Wat te doen in Kuala Lumpur? De beste tips & bezienswaardigheden

door | Laatste update Apr 5, 2023 | Gepubliceerd Mar 25, 2022 | Azië, Maleisië | 10 reacties

Kuala Lumpur, als je op reis gaat naar Maleisië kun je bijna niet om deze stad heen. Het is de hoofdstad van het mooie land en een plek waar heel veel goedkope vluchten van en naar toe vertrekken. Alles wat je moet weten over deze gave stad in Maleisië vertel ik in dit artikel! Zo geef ik onder andere een antwoord op de vraag: wat te doen in Kuala Lumpur? Maar vertel ik je ook over de gaafste Kuala Lumpur bezienswaardigheden en deel ik tips voor Kuala Lumpur in Maleisië. 

Kuala Lumpur in Maleisië

Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië en telt ongeveer 1,8 miljoen inwoners. Sommige websites spreken zelfs over 8 miljoen inwoners en andere weer over 1,4 miljoen. Maar goed, het zijn er in ieder geval flink wat. Kuala Lumpur is ongeveer 243 km2 groot en kenmerkt zich door een grote diversiteit aan gebouwen. Je hebt hele moderne delen, maar ook koloniale bebouwing en natuurlijk Chinatown. Dit maakt Kuala Lumpur tot een leuke een veelzijdige stad om eens te bezoeken.

In dit artikel vertel ik je alles over de leukste Kuala Lumpur bezienswaardigheden, leuke dagtrips vanuit Kuala Lumpur, een geweldige accommodatie, eten, de vervoersmogelijkheden zowel binnen als buiten de Maleisische hoofdstad en de beste reistijd. Kortom, ik deel de beste Kuala Lumpur tips. 

Kuala Lumpur bezienswaardigheden: wat te doen in Kuala Lumpur? 

Als je een wereldstad als Kuala Lumpur bezoekt wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien van deze stad. Gelukkig heeft Kuala Lumpur genoeg te bieden om je er een aantal dagen te vermaken. Ik geef antwoord op de vraag: wat te doen in Kuala Lumpur en vertel wat je echt gezien moet hebben!

1. Bezoek Chinatown

Ik begin gelijk maar met één van de leukste stukjes van Kuala Lumpur; Chinatown. Deze wijk is te vinden rondom de straat Jalan Petaling (Petaling street). Zowel overdag als ’s avonds vind je hier een markt met honderden kraampjes. Overdag is het lekker rustig en zijn de kramen beperkt, in de avond is het compleet volgebouwd. Verwacht hier veel namaakmerken en goedkope souvenirs. Ik vond het heel leuk om hier doorheen te lopen. Naast een markt vind je Chinatown ook verschillende Chinese tempels. Een ander belangrijk gebouw in de wijk is de Indiase tempel Sri Maha Mariamman. Zeker de moeite waard om daar even een kijkje te nemen.

Wat te doen in Kuala Lumpur? Kuala Lumpur bezienswaardigheden Chinatown
Wat te doen in Kuala Lumpur Chinatown bezienswaardigheden indiase tempel

2. Neem een kijkje op Merdeka Square

Merdeka square symboliseert de plek waar op 31 augustus 1957, na 150 jaar Britse overheersing, de onafhankelijkheid van Maleisië werd uitgeroepen. In het midden van het plein staat één van de hoogste vlaggenmasten ter wereld, hij is maar liefst 90 meter hoog. Rondom het plein vind je prachtige gebouwen. Ik vond dit echt het mooiste stukje van Kuala Lumpur qua gebouwen, dus ook hier moet je zeker heen en behoort zeker tot de mooiste Kuala Lumpur bezienswaardigheden.

Wat te doen in Kuala Lumpur? bezienswaardigheden Merdeka Squara

3. Bewonder de indrukwekkende Pertonas Twin Towers

Een van de meeste bekende Kuala Lumpur bezienswaardigheden (en misschien wel van heel Maleisië) is dit indrukwekkende bouwwerk. Zelf vond ik het best indrukwekkend om even te bekijken. De torens zijn heel modern en echt heel hoog. 

Voor een geweldig uitzicht over Kuala Lumpur kun je de Petronas Towers ook beklimmen, voor een volwassenen kost dit 80 RM (€16,60) en voor een kind 30 RM (€6,24). Je hebt dan toegang tot de Skybridge en het observatieplatform op de 86e verdieping. Dagelijks worden er ongeveer 800 tickets verkocht, dus kom op tijd mocht je naar boven willen! Wij hebben dit zelf niet gedaan. Wij wilden liever uitzicht waarbij je deze torens ook kon zien.

Ben je bij de torens? Loop dan meteen even een rondje in het park bij de Petrona Towers en neem een kijkje in de immense shopping mall. Dat is zeker iets wat je moet doen in Kuala Lumpur! 

Wat te doen in Kuala Lumpur? Petronas Twin Towers Kuala Lumpur bezienswaardigheden
KLCC Kuala Lumpur bezienswaardigheden

4. Winkel bij Bukit Bintang

Als je ergens goed kunt winkelen is het wel in Kuala Lumpur. Je vindt er de grootste winkelcentra en het kan niet gek genoeg. Zo rijdt er door 1 winkelcentrum zelfs een achtbaan! De wijk met de meeste winkelcentra heet Bukit Bintang. De wijk wordt ook wel Bintang walk genoemd en heeft naast heel veel winkelcentra ook veel restaurantjes en kroegen. Het is er altijd gezellig en druk. Je hoeft je hier nooit te vervelen want er is hier op elk moment van de dag wel iets te beleven.

5. Bewonder een geweldig uitzicht over Kuala Lumpur in Maleisië

Het leukste aan heel Kuala Lumpur vond ik het uitzicht over de stad. Het is echt heel indrukwekkend om de skyline van deze moderne stad van bovenaf te zien. Veel mensen beklimmen de Petronas Twin Towers, maar dan zie je de belangrijkste gebouwen zelf niet. Je kunt er ook voor kiezen om de KL tower te beklimmen. De toren is 421 meter hoog en kun je voor 40 RM (€8,30) beklimmen. Vanaf hier heb je wel uitzicht op de iconische Petronas Twint Towers. 

Nog leuker is het om naar een skybar te gaan, of om te genieten van het uitzicht over de skyline vanuit je zwembad. Over dat laatste vertel ik straks meer!

6. Overige Kuala Lumpur bezienswaardigheden

Naast deze Kuala Lumpur bezienswaardigheden van hierboven kun je nog een bezoekje brengen aan Little India, het bird park of het aquarium. En zo zijn er ook vast nog heel veel dingen die ik nu vergeet te noemen, of waar wij niet zijn geweest tijdens ons bezoek aan de stad. 

Kuala Lumpur tips: Leuke dagtrips vanuit Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is een leuke stad, maar na twee dagen heb je het meeste echt wel gezien. Gelukkig is er ook in de omgeving genoeg te doen. Hieronder vertel ik over de leukste dagtrips die je kunt doen vanuit de stad. 

1. De Batu Caves

Ongeveer 15 kilometer vanuit Kuala Lumpur vind je de Batu Caves. De Batu Caves zijn super leuk om te bezoeken voor een halve dagtrip vanuit de Maleisische hoofdstad. Meerdere keren per dag vertrekt er een trein vanuit het centrum rechtstreeks richting de Batu Caves. Om de grot zelf te bereiken moet je 200 traptreden omhoog, onderweg kom je heel veel apen tegen. Sommige kunnen agressief zijn en willen je spullen maar al te graag meenemen. Let dus een klein beetje op!

De grot zelf is best leuk, maar niet heel bijzonder. Voor de grot staat een metershoog beeld van de oorlogsgod, wat echt wel heel indrukwekkend is. De Batu Caves zijn gratis, bedek wel je knieën voor je naar binnen gaat, anders moet je daar een sarong lenen tegen borg. Rondom de Batu Caves zitten nog wat grotten, hiervoor moet je wel betalen. De Batu Caves bezoeken is wel echt iets wat je moet doen in Kuala Lumpur en omgeving. Echt een aanrader! 

Wat te doen in Kuala Lumpur dagtrip Batu caves
Wat te doen in Kuala Lumpur? Maak een dagtrip Batu caves
Wat te doen in Kuala Lumpur? dagtrip Batu caves

2. Malakka

Malakka is een kleine stad met heel veel Nederlandse invloeden. Zelf zijn wij twee nachten gebleven, waardoor we anderhalve dag in de stad hadden. Ik vond het iets te lang, dus zou je aanraden om 1 nacht te blijven of om een dagtrip te maken vanuit Kuala Lumpur. Er gaan dagelijks heel veel bussen en je bereikt Malakka in 3 uur. De stad heeft een Hollands plein en ligt aan zee. Verder zijn er nog genoeg andere leuke bezienswaardigheden om je er een dag te kunnen vermaken! Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel over de leukste bezienswaardigheden in Malakka

Malakka dagtrip vanuit Kuala Lumpur in Maleisië

3. Kuala Selangor 

Kuala Selangor ligt op een uurtje rijden vanuit Kuala Lumpur en is een klein dorp. Vanuit dit dorp kun je naar Kuala Selangor Firefly Park, waar een hele grote kolonie vuurvliegjes zit langs het water. Het schijnt heel magisch te zijn om tussen de vele vuurvliegjes door te varen. Doordat het iets lastiger is om er te komen hebben wij dit overgeslagen. Maar ik zou dit de volgende keer wel heel graag willen doen in Kuala Lumpur. 

Kuala Lumpur tips

Nu je weet wat je moet doen in Kuala Lumpur en wat de mooiste Kuala Lumpur bezienswaardigheden zijn, is het tijd om mijn overige tips voor Kuala Lumpur met je te delen. Hieronder vertel ik over overnachten in de stad, het eten, vervoer en de beste reistijd. 

Overnachten in Kuala Lumpur

In Kuala Lumpur vind je heel veel verschillende ho(s)tels in verschillende categorieën qua luxe. Van een bed op een slaapzaal tot aan een luxe vijf sterren hotel, in Kuala Lumpur vind je het allemaal. Een bucketlist item bij mij was het zwemmen in een infinity pool, met prachtig uitzicht over de stad. Ook dat kan in Kuala Lumpur en wij deden dat!

Omdat wij maar 1 keer in Kuala Lumpur zijn geweest kan ik maar over 1 accommodatie iets vertellen, maar geloof me, je wilt ook geen andere! Mochten wij terug komen slapen wij hier sowieso weer. Waar ik het over heb? Regalia Residence. Je kunt dit boeken via Airbnb en hebt keuze uit verschillende appartementen voor verschillende prijsklassen. Wij betaalden €38,- per nacht en hadden een zee van ruimte. Nu hoor ik je al denken, waar blijft die infinity pool? Nou hier:

Wat te doen in Kuala Lumpur? Regalia Residence overnachten Kuala Lumpur

Je hebt dus een geweldig zwembad! Het uitzicht vanuit het zwembad is het hoogtepunt van Kuala Lumpur en ik denk er nog zo vaak met plezier aan terug. Dus, ga je binnenkort naar Kuala Lumpur? Dan moet je gewoon minimaal 1 nacht hier slapen! Naast het zwembad was het appartement trouwens ook gewoon prachtig mooi… En wat dacht je van het uitzicht terwijl het donker is? 

Hier lees je meer over deze fijne accommodatie; overnachten in Kuala Lumpur: Regalia Residence. 

Kuala Lumpur accommodatie regalia
Kuala Lumpur accommodatie regalia

Eten in Kuala Lumpur

Eten in Kuala Lumpur is lekker en kan echt overal. Het beste kun je eten in een shoppingmall. Boven (of juist helemaal onder) vind je daar foodcourts. Hier vind je betaalbaar eten en kun je kiezen uit heel veel verschillende gerechten. Wij hebben in verschillende foodcourts van verschillende winkelcentra echt heel lekker gegeten!

Kuala Lumpur Maleisië eten

Vervoer in Kuala Lumpur

Het openbaar vervoer in Kuala Lumpur is uitstekend geregeld. Een Taxi nemen kan en is niet duur, maar er zijn zoveel andere opties dat het niet echt nodig is. In het centrum heb je de monorail, maar ook de LRT (Light Rail Transit) is een optie. Er zijn diverse haltes door het centrum verspreid en je kunt overal best makkelijk komen. Verder kun je ook een MRT (Mass Rapid Transit) nemen, een soort trein die van en naar het centrum rijdt. Binnen het centrum kun je veel lopen door de voetgangersbruggen, maar je kunt ook de bus pakken. Je hebt gewone bussen en de GOKL bus. De GOKL busdienst is gratis en brengt je naar de drie belangrijkste wijken in het centrum, namelijk Bukit Bintang, KLCC (rondom de Petronas) en Chinatown. Wij hebben deze bus alleen niet gevonden helaas.

Vervoer naar Kuala Lumpur

Vanaf Kuala Lumpur ligt alles open. Met Airasia vlieg je voor een belachelijk laag bedrag naar andere plekken in Maleisië of Azië. Kuala Lumpur is niet voor niks een populaire plek om als doorreis stad te gebruiken. Verder kun je vanaf veel Europese plekken vliegen naar KLIA (Kuala Lumpur International Airport). Vanaf het vliegveld in Kuala Lumpur reis je met de KLIA Express razendsnel naar het centrum.

Wil je Maleisië verder over land ontdekken? Ook dat is heel goed mogelijk vanaf Kuala Lumpur. Er vertrekken dagelijks heel veel bussen naar verschillende plekken in het land. Zo kun je naar Malakka, Langkawi, Penang, de Perhentians, Cameron Highlands en Taman Negara. Ook Singapore behoort tot de opties.

Voor route inspiratie kun je hier onze route van vijf weken vinden! Maar ook deze routes van drie weken zou je eens kunnen bekijken. Zelf vlogen wij naar Kuching, op Borneo, wat ook zeker de moeite waard is!

De beste reistijd

In Kuala Lumpur heb je het hele jaar door te maken met een tropisch klimaat. Dit betekend dat het het hele jaar warm en vochtig is en het bijna elke dag wel even regent. De minste regen valt tussen juni en september. Dit zijn dan ook  officieel gezien de beste maanden om Kuala Lumpur te bezoeken. In de praktijk merk je nauwelijks verschil tussen de andere maanden, dus je kunt het hele jaar door de Maleisische hoofdstad bezoeken!

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over Kuala Lumpur. Ik hoop dat je door dit artikel en goed beeld hebt gekregen van de stad en weet wat je echt moet doen in Kuala Lumpur en dat je veel handige Kuala Lumpur tips hebt verzameld. Wil je meer lezen over Maleisië? Bekijk dan ook eens ons artikel over wat je moet doen in Maleisië.

Ben jij al eens in Kuala Lumpur geweest? Wat vind jij de mooiste Kuala Lumpur bezienswaardigheden? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow