Wat te doen op Bali? Tips + bezienswaardigheden die je niet mag missen!

door | Laatste update Mar 8, 2024 | Gepubliceerd Apr 2, 2022 | Azië, Indonesië | 4 reacties

Bali, een prachtig Indonesisch eiland

Bali is een prachtig Indonesisch eiland waar je je met gemak 3 weken tot een maand zou kunnen vermaken. Zelf bezochten wij dit eiland tijdens onze wereldreis. Wij relaxten hier en maakten een mooie rondreis. Bali wordt vaak gezien als enorm toeristische plek en wordt ook vaak afgeraden door mensen. Wij waren echter positief verrast door Bali. De mensen zijn fantastisch lief en het eiland is echt mooi. Daarnaast zijn er nog genoeg plekken die niet overspoelt zijn door het toerisme.

Bali kun je prima bezoeken voor een afwisselende vakantie, maar je kunt Bali ook makkelijk combineren met de omliggende Indonesische eilanden, zoals Java en Lombok. Zo krijg je gelijk een goede indruk van wat Indonesië allemaal te bieden heeft. Het eiland Bali is in ieder geval 5780 km2 groot en telt ruim 4 miljoen inwoners. Best groot dus nog! 

Bali bezienswaardigheden: dit moet je echt doen op Bali!

Er zijn heel veel mooie en gave Bali bezienswaardigheden die je echt moet bezoeken tijdens je vakantie of reis naar dit Indonesische eiland. Hieronder ga ik een antwoord geven op de vraag: wat te doen op Bali? Zodat jij weet welke Bali bezienswaardigheden je absoluut niet mag missen.

1. Ubud en omgeving

Laat ik dan maar gelijk beginnen met een van de leukste plekken op Bali om te bezoeken: Ubud. Ubud ligt in het hart van Bali en heeft zowel cultuur als natuur. Er zijn hier veel mooie bezienswaardigheden en je krijgt hier een goede indruk van alles wat Bali eigenlijk te bieden heeft. In de omgeving van Ubud vind je namelijk watervallen, rijstvelden en heel veel tempels. Je kunt je hier gemakkelijk een week vermaken.

Ubud zelf is ook een leuke plek om te bezoeken. Zo kun je hier naar Monkey Forest om apen te zien bij de prachtige tempels in een bos, maar kun je ook een bezoek brengen aan de lokale markt en een kijkje nemen bij Ubud Palace.

In de omgeving van Ubud moet je in ieder geval even deze plekken bezoeken:

  • Tegallalang rijstvelden
  • Tirta Empul Tempel
  • Gunung Kawi Tempel

De Tegenungan Waterfall is ook een populaire plek om te bezoeken. Maar die zou ik echt vermijden als ik jou was. Dat is gewoon één groot toeristen circus. Vreselijk!

Meer lezen over Ubud? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je echt moet doen in Ubud.

Doen op Bali
Doen op Bali
Doen op Bali

2. Fietsen op Bali

Een van de leukste dingen die wij deden op Bali was een fietstocht. Fietstochten kun je op veel plekken boeken in Ubud en brengen je vervolgens wat meer richting lokale plekken. Tijdens onze fietstocht reden wij tussen de rijstvelden, door de lokale dorpen en bezochten wij ook een traditioneel Balinees huis. Wij zaten in een groepje met een gids en een Indonesisch gezin en dat was het. Het was echt een toffe ervaring! Wij deden onze fietstour bij Greenbike en dat kan ik iedereen aanraden.

Bali tips: fietsen op Bali

3. Volg een kookcursus

Wij blijven nog steeds even in de omgeving van Ubud, want een van de dingen die je echt moet doen op Bali, is een kookcursus volgen. Nu kan dat ook op andere plekken, maar rondom Ubud heb je veel keuze en zijn er veel echt goede kookcursussen. Zelf deden wij een kookcursus bij Pemulan Bali Farm Cooking School. Bij deze cursus werden wij opgehaald in Ubud en gingen wij eerst naar een echt lokale markt. Hier waren wij de enige toeristen en mochten wij van alles proeven. Daarna reden wij naar de kooklocatie, waar wij eerst in de tuin alle ingrediënten vers gingen plukken. Vervolgens kookten wij meerdere super lekkere recepten en daarna gingen wij met z’n allen lekker lunchen. Het was echt super!

Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel over deze kookcursus op Bali.

4. Wandelen bij de Jatiluwih rijstvelden

De rijstvelden rondom Ubud zijn de meest bekende van Bali, maar de mooiste rijstvelden op Bali zijn wat mij betreft de Jatiluwih rijstvelden, wat meer in het noorden van Bali. Hier vind je geweldige rijstterrassen met bergtoppen in de verte. Bij ons stonden de velden onder water, wat het eigenlijk nog veel mooier en gaver maakte. Je kunt bij deze rijstvelden verschillende wandelingen doen om op die manier een goede indruk te krijgen van deze prachtige plek.

Bali bezienswaardigheden: Jatiluwih Rijstvelden
Bali bezienswaardigheden: Jatiluwih Rijstvelden
Bali bezienswaardigheden: Jatiluwih Rijstvelden

5. Bewonder Pura Ulun Danu Bratan

Een prachtige tempel tussen Ubud en Munduk in is de Pura Ulun Danu Bratan. Deze tempel ligt aan het water tussen de bergen en is hierdoor echt prachtig om te zien. Het tempelcomplex is zeker een van de Bali bezienswaardigheden die je niet mag missen!

Bali tips / doen op Bali: prachtige tempels

6. Kijk je ogen uit bij de Banyu Wana Amertha Waterfall

Bij de Banyu Wana Amertha Waterfall komen wij eigenlijk per toeval. Als onze driver ons de omgeving van Munduk laat zien, rijdt hij naar deze onbekende waterval toe. Wij zijn hier de enige bezoekers en kijken onze ogen uit.

De Banyu Wana Amertha Waterfall zijn eigenlijk 4 verschillende watervallen die je kunt bezoeken. Je betaalt een klein bedrag entree en kunt daarna lopen over een wandelpad. Deze splitst op een gegeven moment. Het is de moeite waard om beide paden te volgen, aangezien je alleen op die manier alle watervallen kunt bezoeken. Ze zijn alle vier heel anders en echt de moeite waard. Wat mij betreft een van de beste Bali tips en een van de mooiste Bali bezienswaardigheden.

Banyu Wana Amertha Waterfall
Bali bezienswaardigheden: Banyu Wana Amertha Waterfall

7. Bezoek Munduk en omgeving

Een aantal Bali bezienswaardigheden van hierboven liggen al redelijk bij Munduk in de buurt. Maar het is zeker de moeite waard om Munduk zelf nog te bezoeken. Hier kun je namelijk nog mooie wandelingen maken en genieten van de bergen en mooie groene natuur. Naast wandelingen kun je ook nog het mooie Twin Lake bezoeken. Aanrader!

8. Ga naar het onontdekte Sidemen

Bali is vrij toeristisch en kent eigenlijk weinig onbekende plekken. Toch is Sidemen nog niet zo ontdekt door de massa en is het hier nog vrij authentiek. Sidemen is heerlijk om even tot rust te komen, maar Sidemen is ook de perfecte plek voor een geweldige wandeling. Huur een gids en wandel tussen de rijstvelden. Ondertussen heb je ook nog uitzicht op de Gunung Agung, de hoogste berg van Bali. Deze is ruim 3000 meter hoog en is een actieve vulkaan.

Doen op Bali: Sidemen
Doen op Bali: Sidemen
Doen op Bali: Sidemen

9. Maak een typische Instagram foto bij de Lempuyang Tempel

Een tempel die je heel vaak op Instagram voorbij ziet komen is de Lempuyang Tempel op Bali. Een tempel die wel een beetje fake is. Want op de foto’s lijkt het alsof er een plas water voor de tempel ligt. In werkelijkheid is het een spiegel die een Balinees tegen betaling voor je telefoon houdt. Tja, ziet er mooi uit op de foto, in het echt viel het nogal tegen!

Maar, de tempel is wel de moeite waard. Want het is een vrij groot complex waar je nog veel meer kunt zien. En dat is zeker een aanrader!

10. Bezoek de Taman Tirtagangga Tempel

Een andere mooie tempel om te bezoeken is de Taman Tirtagangga Tempel. Dit is een prachtige watertempel die echt heel mooi is om te zien. Je kunt hier over stapstenen over het water lopen naar verschillende delen van de tempel.

11. Bewonder de moedertempel: Pura Besakih

Pura Besakih is de moedertempel op Bali. Het is de grootste tempel op het eiland en ook de belangrijkste. Het is echt een enorm complex en het is prachtig om te bezoeken. Je kunt je hier een behoorlijke tijd vermaken en vanaf boven heb je ook nog een geweldig uitzicht. Pura Besakih bezoeken is echt iets wat je moet doen op Bali en de tempel behoort zeker tot de mooiste Bali bezienswaardigheden en de beste Bali tips.

Meer lezen over de tempels op Bali? Lees dan ook mijn artikel waarin ik de mooiste tempels van Bali met je deel. 

Bali bezienswaardigheden; tempels
Bali bezienswaardigheden; tempels

12. Maak een uitstapje naar de Gili eilanden

Ben je op zoek naar een tropische eiland? Maak dan een uitstapje naar de Gili eilanden. Deze eilanden horen officieel niet bij Bali, maar bij Lombok, maar zijn volgens vele echt een must om te bezoeken. Wij vonden het er zelf vreselijk. Dit komt omdat al het koraal dood is en je dus niet over zand loopt op het eiland, maar op dood koraal. Lekker zwemmen kan er niet. Waarom hij toch op het lijstje staat met Bali tips? Omdat heel weinig mensen het met ons eens zijn en je dus beter zelf kunt gaan om je mening te vormen. Wil je weten waarom wij het niks vonden? Lees dan mijn artikel waarin ik vertel waarom wij Gili Air zo vonden tegenvallen.

De Gili eilanden bestaan uit Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno. Gili Trawangan is het grootste eiland en staat ook bekend als feesteiland. Daarna komt Gili Air, perfect voor als je wat meer rust wilt, maar toch nog wat gezelligheid zoekt. Gili Meno is het kleinst en vrij rustig. Vanaf alle eilanden kun je een snorkeltour boeken om onder andere te gaan snorkelen met schildpadden.

Gili Air
Gili Air

13. Bezoek het fantastische Nusa Penida

Het hoogtepunt van onze reis naar Bali was echt Nusa Penida. Dit eilandje vlakbij Bali is echt prachtig en behoort tot een van de mooiste eilanden die ik ooit heb bezocht. Dit plekje mag dan ook absoluut niet ontbreken in het lijstje met de mooiste Bali bezienswaardigheden en de beste Bali tips.

Nusa Penida heeft veel geweldige kliffen en fantastische stranden. Kelingking Beach is de meest populaire en Diamond Beach vonden wij het mooiste. Thousand Island viewpoint is het beste uitzichtpunt van het eiland en ook Broken Beach en Atuh Beach mag je niet missen.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel met tips voor Nusa Penida

Doen op Bali / Bali tips: Nusa Penida bezoeken
Doen op Bali: Nusa Penida bezoeken
Doen op Bali / Bali tips: Nusa Penida bezoeken

14. Relax op Nusa Lembongan

Naast Nusa Penida ligt Nusa Lembongan. Dit eiland is weer compleet anders en ook echt een bezoekje waard. Vanaf dit eiland kun je mooi snorkelen en met een beetje geluk snorkel je met enorme roggen. De mooiste plekken van Nusa Lembongan zijn Mushroom Beach, Dream Beach, Sandy Bay en Devil’s Tear. Deze plekken bezoeken moet je zeker doen op Bali!

Meer lezen? Lees dan mijn artikel met tips voor Nusa Lembongan

Nusa Lembongan

15. Maak een uitstapje naar Nusa Ceningan

Nusa Ceningan is het derde eiland in die regio en is met een brug verbonden aan Nusa Lembongan. Nusa Ceningan mag je ook zeker niet missen als je op Bali bent en is echt een bezoek waard. De mooiste plekken op dit mini eilandje zijn de Blue Lagoon en Secret Beach.

16. Relax in Canggu

Er is een deel van Bali waar ik in dit artikel nog helemaal niks over heb gezegd en dat is het deel waar de meeste toeristen verblijven. Het deel rondom Kuta en Sidemen. Het deel bij de kust en het deel wat dus compleet overspoelt is met toeristen. Natuurlijk zijn er veel mooie plekken en is het met een reden toeristisch. Toch zou ik deze plekken zoveel mogelijk vermijden.

Gelukkig is daar nog Canggu. Een relaxte plek met een fijne sfeer en een leuke omgeving. Vanaf hier kun je prima het zuiden van Bali ontdekken. Canggu is ook de perfecte plek om te leren surfen en de perfecte plek om te relaxen, te genieten van heerlijk eten en vakantie te vieren.

Canggu indonesië

17. Maak je eigen sieraden

Je eigen sieraden maken op Bali is echt heel leuk om te doen. Zo heb je echt een super leuk en uniek souvenir. Je kunt dit op meerdere plekken op Bali doen. De beste plek hiervoor is Ubud, aangezien dat echt een zilverstad is. Wij maakten onze sieraden bij Chez Monique. We ontwierpen zelf een ring en mochten alles zelf maken, natuurlijk met goede hulp. Het resultaat is super en ik draag mijn souvenir iedere dag. Ik denk dan gelijk terug aan onze fantastische wereldreis en onze tijd op Bali.

Meer lezen? Ik schreef ook een artikel over sieraden maken op Bali!  

18. Bezoek Bali bezienswaardigheden die wij nog gemist hebben

Naast de 17 dingen die ik hierboven noem en die wij hebben bezocht en gedaan, zijn er echt nog veel plekken die wij niet hebben gezien en dingen die je wel moet doen op Bali. Wij waren een maand op Bali, maar hebben ook heel veel gerelaxt en moesten hierdoor toch keuzes maken. Voor ons was Bali echt even een vakantiemomentje tijdens onze wereldreis. Bali bezienswaardigheden die wij gemist hebben, maar ik graag nog zou willen zien, zijn:

  • Lovina en omgeving
  • Mount Batur wandeling bij zonsopkomst
  • Pura Tanah Lot (tempel bij het strand)
  • Tukad Cepung Waterval
  • Puru Uluwatu (en omgeving Uluwatu)

En zo zijn er vast nog wel meer mooie Bali bezienswaardigheden die wij niet gezien hebben, maar die wel de moeite waard zijn. Mochten wij ooit nog terugkomen, dan vul ik dit artikel natuurlijk aan.

Overige Bali tips

Nu je weet wat je echt moet doen op Bali is het tijd om wat overige Bali tips met je te delen. Deze deelde ik al eerder in uitgebreide artikelen. Zo lees je hier over ons budget Bali. Maar deelde ik ook al onze route op Bali met je, zodat jij ook je eigen rondreis kunt samenstellen. Ook schreef ik al eens over overnachten op Bali waarin ik wat leuke tips met je deel.

Verder is het handig om te weten wat de beste reistijd is op Bali. Het is het hele jaar door warm op het eiland. Het droge seizoen is tussen de maanden april en oktober. De maanden juli en augustus zijn hoogseizoen en kun je dan beter vermijden als je niet van drukte houdt. Wij bezochten Bali in december en januari. Dat is regenseizoen. In 30 dagen tijd hadden wij slechts 1 dag regen, dat was op nieuwjaarsdag. Tja, je kunt natuurlijk altijd pech hebben, maar over het algemeen kun je het hele jaar door prima naar Bali reizen!

Heb je alle Bali bezienswaardigheden uit dit artikel bezocht? Reis dan ook eens naar een van de andere Indonesische eilanden. Blogger Jenny reisde al heel vaak richting Indonesië en deelde een aantal super leuke backpackroutes in Indonesië. Zo ga je ook eens naar de andere eilanden en niet alleen naar Java en Bali, om te zien hoeveel Indonesië nog meer te bieden heeft. 

Reizen naar Bali

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over Bali. Zoals je ziet is er enorm veel te doen op Bali en is het eiland heel afwisselend en mooi om te zien. Hopelijk heb je door dit artikel veel handige Bali tips kunnen verzamelen en weet je nu wat de mooiste Bali bezienswaardigheden zijn!

Wat zou jij willen doen op Bali?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow