Wat te doen in Rome? De leukste bezienswaardigheden + tips!

by | Jan 8, 2018 | Citytrip, Italië | 20 comments

Rome, de plek waar je moet zijn voor prachtige gebouwen en overblijfselen uit de Romeinse tijd. Rome, een stad waar je moet zijn voor een fijn zonnetje, een heerlijke sfeer en een geweldige citytrip! Inmiddels bracht ik twee keer een bezoekje aan deze heerlijke stad en is het tijd om de leukste bezienswaardigheden en tips met jullie te delen. Ik geef antwoord op de vraag: wat te doen in Rome? 

Wat te doen in Rome? Bezienswaardigheden in Rome 

Het is stiekem ontzettend moeilijk om de leukste bezienswaardigheden uit te kiezen, aangezien Rome eigenlijk gewoon één groot openlucht museum is. Daarom is mijn eerste tip ook gelijk: kijk goed om je heen, slenter en verdwaal! Je komt zo op super veel prachtige plekken. Hieronder deel ik alle bezienswaardigheden die je gewoon simpelweg echt niet mag missen tijdens je eerste bezoek aan Rome.

1. Het Colosseum

Laten we natuurlijk gelijk beginnen bij DE bezienswaardigheid van Rome; het Colosseum. Het is het bekendste bouwwerk van Rome en dat is natuurlijk niet zonder reden. Het gebouw is prachtig en ademt geschiedenis. Het Colosseum is het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk waar meer dan 70.000 mensen konden plaats nemen. In dit amfitheater werden onder andere gevechten georganiseerd tussen dieren en gladiatoren. Van buiten is het prachtig en van binnen indrukwekkend. Bezoek dus zeker dit gebouw even van binnen! Tip: Ga eerst naar het Forum Romanum, dit ligt vlakbij het Colosseum en de rij is hier kort. Je koopt hier een combiticket en je kunt bij het Colosseum zo de lange rij voorbij lopen, heerlijk. Je kunt natuurlijk ook online een ticket kopen om de rij te omzeilen.

Wat te doen in Rome? Bezoek het Colosseum Rome

2. Forum Romanum

Ik noemde hem stiekem hierboven al, maar ook dit stukje Rome is echt een must. Vroeger was dit het stadscentrum van Rome, inmiddels bestaat het uit ruïnes. Het is heel gaaf om hier een kijkje te nemen en je in te beelden hoe immens het hier vroeger was en wat voor pracht en praal hier toen te vinden was. Ook dit stukje Rome ademt geschiedenis en schoonheid en stiekem vonden wij het leuker dan het Colosseum. Vanaf het Palatijn heb je een mooi uitzicht over het oude Rome en voor je het weet ben je een paar uur verder en heb je je ogen uitgekeken.

Forum Romanum Rome

3. Vaticaanstad 

Vaticaanstad is de deelstaat midden in Rome, het kleinste land ter wereld en het huis van de Paus. Het is ook nog eens de plek waar één van de mooiste basilieken ooit staat; de Sint-Pietersbasiliek. Echt de rij kan extreem lang zijn, maar je moet hier gewoon naar binnen. De toegang is gratis en alles is mooi aan de basiliek. Voor een geweldig uitzicht over Rome en het plein moet je de koepel van de Sint-Pietersbasiliek beklimmen. Je betaald €5,- entree. Het uitzicht is prachtig, maar toch heb ik besloten om bij een tweede bezoek niet omhoog te gaan. De trap is doodeng en ik ben huilend naar beneden gegaan de eerste keer. Heb je hoogtevrees zou ik zeggen; doe het niet! Heb je daar geen last van; dan zou ik zeker gaan!

Verder is het Vaticaanmuseum met de Sixtijnse kapel ook een must. Het museum zelf vond ik niet eens zo interessant (ik ben geen musea liefhebber), maar het gebouw wel. Het was van binnen echt heel mooi. Aan het einde kom je uit bij de Sixtijnse kapel, echt prachtig, maar super druk (houd daar gewoon rekening mee).

Tip: koop je tickets voor het Vaticaanmuseum online, de rij is lang en je wordt echt gestoord van de mensen die skip the line tickets verkopen voor veel te veel geld. Online zijn de tickets €4,- duurder, maar het is het waard. Overigens heeft deze rij ons de eerste keer wel een leuke vriendschap op geleverd voor de rest van de trip. De tweede keer was de rij ruim 3 uur en zijn wij überhaupt niet naar het museum gegaan.

Oh, vergeet trouwens ook niet dat je het Sint-Pieter niet inkomt als je schouders en knieën niet bedekt zijn. En dat je daar maar beter vroeg kunt zijn, want anders sta je dus in een best lange rij (die wel altijd korter is dan dat het lijkt).

Wat te doen in Rome? Bezoek de Sint-Pietersbasiliek Vaticaanstad
Sint-Pietersbasiliek Vaticaanstad
Sint-Pietersbasiliek Vaticaanstad

4. De engelenburcht

De engelburcht is een gebouw waar je vooral heen gaat voor het prachtige uitzicht dat je hebt over het Vaticaan en de rest van Rome. Voor €7,50 kun je bij deze burcht naar binnen, studeer je archeologie is het gratis. Je kunt de hele burcht bezoeken en het is best mooi, maar het hoogtepunt is toch het uitzicht wat je hebt als je eenmaal boven bent. De brug voor de burcht is trouwens ook een must, stiekem de mooiste brug van Rome.

Wat te doen in Rome? Engelenburcht Rome bezienswaardigheden

5. Het Pantheon

Het Pantheon is gebouwd als tempel, maar dient nu als kerk. Het is een heel apart bouwwerk omdat het aan de bovenkant helemaal open is. De toegang is gratis en een bezoekje binnen in deze kerk is zeker de moeite waard. Het plein zelf bij het Pantheon is gezellig en lekker druk.

Pantheon Rome

6. Piazza Navona

Piazza Navona is het mooiste plein van Rome. Je vindt hier prachtige gebouwen en fonteinen. De sfeer is heerlijk en in de winter vind je hier een kerstmarkt. In de zomer zitten hier schilders. Rondom het plein staan heel veel restaurantjes, de prijs ligt hier wel wat hoger, maar iets drinken op het plein is wel heel erg gezellig. Piazza Navona ligt midden in het centrum en is zeker een bezoekje waard als je naar Rome gaat! De kerk op het plein is trouwens gratis toegankelijk en ook heel mooi van binnen, zeker de moeite waard!

Piazza Navona Rome

7. Villa Borghese

De beste ontsnapping aan de drukte en hitte in Rome is een bezoek aan Villa Borghese. Het is een super mooi relaxed park waar je heerlijk kan picknicken op een mooie zomerdag, of waar je mooie wandelingen kunt maken. Je hebt in het park ook Gallaria Borghese, dit schijnt heel leuk te zijn, maar wij zijn hier niet binnen geweest. Een kaartje moet je hiervoor als het goed is van te voren regelen. Ook in de winter is dit park de moeite waard. Het park is nog heel groen, de sfeer is fijn en als het zonnetje schijnt is het nog steeds heerlijk vertoeven in dit park.

Wat te doen in Rome? villa borghese

8. Trastevere

Oké, geen bezienswaardigheid, maar een wijk. Wij overnachtten de eerste keer in deze wijk en stiekem is dit echt de leukste wijk van Rome. Het zit vol met gezellige terrasjes en restaurantjes en het is gewoon zo fijn om doorheen te slenteren. De straatjes zijn klein en mooi, de sfeer is geweldig en het is er altijd gezellig.  Eten hier is ook een stukje goedkoper dan in de rest van Rome. Tijdens de kerstperiode vind je leuke verlichting in de kleine straatjes, terwijl je er in de zomer vooral veel gezelligheid vind door de terrasjes.

Tip: ga hier in de avond heen, vooral dan is het echt super gezellig en sfeervol! Ook overnachten in deze wijk is echt een aanrader, zo overnachtten wij bij ons eerste bezoek in een kamer die wij boekten via Airbnb. Dit heeft ons gelijk ook super veel geld bespaard.

9. De Spaanse trappen

Ben je op zoek naar heel veel mensen op een klein stukje? Een leuk uitzicht? Gezelligheid en mogelijkheden om gewoon even te zitten? Dan zit je hier goed. De Spaanse trap is letterlijk een hele hoge trap met daar boven een mooi gebouw. Boven heb je een mooi uitzicht en onderweg neem je natuurlijk even je rustmomentje op de trap. Het is er gezellig druk, want zoals ik al zei zijn hier heel veel mensen op een klein stukje.

10. Piazza Venezia

Dit is een van de belangrijkste pleinen in Rome en ligt ook dichtbij heel veel grote bezienswaardigheden. Aan het plein zitten veel mooie gebouwen en heel veel bussen komen langs dit punt. Een heel goed centraal punt dus om je dag in Rome te starten. Wij stapten hier uit en wisten toen al gelijk; Rome is één groot openlucht museum. Zegt genoeg dus over hoe mooi dit plein is. Op dit plein vind je ook het monument van Victor Manuel ll. Veel Italianen vinden het een vreselijk monument. Het is nogal groot en past eigenlijk totaal niet bij de rest van Rome. Toch vond ik het best mooi. Je kan gratis 1 verdieping omhoog en vanaf dat punt heb je een heel mooi uitzicht op het Colosseum. Je kan voor een paar euro nog verder omhoog, maar dit hebben wij zelf niet gedaan.

Wat te doen in Rome? Piazza Venezia Rome bezienswaardigheden

11. Trevi Fontein

Tijdens een eerste bezoek aan Rome stond deze prachtige fontein in de steigers. 2,5 jaar later ging ik terug met Remco en kon ik deze fontein eindelijk eens bewonderen. Mooi was ie zeker! Ik was onder de indruk van de grootte van de fontein, het is prachtig! Helaas ben je niet de enige die de fontein mooi vindt, het is er namelijk super druk. Als je ooit terug wilt komen in Rome, gooi dan zeker even een muntje met je linkerhand over je rechterschouder; dan weet je zeker dat je nog eens in Rome komt ;).

12. Pincio Promenade 

Een prachtig uitzichtpunt die ik ontdekte tijdens ons tweede bezoek is de Pincio Promenade bij Villa Borghese. Het is een van de beste plekken voor een mooie zonsondergang over Rome en het is gewoon een fijne plek om gewoon te genieten van het uitzicht. Als je bij de Pincio Promenade de trap naar beneden volgt en een stukje langs de weg volgt kom je bij het mooiste uitzicht uit! Maar ssst… niet verder vertellen, want daar zijn minder mensen!

Dit waren twaalf bezienswaardigheden die je echt sowieso moet bezoeken als je in Rome bent. Daarnaast is het leuk om veel verschillende kerken binnen te stappen, aangezien ze er van binnen altijd prachtig uitzien! Bezoek je Rome met kinderen? Bekijk dan eens het artikel van Denise over Rome met kinderen, zij bezocht deze leuke stad namelijk met haar dochter! 

Bekijk ook eens onze mooiste foto’s van Rome! En ben je benieuwd wat zo’n trip naar Rome nou eigenlijk kost? Dat vertel ik je in dit artikel

Wat vind jij de leukste bezienswaardigheden van Rome?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow