Wat te doen in Rotorua, Nieuw-Zeeland? De handigste en leukste tips!

door | Laatste update Nov 19, 2023 | Gepubliceerd Jun 10, 2019 | Nieuw-Zeeland, Oceanië | 16 reacties

Rotorua in Nieuw-Zeeland is interessant en bijzonder. Dit plaatsje op het Noordereiland staat bekend om de geothermische activiteiten. En hoewel een actief vulkanisch gebied dat enorm stinkt niet zo aantrekkelijk klinkt, is Rotorua wel degelijk een plek die je niet mag missen op het Noordereiland. Overal komt rook uit de grond en je vindt er modderpoelen, geisers en ‘meren’ in de meest bijzondere kleuren. Je ziet er dingen die je nergens anders tegenkomt en je kijkt er je ogen uit! Vandaag geef ik je antwoord op de vraag: wat te doen in Rotorua? En ik geef natuurlijk ook gelijk de beste en leukste tips voor Rotorua in Nieuw-Zeeland! 

Bezienswaardigheden Rotorua Nieuw-Zeeland

Rotorua is interessant en hoewel de stank niet zo aantrekkelijk is, is de geometrische activiteit wel de reden om deze plek te bezoeken. De geometrische activiteiten in Rotorua worden veroorzaakt doordat de stad en de omgeving ervan op de grens ligt van twee tektonische platen. Hierbij wordt de Pacifische plaat onder de Indo-Australische plaat geduwd. Dit zorgt ervoor dat je overal in en rondom Rotorua actieve vulkanen vindt, maar ook modderpoelen, kleurrijke meren, warmwaterbronnen en geisers. Bezienswaardigheden in Rotorua genoeg dus! 

In Rotorua wonen 55.000 mensen en de Maori Cultuur is in deze stad nog veel terug te vinden. Dat is dan ook gelijk reden nummer twee waarom veel mensen deze stad bezoeken. Je kunt Rotorua in Nieuw-Zeeland bereiken via de Thermal Explorer Highway. Deze weg brengt je vanaf Hawke’s Bay naar het centrale deel van het Noordereiland en komt onder andere langs Hamilton, Rotorua en Taupo.

Overnachten in Rotorua kan op veel verschillende plekken en er zijn genoeg campings. Wij verbleven zelf op de camping Cosy Cottage Thermal Holiday Park en dit beviel ons prima. Hier hebben ze ook een modderpoel die je kunt bekijken, een hot water beach en wat hot pools en een (ijskoud) zwembad om in te relaxen.

Bezoek je Rotorua tijdens een roadtrip op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland? Lees dan ook eens mijn artikel over de 6 hoogtepunten van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland! 

Wat te doen in Rotorua en omgeving?

Nu je iets meer weet over de bijzondere stad Rotorua in Nieuw-Zeeland, zal ik je eindelijk eens gaan vertellen wat er nou eigenlijk te doen is in Rotorua en omgeving, en je mijn tips voor Rotorua geven. De bezienswaardigheden in Rotorua bestaan voornamelijk uit Geothermische parken en plekken waar je meer kunt leren over de Maori cultuur. Daarom begin ik zo met deze twee categorieën en vertel ik welke plekken je kan bezoeken binnen die categorie. Daarnaast is Rotorua perfect om te relaxen in hotsprings, maar is er ook in de omgeving van Rotorua genoeg te zien en te beleven. Hieronder mijn tips voor Rotorua en omgeving en natuurlijk een antwoord op de vraag; wat te doen in Rotorua? 

Geothermische parken bij Rotorua

In de omgeving van Rotorua zijn best veel verschillende parken te vinden. Voor de meeste parken moet je betalen en als je ze allemaal wilt bezoeken mag je best wat geld meenemen. Daarom zou ik je aanraden om er 1, of 2 uit het lijstje te kiezen die je het meeste aanspreekt. Zelf bezochten wij er 2. Ik vertel je over deze 2 parken, maar ook over de andere opties die er zijn.

1. Wai-O-Tapu 

Wai-O-Tapu is een must visit als je in Rotorua bent. Zodra je Rotorua googelt kom je foto’s tegen van een prachtig oranje met blauw meer met rookwolken erboven. Die foto’s zijn gemaakt bij de Champagne Pool en deze Champagne Pool vind je dus in Wai-O-Tapu, ook wel Thermal Wonderland genoemd. Naast dit geweldige meer vind je nog meer meren in de meest bizarre kleuren, maar ook modderpoelen en andere bijzondere verschijnselen. Verder vind je er ook een geiser, die elke ochtend tussen 10:00 en 10:30 op gang geholpen wordt zodat ie afgaat. Een leuk, veelzijdig park dus.

In het park kun je in principe drie verschillende routes lopen. De langste route combineert alle routes bij elkaar. Je kan zelf goed kiezen hoe lang je wilt lopen in het park. Ik raad je aan om gewoon de langste route te nemen, waarbij je alle routes met elkaar combineert. Je loopt dan een rondje en komt overal langs. Hier heb je zo’n 1,5 / 2 uur voor nodig. De wandeling is vrij vlak en bestaat vooral uit houten paden.

Bij de geiser is het super druk en hij gaat niet uit zichzelf af, dus echt natuurlijk is het niet. Wat ik je daarom aanraad is om rond 10:00 niet bij de geiser te staan, maar in het park zelf. Dan heb je het hele park voor jou alleen! Daarna kan het behoorlijk druk worden, omdat iedereen vanaf de geiser gelijk naar het park komt en het nou eenmaal een van de mooiste parken en bezienswaardigheden in Rotorua en omgeving is.

Wai-O-Tapu Thermal Wonderland is elke dag geopend. Tijdens het laagseizoen (1 april tot 31 oktober) is het park van 8:30 tot 17:00 open en tijdens het hoogseizoen (1 november – 31 maart) is het park van 6:30 tot 18:00 open. Tijdens feestdagen kunnen de tijden afwijken. De entree voor Wai-O-Tapu is 32,50 NZD per volwassene, voor een kind betaal je 11 NZD. Wij kregen 10% korting door een bon die wij bij onze camping kregen. Tickets kan je van te voren online kopen, maar dat is niet nodig.

Tip: als je wegrijdt bij het park zie je een bordje met modderpoule erop staan. Neem hier ook zeker even een kijkje. Dit is gratis en ook leuk om even te zien!

Wai-o-Tapu Thermal Wonderland Rotorua en omgeving
Wai-o-Tapu Thermal Wonderland Rotorua Nieuw-Zeeland
Wai-o-Tapu Thermal Wonderland Rotorua Noordereiland Nieuw-Zeeland

2. Waimangu Volcanic Rift Valley

Na ons bezoek aan Wai-O-Tapu twijfelden wij tussen Waimangu Volcanic Rift Valley of een ander park. Het is uiteindelijk het andere park geworden, maar dit park lijkt mij nog steeds een van de leukere in de omgeving van Rotorua. In Waimangu Volcanic Rift Valley vind je prachtige vulkanische kraters, waaronder eentje met super helder en fel blauw water. Verder vind je er heet water bronnen, bijzondere planten en andere geothermische wonderen. Ook schijnen er in dit park veel verschillende vogels te zitten (maar waar niet in Nieuw-Zeeland?). Het park is het jongste thermetische park rondom Rotorua, maar zeker een van de mooiste. Je kunt er zelfs een boottochtje maken!

Waimangu Volcanic Rift Valley is geopend van 8:30 tot 17:00. In januari is het park open tot 18:00. Houd er rekening mee dat je niet vlak voor sluitingstijd het park nog in mag en dat je er vaak voor 14:00 al moet zijn, afhankelijk of je alleen wil wandelen, alleen met de boot wilt, of het allebei wilt doen. De entree van het park is 40 NZD en 12.50 NZD voor kinderen. Als je wilt wandelen en de boottocht wilt maken is de entree 85 NZD en voor een kind 25 NZD. Alleen een boottocht kost 45 NZD en voor kinderen 12.50 NZD.

Wij bezochten dit park niet, maar Sanne van ensanne.nl ging wel en schreef een leuke blog over Waimangu Volcanic Valley in Nieuw-Zeeland! (en nu heb ik stiekem ook spijt dat wij daar niet heen gingen). 

3. Orakei Korako

Dit is het park waar onze keuze uiteindelijk op is gevallen. Achteraf gezien was het veel handiger om dit park vanuit Taupo te bezoeken, aangezien het dus dichterbij Taupo ligt dan bij Rotorua, maar goed, dat ontdekten wij toen wij er al stonden. Wij kozen voor Orakei Korako omdat het niet zo toeristisch is, maar ook omdat het een heel divers park is. Zo vind je er geysers, maar ook warmwaterbronnen, modderpools, een grot en nog meer bijzondere verschijnselen. Orakei Korako is ontzettend kleurrijk en echt wel mooi om te zien. Je bent wel in een uur al klaar in het park en dat maakt het dat wij de entree veel te hoog vonden voor wat je te zien krijgt.

Om het park te bereiken moet je eerst met een bootje. Vlak voor wij de boot opstapte ging de geyser af, die vrij actief was de laatste tijd. Wij keken natuurlijk net de verkeerde kant op en miste de geyser. We hebben uiteindelijk nog een tijdje in het park gewacht in de hoop hem nog eens te zien, maar helaas. Hoewel wij speciaal voor de geyser voor dit park kozen, hebben we alsnog mooie dingen gezien.

Orakei Korako is klein en dus rustig. Het park is geopend vanaf 8:00 in de ochtend. In de winter laten ze je tot 16:00 binnen, in de zomer tot 16:30. De prijs van het park is 47 NZD voor een volwassenne, voor een kind betaal je 21 NZD.

Rotorua en omgeving: Orakei Korako

4. Te Puia

Een ander bekend thermetisch park in de omgeving van Rotorua is Te Puia. Dit park ligt dichtbij het centrum van Rotorua in Nieuw-Zeeland. Je vindt hier onder andere een geyser die nog meerdere keren per dag heet water spuit. Verder vind je hier honderden heetwaterbronnen en andere thermale wonderen. Wat Te Puia toch anders maakt dan andere parken, is dat je in Te Puia gelijk wat kunt zien en leren over de Maori cultuur. Verder kan je in het park ook een kiwi zien.

Wij bezochten dit park niet, achteraf had ik liever de hogere entree hier betaald en dit park bezocht. Dan hadden wij en een kiwi, en wat van de maori cultuur en een geyser gezien in een en hetzelfde gebied. Maar goed, dat is achteraf.

Te Puia is geopend van 8:00 tot 17:00 in de winter en van 8:00 tot 18:00 in de zomer. De entreeprijs is 90 NZD voor een volwassene. Voor een kind betaal je 45 NZD. Je kunt dit park alleen met gids bezoeken. 

5. Hell’s Gate

Hell’s Gate is het laatste park in de omgeving van Rotorua (ook al zullen er vast meer zijn waar ik niet van weet). Hell’s gate staat bekend om de vele modderpoelen. Je kan hier dan ook een modderbad nemen, wat mij best een keer bijzonder lijkt. Verder is er bij Hell’s Gate ook gelijk een spa om lekker bij te komen. Daarnaast vind je hier onder andere een vulkaan met modder en nog wat andere thermische wonderen.

Hell’s Gate is geopend van 8:30 tot 22:00 in de zomer en van 8:30 tot 20:30 in de winter. Als je het park na 18:00 wilt bezoeken moet je wel van te voren boeken. Als je alleen wilt wandelen door het park is de entree voor Hell’s Gate 35 NZD en voor een kind 17,50 NZD. Wil je ook relaxen in de modderpoelen en in de spa? Dan betaal je 75 NZD of 90 NZD, afhankelijk van wat je wilt.

De Maori cultuur in Rotorua

Zoals ik al zei kun je naast het bewonderen van wel heel bijzondere natuur, ook de bijzondere maoricultuur bewonderen. Hierboven noemde ik al het park Te Puia. Bij Te Puia kun je ook de Maori Cultuur ontdekken. Bij Te Puia ligt namelijk Whakarewarewa Village, een Maori dorpje. Voor 45 NZD kun je in dit dorpje een kijkje nemen en de Maori Cultuur ervaren.

Daarnaast heb je nog een ander populair park, namelijk Tamaki Maori Village. In Tamaki Maori Village kun je ’s avonds een tour doen. Deze duurt ongeveer drie uur. Je krijgt dan een culturele show te zien, een tour door het dorpje en een traditioneel hangi 3-gangen diner. Hier hangt trouwens een behoorlijk prijskaartje aan en kost 130 NZD per persoon.

Wil je toch iets zien van de maoricultuur, maar hier niet zoveel aan uitgeven? Langs Lake Rotorua vind je het gratis te bezoeken Maori Village. Het is klein en naast een klein kerkje is er niet veel te zien, maar goed, zo zie je wel hoe de bouwstijl was en heb je er toch nog iets van gezien.

Wat te doen in Rotorua? Maori Village Rotorua Nieuw-Zeeland

Relaxen in de spa

Rotorua is een goede plek om even lekker te genieten van een dagje spa. Wij hadden een hot water pool bij onze camping, dus zijn daar gaan relaxen. Heb je dat niet? Geen zorgen! Er zijn genoeg fijne plekken waar je kan relaxen. Een aantal populaire plekken zijn de Polynesian Spa en de Waikite Valley Thermal Pools. Als je de app Campermate download kun je ook zien waar je leuke warmwaterbronnen kunt vinden die nog helemaal gratis zijn. Altijd leuk!

De stad Rotorua zelf 

Rotorua zelf is een van de mooiere en leukste steden van Nieuw-Zeeland. Want hoewel wij eigenlijk de steden in Nieuw-Zeeland niet zo leuk vonden, vonden wij het wel leuk om even in Rotorua rond te dwalen. Hieronder een lijstje met de dingen die je in de stad zelf niet mag missen.

1. Kuirau park 

Het Kuirau park is een leuk park voor een wandelingetje. En dat park is zo leuk omdat je daar namelijk ook geweldige thermetische wonderen tegenkomt, maar dan helemaal gratis. Zo vind je hier ook zo’n lekker ruikende heetwater bron met prachtige kleuren. Maar kom je ook wat modderpoelen en andere verschijnselen tegen. Stiekem vind ik dit een van de leukste (gratis) tips voor Rotorua. Zeker de moeite waard dus!

Tips voor Rotorua en omgeving Kuirau Park Rotorua Nieuw-Zeeland

2. Lake Rotorua

Aan de rand van de stad vind je Lake Rotorua, wat ook zeker de moeite waard is om even te bekijken. Onze camping lag zelfs bijna aan dit meer, wat natuurlijk super leuk is! Hoewel Lake Rotorua niet het mooiste meer is dat je in Nieuw-Zeeland gaat zien, ziet het er alsnog leuk uit.

3. De botanische tuinen 

In het centrum van Rotorua vind je wat mooie gebouwen als je gewoon rondslentert, maar het mooiste gebouw vind je bij de botanische tuinen. De tuinen zelf zijn ook heel mooi om even doorheen te lopen. Oordeel zelf maar:

Tips voor Rotorua in Nieuw-Zeeland, wat te doen in Nieuw-Zeeland Botanische tuinen Rotorua en omgeving

Andere natuur in de omgeving van Rotorua 

Als je nog een dagje over hebt is er nog meer te doen in de omgeving van Rotorua. Zo vind je onder andere Whakarewarewa Redwood Forest vlakbij Rotorua. Dit bos met gigantische bomen uit California is populair onder mountainbikers, maar je kunt er ook wandelen. Er is zelfs een wandeling over bruggen tussen de bomen in. Super leuk!

Verder vind je vlakbij Rotorua nog Blue en Green Lake. Blue Lake kan je redelijk goed zien, Green Lake alleen vanaf het uitzichtpunt waar vanaf je een uitzicht hebt over beide meren.

Op zoek naar nog meer bezienswaardigheden in Rotorua en omgeving? Dan kan je ten slotte nog naar de Rainbow Mountains. Als je de trek hier doet heb je een prachtig uitzicht over de hele omgeving. Wij hebben dit helaas niet gedaan, maar het schijnt prachtig te zijn.

Blue Lake
Green Lake

Rotorua is dus zeker een leuke stop op het Noordereiland en mag je wat mij betreft niet missen tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland! De bezienswaardigheden in Rotorua zijn prachtig en er is genoeg te doen in Rotorua. Ik hoop dat je nu een beetje een beeld hebt gekregen wat er allemaal te doen is in Rotorua en omgeving en dus een antwoord hebt gekregen op de vraag: wat te doen in Rotorua?

Wat vind jij de beste tips voor Rotorua? En lijkt Rotorua jou een leuke bestemming? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow