Wat te doen in Praag? 14x tips + bezienswaardigheden!

door | Laatste update May 7, 2023 | Gepubliceerd Dec 27, 2022 | Europa, Lijstjes, Stedentrips, Tsjechië | 10 reacties

Een stedentrip Praag

Praag is de hoofdstad van Tsjechië en is een prachtige stad om te bezoeken. Er zijn talloze mooie gebouwen, gezellige pleinen en leuke straatjes. Daarnaast is Praag de perfecte budget bestemming. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten voor een stedentrip Praag. Zo vertel ik je wat je moet doen in Praag, de mooiste Praag bezienswaardigheden zijn en deel ik nog wat handige Praag tips met je! 

Praag bezienswaardigheden: wat te doen in Praag? 

De Tsjechische hoofdstad Praag wordt steeds populairder als citytrip bestemming. Dit is natuurlijk niet voor niks, want Praag is een van de mooiste steden van Europa. Daarnaast kan je er heerlijk eten en is Praag lekker betaalbaar. Ook de sfeer is super. Hieronder vertel ik je in ieder geval alvast wat je moet doen in Praag en wat de mooiste Praag bezienswaardigheden zijn. 

1. Wandelen over de Karelsbrug 

Laat ik dan maar gelijk beginnen met een van de meest bekende Praag bezienswaardigheden; de Karelsbrug. De Karelsbrug is een hele beroemde brug over de Moldau. De brug is 516 meter lang en bijna 10 meter breed en verbind de oude stad met de wijk Malá Strana. Vroeger was de Karelsbrug de belangrijkste verbinding tussen de oude stad en de burcht van Praag. Inmiddels is deze brug vooral erg mooi en is het heel leuk om er overheen te wandelen.

De Karelsbrug (die oorspronkelijk eigenlijk de Stenenbrug heette) bevat maar liefst dertig beelden. Dit maakt de brug echt heel mooi om te zien. Tijdens je bezoek aan Praag is het echt een must om heerlijk te wandelen over de brug, het is dan ook zeker een van de beste Praag tips! Op de brug staan veel kraampjes waar je souvenirs kunt kopen. Ook spelen er regelmatig bandjes en zie je er veel schilders aan het werk. De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers, wel zo fijn! Wil je de brug zonder teveel andere toeristen bezoeken? Kom dan rondom zonsopkomst, zodat het nog lekker rustig is. Het licht is dan ook prachtig voor foto’s! Mochten wij ooit terugkomen is dat ook zeker iets wat ik wil doen in Praag. 

De Karelsbrug is de mooiste en bekendste brug in de hoofdstad van Tsjechië

2. Het oude stadsplein bewonderen 

Een prachtig mooi en autovrij stukje van Praag is het oude stadsplein. Op het oude stadsplein, ook wel Staroměstské náměstí genoemd, vind je heel veel mooie Praag bezienswaardigheden. De mooiste kerk op het plein is de Týnkerk. De Týnkerk lijkt op het eerste gezicht symmetrisch, maar tijdens de bouw zijn de de blauwdrukken kwijt geraakt. Daardoor is de kerk evengoed heel mooi, maar alles behalve symmetrisch. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer verschillen je tegenkomt.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid op het oude stadsplein is de astronomische klok van Praag. De klok is bijzonder en heel mooi om te zien. Elk uur gaat de klok af en staan er honderden mensen op het plein om dit schouwspel te bewonderen. Mijn tip: draai je om en bekijk de teleurgestelde gezichten van de mensen die er soms wel een half uur op hebben gewacht. Zo bijzonder is het niet en binnen een minuut is ‘de show’ weer voorbij. Op zoek naar een mooi uitzicht over het oude stadsplein van Praag? Beklim dan het raadhuis, dit is de toren van de beroemde klok van Praag. Vooral als het donker wordt is dit echt iets wat je moet doen in Praag. 

Oude stadsplein Praag
Wat te doen in Praag

3. Geniet van de vele mooie uitzichten over Praag 

Als ik op citytrip ben ga ik altijd op zoek naar de mooiste uitzichtpunten. Wat dat betreft is Praag echt een geweldige stad, want uitzichtpunten zijn er genoeg. Prachtig uitzicht heb je bijvoorbeeld vanaf de klokkentoren. Je hebt dan uitzicht over het oude stadsplein, maar ziet ook in de verte de burcht van Praag liggen. Vanaf de burcht van Praag heb je ook een mooi uitzicht over de stad, het leuke daaraan is dat het helemaal gratis is! Maar het mooiste uitzicht vind je bij het Letna park en het Strahov klooster. Genieten van een van deze mooie uitzichten is dan ook zeker iets wat je moet doen in Praag. Benieuwd naar andere mooie uitzichtpunten in Praag? Ik schreef al eens een artikel over de 7 mooiste uitzichtpunten van Praag!

Praag uitzicht

4. Bekijk de Sint-Vituskathedraal

Een kathedraal in Praag die zowel van binnen als van buiten mooi is om te zien is de Sint-Vituskathedraal. De kerk is gewijd aan de heilige Vitus en de volledige naam is eigenlijk Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha, lekker ingewikkeld in ieder geval. De kathedraal is onderdeel van de burcht van Praag en kun je voor een klein bedrag ook van binnen bezoeken. Wil je liever niet betalen? Ga dan naar de kathedraal op eerste kerstdag, of neem genoegen met een snelle blik. In het eerste deel mag je namelijk gewoon naar binnen lopen. Ik vond het echter wel de moeite om echt naar binnen te gaan, want de kathedraal is echt heel mooi, groot en indrukwekkend.

Sint-Vituskathedraal Praag

5. Verken de rest van de Praagse burcht 

Hoewel de Sint-Vituskathedraal misschien wel het hoogtepunt is van de burcht van Praag is ook de rest van de burcht de moeite waard. Als je voor het eerst naar Praag gaat en de burcht wilt bezoeken is het het beste om een combiticket te kopen. Je hebt dan toegang tot de kathedraal, het gouden straatje en diverse musea van de burcht. Vooral het Gouden straatje is naast de kathedraal leuk om eens te bezoeken. Geef je liever geen geld uit en ben je geen museum liefhebber? Bezoek dan het Gouden straatje na 17:00, dan is het gratis. Verder is het heel leuk om bij de Praagse burcht gewoon rond te lopen. Je vindt er echt prachtige gebouwen en mooie stukjes van Praag. Ook heb je een heel mooi uitzicht over de stad (zie foto).

Een uitzicht over Praag vanaf de Praagse Burcht

6. Wandel door de Joodse wijk 

De Joodse wijk is een stukje Praag waar je hele mooie straatjes vindt. Ook kom je er een synagoge tegen en vind je er de Joodse begraafplaats. Je kunt tickets kopen om verschillende gebouwen en de begraafplaats te bezoeken, maar wij vonden dit te duur en deden dit niet. Ik heb ook veel gehoord dat dit vooral geldklopperij is en het het geld niet helemaal waard is. Wij hebben ons alsnog vermaakt in de Joodse wijk. Je vindt er leuke straatjes en mooie gebouwen. Het leukste was de keer dat wij door de wijk heen liepen met een free walking tour, de gids vertelde van alles over de gebouwen die we zagen en ineens vielen er dingen op die mij daarvoor nog niet waren opgevallen.

7. Doe een free walkingtour 

Daarmee kom ik ook gelijk uit bij mijn volgende tip: doe een free walking tour. Tijdens de tour liepen wij door het oude deel van de stad. We bezochten het oude stadsplein en wandelden door de Joodse wijk. Super leuk, vooral omdat de gids ons van alles vertelde over de gebouwen waar wij langs liepen. Wij zagen ineens veel meer en het is ook gewoon heel leuk om meer te weten te komen over de dingen die je ziet. Verder vertelde de gids veel over Praag zelf en gaf hij tips voor eten en drinken. Ook leerde hij ons wat handige woorden in het Tsjechs. Hoewel de tour in principe gratis is is het wel de bedoeling dat je een soort fooi geeft. Hoeveel dit is mag je helemaal zelf bepalen. Zeker een van de leukste Praag tips! 

8. Bewonder de kleurrijke John Lennon Wall

Ooit was de John Lennon wall een gewone, kale muur, totdat jongeren in 1980 de muur vulden met portretten en teksten van John Lennon en de Beatles. Dit werd gedaan als een soort van protest tegen het communistische regime van die tijd. De muur is bij elk bezoek anders, want ook vandaag de dag worden er steeds opnieuw nieuwe kunstwerken gemaakt. De John Lennon Wall is een bezienswaardigheid die je snel gezien hebt, maar de sfeer die er hangt is fijn en soms vind je er ook echt hele mooie kunstwerken. Zeker de moeite waard dus!

John Lennon Wall in de hoofdstad van Tsjechië

9. Ga shoppen bij het Palladium

Het grootste winkelcentrum van Praag is het Palladium. Dit winkelcentrum vind je in het centrum en is heel geschikt voor een leuke dag shoppen. Het Palladium telt ruim 200 winkels en je vindt er zowel goedkope winkels als de duurdere merken. Ook heb je in het Palladium een hele verdieping met eten, waar je voor een klein bedrag goed kunt eten. Als het regent kun je je hier prima vermaken dus, maar ook als je gewoon een dag wilt shoppen is dit een leuke plek!

10. Loop over het Wenceslasplein 

Dit plein is bijna geen plein meer te noemen, zo groot als het is. Het plein is 60 bij 700 meter en hoewel het geen hoogtepunt is, is het toch leuk om dit plein even te bezoeken. Op het plein vind je een aantal hele mooie gebouwen, vele hotels, leuke winkels en gezellige restaurants. Helaas stond het mooiste gebouw van dit plein in de steigers tijdens ons laatste bezoek, dus wij zullen nog eens terug moeten komen! 

11. Ga naar de dierentuin

De dierentuin van Praag is heel leuk om te bezoeken. De hokken van de dieren zijn heel ruim opgezet en leuk aangekleed. Ze hebben ook heel veel verschillende dieren wat ik zelf altijd heel leuk vind. Verder hadden wij ook mazzel; er waren ontzettend veel jonkies geboren. Zo zagen wij onder andere een baby olifant en bewonderden wij een half uur lang een baby gorrilla. Dieren zijn zo leuk en in de dierentuin van Praag krijgen ze de ruimte en hebben ze het goed. De dierentuin is groot en je kunt er makkelijk 1 volle dag voor uit trekken. Verder is de dierentuin makkelijk te bereiken met de bus, ook wel handig.

12. Drink een biertje op het terras

Of gewoon binnen in een café als het koud is. Maar als je bier lekker vindt moet je gewoon minimaal één keer het Tsjechische bier proeven; Pilsner Urquell. Volgens Remco is het het lekkerste bier dat er is en sinds hij het bier in Tsjechië gedronken heeft drinkt hij het in Nederland een heel stuk minder. Een bijkomend voordeel is dat bier altijd het goedkoopste drankje op de kaart is, zelfs water is duurder. Voor een halve liter bier betaal je in Praag ongeveer €1,50.

13. Ga de omgeving in 

Heb je een dag over? Ook in de omgeving van Praag is genoeg te doen. Zo kun je een dag een bezoekje brengen aan Pilsner, de stad van het Pils. In Pilsner vind je de bierbrouwerij van het echte Tsjechische bier. Ga je hierheen mag je ook een biertje proeven, zo uit het vat vandaan. Daarnaast is Pilsner ook gewoon een mooie stad om te zien.

Een andere stad die je als dagtrip vanuit Praag kunt bezoeken is Kutna Hora. Deze stad is goed te bereiken per trein of per bus. Je kunt ook een tour boeken vanuit Praag om naar Kutna Hora te gaan. Het centrum van Kutna Hora is compact en leuk om te bezoeken. Verder heb je buiten het centrum een kerk die van binnen compleet bedekt is met botten en schedels. Heel gek en indrukwekkend om eens te zien.

Op zoek naar andere leuke uitstapjes vanuit Praag? Ik schreef ooit een artikel met vijf leuke dingen in de omgeving van Praag.

Kutna Hora Tsjechië

14. Verdwaal 

De laatste tip is misschien nog wel een van de beste Praag tips; verdwaal in Praag! Praag is echt zo’n stad waarbij het centrum heerlijk compact is en waarbij alles mooi is. Je loopt er zo doorheen en komt ondertussen de mooiste dingen tegen. Door te verdwalen en gewoon zomaar overal heen te lopen kom je echt de leukste straten tegen en de mooiste gebouwen. Wij kwamen op pleinen en in straatjes waar we anders nooit gekomen waren. Zelfs bij ons tweede bezoek ontdekten we hierdoor nog nieuwe stukken van Praag, die we soms helemaal voor onszelf hadden. Heerlijk toch? Verdwalen is zeker iets wat je moet doen in Praag! 

Laatste Praag tips 

Nu je weet wat je moet doen in Praag en wat de mooiste Praat bezienswaardigheden zijn, is het tijd om mijn laatste Praag tips met je te delen. Ik zal je vertellen over de beste reistijd, overnachten in Praag en het openbaar vervoer in Praag. Zo ben jij goed voorbereid voor je stedentrip Praag!

De beste reistijd voor een stedentrip Praag 

Je kunt Praag in principe het hele jaar door prima bezoeken. Toch zijn er een aantal periodes waarin het net even leuker is om naar Praag te gaan. Wij zijn zelf 2 keer naar Praag gegaan, een keer in de zomer en een keer tijdens de kerst. Wat mij betreft zijn dit ook de beste periodes. Tijdens de kerst vind je overal mooie versieringen, kerstbomen en kerstmarkten. Terwijl het tijdens de zomer lekker warm is in de stad. De temperaturen zijn vaak niet te heet, maar wil je er zeker van zijn dat het niet bloedheet is? Dan kun je het beste in juni of september gaan. Maar bij ons was het in augustus ook heel aangenaam!

Wil je meer lezen over kerst in Praag? Lees dan ook eens mijn artikel over kerst in Praag.

Overnachten in Praag 

Wij verbleven zelf 2 keer in Praag. De eerste keer verbleven wij een stukje buiten het centrum, dit raad ik je niet aan. Overnachten in Praag is helemaal niet duur en overnachten in het centrum is dan ook veel leuker! De tweede keer besloten wij dit daarom ook anders te doen en sliepen wij in Hotel Sunrise in Praag. Een fijn hotel, dat ik niet meer kan terugvinden op booking.com helaas. Ik raad je dan ook aan om via deze link te zoeken naar een fijn hotel in het centrum van Praag. Keuze is er genoeg!

Openbaar vervoer 

In Praag is veel op loopafstand, toch is het fijn om af en toe het openbaar vervoer te pakken om van A naar B te reizen. Het openbaar vervoer in Praag is goedkoop en goed geregeld. Je kunt naar de meeste Praag bezienswaardigheden reizen met behulp van het openbaar vervoer. Je kunt gebruik maken van de tram, metro of bus. Kaartjes koop je in de automaten bij stations. Je kunt kaartjes kopen voor 30 minuten, 90 minuten, 24 uur of 72 uur. Een kaartje voor 30 minuten kost €1,25, terwijl een kaartje voor 72 uur ongeveer €13,- kost.

Dit zijn de dingen die je zeker moet doen in Praag. Praag is zo’n stad waar je verliefd op wordt, waar je naar terugkeert en waar je elke keer nieuwe dingen blijft ontdekken. Hopelijk heb je door dit artikel in ieder geval een goed beeld gekregen van de mooiste Praag bezienswaardigheden en veel handige Praag tips kunnen verzamelen! 

Benieuwd naar de mooiste en leukste plekken in Praag als het donker is? Die vind je hier!

Wat zijn jouw beste Praag tips en jouw favoriete Praag bezienswaardigheden?

Dit artikel bevat een affliate link. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou niks extra’s en het is voor ons een goede manier om de website online te kunnen houden. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows