Wat te doen in Rome? De leukste bezienswaardigheden + tips!

door | Laatste update Jul 19, 2023 | Gepubliceerd May 7, 2023 | Italië, Stedentrips | 20 reacties

Een stedentrip Rome

Rome is de hoofdstad van Italië en ook de grootste stad van het land. Het is een stad die tot de verbeelding spreekt. Het is de stad van de Romeinen en het zal je dan ook niets verbazen als je hier veel overblijfselen vanuit de Romeinse tijd vindt. Tijdens een stedentrip Rome zul je dit dan ook veel tegenkomen. Rome is dan ook de plek om de geschiedenis in te duiken en te genieten van geweldige architectuur. En natuurlijk ook het lekker eten. In dit artikel zal ik alles vertellen wat je moet weten voor een stedentrip Rome! 

Wat te doen in Rome? Bezienswaardigheden in Rome 

Het is stiekem ontzettend moeilijk om de leukste Rome bezienswaardigheden uit te kiezen, aangezien Rome eigenlijk gewoon één groot openlucht museum is. Daarom is mijn eerste tip ook gelijk: kijk goed om je heen, slenter en verdwaal! Je komt zo op super veel prachtige plekken. Hieronder deel ik alle Rome bezienswaardigheden die je gewoon simpelweg echt niet mag missen tijdens je eerste (of tweede) bezoek aan Rome.

1. Bezoek het indrukwekkende Colosseum

Laten we natuurlijk gelijk beginnen bij DE bezienswaardigheid van Rome; het Colosseum. Het is het bekendste bouwwerk van Rome en dat is natuurlijk niet zonder reden. Het gebouw is prachtig en ademt geschiedenis. Het Colosseum is het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk waar meer dan 70.000 mensen konden plaats nemen. In dit amfitheater werden onder andere gevechten georganiseerd tussen dieren en gladiatoren. Van buiten is het prachtig en van binnen indrukwekkend. Bezoek dus zeker dit gebouw even van binnen!

Tip: Ga eerst naar het Forum Romanum, dit ligt vlakbij het Colosseum en de rij is hier kort. Je koopt hier een combiticket en je kunt bij het Colosseum zo de lange rij voorbij lopen, heerlijk. Je kunt natuurlijk ook online een ticket kopen om de rij te omzeilen. Het Colosseum bezoeken is in ieder geval echt iets wat je moet doen in Rome! 

Wat te doen in Rome? Bezoek het Colosseum Rome

2. Neem een kijkje bij Forum Romanum

Ik noemde hem stiekem hierboven al, maar het Forum Romanum bezoeken is echt iets wat je moet doen in Rome. Vroeger was dit het stadscentrum van Rome, inmiddels bestaat het uit ruïnes. Het is heel gaaf om hier een kijkje te nemen en je in te beelden hoe immens het hier vroeger was en wat voor pracht en praal hier toen te vinden was. Ook dit stukje Rome ademt geschiedenis en schoonheid en stiekem vonden wij het leuker dan het Colosseum. Vanaf het Palatijn heb je een mooi uitzicht over het oude Rome en voor je het weet ben je een paar uur verder en heb je je ogen uitgekeken.

Forum Romanum Rome

3. Ontdek Vaticaanstad 

Als je een stedentrip Rome maakt, moet je ook een kijkje nemen bij Vaticaanstad. Dit is een deelstaat midden in Rome, het kleinste land ter wereld en het huis van de Paus. In het Vaticaan vind je meerdere belangrijke bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken. Hieronder zal ik daarover vertellen. 

Sint-Pietersbasiliek

Een van de mooiste basilieken ter wereld is de Sint-Pietersbasiliek, een katholieke kerk in het centrum van het Vaticaan. Deze basiliek is prachtig van zowel binnen als buiten. Er kan een enorme rij staan om deze basiliek te bezoeken, maar je moet hier gewoon naar binnen. De kerk is van binnen rijk versierd en geweldig om te zien. Daarnaast is een bezoek helemaal gratis. Vergeet niet om je schouders en knieën te bedekken, anders kan je een bezoek aan de basiliek vergeten.

Wil je de koepel van de Sint-Pietersbasiliek bezoeken? Dat kan ook! Hiervoor betaal je €5,- per persoon (contant betalen). Je gaat met trappen omhoog en hebt helemaal boven een van de mooiste uitzichten van Rome. Je overziet het hele plein van het Vaticaan en nog meer delen van Rome. Echt een aanrader! 

Het Vaticaanmuseum en de Sixtijnse Kapel 

Een van de andere plekken die je niet mag missen als je naar Vaticaanstad gaat, is het Vaticaanmuseum met de Sixtijnse Kapel. Zelfs als je geen museumliefhebber bent, is dit een aanrader. Het museum is namelijk een prachtig gebouw om te zien en de Sixtijnse Kapel is echt prachtig mooi. Het museum is een verzameling aan prachtige kunstschatten die zijn verzameld door de jaren heen. Overal zie je super mooie schilderingen en als je eenmaal bij de Sixtijnse Kapel bent aangekomen kijk je echt je ogen uit. Foto’s maken is hier verboden, doe je dit toch? Dan kan het zijn dat je je hele geheugenkaartje leeg moet halen. Dus kijk gewoon lekker met je ogen. Verwacht wel enorme drukte, dan ben je daar maar vast op voorbereid.

Tip: koop je tickets voor het Vaticaanmuseum online, de rij is lang en je wordt echt gestoord van de mensen die skip the line tickets verkopen voor veel te veel geld. Online zijn de tickets €5,- duurder, maar het is het waard. Overigens heeft deze rij ons de eerste keer wel een leuke vriendschap op geleverd voor de rest van de trip. De tweede keer was de rij ruim 3 uur en zijn wij überhaupt niet naar het museum gegaan. Je kunt je tickets online kopen via deze link

Wat te doen in Rome? Bezoek de Sint-Pietersbasiliek Vaticaanstad
Sint-Pietersbasiliek Vaticaanstad
Sint-Pietersbasiliek Vaticaanstad

4. Geniet van het uitzicht bij de Engelenburcht

De Engelenburcht is een gebouw waar je vooral heen gaat voor het prachtige uitzicht dat je hebt over het Vaticaan en de rest van Rome. Voor €7,50 kun je bij deze burcht naar binnen, studeer je archeologie is het gratis. Je kunt de hele burcht bezoeken en het is best mooi, maar het hoogtepunt is toch het uitzicht wat je hebt als je eenmaal boven bent. De brug voor de burcht is trouwens ook een must, stiekem de mooiste brug van Rome.

Wat te doen in Rome? Engelenburcht Rome bezienswaardigheden

5. Bezoek het Pantheon

Het Pantheon is gebouwd als tempel, maar dient nu als kerk. Het is een heel apart bouwwerk omdat het aan de bovenkant helemaal open is. Het plein rondom het Pantheon is ook mooi om te zien en zeker de moeite waard. De toegang van het Pantheon is altijd gratis geweest, maar kost binnenkort €5,- per persoon. Maar ook dan moet je dit gebouw gewoon een keer in je leven gezien hebben. 

Pantheon Rome

6. Bewonder Piazza Navona

Piazza Navona is het mooiste plein van Rome. Je vindt hier prachtige gebouwen en fonteinen. De sfeer is heerlijk en in de winter vind je hier een kerstmarkt. In de zomer zitten hier schilders. Rondom het plein staan heel veel restaurantjes, de prijs ligt hier wel wat hoger, maar iets drinken op het plein is wel heel erg gezellig. Piazza Navona ligt midden in het centrum en is zeker een bezoekje waard als je naar Rome gaat! De kerk op het plein is trouwens gratis toegankelijk en ook heel mooi van binnen. Dit plein bewonderen is dan ook zeker een van de beste Rome tips en echt iets wat je moet doen in Rome! 

Piazza Navona Rome

7. Relaxen bij Villa Borghese

Tijdens een stedentrip Rome is het heerlijk om even aan de drukte en warmte van de stad te ontsnappen in Villa Borghese. Dit is een super mooi park waar je heerlijk kunt wandelen, relaxen of picknicken. Je kunt in het park een bezoekje brengen aan Gallaria Borghese, maar wij hebben dit zelf nog nooit gedaan. Tickets hiervoor moet je vooraf regelen. Wij bezochten dit park graag en vooral om gewoon lekker rond te wandelen, te genieten van het groen en van wat schaduw. Maar ook in de winter is het park heerlijk vertoeven. De sfeer is fijn en het is het hele jaar door vrij groen hier! Villa Borghese is echt een van de leukste Rome bezienswaardigheden. 

Wat te doen in Rome? villa borghese

8. Slenter door de straten van Trastevere

Oké, geen bezienswaardigheid, maar een wijk. Wij overnachtten de eerste keer in deze wijk en stiekem is dit echt de leukste wijk van Rome. Het zit vol met gezellige terrasjes en restaurantjes en het is gewoon zo fijn om doorheen te slenteren. De straatjes zijn klein en mooi, de sfeer is geweldig en het is er altijd gezellig.  Eten hier is ook een stukje goedkoper dan in de rest van Rome. Tijdens de kerstperiode vind je leuke verlichting in de kleine straatjes, terwijl je er in de zomer vooral veel gezelligheid vind door de terrasjes.

Tip: ga hier in de avond heen, vooral dan is het echt super gezellig en sfeervol! 

9. Bezoek de Spaanse trappen

Ben je op zoek naar heel veel mensen op een klein stukje? Een leuk uitzicht en heel veel gezelligheid? Dan zit je hier goed. De Spaanse trap is letterlijk een hele hoge trap met daar boven een mooi gebouw. Boven heb je een mooi uitzicht als je eenmaal boven bent. Het is er gezellig druk! En hoewel het heel aantrekkelijk is om even te zitten op de trappen en even tot rust te komen, mag dat hier dus niet. Toen wij hier waren was dit al zo, maar ging iedereen alsnog zitten, maar inmiddels schijnt er wel wat strenger op gelet worden. 

10. Neem een kijkje bij Piazza Venezia

Dit is een van de belangrijkste pleinen in Rome en ligt ook dichtbij heel veel grote bezienswaardigheden. Aan het plein zitten veel mooie gebouwen en heel veel bussen komen langs dit punt. Een heel goed centraal punt dus om je dag in Rome te starten. Wij stapten hier uit en wisten toen al gelijk; Rome is één groot openlucht museum. Zegt genoeg dus over hoe mooi dit plein is. Op dit plein vind je ook het monument van Victor Manuel ll. Veel Italianen vinden het een vreselijk monument. Het is nogal groot en past eigenlijk totaal niet bij de rest van Rome. Toch vond ik het best mooi. Je kan gratis 1 verdieping omhoog en vanaf dat punt heb je een heel mooi uitzicht op het Colosseum. Je kan voor een paar euro nog verder omhoog, maar dit hebben wij zelf niet gedaan.

Wat te doen in Rome? Piazza Venezia Rome bezienswaardigheden

11. Bewonder de Trevi Fontein

Tijdens een eerste bezoek aan Rome stond deze prachtige fontein in de steigers. 2,5 jaar later ging ik terug met Remco en kon ik deze fontein eindelijk eens bewonderen. Mooi was ie zeker! Ik was onder de indruk van de grootte van de fontein, het is prachtig! Helaas ben je niet de enige die de fontein mooi vindt, het is er namelijk super druk. Als je ooit terug wilt komen in Rome, gooi dan zeker even een muntje met je linkerhand over je rechterschouder; dan weet je zeker dat je nog eens in Rome komt ;). Deze fontein bezoeken is natuurlijk zeker iets wat je moet doen in Rome! 

12. Bekijk het uitzicht bij de Pincio Promenade 

Een prachtig uitzichtpunt die ik ontdekte tijdens ons tweede bezoek is de Pincio Promenade bij Villa Borghese. Het is een van de beste plekken voor een mooie zonsondergang over Rome en het is gewoon een fijne plek om gewoon te genieten van het uitzicht. Als je bij de Pincio Promenade de trap naar beneden volgt en een stukje langs de weg volgt kom je bij het mooiste uitzicht uit! Maar ssst… niet verder vertellen, want daar zijn minder mensen!

Overige Rome tips

Nu je weet wat je moet doen in Rome en je een beeld hebt gekregen van de Rome bezienswaardigheden, is het tijd om mijn laatste Rome tips met je te delen. Op die manier kun je goed voorbereid op pad! Ik zal je vertellen over de beste reistijd, het openbaar vervoer, over overnachten in de stad en wat een handige planning is voor je stedentrip.

De beste reistijd voor een stedentrip Rome

Je kunt Rome het hele jaar door bezoeken, maar toch zijn er een aantal momenten in het jaar waarop het net even leuker is om een stedentrip Rome te maken. Zo bezochten wij Rome ooit in de zomer, maar dit kan ik eigenlijk niemand aanraden. Rome is dan echt bloedheet. Je kunt dan ook beter een bezoekje brengen aan Rome in het voor- of najaar, dan zijn de temperaturen aangenaam en is het aantal toeristen ook beperkt. Verder is het ook leuk om Rome eens met kerst te bezoeken. Je vindt dan overal mooie lichtjes, kerstbomen en heel veel kerststallen. Daarnaast kun je dan ook eens de Paus zien, tijdens een toespraak in Vaticaanstad. Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over kerst in Rome 

Het openbaar vervoer

Rome is een grote stad en het is dan ook niet te doen om alles te lopen. Natuurlijk liggen er genoeg Rome bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar, maar af en toe wil je toch gebruik maken van het openbaar vervoer. Je kunt in Rome gebruik maken van de metro, tram en de bus. Tickets voor de bus, metro of tram kun je kopen in de automaten die je vaak vindt rondom haltes of stations. Sommige tabakszaken verkopen ook tickets. Je koopt een ticket voor een reis van maximaal 100 minuten, 1 dag of meerdere dagen. Een enkel reis van maximaal 100 minuten kost je €1,50. Een ticket voor 1 dag is €7,50 en voor een weekticket betaal je €24,-. Het openbaar vervoer in Rome rijdt regelmatig, is betrouwbaar en makkelijk te gebruiken. Via Google Maps kun je vaak zien hoe je handig met het openbaar vervoer van de ene naar de andere plek kunt reizen.

Overnachten

Wij zijn inmiddels 2 keer in Rome geweest. De eerste keer verbleef ik in een Airbnb in Trastevere, deze bestaat inmiddels helaas niet meer. Maar de wijk Trastevere is wel een hele leuke plek om te overnachten in Rome, dus daar zou ik zeker kijken. De tweede keer sliepen wij in een hotel, maar die kan ik niet meer terugvinden. Ik kan je daarom aanraden om via deze link te zoeken naar leuke accommodaties in Rome.

Planning stedentrip Rome

Dan zal ik je nu een beetje helpen bij het plannen van je stedentrip Rome. Wat je precies op een dag doet, is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel dagen je uiteindelijk in Rome blijft. Het minimale is wat mij betreft 3 volledige dag, maar meer is fijner, zodat je wat rustiger aan kunt doen. Hieronder vertel ik je wat handig is om per dag ongeveer te doen in Rome.

Dag 1: Vanaf Piazza Venezia naar Forum Romanum en het Colosseum
Dag 2: Vaticaanstad en de Engelenburcht
Dag 3: Piazza Navona, Pantheon, Trevifontein, Spaanse Trappen, Pincio en Villa Borghese.

Trastevere kun je bezoeken op het moment wat je hier tijd voor over hebt, bijvoorbeeld op dag 2.

Wil je nog meer steden in Italië bezoeken? Lees dan ook eens ons artikel over de mooiste steden van Italië 

Dit waren twaalf bezienswaardigheden in Rome die je echt sowieso moet bezoeken als je in Rome bent. Daarnaast is het leuk om veel verschillende kerken binnen te stappen, aangezien ze er van binnen altijd prachtig uitzien! Bezoek je Rome met kinderen? Bekijk dan eens het artikel van Denise over Rome met kinderen, zij bezocht deze leuke stad namelijk met haar dochter! 

Bekijk ook eens onze mooiste foto’s van Rome! En ben je benieuwd wat zo’n trip naar Rome nou eigenlijk kost? Dat vertel ik je in dit artikel

Wat vind jij de leukste bezienswaardigheden van Rome?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows