Wat te doen in Parijs? 19 leuke tips & bezienswaardigheden!

door | Laatste update Jun 11, 2023 | Gepubliceerd Jul 2, 2022 | Europa, Frankrijk, Stedentrips | 10 reacties

Parijs bezienswaardigheden & Parijs tips: wat te doen in Parijs? 

Parijs is prachtig en heeft ontzettend veel geweldige bezienswaardigheden. De Franse hoofdstad is groot en divers. Trek dan ook zeker drie volledige dagen (of meer!) uit voor je stedentrip Parijs. 

Om jou te helpen bij het plannen van je stedentrip Parijs geef ik hieronder antwoord op de vraag: wat te doen in Parijs? Ik deel de beste Parijs tips en vertel je alles over de mooiste Parijs bezienswaardigheden! 

1. Bewonder de eiffeltoren

Laten we dan maar gelijk beginnen met dé bezienswaardigheid van Parijs: de Eiffeltoren. Het is een immens en bijzonder bouwwerk en echt het icoon van Parijs. Als je dan ook vraagt wat te doen in Parijs? Is dit echt het ding wat je zeker moet doen; de Eiffeltoren bewonderen! Bekijk eerst de Eiffeltoren van veraf vanaf het metro station Trocadero. Daar dichtbij heb je namelijk een mooi uitzicht op de Eiffeltoren. Vervolgens wandel je richting de Eiffeltoren en kom je steeds dichterbij dit immense bouwwerk. De echte waaghals gaat naar boven, maar wij bleven toch beneden met onze hoogtevrees. Loop een rondje om de toren en wandel door het omliggende stukje park. In de avond kun je genieten van een picknick op het veld met uitzicht op de Eiffeltoren. Het is er dan gezellig druk en de Eiffeltoren wordt prachtig verlicht.

Wat te doen Parijs? Eiffeltoren Parijs
Eiffeltoren Parijs
Eiffeltoren Parijs

2. Beklim de Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is een van de meest bekende Parijs bezienswaardigheden. Het is het middelpunt van Place de l’Étoile en het eindpunt van de Champs-Élysées. Het gebouw is zeker de moeite waard om even te bekijken. Nog leuker is het om de Arc de Triomphe ook te beklimmen. Vanaf boven heb je namelijk een van de beste uitzichten over Parijs! Echt iets wat je moet doen in Parijs en een van de beste Parijs tips! 

Arc de Triomphe Parijs,, doen in Parijs

3. Doen in Parijs: wandel over de Champs-Élysées

Als je toch bij de Arc de Triomphe staat, kun je net zo goed een stukje wandelen over de Champs-Élysées. De Champs-Élysées is een van de bekendste straten ter wereld en wel 1.9 kilometer lang. Je vindt er winkels en heel veel restaurantjes. Hoewel een wandeling over de Champs-Élysées geen hoogtepunt van je stedentrip Parijs zal zijn, is het wel leuk om even een kijkje te nemen.

4. Bewonder Grand Palais en Petit Palais

Vlakbij het andere uiteinde van de Champs-Élysées vind je Grand Palais en Petit Palais. Grand betekent groot en petit betekent klein, maar beide gebouwen zijn echt reusachtig. Ze zijn beide mooi om te zien. Een van de twee gebouwen kun je bezoeken. Wij hebben dit tijdens ons eerste bezoek gedaan omdat wij er gratis in konden. Kan je er niet gratis in zou ik het gebouw lekker alleen van buiten bekijken. Op de foto hieronder zie je Petit Palais.

Petit Palais

5. Wandelen langs de Seine

De rivier die dwars door Parijs loopt is de Seine. Wandelen langs de Seine kan ik iedereen aanraden. Zo’n beetje alles wat je tegenkomt bij de rivier is namelijk prachtig mooi. Zo heb je uitzicht op de Eiffeltoren, kom je geweldige bruggen tegen en wandel je vlak langs het Louvre. Ook kun je vanaf het water de Notre Dame zien. Daarnaast zijn de andere gebouwen langs het water ook gewoon echt heel mooi. Bij een volgend bezoekje hoop ik ook nog een boottocht te maken over de Seine, dat moet toch prachtig zijn? Dit is zeker een van de beste tips voor Parijs! 

Wandelen langs de Seine Parijs Notre Dame

6. Parijs bezienswaardigheden: bekijk de Notre Dame 

De Notre Dame is misschien wel de mooiste kerk van Parijs. Deze kerk is te vinden op een prachtig plein en ligt in het stadsdeel Ile-de-Cité. De Notre Dame is van binnen ook prachtig om te zien en je kunt het gratis bezoeken. Laat je niet afschrikken door de lange rij ervoor, want voor je het weet sta je binnen. De rij loopt pittig snel door. Voor een mooi uitzicht over Parijs kun je de Notre Dame ook beklimmen. Hier betaal je wel een paar euro voor. De Notre Dame is een van de mooiste Parijs bezienswaardigheden. 

Update: in april 2019 heeft een heftige brand helaas een deel van de Notre Dame verwoest. Het gebouw wordt gerestaureerd, maar het gaat nog lang duren totdat de Notre Dame weer in originele staat te zien is. 

 

Notre Dame Frankrijk

7. Ontdek het mooiste glas in lood in Sainte-Chapelle

Als je ergens prachtig mooi glas in lood kunt bewonderen is het wel in de kerk Sainte-Chapelle. Sainte-Chapelle ligt in het stadsdeel Ile-de-Cité en is dus op loopafstand van de Notre Dame. De kerk valt in eerste instantie niet echt op. De wachtrij die er staat zou ik er voor over hebben, want binnen is de kerk echt heel mooi. Het glas in lood is paars en heeft zoveel geweldige details, je kunt er naar blijven kijken! Deze kerk bekijken is echt iets wat je moet doen in Parijs! 

Sainte-Chapelle Parijs Frankrijk citytrip

8. Snuif cultuur in het Louvre 

Het Louvre is misschien wel het bekendste museum ter wereld. Er hangen ontzettend veel werken van grote kunstenaars. Maar je vindt er ook beelden en resten uit de oudheid. Het is een veelzijdig museum en je kunt je er uren in vermaken. Perfect om even te ontsnappen uit de hitte van Parijs, of juist om je te vermaken tijdens een regenachtige dag. In het Louvre hangt onder andere de Mona Lisa, van Da Vinci, maar je vindt er ook werken van onder andere Vermeer en Rembrandt.

Houd je niet van musea? Ook dan is het Louvre interessant om te bezoeken. Misschien niet van binnen, maar wel van buiten. Het Louvre is namelijk echt een prachtig gebouw om te zien.

Louvre Parijs Frankrijk citytrip museum

9. Geniet van een geweldig uitzicht vanaf het warenhuis Lafayette 

Een van de mooiste uitzichten van Parijs is gewoon gratis. In een van de warenhuizen van Lafayette kun je namelijk helemaal omhoog en vind je een dakterras. Op dit dakterras heb je een geweldig uitzicht over Parijs. Je ziet onder andere de Eiffeltoren en nog wat prachtige gebouwen. Warenhuis Lafayette vind je op meerdere plekken in Parijs, maar er is er maar een met een dakterras en een geweldig uitzicht. Dat is Lafayette Coupole.  Het adres van dit warenhuis is: 40 Boulevard Haussmann. De binnenkant van het warenhuis is trouwens ook echt prachtig om te zien! Echt een bezoekje waard dus en een van de beste Parijs tips! 

Wat te doen in Parijs: Lafayette uitzicht over Parijs

10. Proef de lekkerste crépes 

Als je in Parijs bent moet je minimaal één keer lunchten met crépes. Deze overheerlijke dunne pannenkoekjes zijn in overvloed te vinden in de stad. Mijn favoriet was een crépe met nutella en banaan. Wij hebben deze bij diverse tentjes geprobeerd, maar ze smaakten overal heel lekker.

11. Bewonder de Sacre Coeur 

Een van de mooiste Parijs bezienswaardigheden vind ik de Sacre Coeur. Dit witte, imposante gebouw is het centrum van de leuke wijk Montmartre. De Sacre Coeur is vanaf elke hoek geweldig om te zien en kun je gratis bezoeken. Binnen is het niet toegestaan om foto’s te maken. Als je voor de Sacre Coeur staat heb je een geweldig uitzicht over de rest van Parijs.

Sacre Coeur Parijs Frankrijk
Sacre Coeur Parijs Frankrijk
Sacre Coeur Parijs Frankrijk

12. Parijs tips: slenter door de straatjes van Montmartre

Montmartre is de wijk van de Sacre Coeur. Maar Montmartre heeft zoveel meer te bieden. Zo is het een ontzettend fotogenieke wijk door de vele prachtige straten. Maar ook Place du Tertre is geweldig om te zien. Vele schilders komen daar elke dag om prachtige kunstwerken en portretten te maken. Niet voor niks staat Montmartre ook wel bekend als de schilderswijk. Zeker eens van de leukste tips voor Parijs! 

Montmartre Parijs

13. Relax in Jardin du Luxembourg 

Een van de meest relaxte parken waar wij ooit waren is Jardin du Luxembourg. Tijdens ons eerste bezoek was dit ons favoriete plekje van Parijs, tijdens ons tweede bezoek konden wij er door de regen niet heen. Het park is mooi om te zien, maar ook gewoon een ontzettend fijne plek om even uit te rusten. Overal staan stoelen waar je lekker kunt zitten. Er zijn veel locals aan het sporten in het park en dat maakt het zo gezellig. De sfeer is heerlijk!

14. Bekijk het Panthéon 

Vlakbij Jardin du Luxembourg vind je het Panthéon. Vooral van binnen is dit een heel indrukwekkend gebouw. Het is oorspronkelijk gebouwd als kerk, maar wordt nu gebruikt als begraafplaats voor beroemde Fransen. Je kunt het gebouw voor een paar euro van binnen bewonderen en dat kan ik je zeker aanraden! Ook van buiten is het gebouw mooi om te zien.

15. Bezoek Opéra Garnier 

Het Opera gebouw in Parijs is echt een ontzettend mooi gebouw. Tijdens ons eerste bezoek besloten wij dit gebouw van binnen te bezoeken. Je betaalt dan €7,50 en krijgt een rondleiding door dit gebouw. Het is een van de mooiste gebouwen die ik van binnen zag. Overal zijn zulke mooie, prachtige details. Ik kan een bezoek naar binnen dan ook zeker aanraden. De buitenkant is trouwens ook een aanrader!

Opéra Garnier Parijs Frankrijk

16. Hôtel des Invalides 

De verrassing van Parijs tijdens ons eerste bezoek was toch wel Hôtel  des Invalides. Ik had nog nooit van dit gebouw gehoord, maar het is echt prachtig. De koepel is goud en alleen daarom al moet je dit gebouw echt even bekijken. Binnen in Hôtel des Invalides vind je het militair museum. Omdat wij nog geen 26 waren tijdens ons bezoek en uit Europa komen, konden wij in Parijs bijna overal gratis in, zo ook in dit museum. Het is interessant als je geïnteresseerd bent in Napoléon en alles wat met militaire dingen en oorlog te maken heeft. Anders is het voldoende om dit gebouw van buiten te bewonderen.

17. Eet de lekkerste hamburger van Parijs bij Le Ruisseau Burger Joint 

Oké, of het ook echt de beste hamburger van Parijs is weet ik niet, maar één van de beste burgers vind je er sowieso. Wij hebben hier heerlijk gegeten. Het is een mini restaurant en je moet er dus niet te laat aankomen, maar echt, de burger is perfect. Je hebt keuze uit diverse burgers en je krijgt er hele lekkere patat bij. Echt een fijne plek voor een heerlijk diner of een lekkere lunch. De tent is ook goed betaalbaar. Wij waren hier in 2018. 

18. Doe een dagtrip naar het paleis van Versailles

Tijdens ons eerste bezoek aan Parijs hadden wij een dag over. Wij besloten een bezoek te brengen aan het Paleis van Versailles. Dit paleis is super groot en ligt buiten Parijs. Je bereikt het super makkelijk met de trein. Het paleis is van buiten mooi om te zien, maar van binnen is het natuurlijk al helemaal adembenemend mooi. De spiegelzaal is geweldig om te zien. Na je bezoek kun je nog fijn wandelen door de tuin van het paleis, waar je dagen zou kunnen lopen, zo groot als het is. Zeker iets wat je moet doen tijdens je stedentrip Parijs. 

19. Bewonder het plein bij Hôtel de Ville

Hôtel de Ville is het stadhuis van Parijs. Het plein waar het stadhuis op staat is echt prachtig om te zien. Er zijn ook regelmatig optredens van straatartiesten, wat het plein nog net even leuker maakt. Een heerlijke plek dus! 

Hôtel de ville Parijs

Dit waren de negentien dingen die jij echt niet mag missen tijdens jouw bezoek aan Parijs! Inmiddels maakten wij twee keer een stedentrip naar Parijs, maar de tweede keer bleven wij nieuwe dingen ontdekken, zo leuk! Wij hebben vast ook nog genoeg leuke wijken niet gezien, goede reden voor een derde bezoek toch? Ik hoop in ieder geval dat je genoeg Parijs tips verzameld hebt en nu weet wat de mooiste Parijs bezienswaardigheden zijn. Ook hoop ik dat je antwoord hebt gekregen op de vraag: wat te doen in Parijs?

Reis jij naar Parijs met kinderen? Lees dan ook eens het artikel van Yvonne, die met haar kinderen op citytrip naar Parijs ging. Zij schreef over Parijs met kinderen en heeft heel veel handige tips. 

Nog meer lezen over Parijs? Ik hield ook ons budget bij tijdens onze stedentrip Parijs! 

Dit artikel later nog eens lezen? Bewaar hem dan op Pinterest!

Wat vind jij de leukste Parijs bezienswaardigheden en wat zijn jouw beste tips voor Parijs?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow