Wat te doen in Oost-IJsland? Tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Feb 4, 2024 | Gepubliceerd Oct 28, 2023 | Europa, IJsland | 2 reacties

Het oosten van IJsland wordt door veel reizigers overgeslagen. Zonde, want het is een prachtig stuk met veel mooie natuur. Je vindt hier watervallen, indrukwekkende fjorden, geweldige kloven en kunt er heel goed papegaaiduikers spotten. In dit artikel neem ik je mee naar het prachtige Oost-IJsland en geef ik antwoord op de vraag: wat te doen in Oost-IJsland? Je vindt hier de mooiste Oost-IJsland bezienswaardigheden en heel veel handige tips!

Oost-IJsland

Oost-IJsland is een stuk waar veel mensen die heel IJsland doorreizen snel doorheen gaan. Het is vaak een korte stop tussen het zuiden van IJsland en het noorden, maar meer ook niet. Super zonde, want Oost-IJsland is fantastisch. Wij vonden het een van de mooiere regio’s van het land. Grofweg gezegd begint het oosten van IJsland rondom de gletsjermeren en Höfn en loopt het door tot ergens tussen Egilsstaðir en Myvatn in het noorden in.

Oost-IJsland bezienswaardigheden: doen in Oost-IJsland

Hieronder ga ik je meer vertellen over de Oost-IJsland bezienswaardigheden. Ik zal proberen om ze zoveel mogelijk op volgorde te noemen, waarbij je zuidelijk begint en steeds noordelijker reist. 

1. Gletsjermeren Fjallsárlón en Jökulsárlón

De gletsjermeren in IJsland zijn indrukwekkend, prachtig en verdrietig om te zien. Indrukwekkend is de stilte hier, de ijsschotsen die je hoort afbreken en meegenomen ziet worden richting zee. Indrukwekkend en prachtig is de enorme gletsjer en de schoonheid van dit gebied. Verdrietig is het omdat deze gletsjermeren elk jaar groter worden door klimaatverandering. Fjallsárlón en Jökulsárlón zijn de twee mooiste en meest bekende gletsjers in IJsland. Jökulsárlón is de meest populaire. Dit omdat het de grootste is, de meest blauwe qua kleur en gelijk bij het bijzondere Diamond Beach ligt. Een zwart zandstrand vol met ijsschotsen, bijzonder! Fjallsárlón was onze favoriet, omdat de gletsjer dichterbij is en het er een stuk rustiger is. Maar goed, beide plekken moet je gewoon bezoeken.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de gletsjermeren in IJsland.

Doen in Oost-IJsland: gletsjermeren

2. Vestrahorn

Voor mijn gevoel begint het oosten van IJsland pas echt na Höfn en zodra je hier net voorbij bent, kom je gelijk al een van de mooiste Oost-IJsland bezienswaardigheden tegen. Namelijk de bijzondere berg Vestrahorn. Vestrahorn is een van de meest gefotografeerde bergen in IJsland en echt prachtig. Vooral als je de berg bekijkt bij het zwarte strand Stokksnes levert dit fantastische plaatjes op. Met een beetje geluk heb je ook nog wat weerspiegeling van het water om het helemaal compleet te maken. En, met een beetje pech ligt de berg de hele dag in de wolken en zie je er zo goed als niks van. Dit hadden wij helaas, dus wij moeten nog een keer terug. De enige seconde dat iets zichtbaar werd, staat hieronder op de foto. Bij dit strand vind je ook nog Viking Village, ook grappig om even te bekijken.

Oost-IJsland bezienswaardigheden: Vestrahorn

3. Eystrahorn

Niet heel ver na de prachtige berg Vestrahorn kom je de volgende mooie berg tegen, namelijk Eystrahorn. Deze berg heeft redelijk wat weg van de Vestrahorn en is dan ook heel mooi om te zien. Langs de weg kun je parkeren om hier wat foto’s te maken. Gelukkig hadden we hier geluk en lag deze berg niet in de wolken.

doen in Oost-IJsland tips: Eystrahorn

4. Folaldafoss

Als je nog een stukje verder rijdt over de ringweg en op een gegeven moment afslaat richting een onverharde weg, kom je uit bij Folaldafoss. Een mooie, kleine waterval waar je in slechts een paar minuten naar toe kunt wandelen. Er zijn hier weinig mensen en dit is een leuke tussenstop. Wat het ook de moeite waard maakt is het uitzicht over de fjorden die je hier vanaf de parkeerplaats hebt. Echt een aanrader!

Doen in Oost-IJsland
Doen in Oost-IJsland

5. Öxi-Pass

De Öxi-Pass is een onverharde route richting Egilsstaðir. De route is 20 kilometer lang en heel pittig. De pas is eigenlijk alleen geschikt voor een 4×4, ook al is het geen F-weg. Let op dat Google Maps je soms automatisch via de Öxi-Pass stuurt, omdat dit een kortere route is. De Öxi-Pass is wel echt prachtig en heeft veel mooie uitzichten, dus voor wie van een uitdaging houdt, is dit zeker iets wat je moet doen in Oost-IJsland!

6. Klifbrekkufossar en Mjóifjördur

De mooiste Oost-IJsland bezienswaardigheden zijn eigenlijk de fjorden. Wat je dan ook zeker moet doen in Oost-IJsland is de verschillende wegen in rijden richting de zee, zo kom je namelijk op de mooiste plekken uit. Een van die prachtige plekken is Mjóifjördur. De route hierheen is adembenemend mooi. Je hebt geweldige uitzichten op de natuur en kijkt je ogen uit. Onderweg kom je Klifbrekkufossar tegen, een van de mooiste watervallen in Oost-IJsland, echt prachtig. Houd er rekening mee dat deze weg onverhard is. Zelf vonden wij onze auto niet geschikt voor deze weg (Toyota Yaris) en zijn wij omgedraaid. Hierdoor hebben wij niet alles van Mjóifjördur kunnen zien, maar wat wij wel zagen was prachtig.

Mjóifjördur Oost-IJsland bezienswaardigheden

7. Seyðisfjörður

Een van de meest bekende bezienswaardigheden in Oost-IJsland is het plaatsje Seyðisfjörður. Dit is een plaatsje dat prachtig is gelegen in een fjord en is bekend door het mooie blauwe kerkje met het regenboogpad er naar toe. Enorm fotogeniek. Daarnaast is de route richting Seyðisfjörður echt heel mooi. Onderweg hierheen kom je onder andere langs de mooie waterval Gljúfurfoss en wat mooie uitzichtpunten. Verder is de omgeving van Seyðisfjörður ook perfect voor een mooie wandeling. Zelf liepen wij de Vestdalsfossar hike, een prachtige en toegankelijke hike met geweldige uitzichten op het fjord en heel veel mooie watervallen.

Oost-IJsland bezienswaardigheden
Oost-IJsland bezienswaardigheden
Oost-IJsland bezienswaardigheden

8. Borgarfjörður Eystri

Iets anders wat je zeker moet doen in Oost-IJsland is Borgarfjörður Eystri bezoeken. Dit is net als Seyðisfjörður een plaatsje in de oostfjorden waar je via een fantastische route naar toe kunt rijden. De route richting Borgarfjörður Eystri is een van de mooiste routes die wij hebben gereden in IJsland. De uitzichten onderweg zijn fenomenaal mooi. Wat een prachtige natuur! Maar deze uitzichten zijn niet de enige reden om richting Borgarfjörður Eystri te rijden. De grootste reden is misschien wel de papegaaiduikers die hier zitten. Net buiten het dorp vind je een uitkijkpunt waar echt enorm veel papegaaiduikers komen tussen half april en half augustus. Je kunt hier in een schuilhut enorm dichtbij de dieren komen. Hoewel wij ook papegaaiduikers hebben gezien in Vík, vonden wij dit de beste plek. Er zaten er hier veel meer en je zag ze van heel dichtbij. Wij konden hier wel uren blijven kijken en fotograferen, zo tof!

Meer lezen over deze leuke dieren? Lees dan ook eens mijn artikel over papegaaiduikers spotten in IJsland. Of lees hier mijn tips voor Borgarfjörður Eystri.

Doen in Oost-IJsland tips: Borgarfjördur Eystri
Doen in Oost-IJsland tips: Borgarfjördur Eystri
Doen in Oost-IJsland tips: Borgarfjördur Eystri

9. Vök Baths

Na al die Oost-IJsland bezienswaardigheden bezoeken ben je waarschijnlijk wel toe aan wat rust. Gelukkig vind je in IJsland enorm veel thermale baden, dus zijn er veel plekken waar je lekker kunt relaxen. In het oosten zijn de Vök Baths hiervoor perfect. Dit ligt bij het plaatsje Egilsstaðir aan een prachtig meer. De baden zijn tussen de 38 en 40 graden warm en super nieuw en modern. Tijdens het chillen in het water heb je een mooi uitzicht op het meer, waar de echte waaghals ook nog een duik in kan nemen. Verder vind je ook een bar in het water en is het hier echt optimaal relaxen! Zo fijn na al die actieve dagen.

10. Rjúkandafoss

Als je vanuit het oosten richting het noorden rijdt en weer op de ringweg bent, kom je vanzelf langs Rjúkandafoss, een prachtige waterval. Hoewel het echt niet de mooiste waterval van IJsland is, is hij wel een stop waard. De parkeerplaats bevindt zich langs de ringweg en je loopt in een paar minuten naar een mooi uitzichtpunt. Vanaf hier kun je deze mooie waterval goed bewonderen. Zeker iets wat je moet doen in Oost-IJsland.

Rjúkandafoss

11. Stuðlagil Canyon

Er zijn veel prachtige kloven in IJsland en Stuðlagil Canyon is toch wel een van de mooiste. Deze kloof is super bijzonder en een bezoek brengen aan Stuðlagil Canyon is dan ook zeker iets wat je moet doen in Oost-IJsland. Het bestaat uit basaltrotsen in hele bijzondere vormen. Verder stroomt er (een deel van het jaar) super mooi blauwgroen water doorheen. Deze combinatie is echt een plaatje om te zien. Vanaf de ringweg is het een klein stukje rijden naar de eerste parkeerplaats. Vanaf hier is het 5 kilometer (enkel) lopen richting de kloof. Heb je een 4×4? Dan kun je nog een stukje verder rijden, dit bespaart je 2 kilometer heen en 2 kilometer teruglopen. Je kunt ook richting het uitzichtpunt gaan, maar vanaf daar kun je niet de kloof zelf in wandelen. Wil je hier meer over lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Stuðlagil Canyon.

doen in Oost-IJsland tips

12. Hengifoss & Litlanesfoss

Een van de mooiste watervallen in Oost-IJsland zijn Hengifoss en Litlanesfoss. Deze twee watervallen liggen vlakbij elkaar en kom je tegen bij de wandeling richting Hengifoss. Hengifoss is 118 meter hoog en daarmee een van de hoogste watervallen van IJsland. De rode rotswand met strepen achter de waterval, maakt dit een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Oost-IJsland. Om de waterval te bezoeken moet je 45 minuten omhoog lopen. Onderweg kom je dan ook Litlanesfoss tegen. Wij hadden hier helaas geen tijd voor en hebben dit overgeslagen.

13. Hallormsstaðaskógur

Als je in IJsland bent, zal het je al snel opvallen dat je hier bijna geen bomen tegen komt. Toch is er een bos in IJsland en dat is dan ook gelijk heel bijzonder. Daarom kon Hallormsstaðaskógur niet ontbreken in het lijstje met bezienswaardigheden in Oost-IJsland. Het is en van de grootste bossen van IJsland met een oppervlakte van 740 hectare.

14. Askja

Askja hoort zeker bij de mooiste bezienswaardigheden in Oost-IJsland, maar hebben wij helaas moeten overslaan. Askja is namelijk een vulkaan en die kun je alleen met een 4×4 of een tour bereiken. Een 4×4 hadden wij niet en voor een tour hadden wij helaas geen tijd. Als je richting Askja gaat, is het een aanrader om de Viti krater te bezoeken. Deze schijnt adembenemend mooi te zijn.

Overige tips voor Oost-IJsland

Nu je weet wat je moet doen in Oost-IJsland, is het tijd om mijn overige tips voor Oost-IJsland met je te delen. Ik zal iets vertellen over de beste reistijd, over Egilsstaðir als uitvalsbasis voor Oost-IJsland gebruiken, over vervoer, hoe lang je nodig hebt en over hoe je je reis door IJsland vanaf hier verder kunt vervolgen.

De beste reistijd

In principe kun je IJsland het hele jaar door bezoeken. Elk seizoen heeft zijn charmes en is weer anders. In de winter ligt er vaak sneeuw en is de kans op het noorderlicht groot doordat het lang donker is. In de zomer is het juist super lang licht en kun je de middernachtzon meemaken. Verder zijn de landschappen dan groen en weer compleet anders. Houd er rekening mee dat het weer in IJsland heel onvoorspelbaar is en snel veranderd. Buiten de zomermaanden kan het zomaar zijn dat je vast komt te zitten en de wegen worden afgesloten. Daarom heeft mijn voorkeur toch de periode april – september voor Oost-IJsland, met als perfecte periode half april tot half augustus, omdat je er dan ook papegaaiduikers kunt spotten.

Egilsstaðir als uitvalsbasis voor Oost-IJsland

Als je deze bezienswaardigheden in Oost-IJsland wilt bezoeken, raad ik je aan om voornamelijk Egilsstaðir als uitvalsbasis te gebruiken. Veel van de plekken uit dit artikel liggen hier namelijk redelijk dichtbij. Je vindt hier de Vök Baths, maar ook Mjóifjördur, Seyðisfjörður en Borgarfjörður Eystri liggen dichtbij Egilsstaðir. Verder zijn de watervallen uit dit artikel en de prachtige Stuðlagil Canyon ook vanaf Egilsstaðir goed te bereiken. In het stadje vind je veel restaurants, supermarkten en ook accommodaties. Je opties voor overnachten bekijk je via deze link.

Daarnaast raad ik je een nachtje in Höfn aan als tussenstop tussen de gletsjermeren en Vestrahorn. Een aantal bezienswaardigheden uit dit artikel kun je onderweg van Höfn naar Egilsstaðir bezoeken. Je opties voor overnachten in Höfn bekijk je via deze link.

Hoe lang heb je nodig?

Er is zoals je ziet genoeg te doen in Oost-IJsland en je kunt jezelf hier dan ook makkelijk voor een langere tijd vermaken. Zelf verbleven wij 1 nacht in Höfn en 4 nachten in Egilsstaðir. Op zich was dit prima, want hierdoor konden wij rustig aandoen. Maar 3 nachten in Egilsstaðir is in principe ook genoeg. Voor Höfn verbleven wij ook nog 1 nacht in de omgeving van de gletsjermeren. Om alle bezienswaardigheden uit dit artikel te bezoeken, heb je denk ik minstens 5 nachten in het oosten nodig, die je kunt verdelen over de gletsjermeren, Höfn en Egilsstaðir.

Vervoer in Oost-IJsland

Oost-IJsland ligt best ver bij Reykjavik vandaan en hoewel er dagtrips vanaf Reykjavik richting de gletsjermeren gaan, kom je bij de andere Oost-IJsland bezienswaardigheden alleen maar met eigen vervoer. Afhankelijk van wat je gaat doen, is een gewone auto genoeg. Maar wil je richting Askja, Mjóifjördur en de Öxi-pass rijden? Dan is een 4×4 toch wel een must! Je kunt een auto huren via onder andere Sunny Cars, Auto Europe, Discover Cars of Rental Cars. Vergelijk goed de prijzen voor de beste deals! Tijdens het rijden in Oost-IJsland kom je vanzelf de mooiste uitzichten tegen. Zo maakte ik deze 2 foto’s hieronder gewoon vanuit de auto! Prachtig toch?

Oost IJsland bezienswaardigheden
Oost IJsland bezienswaardigheden

Je reis door IJsland vervolgen

Wil je naast het oosten van IJsland nog meer ontdekken? Dat kan! Heel IJsland is echt prachtig en enorm de moeite waard. Na het oosten kun je doorreizen richting Noord-IJsland, of richting Zuid-IJsland. Het zuiden is het meest populaire deel, met een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in IJsland. Het noorden is wat rustiger en super uniek. Je vindt hier veel watervallen en vulkanische bezienswaardigheden. Ben je benieuwd hoe wij het oosten van IJsland opnamen in onze reis? Bekijk dan eens onze route voor 2,3 of 4 weken IJsland. Meer lezen over het zuiden? Lees dan mijn artikel over wat je moet doen in Zuid-IJsland. Ben je juist nieuwsgierig naar het noorden? Check dan mijn artikel over de bezienswaardigheden in Noord-IJsland.

Reizen door IJsland

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over Oost-IJsland. Hopelijk heb je nu een antwoord kunnen vinden op de vraag wat je moet doen in Oost-IJsland en heb je veel toffe Oost-IJsland bezienswaardigheden kunnen ontdekken. Wij vonden dit stuk IJsland geweldig en onbeschrijfelijk mooi. Ik kan dan ook iedereen aanraden om dit stuk IJsland te bezoeken!

Wat vind jij de beste tips voor Oost-IJsland?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows