Wat te doen in Trier? 10 x de leukste tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Jul 2, 2023 | Gepubliceerd Sep 18, 2022 | Duitsland, Europa | 4 reacties

Trier wordt ook wel het Rome van Duitsland genoemd en dat is niet voor niets. Er zijn prachtige bezienswaardigheden in Trier en de stad is zeker een bezoekje waard. Wat je echt moet doen in Trier vertel ik je in dit artikel. Daarnaast deel ik nog veel meer handige Trier tips met je!

Trier in Duitsland

Trier ligt in de deelstaat Rheinland-Pfalz en is de oudste stad van Duitsland. Al in 16 voor christus is de opdracht gegeven om deze stad te bouwen. Het werd toen Augusta Treverorum genoemd. Later veranderde de naam in Treveris en werd het een van de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk. De stad kreeg de bijnaam Roma Secunda, wat het tweede Rome betekent. Je kunt je dus wel voorstellen dat je vandaag de dag nog steeds veel mooie Romeinse overblijfselen tegen kunt komen.

De stad is ook ooit nog in handen geweest van de Franken en de Pruisen. Tijdens de tweede wereldoorlog heeft Trier het zwaar gehad en een groot deel van de stad is toen verloren gegaan. Na de oorlog is veel weer opgebouwd en vandaag de dag is Trier een gezellige, historische stad met veel fijne plekken om te bezoeken.

Trier bezienswaardigheden: wat te doen in Trier?

Nu je een klein beetje wat weet over de achtergrond van Trier, is het tijd om een antwoord te geven op de vraag: wat te doen in Trier?

1. Porta Nigra

Een van de meest bekende en gave Trier bezienswaardigheden is Porta Nigra. Deze poort is een oude Romeinse stadspoort uit het jaar 170 na Christus. Ooit was de poort onderdeel van een ruim 6000 meter lange stadsmuur. De stadspoort is een van de best bewaarde Romeinse stadspoorten in het noorden. Porta Nigra dankt zijn naam aan de zwarte steen waarvan de poort is gemaakt.

Je kunt de poort ook bezoeken. Een ticket kost €4,- voor een volwassene en €2,50 voor kinderen. Je hebt vanaf de poort een mooie uitzicht op de gebouwen, maar kunt binnen ook het een en ander lezen over het interessante bouwwerk.

Doen in Trier: Porta Negra

2. Hauptmarkt

Het belangrijkste plein van Trier en wat mij betreft ook echt wel een van de mooiste Trier bezienswaardigheden, is de Hauptmarkt. Dit plein is echt werkelijk waar prachtig. Je vindt hier heel veel geweldige gebouwen en het is een plaatje om te zien. Plof lekker neer op een van deze vele fijne terrasjes hier en geniet ondertussen van de uitzichten.

Opvallend op het plein is trouwens het marktkruis in het midden. Deze is gebouwd in 958 en daarmee is het het oudste marktkruis van Duitsland. Bijzonder!

Trier bezienswaardigheden en Trier tips: Hauptmarkt
Trier bezienswaardigheden en Trier tips: Hauptmarkt
Trier bezienswaardigheden en Trier tips: Hauptmarkt

3. De dom van Trier

De Dom van Trier is de oudste kathedraal van de stad en van Duitsland. Dit prachtige gebouw is gebouwd in het jaar 326, tegelijkertijd met de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De kathedraal was ooit veel groter dan dat het nu is, maar desondanks is het nog steeds een prachtig bouwwerk om te zien. De kerk is gratis te bezoeken, alleen voor de schatkamer moet je betalen. Neem hier lekker de tijd voor, want er is genoeg te zien! Zelf waren wij hier letterlijk vijf minuten voor sluitingstijd, dus moesten wij behoorlijk haasten.

Doen in Trier Duitsland

4. De Liebfrauenkirche

Naast de kathedraal van Trier staat de Liebfruaenkirche. Deze kerk werd gebouwd in de 13e eeuw en is een van de oudste gotische kerken van Duitsland. Deze kerk kun je ook gratis bezoeken. Het is leuk om de tuinen bij deze kerk te bezoeken, zodat je een anders uitzicht hebt op het mooie gebouw. Doordat wij dus vrij laat in Trier aankwamen en overal rondom sluitingstijd waren, hebben wij deze tuin niet gezien. Echt jammer!

5. Basilika

Ik moet zeggen dat dit niet echt behoort bij de mooiste Trier bezienswaardigheden, maar een indrukwekkend gebouw is het wel. Omdat Trier de hoofdstad was van het Westelijke deel van het Romeinse Rijk, moest er natuurlijk ook een troonzaal zijn. Dat werd dit gebouw, en dit gebouw is echt enorm. Binnen vond je er vroeger veel marmer, mozaïeken en beelden, maar door de oorlog is dit helaas verloren gegaan.

6. Het Keurvorstelijk paleis

Een vreselijke naam voor een geweldig mooi gebouw. Het Keurvorstelijk Paleis ligt in een parkje en dit gebouw bewonderen is zeker een van de dingen die je moet doen in Trier. Het gebouw is in handen van de overheid, dus je kunt het alleen van buiten bekijken. Maar dat is zeker de moeite waard!

Doen in Trier tips en Trier bezienswaardigheden
Doen in Trier tips en Trier bezienswaardigheden

7. Barbarathermen

In Trier vind je meerdere oude Romeinse badhuizen, maar van deze is het meest overgebleven. De Barbarathermen was het op een na grootste badhuis van het Romeinse Rijk. 400 jaar geleden stonden de badhuizen nog goed overeind, maar later zijn de thermen afgebroken. De stenen zijn gebruikt bij de bouw van een klooster. Vandaag de dag kun je nog restanten zien van de thermen. 

Thermen in Trier Duitsland

8. Amfitheater

Een echte Romeinse stad moet wel een amfitheater hebben. Ook Trier heeft een amfitheater waar je een kijkje kunt nemen. Helaas is hier weinig van over en is er niet echt heel veel te zien. Het is best leuk om even een kijkje te nemen, maar bij weinig tijd zou ik het lekker overslaan.

9. De Romeinse brug

De Romeinse brug staat op de UNESCO werelderfgoed lijst en is gebouwd in het jaar 114. Ik vind het altijd indrukwekkend om te zien dat zo’n brug nog steeds bestaat. Zo gaaf en zeker leuk om even een kijkje bij te nemen tijdens je bezoek aan Trier.

10. De omgeving van Trier

Trier zelf is leuk, maar de omgeving van Trier maakt het helemaal compleet. Er is enorm veel te doen in de omgeving van Trier en je kunt nog heel veel kanten op. Zelf bezochten wij Trier tijdens een vakantie aan de Moezel, maar ook buiten het Moezelgebied is er super veel te doen in Trier en omgeving. Hieronder even een opsomming met wat leuke plekken:

  • Burg Eltz
  • Cochem
  • Bernkastel-Kues
  • Beilstein
  • Koblenz
  • Een dagje naar de Rijn
  • Geierlay hangbrug

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen bij de Moezel.

Burg Eltz
Bernkastel Kues
Beilstein

Praktische Trier tips

Nu je hebt kunnen lezen over de mooiste Trier bezienswaardigheden en een antwoord het kunnen krijgen op de vraag; wat te doen in Trier? Is het tijd om mijn overige Trier tips met je te delen. Ik vertel je hoe lang je nodig hebt, hoe je de stad kunt bereiken, over parkeren en over overnachten in de stad.

Hoe lang heb je nodig voor Trier in Duitsland?

De stad zelf heb je op zich in een halve dag wel gezien. Een dag zou kunnen als je heel rustig aan gaat en naast deze Trier bezienswaardigheden uit dit artikel ook wat musea gaat bezoeken. Het is wel leuk om wat langer voor je vakantie uit te trekken en de omgeving van Trier in te gaan. Zelf verbleven wij een hele week in de omgeving bij de Moezel en dat was perfect om veel te kunnen zien en doen in Trier en omgeving!

Hoe bereik je de stad?

Trier heeft een treinstation en kun je dus prima bereiken met de trein. Het station ligt op zo’n 10 minuten lopen vanaf Porta Nigra en ligt dus vrij centraal. De trein is dan ook een ideale manier om Trier te bezoeken. Verder is Trier makkelijk aan te rijden met de eigen auto, maar kun je Trier ook bezoeken met de bus.

Parkeren in Trier

Ga je met de auto naar Trier? Dan moet je ook parkeren in de stad. Er zijn echt best veel parkeerplekken in en rondom de stad, dus parkeren is hier heel goed te doen. Zelf parkeerden wij voor een paar euro in een grote parkeergarage. Meer informatie over parkeren in Trier vind je op deze website.

Overnachten in Trier

Zelf hebben wij niet in Trier overnacht. Wij sliepen in Zell am Mosel in een fijn appartementje. Dit deden wij omdat wij vooral kwamen voor het Moezelgebied. Trier was tijdens deze vakantie een van de plekken die wij bezochten tijdens een roadtrip vanuit Zell. Een overnachting in dit appartement in Zell kun je boeken via deze link

Wil je wel echt in Trier overnachten? Dat kan! Er zijn genoeg opties die je kunt boeken via deze link. 

Doen in Trier

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over Trier. Er is in ieder geval genoeg te doen in Trier en het is een leuke stad om te bezoeken. Hopelijk heb je nu genoeg handige Trier tips verzameld en een goed beeld gekregen van de Trier bezienswaardigheden.

Zou jij Trier in Duitsland willen bezoeken?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echt iets niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips 🙂

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow