Wat te doen in Malakka? Een stukje Nederland in Maleisië!

door | Laatste update Apr 5, 2023 | Gepubliceerd Apr 6, 2018 | Azië, Maleisië | 12 reacties

Malakka (ook wel Melaka genoemd) heeft heel veel Nederlandse invloeden en is alleen daarom al een leuke stop tijdens je reis door Maleisië. Onterecht wordt Malakka vaak overgeslagen, maar er is genoeg te doen, te zien en te beleven. Vandaag vertel ik je alles over dit mooie stadje in Maleisië en geef ik antwoord op de vraag: wat te doen in Malakka? Daarnaast deel ik de beste Malakka tips en mooie Malakka bezienswaardigheden! 

Malakka (Melaka) in Maleisië

Malakka werd rond 1400 gesticht en groeide door de strategische ligging al snel uit tot een van de belangrijkste handelcentra in Zuid-Oost Azië. Vanaf 1511 waren de Portugese handelaren de baas in Malakka, maar in 1641 gaven de Portugezen hun machtsstrijd op en viel Malakka onder Nederlands bestuur. Jaren later ruilde Nederland de regio in voor stukken Indonesië met de Engelsen. Inmiddels is Malakka een semi-zelfstandige provincie in Maleisië.

De Nederlandse invloeden vind je vandaag de dag nog steeds terug in Malakka. Best gek, als je zo ver van huis bent. Buiten dat is Malakka echt een levendige stad en is het echt een toevoeging aan je reis! Er zijn genoeg leuke Malakka bezienswaardigheden om te zien. Daarover hieronder meer! 

Malakka bezienswaardigheden: wat te doen in Malakka? 

Zoals ik al eerder zei is er genoeg te doen, te zien en te beleven in Malakka. Hieronder vertel ik je wat je zeker niet mag missen!

1. Ontdek de Nederlandse historie

Dat Nederland veel invloed heeft gehad in Malakka is op veel plekken in de stad terug te zien. Overal vind je sporen uit de VOC tijd. Op Dutch Square zijn de invloeden echt het meest te zien. Zo vind je op het plein het Stadthuys, wat een exacte kopie is van het stadhuis in Hoorn. Voor ons heel leuk, aangezien wij heel dichtbij Hoorn wonen! Vandaag de dag is dit Stadthuys trouwens ook nog eens leuk om te bezoeken, je vindt er namelijk een tentoonstelling over de geschiedenis van Malakka en de rol van de Nederlanders in de stad.

Naast het Stadthuys vind je op Dutch Square ook Christ Church, een kerk die werd gebouwd met bakstenen uit Zeeland. Je kunt de kerk gratis bezoeken en komt binnen in de kerk verschillende Nederlandse namen en grafstenen tegen. Ook een windmolen ontbreek in Malakka niet.

Wat te doen in Malakka Maleisië
Wat te doen in Malakka Maleisië
Malakka Maleisië
Malakka Maleisië

2. Bezoek de Jonker street avondmarkt

Jonker Street (ook wel Jonker Walk) ligt midden in Malakka en mag je zowel overdag als ’s avonds echt niet missen. Je vindt hier heel veel kunstgalerieën, antiekwinkels en souvenirwinkels. Elke vrijdag-, zaterdag- en zondagavond vind je in Jonker Street een enorme avondmarkt. Ook tijdens feestdagen is er markt. De avondmarkt start rond 18:00 en sluit rond middernacht. Je vindt op de markt echt van alles en nog wat. Zo kun je er souvenirs kopen, maar ook handige gadgets of lekker eten. Er zijn diverse plekken waar je ook kunt zitten om iets te eten of te drinken, hier vind je vooral lokale snacks. Het is echt een aanrader om wat verschillende snacks te proeven. Ook als je niks wilt kopen of eten is de avondmarkt gezellig om over heen te wandelen. Houd er wel rekening mee dat je niet de enige bent die dit een van de leukste Malakka bezienswaardigheden vindt en het hier dus druk kan zijn.

3. Wandelen door Chinatown 

Net als veel andere steden in Maleisië heeft Malakka ook een Chinatown. Chinatown is echt het hart van de stad en kun je dan ook bijna niet missen. Je vindt er heel veel prachtige tempels en leuke straatjes. Wij dachten gewoon heel even door Chinatown te gaan wandelen, maar voor we het wisten waren wij een halve dag verder. Zeker iets wat je moet doen in Malakka! 

Wat te doen in Malakka Maleisië

4. De verhalen van Heerenstraat 8 

Toen wij Malakka bezochten had ik hier helaas nog nooit van gehoord. Pas later kwam ik dit op de blog Backpack vol verhalen tegen. Omdat ik het zo ontzettend leuk en interessant vind klinken, wilde ik het toch ook even noemen.

De meeste huizen in Malakka zijn inmiddels compleet gerenoveerd, maar bij Heerenstraat 8 kun je nog zien hoe de huisjes van Malakka er vroeger uit gezien hebben. Het is een oud koopmanshuis en je kunt binnen zien hoe het leven daar was. Er zijn ook een aantal typisch Nederlandse details te vinden. De entree is gratis, maar een donatie wordt gewaardeerd. Mochten wij ooit nog in Malakka komen wil ik hier ook zeker naar toe.

5. Een boottochtje maken

Iets wat je ook echt moet doen in Malakka is een boottocht maken over Sungai Melaka, de rivier die dwars door de stad loopt. Dit boottochtje is niet heel duur en kost 18 RM doordeweeks en 23 RM in het weekend. De boottocht duurt 30/40 minuten. Het leukste is om het tochtje zo te timen dat je heen met de boot gaat als het licht is en het op de terugweg langzaam donker wordt. Wij deden dit ook en dat is echt een leuke toevoeging. In de avond heb je namelijk overal prachtige lichtjes!

Wat te doen in Malakka Maleisië

6. St. Paul’s Church 

Bovenaan St. Paul’s Hill staat de ruïne van de St. Paul’s church. De kerk werd gebouwd door de Portugezen en inmiddels is er niet zoveel meer van over. Toch is het leuk om even een kijkje te nemen, als is het alleen maar voor het uitzicht over de stad dat je van boven hebt!

7. Ga op zoek naar streetart & dwaal door de leukste straatjes

Verder is het in Malakka super leuk om op zoek te gaan naar streetart. Je komt de meest leuke en kleurrijke straatjes tegen en hoewel het geen George town is qua streetart, vind je genoeg mooie dingen! Veel gebouwen waarop je mooie kunstwerken ziet zijn trouwens gallerieën waar je echt mooie souvenirs en spulletjes kunt kopen. Het mooiste straatje vond ik die je hier ziet op de foto. Wat een geweldige kleuren overal! Zeker een van de leukste Malakka tips! 

Malakka Maleisië

8. Maak een ritje in een trishaw 

Als je in Malakka bent kun je hier bijna niet omheen: de trishaws. Deze ietwat hysterische riksja’s zijn hét vervoersmiddel in de stad. Hoewel je deze fietstaxi’s op meerdere plekken in Azië tegen zult komen, zijn ze nergens zoals ze in Malakka zijn. De trishaws zijn namelijk allemaal versierd met boa’s, knuffels, glitters, lampjes en nog veel meer dingen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is er. Houd je van minions? Geen probleem, er zijn minion trishaws genoeg. Maar ook hello kitty en andere thema’s zijn er in overvloed terug te vinden. Je kunt je eigen muziek aansluiten op een boxje en in de avond lijkt het net een kermisattractie. De trishaws brengen je langs alle Malakka bezienswaardigheden. Na een tijdje waren wij het constante lawaai van de muziek en het gebel in Malakka wel zat, maar grappig en typisch is het wel. Stiekem wel echt iets wat je moet doen in Malakka. 

Wat te doen in Malakka Maleisië

9. Probeer wat lokale lekkernijen

Malakka is een echte bestemming voor ‘foodies’. Mensen uit Kuala Lumpur en Singapore komen zelfs naar Malakka speciaal voor het eten. De echte specialiteiten in Malakka zijn Chicken Rice Ball, Nyonya Laksa, Char Sies, Satay Celup, Sate, Kuay Teow, Devil Curry en de Oystel Omelette. Genoeg keuze voor iedereen dus. Aangezien ik een voorliefde heb voor sate hebben wij dat natuurlijk geprobeerd en ik moet zeggen; het was overheerlijk! Het is heel anders dan hoe wij het kennen, maar dat maakt het niet minder lekker.

In tegenstelling tot veel andere plekken in Maleisië serveren ze in Malakka trouwens heel veel varkensvlees. Verder kun je in little India terecht voor je dosis Indiaas eten. Je schijnt daar overheerlijk te kunnen eten, maar helaas hebben wij hier helemaal geen tijd meer voor gehad.

Malakka Maleisië

Malakka tips: overnachten in Malakka 

Zodra je in het centrum bent aangekomen van Malakka staan er heel veel vrouwen die je een slaapplek aanbieden. Hier kun je op in gaan, maar wij kozen ervoor om even een rondje te lopen om zo op zoek te gaan naar een accommodatie. Dit was de eerste keer dat wij dit zo deden en inmiddels boeken wij altijd een nachtje van te voren op het internet, tenzij het niet anders kan. Wij sliepen uiteindelijk heel dichtbij Jonker street in Tang House Melaka. Dit is een prima accommodatie voor een paar nachten. Wij betaalden ongeveer €11,- per nacht en alles was schoon en netjes. De ligging was perfect en de eigenaresse was super vriendelijk en behulpzaam. Wij hadden een privé kamer met twee apparte bedden en deelde een nette badkamer met anderen. Ben je ook op zoek naar zo’n goedkope accommodatie met geweldige ligging? Via Agoda boek je dit hotel het goedkoopste.

Wil je iets anders? Via deze link vind je nog veel meer fijne accommodaties in Malakka!

Hoe kom je in Malakka? 

Malakka is vanaf verschillende plekken in Maleisië makkelijk te bereiken met de bus. Vanaf Kuala Lumpur rijd je er voor ongeveer €4,- in 2 uur naar toe. Vanaf Johor Bahru is het ruim 3 uur met de bus en vanaf bijvoorbeeld Penang 7 uur. Niet alleen vanuit bestemmingen binnen Maleisië kun je Malakka per bus bereiken, ook vanaf Singapore vertrekt een bus. Deze bus duurt er ongeveer 4,5 uur over. Je stopt een tijdje bij de grens om je stempel te halen voor Maleisië, of Singapore, net welke kant je op gaat. Dit kan soms best lang duren, maar bij ons duurde de stop hooguit 20 minuten.

Dit is alles wat je moeten weten over het fijne Malakka (of Melaka). Het is zeker een leuke bestemming om eens te bezoeken en wat mij betreft mag je hem echt niet overslaan tijdens je reis door Maleisië! Benieuwd naar hoe wij Malakka opnamen in onze route? Dat lees je hier! Of lees meer over wat je moet doen in Maleisië. Hopelijk heb je op deze manier genoeg leuke Malakka tips verzameld en weet je nu wat je moet doen in Malakka. 

Ben jij wel eens in Malakka geweest? Wat vind jij de leukste Malakka bezienswaardigheden? 

 

Dit artikel bevat een affliate linkje. Voor meer informatie bekijk onze disclaimer

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow