Wat te doen in Luxor in Egypte? Tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Feb 11, 2024 | Gepubliceerd Oct 13, 2022 | Afrika, Egypte | 13 reacties

Luxor in Egypte is net een enorm openlucht museum. Je vindt hier talloze Egyptische oudheden die bijzonder zijn om te bezoeken. Van eeuwenoude tempels tot indrukwekkende graftombes. Luxor is zoals je het oude Egypte voor je ziet. Maar wat te doen in Luxor? In dit artikel vertel ik alles over de mooiste Luxor bezienswaardigheden en deel ik handige tips voor Luxor met je.

Luxor in Egypte

Luxor is de oude hoofdstad van Egypte en is het historische hart van het oude Egypte. Je vindt hier dan ook veel bekende graftombes, heel veel oude Egyptische tempels en meer gave bouwwerken. De stad ligt bij de Nijl en wordt hierdoor verdeeld in twee delen: het oosten en het westen. In het Oosten komt de zon op en in het oude Egypte werd geloofd dat aan die kant van de Nijl de thuisbasis was voor de levenden. De andere kant is de kant van de doden. Hier vind je dan ook vooral de grafcomplexen van Luxor.

In dit artikel neem ik je mee naar Luxor in Egypte, een stad die vroeger trouwens Thebe heette. Ik vertel je over de mooiste Luxor bezienswaardigheden en deel later nog wat handige Luxor tips met je!

Wil je naar Luxor nog meer van de bijzondere Egyptische oudheden ontdekken? Lees dan ook zeker eens mijn artikel over piramides in Egypte

Luxor bezienswaardigheden: wat te doen in Luxor?

Dan is het hieronder tijd om de mooiste bezienswaardigheden in Luxor met je te delen!

1. Bezoek de Karnak Tempel

Een van de meest indrukwekkende tempels om te bezoeken in Luxor is de Karnak Tempel. Deze tempel vind je in het oosten van Luxor en er is enorm veel te zien. Het is het grootste tempelcomplex van heel Egypte en daarom is deze tempel bezoeken ook echt iets wat je moet doen in Luxor. Het tempelcomplex is gebouwd ter ere van de god Amon en Godin Moet, met hun kind Chonsoe.

Je vindt hier een stuk met wel 134 zuilen van 24 meter hoog en 10 meter breed. Echt heel indrukwekkend om tussendoor te lopen. Verder vind je hier obelisken, tempels en kapelletjes. Je vindt hier prachtige beelden die enorm goed bewaard zijn gebleven. Echt fantastisch om te zien allemaal.

Je hoeft hier niet naar binnen met een gids, maar dat maakt je bezoek wel veel interessanter, omdat je gids veel kan vertellen over de tempel en de bezienswaardigheden in de tempel. De entree voor het complex kost je 220 EGP, dit is ongeveer €6,60.

De Karnak tempel bezoeken
Wat te doen in Luxor? De Karnak tempel bezoeken
Wat te doen in Luxor? De Karnak tempel bezoeken
Wat te doen in Luxor? De Karnak tempel bezoeken
Wat te doen in Luxor? De Karnak tempel bezoeken

2. Bekijk de Luxor Tempel

Een andere prachtige tempel aan de oostelijke oever van Luxor, is de Luxor Tempel. Deze tempel was ooit verbonden met de Karnak Tempel door middel van een 3 kilometer lange rij sfinxen. Vandaag de dag is hier nog maar een klein deel van te zien. De Luxor Tempel ligt midden in de stad en is echt de moeite waard om te bezoeken. Je vindt hier prachtige zuilen en enorm hoge beelden. Een aanrader en zeker een van de leukste Luxor bezienswaardigheden! De entree voor de Luxor Tempel bedraagt 180 EGP, dit is zo’n €5,40. 

3. Varen over de Nijl

De Nijl loopt door een groot deel van Egypte heen en is ook de rivier die de stad Luxor verdeeld in twee delen. Iets wat je zeker moet doen in Luxor, is de Nijl verder ontdekken. Dit kan met een meerdaagse cruise over de Nijl in Egypte, maar ook door gewoon een uurtje mee te gaan met een Felucca boot. Dit is een traditionele houten zeilboot zonder motor. Op heel veel plekken aan de rivier kun je een Felucca boot huren en daarna kun je jezelf rond laten varen. Een tour duurt meestal een uur en kost je 250 EGP. Dit is zo’n €14,-.  Wij vonden het de perfecte manier om even te ontsnappen aan de drukte van Luxor en de rust op te zoeken. De uitzichten vanuit de boot zijn prachtig, maar ook de rust hier is geweldig om te ervaren. Zeker een van de leukste Luxor tips!

Luxor tips: varen over de Nijl in Luxor in Egypte
Luxor tips: varen over de Nijl in Luxor in Egypte

4. Ontdek de Vallei der Koningen

Wij lieten ons aan de andere kant van de Nijl afzetten met de boot, omdat wij nu graag de westelijke oever wilden ontdekken. Maar ook zonder een langere boottocht kom je hier makkelijk, er zijn namelijk pondjes die je voor een klein bedrag naar de overkant brengen. Een van de gaafste Luxor bezienswaardigheden aan de westelijke kant van de stad, is de Vallei der Koningen, of de Valley of the Kings. Hier vind je de graftombes van een aantal grote farao’s uit de Egyptische oudheid.

In de Vallei der Koningen vind je maar liefst 60 graven. De toegang tot dit complex bedraagt 260 EGP, dit is zo’n €7,80,-. Je kan met dit ticket 3 tombes naar keuze bezoeken. Alle 60 de graven bezoeken is dan ook niet mogelijk. Handig is om van te voren uit te zoeken welke tombes je graag wilt bezoeken. De graven zijn ook afwisselend open op verschillende tijdstippen, zodat ze hun kleur niet verliezen door bijvoorbeeld het licht. Voor de tombes van Toetanchamon, Ramses VI en Seti moet je extra betalen. Onze gids raadde die van van Toetanchamon af, omdat er weinig in te zien is, de meeste van zijn spullen liggen in het Egyptisch museum in Caïro. Voor ons is het bezoek aan de Vallei der Koningen al een tijdje geleden, dus ik weet niet precies meer welke tombes wij hebben bezocht helaas. Wil je je camera meenemen? Dan betaal je een meerprijs. Voor een telefoon geldt dit niet.

Wat je kunt verwachten van de tombes is trouwens dat ze enorm kleurrijk zijn. Je vindt ondergrondse gangen met indrukwekkende muurschilderingen. Echt heel gaaf om te zien!

Luxor bezienswaardigheden: Vallei der Koningen
Luxor bezienswaardigheden: Vallei der Koningen
Luxor bezienswaardigheden: Vallei der Koningen

5. Maak een stop bij de Kolossen van Memnon

De Kolossen van Memnon zijn zo’n 18 tot 19 meter hoog en stonden vroeger bij de graftempel van Amenhotep III. Deze graftempel is er helaas niet meer, maar de gigantische kolossen kun je nog steeds bewonderen. Ze zijn indrukwekkend om te zien en hoewel ze al 3400 jaar door weer en wind worden geteisterd, vond ik de nog best mooi!

Wat te doen in Luxor in Egypte: kolossen van Memnon

6. Bezoek de Tempel van Hatsjepsoet

Een van de dingen die je zeker moet doen in Luxor, is een bezoek brengen aan de Tempel van Hatsjepsoet. Deze tempel is de tempel van een van de weinige vrouwelijke farao’s die Egypte heeft gekend. De tempel heeft 3 verdiepingen en is tegen de rotswand van een berg opgebouwd. Je vindt meerdere terrassen en deze plek bewijst wat mij betreft echt dat de Egyptenaren fantastisch konden bouwen. Je vindt hier twee heiligdommen, eentje voor Anubis en eentje voor Hathor.

De entree voor dit complex bedraagt 160 EGP, dit is ongeveer €4,81,-

Hatsjepsoet tempel
Luxor bezienswaardigheden: Hatsjepsoet tempel
Luxor tips: Hatsjepsoet tempel

Overige Luxor tips

Nu je weet wat je moet doen in Luxor en wat de mooiste Luxor bezienswaardigheden zijn, is het tijd om mijn overige Luxor tips met je te delen.

Vervoer in Luxor

Als je Luxor niet bezoekt met een tour, maar gewoon zelfstandig, dan is het het beste om met de taxi naar de verschillende Luxor bezienswaardigheden te reizen. Over de prijzen van de taxi kun je onderhandelen. Zelf rijden raad ik je hier niet aan. 

Overnachten in Luxor

Als je geen dagtrip maakt vanuit een van de badplaatsen van Luxor, is het een aanrader om te overnachten in Luxor. Verblijf hier 2 tot 3 nachten zodat je de Luxor bezienswaardigheden op een rustige manier kunt bezoeken. Je kunt dan echt de tijd nemen en hoeft niet overal snel langs te racen. Er zijn dan zelf nog meer dingen die je kunt doen in Luxor dan dat ik in dit artikel noem. Wij hebben zelf geen ervaring met overnachten in Luxor, maar een accommodatie kun je boeken via deze link

Een dagtrip naar Luxor

Wil je graag Luxor bezoeken, maar maak je geen rondreis door Egypte? Dat kan! Vanaf de badplaatsen in Egypte kun je prima een dagtrip boeken naar Luxor en zo toch een indruk krijgen van deze stad. Zelf boekten wij zo’n trip vanaf Hurghada. Let erop dat sommige trips slechts naar 3 van de Luxor bezienswaardigheden gaan en dat is best zonde! Wij boekten een privé tour zodat wij de tijd zelf konden bepalen, maar ook omdat deze tours eerder vertrekken en je dus meer tijd hebt ter plaatse. Vanaf Hurghada is Luxor nog zo’n 4 uur rijden! 

Wij boekten onze dagtrip naar Luxor via Marsa Alam tours. Hier kun je ook kiezen voor een Nederlandse gids. Hieronder volgt een handig overzicht met leuke tours naar Luxor! Wil je meer lezen? Ik schreef ook al eens een artikel over onze dagtrip naar Luxor

Wil je niet alleen een dagtrip naar Luxor maken, maar meer zien van dit unieke land? Bekijk dan eens dit handige artikel, met een leuke reisroute voor Egypte

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten voor je naar Luxor in Egypte reist. Hopelijk heb je nu een antwoord gekregen op de vraag: wat te doen in Luxor en heb je ook veel handige Luxor tips kunnen verzamelen. Wij vonden Luxor in ieder geval geweldig en echt een hoogtepunt van onze vakantie naar Egypte! Ik zou graag nog eens terugkomen, om zo nog meer Luxor bezienswaardigheden te ontdekken. 

Heb jij Luxor in Egypte al eens bezocht?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows