Wat te doen in Nieuw-Zeeland? 35 Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden op een rij!

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd May 14, 2021 | Nieuw-Zeeland, Oceanië, Stedentrips | 8 reacties

Reizen naar Nieuw-Zeeland 

Reizen naar Nieuw-Zeeland was voor ons een droom die uitkwam. In twee maanden tijd bezochten wij het geweldige Noorder- en Zuidereiland. Ik nam je destijds mee bij onze wereldreis updates en daarna heb ik veel Nieuw-Zeeland tips gedeeld. Zo vertelde ik al eens over de 8 hoogtepunten van onze reis door Nieuw-Zeeland, maar droomde ik ook weg bij de mooiste uitzichten.

Reizen in Nieuw-Zeeland betekent een reis vol hoogtepunten. Een reis vol met gave hikes en een reis vol met natuurpracht. Huur een auto en ga lekker kamperen, ga hiken en geniet van al het moois dat het land te bieden heeft. Lees je wel eerst even in over rijden in Nieuw-Zeeland, om goed voorbereid te zijn. In dit artikel deel ik de 35 gaafste Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden, zodat je weet wat je allemaal moet doen tijdens je reis!

Wat te doen in Nieuw-Zeeland? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland

Maar goed, genoeg gepraat. Want je wilt natuurlijk gewoon een antwoord op de vraag: wat te doen in Nieuw-Zeeland?
En die krijg je!

1. Auckland 

Auckland is voor de meeste mensen het startpunt van hun reis door Nieuw-Zeeland en de plek om even bij te komen van je lange vlucht. Hoewel Auckland niet de leukste bestemming ooit is, zijn er genoeg dingen om te doen om je in ieder geval 1 of 2 volledige dagen te vermaken. Vooral na een lange vlucht en als je moet wennen aan het tijdverschil zou ik lekker een paar dagen voor Auckland uittrekken. 

Neem in ieder geval een kijkje bij Mount Eden en wandel rond in het zakelijke centrum van de stad. 

Wat te doen in Nieuw-Zeeland? Bezoek Auckland

2. Waiheke Island 

Waiheke Island is een eiland op een hele korte afstand van Auckland. Vanaf het centrum vaar je hier in ongeveer een half uur naar toe, maar je waant je gelijk even in een andere wereld. Je vindt hier veel wijngaarden en mooie stranden. Zo heb je gelijk even een mooi stukje natuur in Nieuw-Zeeland gezien! 

Naast Waiheke Island kun je ook een van de andere eilanden bezoeken vanuit Auckland. Een voorbeeld hiervan is Rangitoto Island. 

Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden: Waiheke Island
Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden: Waiheke Island

3. Bay of Islands 

Een van de meest relaxte plekken van Nieuw-Zeeland is toch wel Bay of Islands. De temperatuur ligt hier hoger dan in de rest van het land en je waant je hier echt even in de tropen. 

Bay of Islands is een gebied vol met prachtige eilanden, enorm blauw en helder water en geweldige stranden. Wij zagen dolfijnen, deden een cruise en ontdekten de mooiste eilanden. Dit is echt een van de mooiste Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden en deze plek moet je dan ook zeker bezoeken. 

Meer lezen? Lees ook eens mijn artikel waarbij ik antwoord geef op de vraag: wat te doen in Bay of Islands? 

Nieuw-zeeland tips en bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland: Bay of Islands

4. Cape Reinga 

Cape Reinga is het meest Noordelijke punt van het Noordereiland en deze plek bezoeken is echt iets wat je moet doen in Nieuw-Zeeland! Veel mensen bezoeken Cape Reinga als een dagtrip vanuit Bay of Islands, maar dat is zo zonde! Wij deden dit ook en ik heb daar nog steeds spijt van. Van te voren dacht ik dat je hier niet meer kon zien dan een vuurtoren en een stuk zee. Maar niets is minder waar. Je hebt er prachtige uitzichten en je kunt geweldige wandelingen maken bij Cape Reinga. De uitzichten zijn er echt geweldig mooi. Aanrader dus! 

Doen in Nieuw-Zeeland: Cape Reinga bezoeken
Doen in Nieuw-Zeeland: Cape Reinga bezoeken

5. Hobitton 

Een aantal van de meest bekende films allertijden is opgenomen in Nieuw-Zeeland: Lord of the Rings en the Hobbit. Als je de films gezien hebt is het echt een must om op zoek te gaan naar een aantal van de prachtige filmlocaties. Een van de plekken die je kunt bezoeken is Hobbiton, het dorp van de hobbits uit de films. Het is echt leuk om hier rond te lopen. De omgeving is mooi, er zijn heel veel details en het is gewoon een prachtige, rustgevende plek. Echt een van de leukste Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden! 

Lees ook eens mijn artikel over ons bezoek aan de Hobbiton movieset

Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden: Hobbiton!

6. Coromandel 

Coromandel is een deel van Nieuw-Zeeland wat door minder toeristen wordt bezocht dan andere mooie plekken. Maar Coromandel is zeker wel de moeite waard! Je kunt je hier eigen spa graven bij Hot Water Beach en prachtig wandelen richting Cathedral cove, een geweldig strand bij een prachtige kust. 

Verder is het rondrijden over dit schiereiland ook gewoon al prachtig en kijk je hier je ogen uit. 

Coromandel

7. Rotorua 

Rotorua is een bijzondere plek, hier is namelijk heel veel vulkanische activiteit. Je vindt hier thermale bronnen, kunt naar de spa en allemaal bizarre natuurverschijnselen zien. Een van de gaafste plekken is Wai-O-Tapu, een park vol met prachtige gekleurde meren, borrelende modderpoules en een spuitende geyser. Bijzonder! De geur hier is trouwens absoluut niet om over naar huis te schrijven, maar het went uiteindelijk wel. 

Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel: wat te doen in Rotorua? 

Wat te doen in Nieuw-Zeeland? Rotorua bezoeken

8. Taupo 

Vlakbij Rotorua ligt het plaatsje Taupo. Taupo is gelegen aan Lake Taupo, een mooi meer om langs te wandelen of fietsen. Verder kun je bij Taupo een hike maken naar de Huka Falls en kun je ook in de omgeving taupo nog op zoek naar vukanische activiteit. Bij helder weer is het uitzicht op Lake Taupo trouwens prachtig! 

9. Tongariro Nationaal Park 

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland is Tongariro Nationaal Park. Je kunt hier ook een van de meest populaire wandelingen van het land doen: de Tongariro Crossing. Deze wandeling van 19,4 kilometer is pittig, maar geweldig. Je wandelt langs Mount Doom uit Lord of the Rings, ziet vulkanen en hebt een geweldig uitzicht op onder andere de Emerald Lakes. De Tongariro Crossing is de mooiste wandeling die ik ooit heb gedaan en dit park bezoeken is dan ook echt iets wat je moet doen in Nieuw-Zeeland! 

Meer lezen over de Tongariro Crossing? Ik schreef een artikel over de Tongariro Alpine Crossing

Tongariro Crossing: doen in Nieuw-Zeeland, Nieuw-Zeeland tips / Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden

10. Mount Taranaki 

Een prachtige vulkaan op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is Mount Taranaki. Deze plek is wat minder bekend en kom je daarom maar weinig tegen in lijstjes met de mooiste bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland. Jammer, want daarom hebben wij deze plek dus gemist. Wij lazen er pas over toen wij op het Zuidereiland waren. Ik heb er daarna veel over gelezen en prachtige foto’s gezien. Dus daarom deel ik deze plek toch, zodat jij niet hetzelfde probleem hebt en een van de mooie plekken in het land overslaat. 

En als je hier toch bent, rijd dan ook gelijk de Forgotten World Highway, een prachtige route door een geweldig mooi landschap! 

11. Wellington 

In dit lijstje met handige tips voor Nieuw-Zeeland en mooie bezienswaardigheden is Wellington de laatste plek op het Noordereiland. Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en volgens vele een van de leuste steden van het land. 

Je kunt hier lekker eten, hebt hier een mooi uitzicht vanaf Mount Victoria en kunt gratis naar het Te Papa museum, het nationale museum van Nieuw-Zeeland. 

Bereid je trouwens goed voor op een bezoek aan Wellington, het wordt namelijk ook wel de meest winderige stad van Nieuw-Zeeland genoemd en dat is niet voor niks! 

Wellington NZ

12. Queen Charlotte Drive 

Zodra je aankomt op het Zuidereiland word je gelijk al overvallen door de natuurpracht van Malborough Sounds. Leuk om te doen is om de queen Charlotte drive te rijden. Deze leuke route loopt van Picton (waar de boot aankomt) naar Havelock. Onderweg heb je prachtige uitzichten. Wil je meer ontdekken hier? Dan kun je ook de meerdaagse wandelroute lopen! 

Queen Charlotte Drive, bezienswaardigheden Nieuw-Zeeland

13. Abel Tasman Nationaal Park 

Een bijzonder en uniek nationaal park in Nieuw-Zeeland is Abel Tasman. Het is hier namelijk heel anders dan in de rest van Nieuw-Zeeland. Abel Tasman is het park waar de blauwe zee, de goudgele stranden en de groene bossen perfect samen komen. Ga mee met een bootje, ga hiken en stap eens in de kano. Op die manier kom je op de mooiste plekken uit en zie je gegarandeerd hele mooie uitzichten! 

Meer lezen? Ik schreef al eens een artikel met tips voor Abel Tasman Nationaal Park! Daarnaast schreef ik ook een artikel over 1 dag in Abel Tasman

Doen in Nieuw-Zeeland: Abel Tasman
Doen in Nieuw-Zeeland: Abel Tasman

14. Punakaiki Rocks + rijden langs de Westkust van Nieuw-Zeeland

Een leuke verrassing tijdens onze reis was onze roadtrip langs de westkust van Nieuw-Zeeland. De Punakaiki Rocks zijn misschien beter bekend als de Pancake Rocks en wilden wij heel graag bezoeken. Deze rotsformaties lijken namelijk wel wat op opgestapelde pannenkoeken, super bijzonder bij zo’n ruige kust. Je kunt daar ook prachtige wandelen en er is echt genoeg te zien.

Maar daarnaast is ook de rest van de westkust verrassend mooi! De kust is heel ruig en je kunt op veel plekken parkeren om even te genieten van de uitzichten op de stranden.

Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden / Nieuw-Zeeland tips
Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden / Nieuw-Zeeland tips

15. Arthur’s Pass

Een prachtige route om te rijden en ook gelijk een van de leukste Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden is de Arthur’s Pass. Deze route start bij de westkust in de omgeing van Greymouth en brengt je richting de oostkust van het Zuidereiland. Je rijdt langs watervallen, over stijle bergpassen en hebt onderweg de mooiste uitzichten. Stop voor een korte wandeling en spot de grappige Kea’s, een vogelsoort die je alleen in Nieuw-Zeeland tegenkomt. 

De Arthur’s Pass rijden is zeker iets wat je moet doen in Nieuw-Zeeland en een van de leukste Nieuw-Zeeland tips! 

Arthur's Pass

16. Lake Tekapo

Lake Tekapo is een van de mooiste meren van Nieuw-Zeeland en mag je dan ook echt niet overslaan tijdens je reis. Rijd naar de top van Mount John en maak daar een prachtige wandeling. Vanaf daar heb je namelijk het beste uitzicht op Lake Tekapo en de omgeving. Zo mooi! 

Verder is Lake Tekapo een Dark Sky Reserve, dit betekent dus dat je hier een geweldige sterrenhemel kunt zien. Daarnaast kun je ook heerlijk wandelen rondom het meer en het schattige kerkje: de Church of good Sheppard bezoeken. 

Lake Tekapo
Lake Tekapo

17. Lake Pukaki 

Een andere prachtig meer op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is Lake Pukaki. Lake Pukaki is nog blauwer dan Lake Tekapo en vanaf dit meer heb je een geweldig uitzicht op Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw-Zeeland! Zo mooi.

18. Mount Cook

Een van de mooiste plekken van heel Nieuw-Zeeland vind ik Mount Cook. Mount Cook is de hoogste berg van Nieuw-Zeeland en het topje van de berg is vaak in de wolken. Rondom Mount Cook kun je prachtig wandelen, maar ook de route erheen is al een van de mooiste Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden. Doe de geweldige Hooker Valley Track en bewonder de Tasman Glacier (zie de uitgelichte foto bovenaan dit artikel). Je kijkt je ogen uit in ieder geval! 

Doen in Nieuw-Zeeland / Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden / Nieuw-Zeekand tips:
Doen in Nieuw-Zeeland / Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden / Nieuw-Zeekand tips:
Doen in Nieuw-Zeeland / Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden / Nieuw-Zeekand tips:

19. Dunedin 

Na al het natuurgeweld in Nieuw-Zeeland is het ook wel eens leuk om een stad te bezoeken. Helaas zijn steden in Nieuw-Zeeland niet echt om over naar huis te schrijven, maar Dunedin is gelukkig wel heel leuk. Ontdek het mooie centrum rondom het treinstation en ga op zoek naar het stijlste straatje ter wereld. Uitgekeken in de stad? Bezoek het mooie Tunnel Beach en Sandfly Bay. 

20. Catlins 

De Catlins is ook zo’n plek in Nieuw-Zeeland wat door minder mensen wordt bezocht. Heel gek, want het is er echt prachtig en wat mij betreft is de Catlins bezoeken echt iets wat je moet doen in Nieuw-Zeeland. Je vindt hier een aantal van de mooiste watervallen van Nieuw-Zeeland en prachtige kliffen. Het uitzicht op Nugget Point is echt geweldig mooi. 

Meer lezen over dit geweldige stukje Nieuw-Zeeland? Lees dan ook eens dit: 9x doen in de Catlins. 

Doen in Nieuw-Zeeland / Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden / Nieuw-Zeekand tips:
Doen in Nieuw-Zeeland / Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden / Nieuw-Zeekand tips:

21. Milford sound

Milford Sound is het prachtige fjord helemaal in het zuiden van het Zuidereiland. Milford Sound wordt ook heel vaak het achtste wereldwonder genoemd en dat is niet voor niks. De natuur is namelijk echt geweldig mooi. Rijdt over de prachtige Milford road, stop voor de geweldige uitzichten en een aantal wandelingen en maak uiteindelijk een boottocht door Milford Sound. 

Meer lezen? Ik schreef al eens over een Milford Sound Cruise: de mooiste boottocht van Nieuw-Zeeland! 

Doen in Nieuw-Zeeland: Milford Sound

22. Doubful Sound 

Een andere prachtig fjord in Nieuw-Zeeland is Doubtful Sound. Doubtful Sound is minder druk bezocht dan het nabij gelegen Milford Sound en dat heeft vooral te maken met de bereikbaarheid. Je kunt Doubful Sound alleen bereiken met een tour. Je gaat eerst met een bus, dan met een boot, dan weer met een bus en dan pas bereik je Doubful Sound. Het is een plek waar je niks anders hoort en ziet dan de geweldige natuur, een plek waar je bijna niemand tegenkomt en een plek die prachtig is om te zien. Zeker een aanrader dus om te bezoeken en een van de beste Nieuw-Zeeland tips! 

23. Ben Lomond 

Ben Lomond is een berg in de omgeving van Queenstown en je kunt hier in de omgeving echt geweldig wandelen. De hike naar de top van Ben Lomond duurt zo’n 6-8 uur en is pittig, maar zo geweldig mooi. Het uitzicht vanaf de top is een van de mooiste uitzichten die je ooit zult zien! Daarom kan Ben Lomond echt niet ontbreken in het rijtje met de mooiste Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden! 

Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel over hiken naar Ben Lomond

Nieuw-Zeeland tips / Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden / doen in Nieuw-Zeeland

24. Skippers Road 

De gevaarlijkste weg van Nieuw-Zeeland is Skippers Road in Skippers Canyon. Deze weg is zelfs een van de gevaarlijkste wegen ter wereld. Dat klinkt niet echt leuk om te bezoeken toch? Uh… jawel! Het is er namelijk prachtig en het was echt een van de hoogtepunten van Nieuw-Zeeland. Wij gingen mee met een tour en reden in een 4wd langs kliffen en ravijnen en hadden een geweldige dag. Aanrader dus en echt iets wat je moet doen in Nieuw-Zeeland!

Meer lezen over dit avontuur? Ik schreef een artikel over de gevaarlijkste weg van Nieuw-Zeeland! 

Skippers Canyon

25. Queenstown 

De twee plekken hierboven liggen in de omgeving van Queenstown, maar Queenstown zelf is ook heel erg de moeite waard. De sfeer in de stad is heel fijn en de ligging is echt prachtig. Queenstown ligt namelijk aan een prachtig mooi meer tussen de bergen. Vanaf Queenstown rijd je binnen een paar minuten prachtige natuurgebieden binnen. Rijd ook eens richting Glenorchy en Paradise als je de stad zelf gezien hebt! 

Meer lezen over Queenstown? Lees dan mijn artikel waarin ik vertel wat je echt moet doen in Queenstown en omgeving! 

Queenstown NZ

26. Lake Wanaka 

Lake Wanaka is een prachtig meer omringd door besneeuwde bergtoppen. Wanaka is vooral bekend door die ene boom, in het meer, genaamd #thatwanakatree. Helaas is er in 2020 een stuk van de boom gesloopt, zo zonde! Gelukkig is Lake Wanaka evengoed echt de moeite waard. 

Lees ook: dit moet je doen in Wanaka

Wat te doen in Nieuw-Zeeland? Bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland / Nieuw-Zeeland tips

27. Lake Hawea

Heel dichtbij Lake Wanaka ligt het mooie Lake Hawea. Dit meer is prachtig om te zien, vooral als het meer een prachtige weerspiegeling heeft. Lake Hawea is minder druk bezocht en kun je gewoon bewonderen langs de weg. De hele route er langs is trouwens echt geweldig mooi. 

Wat te doen in Nieuw-Zeeland? Bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland / Nieuw-Zeeland tips
Wat te doen in Nieuw-Zeeland? Bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland / Nieuw-Zeeland tips

28. Roy’s Peak 

Een van de meeste bekende wandelingen en een van de meeste bekende Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden op het Zuidereiland is toch wel Roy’s Peak. Om Roy’s Peak te bereiken moet je een hike doen van 6-8 uur. De hike start net buiten Wanaka en als je eenmaal boven bent heb je een geweldig uitzicht op onder andere Lake Wanaka en de bergachtige omgeving. Zo mooi! 

Meer lezen over deze hike? Lees dan mijn artikel over hiken naar Roy’s Peak. Of lees hier meer over wandelen in Nieuw-Zeeland

Roy's Peak

29. Rob Roy Glacier

Een van de andere leuke Nieuw-Zeeland tips is toch wel het bezoeken van de Rob Roy Glacier. Hier komen is een uitdaging door de Gravel road die je naar de wandeling brengt, maar eenmaal daar is de wandeling helemaal niet zo ingewikkeld. Je wandelt door het bos en komt onderweg 2 keer een prachtige waterval tegen. Uiteindelijk kom je uit bij een prachtig uitzicht op de bijzonder Rob Roy Glacier, zeker de moeite waard en iets wat je moet doen in Nieuw-Zeeland! 

Meer lezen? Bekijk ook mijn artikel over hiken naar de Rob Roy Glacier.  

30. Franz Josef en Fox Glacier

Redelijk dichtbij elkaar liggen de twee gletsjers Frans Josef en Fox. Bij beide kun je een helihike doen. Wij deden dit niet en dan is deze plek niet zo de moeite waard, maar ik vind het ook wel zonde dat wij die helihike nooit gedaan hebben. Je kunt dan namelijk een hike maken door de gletsjers, heel gaaf! 

31. Lake Matheson

Lake Matheson is een prachtig gletsjer meer, omringd door een bos en besneeuwde bergtoppen. Bij mooi weer weerspiegelen de bomen en bergen perfect in dit meer en dat is een heel mooi en bijzonder gezicht. Zelf hebben wij dit meer heel onbewust over geslagen en daar baal ik van, wat dit behoort echt tot een van de mooiste meren van Nieuw-Zeeland. Dit meer bezoeken is dan ook echt iets wat je moet doen in Nieuw-Zeeland! 

32. Kaikoura 

Kaikoura is een geweldige plek om te bezoeken. Het is een stadje gelegen aan de kust bij de bergen. Overal zie je de blauwe zee en besneeuwde bergtoppen, zo mooi! Maar waarom Kaikoura echt een van de leukste Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden is, is omdat je er veel wildlife kunt spotten. Ga op walvissafari en spot onder andere de Sperm whales. Wij hadden mazzel en zagen ook nog orka’s, zo bijzonder! Ga ook zeker mee met de Dolphin encounter, dan kun je niet alleen dolfijnen spotten, maar ook op een verantwoorde manier met dolfijnen zwemmen! 

Kaikoura
Kaikoura

34. Christchurch 

De grootste stad op het Zuidereiland is Christchurch. Volgens vele een van de leukere steden van het land, volgens ons eigenlijk geen zak aan. Ik zet hem er toch in omdat je natuurlijk gewoon zelf moet ontdekken of Christchurch de moeite waard is. Smaken verschillen nou eenmaal. 

35. Akaroa 

Vlakbij Christchurch ligt het schiereiland Akaroa. Een groen schiereiland met een mooie kust. Het is prachtig om hier lekker rond te rijden, stukje te lopen en te genieten van de prachtige uitzichten. Er komen weinig toeristen en het is zeker leuk om te bezoeken! 

Akaroa

Zo, het is een hele lijst geworden, maar er zijn nou eenmaal ook heel veel leuke Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden. Het land is prachtig en de natuur geweldig, dus ik kan het iedereen aanraden om eens te gaan. Hopelijk heb je door dit artikel in ieder geval een antwoord gekregen op de vraag: wat te doen in Nieuw-Zeeland? En heb je weer wat leuke Nieuw-Zeeland tips verzameld! Benieuwd naar onze route? Die vind je hier! Daarnaast schreef ik ook nog een handig artikel met ons budget Nieuw-Zeeland

Wil je dit artikel later nog eens lezen? Pin hem dan op Pinterest! 

Wat zijn jouw favoriete Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow