Wat te doen in Ubud en omgeving? 13 leuke en handige tips!

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd Jul 2, 2019 | Azië, Indonesië | 16 reacties

Ubud is het hart van Bali, het ligt centraal en in de omgeving vind je een aantal van de meeste bekende en mooie bezienswaardigheden van Bali. Ubud is dan ook echt een must om te bezoeken als je voor het eerst naar Bali gaat. Zelf verbleven wij ruim vijf dagen in Ubud en hebben ons geen moment verveeld. Vandaag geef ik antwoord op de vraag; wat te doen in Ubud en omgeving? Ook deel ik mijn beste tips voor Ubud! 

Ubud, het hart van Bali 

Ubud ligt heel centraal, heeft talloze restaurants en leuke ho(s)tels. Het is niet voor niks een populaire bestemming onder de backpackers. Ubud is daarom behoorlijk druk en toeristisch en op sommige plekken wordt dit helaas behoorlijk uitgemolken. Gelukkig heeft Ubud nog genoeg mooie plekken en zijn er veel leuke dingen die je kunt doen in Ubud of in de omgeving van Ubud.

In en rondom Ubud wonen zo ongeveer 8000 mensen. De naam is afgeleid van het Balinese woord ubad, dat medicijn betekent. Ubud is niet alleen door de ligging het hart van Bali, maar wordt ook vaak beschouwd als het culturele centrum van Bali. Ubud staat dan ook onder andere bekend om de traditionele hindoe-cultuur. Je vindt er dan ook prachtige tempels en als je een beetje je best doet kun je in de omgeving van Ubud nog goed iets meekrijgen van het lokale leven.

In dit artikel geef ik antwoord op de vraag: wat te doen in Ubud en omgeving? Verder vertel ik je nog welke opties je hebt om je te verplaatsen in en rondom Ubud (want er is hier nogal een taxi maffia) en geef ik je 2 tips voor een hotel in Ubud! Kortom, je krijgt genoeg tips voor Ubud op Bali!

Bezienswaardigheden Ubud: wat te doen in Ubud en omgeving? 

In Ubud is dus ontzettend veel te doen en te zien. Maar niet alles wat mensen je aanraden is even leuk. Daarom vind je op dit lijstje misschien een aantal bezienswaardigheden niet, die iedereen je in Ubud aanraad. Dit zijn allemaal plekken die wij zelf bezocht hebben en ook allemaal activiteiten die wij zelf gedaan hebben. Oké, genoeg gepraat, dit zijn de leukste tips voor Ubud en de dingen die je moet doen in Ubud: 

1. Spot apen bij Monkey Forest

Oké, toegegeven, dit is echt super toeristisch, maar het is zo ontzettend leuk! Praktisch in het centrum van Ubud op Bali vind je een prachtig mooi bos met oude tempels en heel veel apen. En met veel, bedoel ik ook echt heel veel. De apen zijn totaal niet bang voor je en zelfs een beetje brutaal, maar het is alsnog super leuk om even een uurtje (of langer) rond te lopen door Monkey Forest. Let wel op dat je geen losse spullen bij je hebt, want voor je het weet zijn die spullen in het bezit van de apen. Foto’s maken met je camera om je nek kan gewoon hoor, maak je maar niet ongerust.

Monkey Forest is niet alleen leuk door de apen, maar is ook gewoon heel mooi om te zien. Zo vind je er drie tempels en is het bos ook echt mooi om te zien. Wij hadden eigenlijk verwacht dat wij Monkey Forest niet zo leuk vonden, maar wij vonden het een heerlijke, mooie plek.

Kosten: 80.000 IDR

Wat te doen in Ubud? Bezoek Monkey Forest
Wat te doen in Ubud? Bezoek Monkey Forest
Wat te doen in Ubud? Bezoek Monkey Forest
Wat te doen in Ubud? Bezoek Monkey Forest

2. Bewonder Ubud Palace

In het centrum van Ubud ligt het prachtige paleis Ubud Palace. Het is niet groot en je hebt het na een kwartier eigenlijk wel gezien maar toch is het zeker de moeite waard. Vroeger was dit paleis de verblijfplaats van de koninklijke familie, nu is het vooral een prachtige plek om te bezoeken. Er zijn geen kledingvoorschriften en je loopt er zonder te betalen zo naar binnen.

Palace

3. Slenter over Ubud market

De markt in Ubud is de hele dag geopend, maar is in de vroege ochtend toch het meest interessant. Zet je wekker rond een uur of 7 en slenter over de markt waar locals groente, fruit en andere lekkernijen verkopen. Kijk hoe locals hun boodschappen doen en zo hun dag starten. Rond een uur of tien wordt deze markt compleet omgebouwd tot een toeristenmarkt met allemaal souvenirs. Hoewel dat ook leuk is, is zo’n lokaal marktje toch een stuk leuker om eens te bekijken! Ben je op zoek naar een souvenir? Dan kan je hier wel prima terecht! De markt bezoeken in de ochtend is in ieder geval iets wat je zeker moet doen in Ubud, Bali! 

4. Wandel door de Tegallalang rijstvelden

In de omgeving van Ubud vind je de Tegallalang rijstvelden, de meest bekende en populaire rijstvelden van Bali.  De Tegallalang rijstvelden worden vaak de mooiste rijstvelden van Bali genoemd en dat is niet voor niks. De terrasvorming van deze rijstvelden is prachtig om te zien. Overal is het zo groen en je kan hier heerlijk wandelen en rondkijken. Hoewel de Tegallalang de toeritische trekpleister van Ubud is, is het er helemaal niet zo druk. De rijstvelden zijn namelijk super groot, dus je kan makkelijk een plek vinden waar je niemand anders tegenkomt. Ja, iemand die aan het werk is in de rijstvelden.

Helaas was bij ons de meeste rijst net geoogst, waardoor het net iets minder mooi was als op de foto’s van het internet. Maar goed, alsnog vond ik het prachtig om te zien!

Kosten: officieel 10.000 IDR, maar hier is veel onduidelijkheid over.

Tegallalang rijstvelden

5. Snuif cultuur bij de Tirta Empul tempel 

Ubud is het culturele centrum van Bali, dus het is niet heel gek dat je rondom Ubud veel interessante en belangrijke tempels tegenkomt. Een van die tempels is Tirta Empul, beter bekend als de watertempel. Bij deze tempel komen veel Hindoeïstische mensen om zichzelf te reinigen. Het is een heel ritueel dat behoorlijk veel tijd kost. In deze tempel kun je zelf meedoen aan dit ritueel mocht je dit willen, maar je kunt ook gewoon een kijkje nemen hoe de Balinezen zichtzelf reinigen in deze bijzondere tempel.

Kosten: 30.000 IDR (huur van sarong is inbegrepen)

6. Bezoek Gunung Kawi 

Vlakbij Tirta Empul ligt nog een andere mooie tempel, die door net iets minder mensen wordt bezocht. Je vindt hier tien tempels die uit de rotsen zijn gehakt. Een bijzonder gezicht! Er wordt vanuit gegaan dat dit grafstenen zijn van de koninklijke familie. Helaas hebben wij dit deel van de tempel niet gezien. Wij waren met een gids mee en die liet ons blijkbaar alleen het deel zien wat vandaag de dag nog steeds als tempel gebruikt wordt. Heel jammer, ook al was ook dat deel mooi om te zien!

Kosten: 50.000 (inclusief huur van sarong, exclusief parkeerkosten)

offers in de tempels rondom Ubud, Bali

7. Doe een kookcursus en leer Balinees koken

Balinees eten is echt heerlijk. En geloof me, ik vind eten in Azië over het algemeen best tegenvallen, maar op Bali heb ik elke keer weer overheerlijk kunnen eten. Omdat wij nooit iets met souvenirs doen en wij ook niet maandenlang met souvenirs in onze backpack wilden rondlopen, besloten wij een kookcursus te doen als souvenir. Zo kunnen wij ook thuis nog eens een lekker Balinees gerecht klaarmaken en zo op die manier terugdenken aan onze leuke reis.

Wij deden onze kookcursus bij de Pemulan Bali Farm Cooking School en dat kan ik je alleen maar aanraden! De locatie van de cursus is werkelijkwaar prachtig, de mensen ontzettend vriendelijk en het eten is overheerlijk. Als eerste word je met een busje opgepikt en brengen ze je richting een lokale markt (als je in de ochtend de cursus doet, kies je voor de middag sla je dit helaas over). Deze lokale markt is niet de markt in Ubud, maar eentje een stuk erbuiten. Je komt op deze markt dan ook geen toerist tegen. Een gids neemt je mee naar de markt en laat je super veel fruit en andere dingen proeven. Natuurlijk vooral lokale dingen. Leuk!

Nadat je op de markt bent geweest en je bomvol zit van alles wat je hebt geproefd ga je verder met de bus, met als eindbestemming de boerderij waar gekookt gaat worden. Als eerst krijg je wat te drinken en daarna mogen we de tuin in. Samen met een gids gaan wij alle groenten en kruiden die wij nodig hebben tijdens het koken zelf plukken. Super leuk!

Als dit is gedaan worden deze groente en kruiden schoongemaakt door het personeel en na een tijdje mogen wij koken. Wij koken twee voorgerechten en vier hoofdgerechten. Het is allemaal super lekker en we hebben een overheerlijke lunch aan het einde (met onze eigengemaakte gerechten). Dit vind ik zelf toch wel een van de leukste tips voor Ubud!

Meer lezen? Lees ook eens mijn artikel over deze kookcursus op Bali!  

Kosten: 400.000 IDR

Wat te doen in Ubud en omgeving? Doe een kookcursus in Ubud
Wat te doen in Ubud en omgeving? Doe een kookcursus

8. Maak je eigen sieraden bij Chez Monique 

Ubud is een zilverstad en er zijn dan ook ontzettend veel juweliers te vinden waar je vrij betaalbaar zilveren sieraden kunt kopen. Heel leuk natuurlijk, maar het is natuurlijk nog leuker als je zelf je eigen zilveren sieraden kunt maken. Bij Chez Monique mag je je eigen sieraad ontwerpen en deze daarna ook daadwerkelijk gaan maken. Remco en ik maakte allebei een ring en hoewel het er makkelijk uit zag, was het nog behoorlijk lastig. Gelukkig krijg je hele goede hulp en begeleiding, zodat het niet alleen leuk is om te maken, maar uiteindelijk ook nog leuk is om te dragen. Je bent ongeveer een halve dag aan het ontwerpen, schuren, zagen, solderen en poleisten, maar het is heerlijk om eens te doen! Ik heb gelijk ook heel veel respect voor de mensen die dit elke dag doen en nog veel ingewikkeldere ontwerpen moeten maken.

Naast ringen kun je ook andere sieraden maken. Houd er wel rekening mee dat bij de prijs 10 gram zilver zit inbegrepen, zit je hier overheen betaal je een meerprijs.

Kosten: 450.000 IDR (inclusief 10 gram zilver)

Meer lezen over deze leuke activiteit? Lees dan ook eens mijn artikel over zelf sieraden maken in Ubud. 

Wat te doen in Ubud? sieraden maken

9. Fiets door het ‘echte’ Bali

Ubud is misschien niet helemaal meer hoe je Bali voor je ziet. Het is er nou eenmaal ontzettend druk en het toerisme weten de Balinezen behoorlijk uit te melken. Sta niet verbaasd te kijken als je moet betalen voor een uitzichtpunt waar je dan vervolgens allemaal rare rekwisieten tegenkomt om mee op de foto te gaan. Tegenwoordig lijkt dat het echte Bali, maar heel eerlijk is dat niet het echte Bali waar je naar op zoek bent. Je bent natuurlijk op zoek naar oneindige groene rijstvelden, straten vol Hindoeïstische tempels en spelende kinderen. Je bent op zoek naar de plekken waar je geen andere toeristen tegenkomt en het locale leven kunt zien en ervaren.

Als je dat wilt is het een aanrader om een fietstour te doen. Met die fietstour ga je een stuk met een busje, weg uit de drukte. Daarna fiets je zo’n 23 kilometer downhill door prachtige straatjes met eeuwenoude tempels, vriendelijke locals en ten slotte fiets je door de groene rijstvelden. Je maakt ook nog een stop bij een traditioneel Balinees huis. Wij mochten binnen kijken in het leven van een Balinese familie en dat was uiteindelijk misschien nog wel het mooiste en meest interessante van deze fietstocht. Zo leer je hoe ze echt leven op dit mooie eiland en zo zie je nog iets van het ‘echte’ Bali. En wat ook nog fijn is, is dat je hier echt rust ervaart.

Kosten: 450.000 IDR / 500.000 IDR (afhankelijk van de organisatie, wij gingen met Green Bike)

fietsen in de omgeving van Ubud

10. Maak een dagtrip richting het noorden van Bali

Het noorden van Bali is prachtig. Het is er relatief rustig en je vindt er prachtige bergen en geweldige rijstvelden. Het leukste is natuurlijk om meerdere dagen rondom de Munduk regio te verblijven en misschien zelfs nog noorderlijker richting Lovina te gaan. Wij moesten uiteindelijk keuzes maken en besloten een dagtrip te doen. Als je weinig tijd hebt, kan ik je dit zeker aanraden. Wij lieten onze driver de mooiste plekjes uitkiezen en dat deed hij geweldig. Ik kan heb je ook zeker aanrader! Als je nog iemand zoekt, dan is Wayan zeker een aanrader. Zijn website vind je hier.

Wij begonnen onze dagtrip bij de Jatiluwih rijstvelden. Persoonlijk vind ik dit de mooiste rijstvelden die ik in Bali gezien heb (en vond ik ze dus mooier dan die in de directe omgeving van Ubud). Na een wandeling door de rijstvelden bezochten wij nog de bekende tempel Pura Ulun Danu Bratan, bekeken wij geweldige watervallen (waar niemand anders was), genoten wij van het uitzicht bij twinlake view en deden wij een drankje bij een restaurant met een geweldig uitzicht op de bergen. Deze dag smaakte naar meer, maar helaas moesten wij ook nog ruim een uur terug rijden richting Ubud.

Dus, als je meer tijd hebt, ga dan voor minimaal twee volle dagen richting het noorden. Heb je weinig tijd? Kies dan voor een dagtrip zodat je in ieder geval iets mee krijgt van deze mooie omgeving.

Jatiluwih rijstvelden
Watervallen in het noorden van Bali
Pura Ulun Danu Bratan Bali

Dit zijn de 10 dingen die je wat mij betreft echt niet mag missen in en rondom Ubud. Nu waren wij echt lang in Ubud en hebben wij nog steeds keuzes moeten maken en niet alles kunnen doen wat wij wilden. Zo wilden wij ook nog graag Mount Batur beklimmen tijdens sunrise en de Campuhan Ridge walk stond ook nog op ons lijstje om te doen. Dus wie weet wordt dit artikel in de toekomst nog geupdate, mochten wij Ubud op Bali nog eens bezoeken.

Er staat 1 bezienswaardigheid niet in dit lijstje, wat eigenlijk iedereen altijd bezoekt en dat is de Tegenungan Waterfall. Wij zijn hier wel geweest, maar echt, wat een aanfluiting is dat zeg. De waterval zelf is al niet heel bijzonder, maar de Balinezen hebben hem gewoon verknald. Er is overal namelijk keiharde muziek, het leek gewoon alsof we bij een discotheek waren beland. Niet echt waar ik op zit te wachten als ik een waterval bezoek. Verder stond het vol met attributen om mee op de foto te gaan (en die verpesten je foto eigenlijk gewoon, want je kan bijna nergens een normale foto meer maken). Dus echt, bespaar jezelf de moeite en sla deze waterval lekker over. Bespaart je gelijk geld, want ook hier moet je natuurlijk entree betalen. 

Overige tips voor Ubud op Bali

Nu je weet wat je echt moet doen in Ubud en omgeving is het tijd voor mijn overige tips voor Ubud op Bali. Want hoe zit het met vervoer in en rondom Ubud? Of welke accommodatie is nou echt een aanrader? Deze overige tips voor Ubud op Bali vind je hieronder!

Vervoer in en rondom Ubud 

Overal moet je onderhandelen voor je taxi in Bali, tenzij je gebruik maakt van de apps Gojek, Grab of Bluebird. Ideaal! Helaas kan je deze apps in Ubud niet gebruiken omdat er een taxi maffia is. Deze taxi maffia zorgt er eigenlijk voor dat je alleen maar met een lokale taxi mee kan en daarover moet je onderhandelen. Natuurlijk niet heel erg, maar houd hier dus wel gewoon rekening mee. Heb je hier geen zin in? Dan kun je het beste gewoon een chauffeur regelen die je naar bepaalde plekken rijdt. Via Klook kan dit vaak goedkoop, of je gaat op stap met Wayan (van de website die ik eerder noemde).

Verder zijn er ook shuttle busjes die je van en naar Ubud kunnen brengen en zo kan je dus alsnog zonder taxi naar een volgende plek. Ten slotte kan je overwegen om een scooter te huren, maar of dat verstandig is?

Overnachten in Ubud 

Overnachten in Ubud op Bali kan met elk budget en in verschillende klasses qua luxe. Wij overnachtten in totaal 6 nachten in Ubud, waarvan 3 nachten in het ene hotel en drie nachten in het andere. Beide hotels waren niet de goedkoopste, maar ook echt niet duur (€15,- per nacht). Beide hotels hadden een zwembad en beide hotels een ontbijt en eigen badkamer.

Het eerste hotel waar wij verbleven was Ala’s Green Lodge. Dit hotel is echt prachtig en wij hadden een hele fijne korting gekregen hier. De aankleding is prachtig. Het hotel heeft zoveel details, het lijkt alsof je in een tempel overnacht. De kamers zijn daarnaast ontzettend ruim en er is een zwembad met uitzicht op de rijstvelden. Het ontbijt is best oké en de mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Het hotel ligt in een zijstraatje, tussen de rijstvelden, maar op loopafstand van alles. Hoewel je dus een hotel in het centrum hebt, merk je daar helemaal niks van. Dit hotel boek je via deze link.

Het tweede hotel waar wij verbleven was Nami House. Dit hotel ligt net iets centraler, maar ook vrij rustig omdat het in een zijstraat ligt. De aankleding is minder mooi, maar het zwembad hier is wat fijner. Ook het ontbijt hier is echt super lekker en de kamers zijn basic, maar heel netjes en schoon. Dit hotel is net iets goedkoper dan de andere, ook al scheelde het bij ons niks door een korting die wij dus hadden in de eerste. Nami House boek je via deze link.

Zo dit waren mijn 13 tips voor Ubud. 10 tips over wat te doen in Ubud en omgeving, 1 tip over het vervoer in en rondom Ubud en ten slotte 2 tips om te overnachten. Ubud op Bali is een ieder geval een super leuke en fijne plek om eens te bezoeken en echt een must als je in Bali bent. Ik hoop nog steeds terug te komen! Daarnaast hoop ik natuurlijk ook dat je nu een antwoord hebt op de vraag: wat te doen in Ubud? Wil je naast Ubud meer ontdekken van Bali? Lees dan ook eens mijn artikel over de mooiste Bali bezienswaardigheden

Dit artikel later nog eens lezen? Bewaar hem dan op Pinterest!  

Wat zijn jouw beste tips voor Ubud op Bali? 

Dit artikel bevat affiliate links. Voor meer informatie bekijk onze disclaimer.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow