Wat te doen in Londen? 23 bezienswaardigheden die je niet mag missen!

by | May 23, 2018 | Citytrip, Engeland, Europa | 14 comments

In Londen verveel je je nooit, er is namelijk zo ontzettend veel te doen. Je vindt er prachtige gebouwen, fijne parken en zoveel verschillende leuke wijkjes dat het elke keer weer lijkt alsof je in een andere stad bent. Vandaag vertel ik je wat je zeker moet doen als je in Londen bent en geef ik dus antwoord op de vraag: wat te doen in Londen? 

1. Wandel over de Tower Bridge 

Laat ik maar gelijk beginnen met een van de meeste bekende bezienswaardigheden in Londen; de Tower Bridge. De Tower Bridge is een  van de beroemdste bruggen ter wereld. Hoewel deze brug in het lelijkste deel van Londen staat, is een bezoekje zeker de moeite waard. Het is leuk om de brug van een afstandje te bewonderen, maar je moet er natuurlijk ook even overheen wandelen. De echte waaghals gaat naar boven en wandelt over de glazenbrug, op de ‘eerste verdieping’ van de Tower Bridge. Een kijkje nemen in de Tower Bridge en wandelen over de glazenbrug is helaas niet gratis en kost voor een volwassene £9.80. Meer informatie over een bezoekje aan de Tower Bridge vind je hier.

Wat te doen in Londen? Bekijk de Tower Bridge Londen

2. Bewonder de Tower of London 

Als je bij de Tower Bridge bent geweest, kun je gelijk doorlopen naar de Tower of London. Dit prachtige bouwwerk ligt ernaast en zorgt er even voor dat je terug gaat in de tijd. Een rondje om het gebouw heen lopen is echt een aanrader, want het is echt prachtig! Volgens een teamgenoot van mij is het ook echt een must om de Tower of London van binnen te bezoeken. Binnen vind je namelijk de echte kroonjuwelen. Maar ook het gebouw zelf is de moeite waard om van binnen te bewonderen. Zelf hebben wij dit nog niet gedaan, maar omdat wij de Tower of London zo gaaf en mooi vinden willen wij dit bij een volgend bezoek zeker wel doen. De entree is best wel hoog, op internet kom ik prijzen tegen die variëren van £22 tot £25

Bezienswaardigheden Londen: Tower of London
Bezienswaardigheden Londen: Tower of London

3. Ga op zoek naar street art en doe een street art tour

Als je bij de Tower Bridge en de Tower of London bent geweest, ben je ook al heel dichtbij het startpunt van een geweldige streetart tour. Gave street art vind je in de wijk Shoreditch en kun je natuurlijk zelf zien. Veel gaver is het als je een gids hebt die je er alles over kan vertellen en de echt mooie kunstwerken weet te vinden. Bij Strawberry tours bieden ze heel veel verschillende free walking tours aan, waaronder dus een hele leuke street art tour. Omdat je zelf mag bepalen hoeveel geld je aan het einde van de tour betaald aan je gids, hoeft zo’n tour ook helemaal niet duur te zijn. Wij hebben tijdens de tour echt mooie werken gezien in de gave wijk Shoreditch en bij Brick Lane.

Bij een volgend bezoek zou ik deze wijk ook sowieso weer bezoeken, de wijk is namelijk altijd anders! Er komen vaak nieuwe kunstwerken bij en sommige oude kunstwerken verdwijnen weer. In heel Londen is graffiti spuiten eigenlijk strafbaar, maar in Shoreditch wordt het gedoogd. Naast prachtige kunstwerken van graffiti, vind je er ook onder andere poster art.

Shoreditch street art
Shoreditch street art

4. Bekijk Westminster Abbey 

Absoluut de mooiste kerk die je in Londen gaat tegenkomen is de kerk Westminster Abbey. Zowel in het donker als overdag is deze kerk prachtig en een must see. Als je de kerk wilt bezoeken is het handig om van te voren even op te zoeken of het kan die dag. Soms zijn er diensten of andere dingen, waardoor je er niet in kunt. Houd er ook rekening mee dat je £20 entree betaald. Een flink bedrag voor een kerk. Wij hielden het bij de buitenkant en hebben daar ook echt van genoten! 

Wat te doen in Londen? Bewonder Westminster abbey Londen

5. Bewonder Houses of Parliament 

Als je bij Westminster Abbey bent sta je er praktisch naast; Houses of Parliament. Ja, dat ene gebouw dat door iedereen de Big Ben genoemd wordt. Maar eigenlijk is het enige aan dat hele gebouw dat ook daadwerkelijk de Big Ben heet de bel van de klok. De Elizabeth Tower (de klokkentoren) staat op dit moment helaas in de steigers. Naar verwachting gaat dit tot in ieder geval 2021 duren, dus helaas is het gebouw nu niet op zijn mooist. Vanaf het water staat het gebouw er zelfs een beetje zielig bij, zo weinig als je nog van de toren kunt zien (mei 2018). Aan de achterkant kun je gelukkig nog iets zien van de rest van Houses of Parliament en dat is gelukkig nog wel de moeite waard! Verder kun je altijd een van de vier kanten de klok zelf zien.

Houses of Parliament Londen

6. Loop langs de London Eye

Als je kijkt naar tips voor Londen lees je vaak de dat je een ritje moet maken in de London Eye. En hoewel het uitzicht vanaf de Londen Eye ontzettend mooi schijnt te zijn, geef ik je de tip om er gewoon lekker langs te lopen. Een ritje in de Londen Eye is namelijk ontzettend duur. Op internet krijg je korting en zelfs dan zijn de tickets al £22,75. Er zijn genoeg andere plekken in Londen waar je ook een mooi uitzicht hebt en die veel goedkoper zijn. Een goed uitzichtpunt is Monument, hier betaal je slechts £5, een flink verschil! 

Toch vind ik dat je een kijkje moet nemen bij de London Eye. Dit reuzenrad is een van de bekendste bezienswaardigheden in Londen dus mag je eigenlijk niet overslaan. Vanaf de waterkant en de brug kun je de London Eye het beste bewonderen. 

De London Eye heet sinds kort trouwens niet meer de London Eye, maar de Coca Cola London Eye, tja… 

Wat te doen in London? London Eye

7. Geniet van het uitzicht vanaf de Sky Garden 

Gratis bezienswaardigheden en uitzichtpunten in Londen zijn echt uniek. Vandaar dat ik deze tip wel even wil delen met jullie. De London eye is een populair punt voor een mooi uitzicht over Londen, maar goedkoop is het niet. Monument is zoals ik al zei een goed punt voor een mooi uitzicht over Londen, voor wat minder geld. Gratis is het nog steeds niet en je moet er flink voor klimmen. Nu is er dus in Londen ook één plek waar je gratis met een lift naar boven kunt voor een mooi uitzicht over de stad. Waar ik het over heb? De Sky Garden!

Een week voor je bezoek moet je reserveren op deze website. Doe het zodra het kan, want voor je het weet is er geen plek meer! Grijp je toch mis? Ga dan gewoon naar het gebouw toe en zeg dat je er iets wilt eten of drinken. Helemaal boven is namelijk ook gewoon een restaurant. Het uitzicht over de stad is zeker de moeite waard. Eenmaal binnen heb je een uur de tijd en hoewel dat lang klinkt, is het eigenlijk precies genoeg.

Wat te doen in Londen? Ga naar de Sky Garden Londen

8. Proef de lekkerste hapjes op de Borough Market

Borough Market is de oudste en de bekendste streetfood market van Londen. Als je geen trek hebt als je hier naar toe gaat, krijg je het wel als je er rond loopt. Alles, maar dan ook echt alles, ruikt er namelijk zo ontzettend goed. Voor iedereen is er ook wel iets. Je vindt er gerechten met zowel vis als vlees, ziet er veel Aziatisch, maar ook burgers zijn er genoeg te vinden. Wil je een traditionele Fish and Chips proberen? De beste van Londen vind je op de Borough Market. Verder vind je er kazen, groente, fruit, chocolade en zelfs Nederlandse drop (en apenkoppen!).

Het is een echte wahalla voor de foodlover en een bezoek aan Borough Market kan dan ook echt niet ontbreken. Zelfs als je niet van plan bent om er iets te eten is het de moeite waard om het te bezoeken. De markt ligt onder een spoor en er hangt een heel apart sfeertje. Verder vond ik Borough Market ook een hele leuke plek om te fotograferen. De winkeltjes en de kramen zijn allemaal zo mooi! De hele uitstraling van de markt heeft gewoon ook echt iets leuks.

Borough Market
Wat te doen in Londen? Borough Market Londen

9. Proef de fijne sfeer bij Covent Garden

We blijven even in de markt stijl, want in de wijk Covent Garden vind je ook een hele leuke markthal. De markthal is groot en je vindt er heel veel verschillende dingen. Uiteindelijk bezoek je Covent Garden vooral voor de sfeer trouwens. Want wat is die er fijn zeg! Overal genieten mensen van de zon en geven Engelse verschillende optredens. Er spelen soms bandjes, maar ook mensen die kunsten doen met de fiets of goochelaars kom je er regelmatig tegen. Rond het einde van de middag wordt het gezellig druk en is de sfeer er op zijn best. Mooie foto’s maken kun je beter in de ochtend doen, als het nog wat rustiger is. Covent Garden is echt een must om te bezoeken als je voor het eerst in Londen bent en als je er eenmaal bent begrijp je ook waarom!

Tip: als je Covent Garden bezoekt, loop dan ook even naar Neal’s Yard. Dit is een verborgen, maar prachtig kleurrijk straatje. Zeker leuk om te zien, wel heel klein!

Wat te doen in Londen? Covent Garden Londen

10. Bezoek alternatief Camden Town 

Een leuke, alternatieve wijk in Londen is Camden Town. Gelijk als je de metro uitloopt merk je dat het hier anders is. Overal hoor je muziek en zie je veel jongeren rondlopen. De gevels zijn versierd met enorme schoenen, draken en andere bijzondere kunstwerken. Het hele wijkje ademt een compleet eigen en unieke sfeer. Alleen daarom al is het de moeite waard om er even een kijkje te gaan nemen. Verder heb je in Camden Town ook nog een hele leuk markt: Camden Market. Hier moet je ook echt even een kijkje nemen!

Camden Town
Bezienswaardigheden Londen: Camden Town

11. Slenter door Notting Hill

Een van de dingen die Londen zo leuk maakt zijn de grote hoeveelheden verschillende wijken die allemaal compleet anders zijn. Ik noemde er in dit artikel al een paar, maar voeg er gewoon nog een aan toe, namelijk Notting Hill, de schrijverswijk. Deze wijk is vooral bekend geworden door de gelijknamige film Notting Hill. Portobello Road is leuk om overheen te lopen. Je vindt hier ook een markt. Slenter verder nog even door wat zijstraatjes en spot de mooiste gekleurde huisjes.

Wat te doen in Londen? Notting hill Londen

12. Relax in een van de vele parken 

Londen is een hele groene stad. Als je een parkje zoekt vind je die bijna altijd binnen vijf minuten loopafstand. Er is dan ook niets fijner dan even bijkomen op een bankje in het park. Neem met mooi weer een kleedje mee en ga lekker zitten in het zonnetje. Dit doen alle locals trouwens ook, dus met mooi weer kan het gezellig druk zijn in de parken. Je hebt in Londen heel veel kleine parkjes, maar je vindt er ook heel veel grote parken.

De meeste grote parken zijn Royal Parcs en zijn dus van de Koninklijke familie. Ze zijn echter allemaal vrij toegankelijk. In veel parken vind je veel verschillende soorten vogels en eekhoorns. Vooral de eekhoorns vonden wij echt geweldig, wat een leuke beestjes! St. James park is ons favoriete park. Hier vind je de meeste wildlife en zie je zelfs Pelikanen. Het park is verder ook gewoon mooi om te zien en je kunt er echt heel fijn zitten. Andere leuke parken die wij bezochten zijn Regent’s park (en Primrose hill voor een uitzicht over de stad), Green park en Hyde park. De volgende keer zouden wij ook wel een bezoekje willen brengen aan Greenwich, aangezien je hier herten tegen kunt komen!

Parken eekhoorns Londen

13. Bekijk de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace

Als je een bezoek brengt aan Londen moet je natuurlijk ook even een kijkje nemen bij Buckingham Palace. Buckingham Palace is een prachtig gebouw om te zien en zeker een van de leukste bezienswaardigheden in Londen. Officieel was het ‘gewoon’ een woonhuis, pas later is het door de Royals gekocht en is er een heel stuk bijgebouwd.

Het leukste is om Buckingham Palace te bezoeken als de wisseling van de wacht plaats vindt. Deze begint om 11:30 en duurt vrij lang. Wij dachten eigenlijk dat de wisseling van de wacht elke dag is, maar dat is helemaal niet zo. Meestal is de wisseling van de wacht 3 of 4 keer in de week. Kijk dus goed van te voren wanneer je de wisseling van de wacht kunt bijwonen. Op deze website vind je een kalender. Als de Britse vlag bij Buckingham Palace woont is de koningin niet thuis, hangt er een andere vlag, dan is ze er wel. De koningin is echt zelden in Buckingham Palace, maar toen wij er waren was ze er!

14. Bekijk Trafalgar Square

Na de slag van Trafalgar werd een enorm standbeeld gebouwd. Dit standbeeld is terug te vinden op Trafalgar square. Rondom het standbeeld vind je super veel prachtige gebouwen en een fontein. Met mooi weer kom je op het plein veel mensen tegen die prachtige kunstwerken maken met stoepkrijt. Leuk om te zien!

Wat te doen in Londen? Trafalgar Square

15. Shoppen 

Londen is een echte shopstad. Je vindt er enorme winkelketens en dan ook echt in tienvoud. Ik vind de winkels echt leuk en ben dan ook meerdere keren gaan shoppen. Een leuke straat om te shoppen is Oxford Street. Deze straat is enorm lang en je vindt hier ketens als Primark, H&M, Topshop, New Look en nog veel meer. Verder vind je in Londen echt super gave winkels. Alles is groot en de winkels dus ook. De M&M store en de Lego Store zijn echte aanraders, maar ook de speelgoed winkel Hamleys is de moeite waard. Verder moet je natuurlijk ook even een bezoekje brengen aan de Disney Store.

Wat te doen in Londen? Lego Store Londen
Wat te doen in Londen? M&M store Londen

16. Lopen over Piccadilly Circus

Piccadilly Circus is het Times Square van Londen. Het is er altijd druk, maar toch vind ik het er super leuk. Er rondlopen voelt overweldigend. Het is groots en ik hou ervan. Overal zie je lichten en enorme reclameborden. Grappig om een keer te zien.

17. Bewonder de St. Paul’s Cathedral 

Een ander prachtig bouwwerk in Londen is de St. Paul’s Cathedral. Van buiten is het gebouw zeker weten de moeite waard om te bekijken. Van binnen vast ook, maar dat heb ik nog niet gezien. De entree voor een volwasenne is hier namelijk £18. Als je een mooi uitzicht wilt op de St. Paul’s Cathedral dan moet je naar Millennium Bridge.

18. Stap in een dubbeldekker bus

Overal in Londen rijden ze: de rode dubbeldekker bussen. Veel toeristen pakken de hop on hop off bus om zo de stad per bus te verkennen. Deze bussen zijn leuk, maar ze zijn super duur. Wil je toch Londen vanuit een dubbeldekker bus zien? Dat kan. Pak bus 453 vanaf Elephant en Castle richting Marylebone. Vanaf hier rijdt de bus langs de Big Ben, Trafalgar Square, Piccadilly Circus en Regent’s Parc. Als je bovenin helemaal voorin gaat zitten heb je dus eigenlijk gewoon een goedkope Sightseeing tour. Een ritje met de bus kost je namelijk slecht 2 pond met je Oyster Card.  

Wat te doen in Londen? dubbeldekker Londen

19. Ontdek het typische Londen 

De dubbeldekker bus is iets wat typerend is voor Londen, maar er zijn nog veel meer dingen. Zo vind je overal in Londen oude rode telefooncellen en kun je het logo van de Underground ook wel typerend noemen voor Londen. Verder vind je overal oude rode brievenbussen en rijden er leuke oude cabs door de hele stad.   Ook de guards zie je ziet zijn echt typerend voor de stad. Meer lezen over de typerende dingen van Londen? Ik schreef er een artikel over.

20. Doe een Jack the ripper tour 

Een van de beste tours die ik ooit gedaan heb is de Jack the ripper tour. Wij deden de Jack the ripper tour wederom via Strawberry tours. Samen met onze gids Jonny gingen wij terug in de tijd en leerden wij van alles over de onopgeloste zaak van de serie moordenaar Jack the Ripper. Jonny vertelde het zo goed, dat het soms bijna leek alsof je er bij was. Wat was dit interessant zeg!

21. Een hapje eten in de wijk Soho

Soho is de plek in Londen om je avond door te brengen. Je kunt er overal heerlijk eten en de sfeer is er super fijn. Als je ergens nog betaalbaar kunt eten is het dan ook wel in Soho. Het leukste is natuurlijk een pub, waar je vaak goedkoop kunt eten met een drankje erbij. Je bent natuurlijk niet de enige die gaat eten in de wijk Soho, maar dit maakt het ook wel weer gezellig. Wil je stappen in Londen? Ook dat kun je het beste doen in deze wijk!

22. Een burger eten bij O’Neills 

We blijven nog even bij het eten, want eten moet je ten slotte elke dag 😉 Een van onze favoriete plekjes om te eten is toch wel de pub O’Neills. Het is er namelijk altijd gezellig en het eten is lekker. De pizza kan ik je niet aanraden, de burger echter wel. Voor  iets meer dan £8,50 heb je een burger met een halve liter drinken. Prima prijsje toch voor een leuke pub midden in het centrum? Wij aten elke keer bij de pub bij Carnaby street, vlakbij het metrostation Oxford Circus.

23. Naar het theater

Het laatste wat je zeker even moet doen als je in Londen bent is naar het theater gaan. Theater is echt een ding in Londen en in West End zijn er elke avond tientallen show. Van musicals tot comedies, je vindt het er allemaal. Zelf zijn wij in Londen naar Les Miserables, The Lion King en 42th second street geweest. Het zijn allemaal compleet andere musicals, maar ze waren allemaal super. Les Miserables is prachtig en echt een goede musical, je moet alleen wel het verhaal een beetje kennen, anders is het lastig te volgen. The Lion King is een van mijn favoriete Disneyfilms ooit, dus de musical is ook echt super. 42th second street is vaak de goedkoopste musical op het programma en het draait al super lang in Londen, maar leuk is het zeker. Het is vooral lekker vrolijk. Een avondje (of twee) naar het theater mag dus zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan Londen!

Tips Londen: Les miserables West End Londen

Zo, dit waren de 23 bezienswaardigheden in Londen die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek. Een hele hoop dingen, maar vast nog niet eens alles. Ik hoop dat je in ieder geval een antwoord hebt gekregen op de vraag: wat te doen in Londen? 

Wat is jouw favoriete plekje in Londen en wat zijn jouw beste tips voor Londen?  

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow