Wat te doen in St. Lucia, Zuid-Afrika? Tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Jun 11, 2024 | Gepubliceerd Sep 30, 2023 | Afrika, Zuid-Afrika | 6 reacties

St. Lucia in Zuid-Afrika

St. Lucia in Zuid-Afrika is een klein dorpje langs de kust. Het ligt op zo’n 8 uur rijden bij Johannusburg vandaan en op een krappe 3 uur rijden vanaf Durban. St. Lucia is een fijne stop tijdens je roadtrip door Zuid-Afrika en er is veel te doen in de omgeving. Voor ons was St. Lucia echt een rustpunt in onze reis, wij bleven hier wat langer, namen overal lekker de tijd voor en hebben wat kunnen relaxen. Super fijn!

In dit artikel neem ik je mee naar St. Lucia in Zuid-Afrika. Ik vertel hieronder eerst wat je kunt doen in St. Lucia, daarna deel ik meer handige tips voor St. Lucia. Zo vertel ik over de bereikbaarheid, beste reistijd, eten en drinken, overnachten en nog meer!

St. Lucia bezienswaardigheden: wat te doen in St. Lucia, Zuid-Afrika?

Hieronder neem ik je eerst mee naar de mooiste bezienswaardigheden in St. Lucia en geef ik een antwoord op de vraag: wat te doen in St. Lucia?

1. Doe een Hippo & Croc Cruise

Een van de leukste dingen om te doen in St. Lucia is de Hippo en Croc Cruise. Tijdens deze cruise ga je mee met een bootje om in ongeveer 2 uur tijd op zoek te gaan naar krokodillen en nijlpaarden. De kans dat je deze dieren ziet is bijna 100 procent. En als je ze dan ziet, is dat enorm indrukwekkend. Nijlpaarden zijn enorm grote dieren en het is echt heel gaaf als je ze van heel dichtbij ziet. Met een beetje mazzel opent een nijlpaard zijn bek en kun je fantastische foto’s maken. Of misschien heb je wel het geluk om te zien hoe ze vanuit het water de kant opklimmen, pas dan kun je zien hoe enorm groot nijlpaarden eigenlijk zijn. Verder kun je ook krokodillen zien liggen langs de kant en veel verschillende vogels spotten vanaf de boot.

Het is echt een leuke activiteit om te doen in St. Lucia! Het is dan ook heel populair en er zijn dan ook een aantal vrij massale boten. Gelukkig zijn er ook bedrijven die een kleine boot hebben waar je met maximaal 15 mensen op een boot zit. Deze boten zijn ook lager, waardoor je nog dichterbij de dieren komt. Zelf boekten wij bij Shoreline Boat Safaris, dit is onderdeel van Heritage Tours and Safaris, een vrij groot bedrijf in St. Lucia. De boten zijn klein en de groepen ook, ideaal! Wij betaalden hiervoor 350 ZAR per persoon, dit is ongeveer €17,50. Je boekt het via deze link.

Je kunt verschillende tijden kiezen voor deze tour. Veel mensen raden de tour rondom zonsondergang aan en dit is zeker de mooiste tijd. Een nadeel? Als het winter is in Zuid-Afrika, heb je kans dat de nijlpaarden rond die tijd het water al uit zijn. Ze gaan dan namelijk graag eerder het land op om lekker te genieten van de zon, vooral op wat koudere dagen. Wij hadden dit en hebben daarom bijna de hele tour niets gezien! Onze gids vertelde dan ook dat de tour van 15:00 de minst goede is in de winter, wij wisten dit helaas niet en hadden achteraf gezien liever voor een eerdere tour gekozen.

Doen in St. Lucia in Zuid-Afrika
Doen in St. Lucia in Zuid-Afrika
Doen in St. Lucia in Zuid-Afrika
Doen in St. Lucia in Zuid-Afrika

2. Spot nijlpaarden in het dorp

Je kunt niet alleen nijlpaarden spotten tijdens een cruise, maar ook gewoon in St. Lucia zelf. In de avond verlaten de nijlpaarden het water en gaan ze op zoek naar gras. Onderweg naar het gras lopen ze dwars door St. Lucia heen. Dit is leuk en bijzonder om te zien. Veel mensen lopen achter de nijlpaarden aan om de te filmen of fotograferen. Doe dit echter niet! Nijlpaarden zijn levensgevaarlijk, ze hebben meer menselijke doden op hun geweten dan de hele big five bij elkaar. Na de mug zijn nijlpaarden zelfs het meest dodelijke dier in Zuid-Afrika. Houd afstand en bekijk dit bijzondere tafereel lekker vanaf een afstand. Wij deden dit ook en zagen 2 avonden een nijlpaard door het dorp lopen. Foto’s of filmpjes heb ik niet, maar de herinnering wel!

Onze gids vertelde wel dat nijlpaarden in het dorp minder agressief zullen reageren dan rondom het water, aangezien het dorp niet hun territorium is. Ga in ieder geval nooit tussen een nijlpaard en het water in staan, want dan is het einde verhaal.

3. Doe een selfdrive richting Cape Vidal door iSimangaliso Wetland Park

Een van de leukste St. Lucia bezienswaardigheden is het iSimangaliso Wetland Park. Dit bijzondere park heeft prachtige natuur en je kunt er ook nog eens 4 dieren van de Big Five spotten, alleen leeuwen kun je hier niet zien. iSimangaliso Wetland Park is enorm groot en loopt helemaal door tot aan de grens van Mozambique. Vanaf St. Lucia kun je 2 delen van het park bezoeken die zeker de moeite waard zijn. Het leukste en meest populaire deel is die bij Eatern Shores, oftewel het stuk waarbij je van St. Lucia naar Cape Vidal rijdt.

Als je naar Cape Vidal (een prachtig strand) rijdt, ga je naar binnen bij de Bhangazi Gate. Hier betaal je 118 ZAR per persoon en nog 70 ZAR voor een auto om naar binnen te mogen. Daarnaast komt er nog een heffing van 7 ZAR per persoon bovenop. Een Wildcard is hier niet geldig. In totaal betaalden wij met zijn tweeën 320 ZAR om met onze auto naar binnen te mogen. Dit is ongeveer €16,-. De prijzen zijn van augustus 2023.

Eenmaal binnen in het park kun je ervoor kiezen om rechtstreek richting Cape Vidal te rijden, of om steeds wat mooie loops eraan vast te plakken. Dit is wat wij zelf deden en dat kan ik iedereen zeker aanraden. Op die manier kom je uit bij de mooiste plekken en zie je ook nog eens veel meer dieren. Onderweg kun je stoppen bij verschillende uitzichtpunten. Op de meeste plekken moet je in je auto blijven, maar soms staat er met een bord aangegeven dat je uit mag stappen op eigen risico.

Cape Vidal is het eindpunt van je selfdrive en is een heerlijke plek om lekker een middag op het strand door te brengen. Daarnaast kun je hier ook nog eens goed snorkelen.

Wil je geen selfdrive maken door iSimangaliso Wetland Park richting Cape Vidal? Je kunt dan ook mee met een gids en een tour doen. Vaak zie je dan net even wat meer dieren. Ook kun je er dan voor kiezen om een nightdrive te doen, wat de ervaring ook weer heel anders maakt! Je boekt een gamedrive met gids via deze link.

Doen in St. Lucia tips
Doen in St. Lucia tips
iSimangaliso Wetland Park
iSimangaliso Wetland Park
Doen in St. Lucia tips

4. Ontdek meer van iSimangaliso Wetland Park bij Charters Creek

Veel mensen ontdekken alleen het stuk van iSimangaliso Wetland Park richting Cape Vidal, maar wist je dat iSimangaliso enorm groot is en je nog veel meer mooie stukken kunt ontdekken? Zo kun je nog richting Charters Creek, uMkuze, Sodwana Bay, Maphelane, False Bay, Coastal Forest en Kosi Bay. Vanaf St. Lucia is Charters Creek goed te bezoeken. Vanaf Nhlozi Gate of de Dukuduku Gate kun je naar binnen om vanaf hier de Western Shores van iSimangaliso Wetlandpark te ontdekken. Hier vind je Cherters Creek, een eiland middenin het Wetland Park, waar je ook diverse dieren kunt spotten. Zo kun je hier maar liefst 4 dieren van de big five spotten, net zoals in het deel bij Cape Vidal. Je kunt in dit deel van het park lekker rondrijden, maar ook gaan varen. Daarnaast heb je er een gave boardwalk, namelijk de uMthoma Arial Boadwalk. Vanaf deze wandeling heb je een mooi uitzicht op het meer van St. Lucia. Dit moet prachtig zijn!

Wij wilden de Western Shores van iSimangaliso Wetland Park heel graag bezoeken in St. Lucia, maar hadden hier geen tijd meer voor en hebben hierdoor andere keuzes gemaakt. Wel jammer, want ik had hier goede dingen over gelezen en had dit stuk natuur graag ontdekt. Mochten wij nog eens terugkomen, wil ik hier zeker wel heen! Houd er wel rekening mee dat je voor dit stuk van iSimangaliso opnieuw entree moet betalen. De entreeprijs hiervoor is hetzelfde als de entree voor het stuk richting Cape Vidal. Helaas is je ticket niet geldig voor beide plekken.

Meer lezen over dit mooie stukje Zuid-Afrika? Bekijk ook eens mijn artikel met tips voor het iSimangaliso Wetland Park.

St. Lucia bezienswaardigheden

5. Spot de big five in Hluhluwe-Imfolozi

Een van de leukste dingen om te doen in St. Lucia is om een dagtrip richting Hluhluwe-Imfolozi National Park te maken. Dit park ligt op slechts een uurtje rijden vanaf St. Lucia en is een van de beste plekken in Zuid-Afrika om de big five te zien. Daarnaast is Hluhluwe-Imfolozi het oudste wildpark in Zuid-Afrika en is de natuur hier ook echt heel mooi.

Hluhluwe-Imfolozi Park zijn eigenlijk 2 parken die later samengevoegd zijn tot 1 park. Het park bestaat dan ook uit 2 delen, namelijk uit Hluhluwe en uit Imfolozi. Voor dieren is Imfolozi het beste deel om te bezoeken, terwijl Hluhluwe qua natuur mooier is om te zien. Wil je beide delen bezoeken? Dan is een dagtrip vanuit St. Lucia eigenlijk niet genoeg en kun je beter dichterbij het park overnachten en er meerdere dagen vooruit trekken. Hluhluwe-Imfolozi is namelijk groot!

Vanaf St. Lucia kun je ervoor kiezen om mee te gaan met een georganiseerde gamedrive, of je kunt zelfstandig richting het park en zelf rondrijden. Beide opties zijn leuk om te doen. Zelf kozen wij voor een georganiseerde gamedrive, omdat wij op pad gaan met een gids erg leuk vinden. Je leert hierdoor zo ontzettend veel over de dieren en de omgeving! Daarnaast vertrek je dan al vroeg in het donker en wilden wij zelf in het donker rijden vermijden. Een gids weet ook waar de dieren vaak te vinden zijn. Helaas mogen ook gidsen niet off road in het park, dus met gids kom je niet perse dichterbij dieren dan als je hier zelf gaat rijden.

Zelf boekten wij onze gamedrive bij Eurozulu en gingen wij voor de Elite gamedrive, zodat je maar met een groepje van 6 bent en sowieso een plekje aan de buitenkant van de jeep hebt. Dit is echt een enorme aanrader. Daarnaast was onze gids Johan echt fantastisch, wij hebben echt veel geleerd van hem, ondanks dat wij al meerdere keren met gids op safari zijn geweest. Tijdens onze gamedrive was het helaas wel rustig met dieren, maar alsnog hebben wij enorm veel neushoorns gezien en verder nog giraffen, zebra’s, gieren, buffels, gnoes, impala’s, pumba’s en leeuwen (van een afstand).

Het was echt een leuke dag en zeker een van de leukste dingen om te doen in St. Lucia in Zuid-Afrika. Je boekt deze gamedrive met Eurozulu via deze website. Je moet ze mailen om te reserveren. Wij betaalden 1550 ZAR per persoon voor de Elite tour. Dit komt neer op €77,-. De gewone tour zal net iets goedkoper zijn. Meer opties bekijken? Dat kan via deze link. Meer lezen? Lees dan mijn artikel over Hluhluwe-Imfolozi in Zuid-Afrika

Hluhluwe-Imfolozi, doen in St. Lucia Zuid-Afrika
Hluhluwe-Imfolozi, doen in St. Lucia Zuid-Afrika
Hluhluwe-Imfolozi, doen in St. Lucia Zuid-Afrika

6. Ga op zoek naar walvissen

Als je tussen juni en november in St. Lucia bent, kun je mee met een boot om walvissen te spotten. In die periode leven er namelijk veel walvissen in de zee rondom St. Lucia. Je hebt hier vooral een grote kans om bultruggen te zien, wat mij betreft ook gelijk de leukste walvis om in het wild te spotten. Deze walvissen zijn namelijk vaak erg speels en springen dan ook regelmatig uit het water. Fantastisch om te zien! Omdat wij tijdens onze reis door Zuid-Afrika nog richting Hermanus gingen, besloten wij in St. Lucia geen walvissen tour te doen. Wil je dit wel doen? Dan boek je dit het beste ter plaatse bij een van de vele boekingskantoortjes. Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel over walvissen spotten in Zuid-Afrika

7. Relax op een van de stranden rondom St. Lucia

St. Lucia ligt aan de kust en heeft een aantal fijne plekken waar je lekker kunt luieren op het strand. Wel zo fijn tijdens een vrij actieve reis door Zuid-Afrika. Cape Vidal is hiervoor een goed strand, maar dit is zeker niet de enige. Een andere fijne plek is om via deze Estuary Board Walk het strand van St. Lucia op te gaan. De Boardwalk is leuk om te lopen en het strand zelf is een fijne plek om heerlijk te wandelen en te relaxen. Let wel goed op, op sommige plekken op het strand is de stroming te sterk, dus je kunt hier niet overal goed zwemmen!

tips voor St. Lucia in Zuid-Afrika

8. Bekijk de schildpadden op het strand

Bezoek je St. Lucia tussen november en februari? Dan kun je geen walvissen meer spotten, maar zit je wel in het schildpadden seizoen! In deze periode kun je zien hoe lederschildpadden, de grootste schildpadden ter wereld, eieren leggen. Dit doe je vaak in het donker en wordt dan meestal gecombineerd met een nightdrive. Een super gave ervaring! Helaas bezochten wij St. Lucia hiervoor in de verkeerde periode, dus hebben wij dit niet kunnen zien. Mochten wij ooit terugkomen in een andere periode wil ik dit zeker doen in St. Lucia.

Overige tips voor St. Lucia in Zuid-Afrika

Nu je weet wat je zeker moet doen in St. Lucia en wat de mooiste St. Lucia bezienswaardigheden zijn, is het tijd om mijn overige tips voor St. Lucia met je te delen. Ik zal hieronder vertellen hoe je St. Lucia kunt bereiken, wat de beste reistijd is, hoelang je nodig hebt voor St. Lucia, waar je kunt eten en drinken en over overnachten in St. Lucia.

Hoe bereik je St. Lucia?

Je kunt St. Lucia het beste bereiken met de auto. Vanaf Johannusburg is het zo’n 8 uur rijden naar St. Lucia en vanaf Durban iets minder dan 3 uur. Durban heeft ook een vliegveld en is het dichtstbijzijnde vliegveld om richting St. Lucia te reizen. Vanaf Kruger rijd je in ongeveer 8 uur naar St. Lucia. De snelste route gaat dan door eSwatini heen, waardoor veel mensen voor of na hun bezoek aan St. Lucia een stop maken in dit kleine land. Zelf deden wij dit ook en dat kan ik je zeker aanraden. Een verblijf in Mlilwane of Hlane is zeker een leuke toevoeging aan je rondreis!

De beste reistijd

Eigenlijk kun je St. Lucia in Zuid-Afrika het hele jaar door goed bezoeken. Wat de beste reistijd is, hangt dan ook echt af van wat je precies wilt zien en doen in St. Lucia. Kom je voor walvissen? Dan moet je tussen juni en november naar St. Lucia. Wil je schildpadden zien? Dan moet je tussen november en februari gaan. Wil je warmere temperaturen? Bezoek Zuid-Afrika dan in onze wintermaanden, aangezien het dan zomer is in het land. Wil je meer droge dagen? Dan zijn onze zomermaanden (en de wintermaanden in Zuid-Afrika) juist weer een goede tijd, aangezien er dan heel weinig regen valt. De temperaturen zijn dan nog steeds goed en liggen overdag tussen de 20 en 30 graden. In de nachten koelt het wel af richting het vriespunt. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat de zee en de zwembaden tussen juni en oktober over het algemeen echt te koud zijn om in te zwemmen!

Hoe lang heb je nodig voor St. Lucia?

Veel mensen verblijven 3 nachten in St. Lucia. Ze doen dan op 1 dag een gamedrive naar Hluhluwe-Imfolozi en de andere dag combineren ze een Hippo en Croc Cruise met een selfdrive naar Cape Vidal. Zoals je ziet mis je dan ook al een aantal bezienswaardigheden in St. Lucia omdat je dan eigenlijk niet genoeg tijd hebt. Wat mij betreft zonde! Zelf verbleven wij 4 nachten in St. Lucia en hebben wij ook al keuzes moeten maken. Op onze eerste dag deden wij de selfdrive naar Cape Vidal, de dag erna maakten wij een dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi en op onze laatste dag deden wij de Hippo en Croc Cruise en gingen wij naar het strand. Met nog een dag extra kun je nog meer ontdekken van iSimangaliso en eventueel op zoek gaan naar walvissen of schildpadden. Dit had ik zelf graag nog gedaan.

Ik raad je dan ook aan om 4 of 5 nachten in St. Lucia te verblijven. Heb je weinig tijd? Plan er dan minimaal 3, anders mis je veel te veel gave plekken!

Eten en drinken in St. Lucia

St. Lucia is heel toeristisch en voelt daarom ook heel veilig. Helaas heeft het toeristische ook een keerzijde, in St. Lucia vonden wij het eten wel echt minder goed dan op andere plekken in Zuid-Afrika. De beoordelingen in Google en op Tripadvisor zijn ook minder en dat is naar mijn mening ook wel terecht. Het eten is hier oké, maar niet goed, zoals op eigenlijk alle andere plekken in Zuid-Afrika wel het geval is. Zelf aten wij meestal bij Alfredo’s, een italiaans restaurant met pizza’s en pasta’s, of bij Reef en Dune. Dit was dichtbij onze accommodatie waardoor wij gewoon konden lopen (kijk wel uit voor nijlpaarden!) en dat vonden wij wel fijn. Ontbijten kan je wel goed in St. Lucia. Zo hebben ze bij de coffeeshop in het dorp heerlijke croissants, maar is ook Kauai een aanrader!

Overnachten in St. Lucia in Zuid-Afrika

Er is heel veel keuze als je gaat overnachten in St. Lucia en voor ieder budget is er wel iets. Omdat St. Lucia voor ons ook het rustpunt was in onze reis, wilden wij hier graag een wat grotere kamer. Wij besloten dan ook een appartement te huren in St. Lucia bij First Group Lake View Cabanas. De kamers hier waren heel fijn, er zat een zwembad bij en de ligging was goed. Hiervoor betaalden wij €37,50 per nacht, super netjes dus! Je boekt deze accommodatie via deze link. Wil je liever iets anders? Bekijk dan de andere opties in St. Lucia via deze link.

Lake View Cabanas

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over St. Lucia in Zuid-Afrika. Ik hoop dat je door dit artikel een goed beeld gekregen van wat je moet doen in St. Lucia en nu weet wat de leukste St. Lucia bezienswaardigheden zijn! Ik vond het in ieder geval een fijne plek om te bezoeken en zou er zo nog eens heen gaan!

Wat vind jij de beste tips voor St. Lucia in Zuid-Afrika?  

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze links, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows