf bezochten wij een aantal dorpen en steden tijdens onze week op de Veluwe voor wat afwisseling. Je vindt in de Veluwe veel Hanzesteden en die zijn sowieso echt een bezoek waard.

Bezoek zeker weten Zutphen, dat vonden wij echt een verrassend leuke stad. Elburg en Doesburg zijn ook nog leuke plekken om te bekijken. Verder kun je ook nog naar wat grotere steden en een bezoek brengen aan Arnhem of Nijmegen.

Meer lezen? Lees dan ook eens het artikel van Yvonne over de Elburg bezienswaardigheden

5. Wandel bij Kootwijkerzand 

Kootwijkerzand is een mooie en bijzondere plek op de Veluwe. Je vindt hier namelijk het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Je kunt hier verschillende prachtige wandelingen doen langs de heidevelden en over zandvlaktes. Ook vind je hier het voormalige radiostation van radio Kootwijk. Echt leuk om allemaal eens te bekijken en te bezoeken en zeker een van de leukste Veluwe tips.

6. Ga op zoek naar paleizen en kastelen

Naast mooie natuur en prachtige dorpen en steden, kun je op de Veluwe ook op zoek gaan naar mooie paleizen en kastelen. Omdat wij de Veluwe bezochten in corona tijd, was niet alles open en hebben wij dit zelf uiteindelijk niet gedaan. Maar paleis het Loo en kasteel Doorwerth zijn wel echt twee plekken die je eigenlijk niet mag missen tijdens je vakantie op de Veluwe.

Naast deze twee plekken zijn er nog veel meer kastelen op de Veluwe. Gelderland staat er vol mee. Dus het is ook zeker leuk om een complete dag uit te trekken voor een kastelenroute. Een kasteel bezoeken is echt iets wat je moet doen op de Veluwe in ieder geval!

7. Bezoek het Nederlands openlucht museum 

Ik ben geen fan van musea en bezoek ze eigenlijk nooit, maar het Nederlands openlucht museum bij Arnhem wilden wij zeker wel bezoeken. Hier duik je de Nederlandse geschiedenis in. Zo neem je een kijkje in heel veel prachtige oude boerderijen, maar kun je ook kijken in oude fabrieken en andere leuke dingen. Zeker interessant, voor zowel kinderen, als volwassene.

8. Wandelen in het Leuvenumse bos en bij het Hulshorsterzand 

Een van de mooiste plekken van de Veluwe vind ik het Leuvenumse Bos en het nabijgelegen Hulshorsterzand. In dit bos vind je de Leuvenumse Beek, een kronkelende beek die dwars door het bos loopt. Dit is echt een geweldig gezicht en hierdoor is dit een van de leukste bossen om doorheen te lopen. Verder kun je dit bos dus combineren met een wandeling bij het Hulshorsterzand, een prachtige zandverstuiving met hier en daar ook nog een mooi heideveld. Dit is een van mijn favoriete plekken om te bezoeken in de herfst en zeker een plek die je niet mag missen als je naar de Veluwe gaat! 

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen in het Leuvenumse Bos.  

doen op de Veluwe: Leuvenumse Bos
Hulshorsterzand, Veluwe bezienswaardigheden

9. Fotograferen in het Speulderbos 

Het Speulderbos is het mooiste bos van Nederland. Dit is het bos van de dansende bomen en als je hier in de vroege ochtend komt, is dit bos een droom voor elke fotograaf en natuurliefhebber. De zonnestralen en licht harpen hier maken deze plek tot een sprookje. In de herfst is het hier helemaal geweldig, door alle prachtige kleuren. Dit is een van de mooiste Veluwe bezienswaardigheden en hier wandelen en fotograferen is ook echt iets wat je moet doen op de Veluwe. 

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over het Speulderbos bezoeken

Doen op de Veluwe: Speulderbos bezoeken
Doen op de Veluwe: Speulderbos bezoeken
Doen op de Veluwe: Speulderbos bezoeken

10. Wandelen op de Ermelosche Heide 

Nog zo’n mooie plek op de Veluwe is de Ermelosche heide bij Ermelo. Hier heb je prachtige routes die je dwars door het uigestrekte heideveld brengen. Verder zou je het wandelen hier zelfs kunnen combineren met het Speulderbos, mijn tip voor de Veluwe van hierboven. De Ermelosche heide is vooral adembenemend mooi als de heide in bloei staat in augustus en september.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Ermelosche heide. 

Overige Veluwe tips

Ik hoop dat je inmiddels een antwoord hebt gevonden op de vraag: wat te doen op de Veluwe? Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die leuk zijn om te doen. Ik hoop dan ook nog eens terug te komen en dan vul ik dit artikel zeker aan met nog meer Veluwe tips.

Maar goed, naast deze Veluwe tips is het ook handig om te weten waar je kunt overnachten en wanneer je de Veluwe het beste kunt bezoeken. Dat vertel ik je hieronder.

Overnachten op de Veluwe 

Overnachten op de Veluwe kan echt op enorm veel plekken. Je kunt ervoor kiezen om in een stad te verblijven, maar je kunt er ook juist voor kiezen om in de natuur te overnachten. Wij kozen zelf voor de natuur, omdat dat voor ons ook echt wel de hoofdreden was om de Veluwe te bezoeken.

Omdat wij in corona tijd gingen wilden we zelf kunnen koken. Het kon namelijk zomaar zijn dat de horeca dicht ging tijdens ons verblijf of er net voor. Dit gebeurde uiteindelijk ook, dus wij waren extra blij met een bungalow waarin we een eigen keuken hadden. Onze keuze viel uiteindelijk op een verblijf in Landal Coldenhove. Een leuk landalpark dat grenst aan Nationaal Park Veluwezoom en heel bosrijk is. Er is ook een zwembad, een snackbar en er zijn twee restaurants. Ook zijn er speeltuinen voor kinderen en kun je vanaf het park zo het bos in wandelen. Heerlijk! Of bekijk eens een van de andere Landal parken op de Veluwe

Ook slapen in Landal Coldenhove? Boek je verblijf via deze link voordelig!

De beste tijd voor een vakantie op de Veluwe 

De Veluwe is het hele jaar mooi en kan je het hele jaar goed bezoeken. Toch zijn er wat mij betreft twee moment het allerbeste; namelijk in de zomer als de heide in bloei staat, of tijdens de herfst. In de zomer is het landschap paars en dat maakt de uitzichten en de wandelingen langs de heidevelden allemaal extra mooi. In de herfst verkleuren de bladeren, schieten de paddestoelen uit de grond en als je in oktober gaat heb je kans om burlende herten tegen te komen. Super gaaf!

Zelf bezochten wij de Veluwe voornamelijk in de herfst en dat is een van mijn favoriete periodes! Maar inmiddels gingen wij ook een keer richting de Veluwe toen de heide in bloei stond en dat is ook magisch mooi! 

Dit zijn wat mij betreft de dingen die je echt moet doen op de Veluwe. Ik vind het echt een prachtig gebied en je kunt er echt heel goed en heel fijn vakantie vieren. Wij komen zeker nog eens terug om dan hopelijk nog meer handige Veluwe tips te verzamelen.

Wil je dit artikel later nog eens lezen? Bewaar hem dan op Pinterest!

Wat zijn jouw beste Veluwe tips? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow