Wat te doen in Praag? 15 leuke tips!

by | Dec 27, 2017 | Europa, Lijstjes, Stedentrips, Tsjechië | 10 comments

Praag is misschien wel de mooiste stad van Europa. Het is er enorm gezellig en overal waar je kijkt zie je prachtige gebouwen. Het is dan ook geen verrassing dat er in Praag genoeg te doen is en dat er enorm veel mooie Praag bezienswaardigheden zijn. Wat je echt moet doen in Praag vertel ik je vandaag! Daarnaast deel ik ook gelijk mijn beste Praag tips. 

Praag tips: wat te doen in Praag? 

De Tsjechische hoofdstad Praag wordt steeds populairder als citytrip bestemming. Dit is natuurlijk niet voor niks, want Praag is een van de mooiste steden van Europa. Daarnaast kan je er heerlijk eten en is Praag lekker betaalbaar. Ook de sfeer is super. Hieronder deel ik mijn Praag tips, vertel ik je over de mooiste Praag bezienswaardigheden en geef ik een antwoord op de vraag: wat te doen in Praag? 

1. Wandelen over de Karelsbrug 

Laat ik dan maar gelijk beginnen met een van de meest bekende Praag bezienswaardigheden; de Karelsbrug. De Karelsbrug is een hele beroemde brug over de Moldau. De brug is 516 meter lang en bijna 10 meter breed en verbind de oude stad met de wijk Malá Strana. Vroeger was de Karelsbrug de belangrijkste verbinding tussen de oude stad en de burcht van Praag. Inmiddels is deze brug vooral erg mooi en is het heel leuk om er overheen te wandelen. De Karelsbrug (die oorspronkelijk eigenlijk de Stenenbrug heette) bevat maar liefst dertig beelden. Dit maakt de brug echt heel mooi om te zien. Tijdens je bezoek aan Praag is het echt een must om heerlijk te wandelen over de brug, het is dan ook zeker een van de beste Praag tips! Op de brug staan veel kraampjes waar je souvenirs kunt kopen. Ook spelen er regelmatig bandjes en zie je er veel schilders aan het werk. De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers, wel zo fijn!

De Karelsbrug is de mooiste en bekendste brug in de hoofdstad van Tsjechië

2. Het oude stadsplein bewonderen 

Een prachtig mooi en autovrij stukje van Praag is het oude stadsplein. Op het oude stadsplein, ook wel Staroměstské náměstí genoemd, vind je heel veel mooie Praag bezienswaardigheden. De mooiste kerk op het plein is de Týnkerk. De Týnkerk lijkt op het eerste gezicht symmetrisch, maar tijdens de bouw zijn de de blauwdrukken kwijt geraakt. Daardoor is de kerk evengoed heel mooi, maar alles behalve symmetrisch. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer verschillen je tegenkomt.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid op het oude stadsplein is de astronomische klok van Praag. De klok is bijzonder en heel mooi om te zien. Elk uur gaat de klok af en staan er honderden mensen op het plein om dit schouwspel te bewonderen. Mijn tip: draai je om en bekijk de teleurgestelde gezichten van de mensen die er soms wel een half uur op hebben gewacht. Zo bijzonder is het niet en binnen een minuut is ‘de show’ weer voorbij. Op zoek naar een mooi uitzicht over het oude stadsplein van Praag? Beklim dan het raadhuis, dit is de toren van de beroemde klok van Praag. Vooral als het donker wordt is dit echt iets wat je moet doen in Praag. 

Oude stadsplein Praag
Wat te doen in Praag

3. Geniet van de vele mooie uitzichten over Praag 

Als ik op citytrip ben ga ik altijd op zoek naar de mooiste uitzichtpunten. Wat dat betreft is Praag echt een geweldige stad, want uitzichtpunten zijn er genoeg. Prachtig uitzicht heb je bijvoorbeeld vanaf de klokkentoren. Je hebt dan uitzicht over het oude stadsplein, maar ziet ook in de verte de burcht van Praag liggen. Vanaf de burcht van Praag heb je ook een mooi uitzicht over de stad, het leuke daaraan is dat het helemaal gratis is! Het mooiste uitzicht vind je bij het Letna park en het Strahov klooster. Genieten van een van deze mooie uitzichten is dan ook zeker iets wat je moet doen in Praag. Benieuwd naar andere mooie uitzichtpunten in Praag? Ik schreef al eens een artikel over de 7 mooiste uitzichtpunten van Praag!

Praag uitzicht

4. Bekijk de Sint-Vituskathedraal

Een kathedraal in Praag die zowel van binnen als van buiten mooi is om te zien is de Sint-Vituskathedraal. De kerk is gewijd aan de heilige Vitus en de volledige naam is eigenlijk Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha, lekker ingewikkeld in ieder geval. De kathedraal is onderdeel van de burcht van Praag en kun je voor een klein bedrag ook van binnen bezoeken. Wil je liever niets betalen? Ga dan naar de kathedraal op eerste kerstdag, of neem genoegen met een snelle blik. In het eerste deel mag je namelijk gewoon naar binnen lopen. Ik vond het echter wel de moeite om echt naar binnen te gaan, want de kathedraal is echt heel mooi, groot en indrukwekkend.

Sint-Vituskathedraal Praag

5. Verken de rest van de Praagse burcht 

Hoewel de Sint-Vituskathedraal misschien wel het hoogtepunt is van de burcht van Praag is ook de rest van de burcht de moeite waard. Als je voor het eerst naar Praag gaat en de burcht wilt bezoeken is het het beste om een combiticket te kopen. Je hebt dan toegang tot de kathedraal, het gouden straatje en diverse musea van de burcht. Vooral het Gouden straatje is naast de kathedraal leuk om eens te bezoeken. Geef je liever geen geld uit en ben je geen museum liefhebber? Bezoek dan het Gouden straatje na 17:00, dan is het gratis. Verder is het heel leuk om bij de Praagse burcht gewoon rond te lopen. Je vindt er echt prachtige gebouwen en mooie stukjes van Praag. Ook heb je een heel mooi uitzicht over de stad (zie foto).

Een uitzicht over Praag vanaf de Praagse Burcht

6. Wandel door de Joodse wijk 

De Joodse wijk is een stukje Praag waar je hele mooie straatjes vindt. Ook kom je er een synagoge tegen en vind je er de Joodse begraafplaats. Je kunt tickets kopen om verschillende gebouwen en de begraafplaats te bezoeken, maar wij vonden dit te duur en deden dit niet. Ik heb ook veel gehoord dat dit vooral geldklopperij is en het het geld niet helemaal waard is. Wij hebben ons alsnog vermaakt in de Joodse wijk. Je vindt er leuke straatjes en mooie gebouwen. Het leukste was de keer dat wij door de wijk heen liepen met een free walking tour, de gids vertelde van alles over de gebouwen die we zagen en ineens vielen er dingen op die mij daarvoor nog niet waren opgevallen.

7. Doe een free walkingtour 

Daarmee kom ik ook gelijk uit bij mijn volgende tip: doe een free walking tour. Tijdens de tour liepen wij door het oude deel van de stad. We bezochten het oude stadsplein en wandelden door de Joodse wijk. Super leuk, vooral omdat de gids ons van alles vertelde over de gebouwen waar wij langs liepen. Wij zagen ineens veel meer en het is ook gewoon heel leuk om meer te weten te komen over de dingen die je ziet. Verder vertelde de gids veel over Praag zelf en gaf hij tips voor eten en drinken. Ook leerde hij ons wat handige woorden in het Tsjechs. Hoewel de tour in principe gratis is is het wel de bedoeling dat je een soort fooi geeft. Hoeveel dit is mag je helemaal zelf bepalen. Zeker een van de leukste Praag tips! 

8. Bewonder de kleurrijke John Lennon Wall

Ooit was de John Lennon wall een gewone, kale muur, totdat jongeren in 1980 de muur vulden met portretten en teksten van John Lennon en de Beatles. Dit werd gedaan als een soort van protest tegen het communistische regime van die tijd. De muur is bij elk bezoek anders, want ook vandaag de dag worden er steeds opnieuw nieuwe kunstwerken gemaakt. De John Lennon Wall is een bezienswaardigheid die je snel gezien hebt, maar de sfeer die er hangt is fijn en soms vind je er ook echt hele mooie kunstwerken. Zeker de moeite waard dus!

John Lennon Wall in de hoofdstad van Tsjechië

9. Ga shoppen bij het Palladium

Het grootste winkelcentrum van Praag is het Palladium. Dit winkelcentrum vind je in het centrum en is heel geschikt voor een leuke dag shoppen. Het Palladium telt ruim 200 winkels en je vindt er zowel goedkope winkels als de duurdere merken. Ook heb je in het Palladium een hele verdieping met eten, waar je voor een klein bedrag goed kunt eten. Als het regent kun je je hier prima vermaken dus, maar ook als je gewoon een dag wilt shoppen is dit een leuke plek!

10. Loop over het Wenceslasplein 

Dit plein is bijna geen plein meer te noemen, zo groot als het is. Het plein is 60 bij 700 meter en hoewel het geen hoogtepunt is, is het toch leuk om dit plein even te bezoeken. Op het plein vind je een aantal hele mooie gebouwen, vele hotels, leuke winkels en gezellige restaurants. Helaas stond het mooiste gebouw van dit plein in de steigers tijdens ons laatste bezoek (december 2016).

11. Eet de lekkerste hamburger ooit bij Zapomenutý Cas

Per toeval liepen wij restaurant Zapomenutý Cas binnen. Het restaurant ligt buiten het centrum, maar je moet er gewoon heen. Zonder hoge verwachtingen bestelden wij de classic burger en het was echt de lekkerste hamburger ooit. Wij hebben na deze hamburger nog heel veel burgers gegeten, maar geen enkele burger heeft die van Zapomenutý Cas overtroffen. Het was zo lekker dat wij het er nu, ruim een jaar later, nog steeds vaak over hebben. Dit is gewoon echt een must als je in Praag bent en zou voor mij zowat een reden zijn om terug te keren! Bestel er trouwens geen patat bij, want hoewel die heel lekker is, zit je na die burger al bomvol. Het eten in Praag is trouwens sowieso heel goedkoop en lekker! Altijd fijn tijdens je citytrip.

Edit: dit kan natuurlijk altijd een momentopname zijn. Wij vonden het in ieder geval geweldig! Dit was wel al een aantal jaar geleden.

Hamburger eten op citytrip

12. Ga naar de dierentuin

De dierentuin van Praag is heel leuk om te bezoeken. De hokken van de dieren zijn heel ruim opgezet en leuk aangekleed. Ze hebben ook heel veel verschillende dieren wat ik zelf altijd heel leuk vind. Verder hadden wij ook mazzel; er waren ontzettend veel jonkies geboren. Zo zagen wij onder andere een baby olifant en bewonderden wij een half uur lang een baby gorrilla. Dieren zijn zo leuk en in de dierentuin van Praag krijgen ze de ruimte en hebben ze het goed. De dierentuin is groot en je kunt er makkelijk 1 volle dag voor uit trekken. Verder is de dierentuin makkelijk te bereiken met de bus, ook wel handig.

13. Drink een biertje op het terras

Of gewoon binnen in een café als het koud is. Maar als je bier lekker vindt moet je gewoon minimaal één keer het Tsjechische bier proeven; Pilsner Urquell. Volgens Remco is het het lekkerste bier dat er is en sinds hij het bier in Tsjechië gedronken heeft drinkt hij het in Nederland een heel stuk minder. Een bijkomend voordeel is dat bier altijd het goedkoopste drankje op de kaart is, zelfs water is duurder. Voor een halve liter bier betaal je in Praag ongeveer €1,50.

14. Ga de omgeving in 

Heb je een dag over? Ook in de omgeving van Praag is genoeg te doen. Zo kun je een dag een bezoekje brengen aan Pilsner, de stad van het Pils. In Pilsner vind je de bierbrouwerij van het echte Tsjechische bier. Ga je hierheen mag je ook een biertje proeven, zo uit het vat vandaan. Daarnaast is Pilsner ook gewoon een mooie stad om te zien.

Een andere stad die je als dagtrip vanuit Praag kunt bezoeken is Kutna Hora. Deze stad is goed te bereiken per trein of per bus. Je kunt ook een tour boeken vanuit Praag om naar Kutna Hora te gaan. Het centrum van Kutna Hora is compact en leuk om te bezoeken. Verder heb je buiten het centrum een kerk die van binnen compleet bedekt is met botten en schedels. Heel gek en indrukwekkend om eens te zien.

Op zoek naar andere leuke uitstapjes vanuit Praag? Ik schreef ooit een artikel met vijf leuke dingen in de omgeving van Praag.

Kutna Hora Tsjechië

15. Verdwaal 

De laatste tip is misschien nog wel een van de beste Praag tips; verdwaal in Praag! Praag is echt zo’n stad waarbij het centrum heerlijk compact is en waarbij alles mooi is. Je loopt er zo doorheen en komt ondertussen de mooiste dingen tegen. Door te verdwalen en gewoon zomaar overal heen te lopen kom je echt de leukste straten tegen en de mooiste gebouwen. Wij kwamen op pleinen en in straatjes waar we anders nooit gekomen waren. Zelfs bij ons tweede bezoek ontdekten we hierdoor nog nieuwe stukken van Praag, die we soms helemaal voor onszelf hadden. Heerlijk toch? Verdwalen is zeker iets wat je moet doen in Praag! 

Dit zijn de vijftien dingen die je zeker moet doen in Praag. Praag is zo’n stad waar je verliefd op wordt, waar je naar terugkeert en waar je elke keer nieuwe dingen blijft ontdekken. Benieuwd naar Praag tijdens de kerstdagen? Kijk dan hier! Benieuwd naar de mooiste en leukste plekken in Praag als het donker is? Die vind je hier!

Nog op zoek naar een leuke accommodatie? Wij sliepen zelf in het fijne Hotel Sunrise. De locatie van het hotel is perfect, het ligt namelijk uit de drukte, maar wel dichtbij de metro en het oude centrum. Daarnaast heb je een gratis ontbijt en een hele mooie, nette kamer. Wil je ook overnachten in Hotel Sunrise? Je kan een overnachting goedkoop boeken via deze link

Wat zijn jouw beste Praag tips en jouw favoriete Praag bezienswaardigheden?

 

Dit artikel bevat een affliate link. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou niks extra’s en het is voor ons een goede manier om de website online te kunnen houden. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow