Wat te doen in Napels? Tips + bezienswaardigheden voor een stedentrip!

door | Laatste update May 15, 2023 | Gepubliceerd Aug 8, 2022 | Europa, Italië | 2 reacties

Stedentrip Napels in Italië

Napels is een stad in Zuid-Italië en stond lang bekend als onveilige plek om te bezoeken. De maffia was hier namelijk heel actief. Gelukkig is dit inmiddels anders en is Napels een veilige stad voor een stedentrip in Italië.

De stad Napels is een havenstad en de derde stad van Italië. Daarnaast is Napels ook de hoofdstad van de regio Campanië. De stad telt zo’n 937.000 inwoners en is dus vrij groot. Toch is het centrum compact en kun je in korte tijd veel zien van de stad. Een stedentrip Napels is een aanrader voor iedereen die een wat ruigere kant van Italië wil zien. 

Napels bezienswaardigheden: wat te doen in Napels?

Nu je een klein beetje achtergrond informatie hebt over Napels in Italië is het tijd om een antwoord te geven op de vraag: wat te doen in Napels? En dus de mooiste Napels bezienswaardigheden met je te delen.

1. Bewonder Castel Nuovo

In Napels vind je meerdere mooie kastelen die enorm de moeite waard zijn om te bekijken. Een van die kastelen is Castel Nuovo. Van buiten is dit een indrukwekkend bouwwerk om te zien en zeker de moeite waard. Je kunt het kasteel ook van binnen bekijken, dit hebben wij zelf niet gedaan.

Wat te doen in Napels? Castel Nuovo

2. Wandelen langs het water

Wandelen langs het water is een van de leukste dingen om te doen in Napels. Als je langs het water loopt heb je onderweg een prachtig uitzicht op de vulkaan de Vesuvius en het prachtige blauwe water in de havens van de stad. Ondertussen loop je langs veel leuke en gezellige horeca waar je kunt neerploffen op een terrasje. Bij ons was het helaas erg bewolkt, waardoor wij de top van de Vesuvius niet konden zien. Desondanks vonden wij dit een hoogtepunt van onze stedentrip Napels.

Napels tips: wandelen langs het water

3. Castel dell’Ovo

Als je langs het water loopt kom je dit kasteel eigenlijk automatisch wel tegen. Maar toch noem ik hem wel even apart in dit lijstje met de mooiste Napels bezienswaardigheden. Dit kasteel ligt aan zee en vanaf hier heb je mooie uitzichten. Ook het kasteel zelf is mooi om te zien. Het kasteel bevindt zich op een eilandje waar je ook even overheen kunt slenteren.

Napels bezienswaardigheden: Castell dell'Ovo

4. Relax in Villa Comunale di Napoli

Als je het water nog een klein stukje blijft volgen, kom je een vrij groot park tegen. In dit park vind je wat bankjes om even lekker te relaxen en mensen te kijken. Je komt hier even tot rust en kunt de drukte van de stad even achter je laten. Je vindt in dit park ook het aquarium van Napels. Wij vonden het park in ieder geval een fijne plek om even lekker te zitten en te genieten van de zon en de rust.

5. Bekijk Piazza del Plebiscito

Het mooiste plein van Napels is Piazza del Plebiscito. Wij vinden dit echt een van de mooiste Napels bezienswaardigheden en het mooiste plekje van de stad. Op dit plein vind je diverse geweldige gebouwen. Waaronder het koninklijke paleis en de basiliek. Deze basiliek wordt het pantheon van Napels genoemd en kun je gratis bezoeken. Zeker de moeite waard! En als je binnen bent snap je de vergelijking met het pantheon ook direct.

Stedentrip Napels: wat te doen in Napels? Het mooiste plein bekijken!
Stedentrip Napels: wat te doen in Napels? Het mooiste plein bekijken!
Stedentrip Napels: wat te doen in Napels? Het mooiste plein bekijken!
Stedentrip Napels: wat te doen in Napels? Het mooiste plein bekijken!
Stedentrip Napels: wat te doen in Napels? Het mooiste plein bekijken!

6. Kijk je ogen uit in Galleria Umberto I

Galleria Umberto I bezoeken is echt iets wat je moet doen in Napels. Het is een prachtige galerij met winkeltjes. Waar je hier vooral voor komt? Het prachtige mooie plafond. Echt, je kijkt hier je ogen uit. Ook de vloer is trouwens mooi en heeft gave mozaïeken.

Galleria Umberto

7. Slenter door Quartieri Spagnoli

Quartieri Spagnoli, ook wel de Spaanse wijk genoemd, is een wijk vol smalle en kleurrijke straatjes. Lang was dit een hele gevaarlijke wijk in Napels en kon je het maar beter vermijden. Inmiddels is het helemaal niet meer gevaarlijk en juist een van de wijken in Napels die je echt moet bezoeken tijdens je stedentrip Napels. De wijk is een beetje chaotisch, maar dat maakt het leuk. Je vindt hier van die typische kleurrijke Italiaanse straatjes, overal hangt de was te drogen en de straten zijn dus lekker smal. Verder vind je hier ook veel eettentjes. Deze wijk grenst aan de straat Via Toledo, de hoofdstraat van Napels. Het is een heerlijke plek om gewoon even lekker rond te slenteren en te verdwalen!

Napels bezienswaardigheden: Spaanse wijk

8. Geniet van het uitzicht bij Castel Sant’Elmo

Castel Sant’Elmo is het derde kasteel in het centrum van Napels. Dit kasteel vind je op het hoogstgelegen punt van de stad en vanaf hier heb je dan ook echt een geweldig uitzicht. Ons werd aangeraden om hier met zonsondergang heen te gaan. Leuk idee, maar, het kasteel is dan dicht en kan je niet meer in (tenzij je in de winter gaat). Dus helaas hebben wij het mooiste uitzichtpunt gemist. Gelukkig zit er voor het kasteel ook nog een mooi punt vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over Napels en de Vesuvius. Door het uitzicht dat je vanaf hier hebt, hoort Castel Sant’Elmo zeker bij de mooiste Napels bezienswaardigheden.

Je kunt hier trouwens heen wandelen, of je kunt met de funiculaire omhoog.

Napels bezienswaardigheden: uitzicht

9. Ga ondergronds

Een van de meest bijzondere dingen om te doen in Napels is Napels onder de grond te bekijken. Onder de grond van Napels ligt namelijk een heel netwerk aan pleinen en straten. Ooit aangelegd door de Grieken en Romeinen. Tijdens de tweede wereldoorlog werd dit gebruikt als schuilkelder. Wil je dit ook doen? Boek dan je tour via deze link. 

10. Ontdek het historische centrum van Napels

Natuurlijk moet je ook echt het oude historische centrum van Napels ontdekken. Hier vind je onder andere de straat met heel veel lekkere pizza’s, maar ook andere leuke kleurrijke straatjes. Verder vind je hier kerkjes, mooie pleintjes en andere gave bezienswaardigheden in Napels. Ten slotte vind je hier ook het straatje waarin het het hele jaar door kerst is en je dus ook midden in de zomer kerstversiering kunt kopen.

Napels tips: het oude centrum bezoeken

11. Bezoek een of meerdere kerken

Napels stikt echt van de kerken en ze zijn allemaal prachtig. Je kunt ze ook gewoon gratis bezoeken. Een van de beste Napels tips is wat mij betreft dan ook om gewoon lekker wat kerken binnen te lopen en ze te bewonderen van binnen. Ik heb geen idee meer welke wij allemaal bezocht hebben, maar ze waren bijna allemaal mooi en de moeite waard!

Stedentrip Napels: kerken bezoeken

12. Eet de beste pizza’s ter wereld

Stiekem was de pizza voor mij echt de grootste reden om naar Napels te gaan. Napels is de stad van de pizza en je vindt hier echt de lekkerste pizza’s ter wereld. Iets anders eten dan pizza is ook echt bijna moeilijk in Napels en je struikelt over de pizza tentjes. Wij hebben er meerdere geprobeerd en ze waren allemaal fantastisch lekker. 2 hele populaire zijn de tentjes Sorbillo en Pizzeria da Michele. Wij zijn in da Michele geweest en hoewel we echt lang moesten wachten, was de pizza heerlijk. Je komt hier echt voor eten, niet voor de sfeer. Je zit op plastic stoeltjes en je krijgt drinken in plastic bekers. Onze lekkerste pizza in Napels aten wij bij Pizzaria e Trattoria Sannino.

Pizza in Napels

13. Ga de omgeving in!

De Napels bezienswaardigheden van hierboven heb je eigenlijk in 1 of 2 volledige dagen wel gezien. Zelf hadden wij aan 1 dag wel genoeg. Maar de omgeving van Napels is echt geweldig en je moet dan ook echt tijd uittrekken om de omgeving te ontdekken. Hieronder een opsomming met gave plekken om te bezoeken in de omgeving van Napels:

Je stedentrip Napels kun je dus heel goed combineren met andere gave plekken in de regio Campania. Meer lezen over de omgeving? Lees dan ook mijn artikel over dagtrips vanuit Napels.

Amalfikust
Pompeii
Procida
Capri

Overige Napels tips

Nu je weet wat je moet doen in Napels en wat de leukste Napels bezienswaardigheden zijn, is het tijd om mijn laatste Napels tips met je te delen. Ik vertel je over het vervoer in de stad, waar je kunt overnachten en over de beste reistijd. En wil je daarna nog meer lezen? Ik deelde ook al eens een artikel met ons budget Napels

Vervoer in Napels  

Vervoer in Napels is goed geregeld. Veel dingen liggen op loopafstand en kun je gewoon te voet bereiken. Wil je graag met het OV? Dan kun je met de bus of metro. Kaartjes hiervoor koop je bij tijdschriften winkeltjes en tabakszaken. Voor de metro kun je tickets vaak ook kopen in een machine op het station of bij een kassa. Er zijn altijd wel meerdere opties in de omgeving, handig, want die machines zijn regelmatig stuk. Het openbaar vervoer in Napels is vrij goedkoop. De metro kost €1,10 per keer.

Wil je vanaf het vliegveld naar het centrum van Napels reizen of andersom? Dan kun je reizen met de ALIbus. Deze bus kost €5,- voor een enkeltje en rijdt de hele dag heen en weer tussen de stad en het vliegveld.

Verder is het openbaar vervoer buiten Napels ook goed geregeld. Vanaf Napels gaan er veel boten en treinen naar andere gave plekken in de omgeving!

Overnachten tijdens je stedentrip Napels

Overnachten in Napels doe je het beste lekker centraal, zodat je de Napels bezienswaardigheden te voet kunt bereiken. Zelf sliepen wij in het Hotel Napolit’amo. Een prima en net hotel op een super fijne locatie. Alles was op loopafstand te bereiken en de metro was ook heel dichtbij. De afwerking in de kamers kon beter, maar je had gelijk een ontbijtje erbij en het bed sliep prima! Dit hotel boek je via deze link. Liever iets anders? Bekijk dan eens deze hotels in Napels

De beste reistijd

Napels kan je het hele jaar door prima bezoeken. Houd er rekening mee dat het hier in de zomer vaak echt bloedheet is en dat kan onaangenaam zijn. Daarnaast is het in de zomer overal vrij druk, vooral op veel plekken in de omgeving van Napels. Ik zou je daarom aanraden om in het voorjaar of najaar te gaan. De temperaturen zijn dan aangenaam en ook de drukte is dan beter.

Wat wij echt vonden van Napels

Nu je hebt gelezen over de Napels bezienswaardigheden en nu ik mijn Napels tips met je gedeeld hebt, zal ik je vertellen wat ik eigenlijk echt van Napels vond. Napels is een stad waar een deel van de mensen verliefd op wordt en een deel van de mensen absoluut niet. Waar horen wij bij?

Wij vonden Napels niet helemaal onze stad. Napels heeft mooie plekken, zoals je aan de Napels bezienswaardigheden uit dit artikel ook wel kunt zien. Maar wij werden niet verliefd op het rauwe van Napels en hadden hier geen wauw factor. Napels is geen Rome, geen Florence, geen Venetië of Bolgona, waar wij die wauw wel hadden. En natuurlijk is Napels anders, dat is waarom veel mensen het juist ook zo tof vinden. Maar het is gewoon niet onze stad en uiteindelijk moet je dit zelf beoordelen. Wij vonden Napels vies. Er ligt echt heel veel afval overal en wij konden hier absoluut niet doorheen kijken. Daarnaast vond ik het overal veel te druk en chaotisch en miste ik het fijne sfeertje wat ik in veel andere Italiaanse steden wel altijd vind.

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten voor je stedentrip Napels. Hopelijk heb je nu genoeg tips voor Napels verzameld en heb je een goed beeld gekregen van de Napels bezienswaardigheden die er zijn. Napels heeft zeker mooie plekken en echt een geweldige omgeving. Ik zou er vooral terugkomen voor de omgeving en niet voor de stad zelf. Maar smaken verschillen nou eenmaal. Ik hoop in ieder geval wel dat je door dit artikel een antwoord hebt gekregen op de vraag: wat te doen in Napels?

Ben jij al eens in Napels geweest?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow