Wat te doen in Faro? De leukste tips + bezienswaardigheden voor je stedentrip!

door | Laatste update May 21, 2022 | Gepubliceerd Oct 17, 2020 | Europa, Portugal, Stedentrips | 22 reacties

Faro is de hoofdstad van de Algarve en voor vele het startpunt van een prachtige reis door deze Portugese regio. Maar wist je dat Faro zelf ook de moeite waard is om te bezoeken? Zelf waren wij 24 uur in deze leuke stad en naar aanleiding van deze mini stedentrip naar Faro in Portugal verzamelde ik mijn beste Faro tips en de leukste Faro bezienswaardigheden. Dus ben je op zoek naar een antwoord op de vraag: wat te doen in Faro? Dan ga je die hier zeker vinden!

Een stedentrip naar Faro in Portugal, de hoofdstad van de Algarve.

Een stedentrip naar Faro staat niet bij heel veel mensen heel hoog op het lijstje. De Algarve bezoek je namelijk vooral voor de mooie stranden en prachtige natuur in de regio. Toch is een stedentrip naar Faro in Portugal echt wel een aanrader en is deze stad zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen. 

Zoals ik al zei is Faro de hoofdstad van de Algarve. De stad telt zo’n 60.000 inwoners en heeft een leuke en interessante historie. Je vindt in Faro een vliegveld en de stad is makkelijk te bereiken. Vanaf het vliegveld ben je binnen een kwartier midden in het centrum, ideaal!

Faro zelf ligt niet direct aan het strand en is daarom niet de meest populaire bestemming om te verblijven. Dat betekent echter niet dat Faro geen leuke plek is om te verblijven, in tegendeel zelfs. Faro is een leuke stad en er zijn genoeg leuke bezienswaardigheden in Faro om te bekijken. Zo vind je in de stad talloze leuke straatjes, leuke pleintjes, een fijne haven en heel veel leuke terrasjes. Klinkt goed toch? Daarnaast hangt er ook echt een fijne sfeer, wat ik zelf altijd heel belangrijk vind in een stad. 

Doen in Faro: de leukste bezienswaardigheden in Faro

Nu ik je een klein beetje heb verteld over Faro in Portugal is het tijd om een antwoord te geven op de vraag: wat te doen in Faro? Hier komen mijn beste Faro tips! 

1. Doe een free walking tour 

Als je maar heel kort in Faro bent en toch een goede indruk wil krijgen zou ik je aanraden om een free walking tour te doen. Een gids neemt je dan mee op pad in Faro en laat je alle mooie plekjes zien. Daarnaast krijg je heel veel leuke en interessante dingen te horen over de stad. Zo weet je ten minste waar je naar kijkt en leer je ook gelijk weer van alles over de geschiedenis van Faro in Portugal. De free walking tour kun je doen via Faro Free Walking Tours en duurt ongeveer 2 uur. Ik vond het een leuke kennismaking met Faro in ieder geval. Aan het einde van de tour bepaal je zelf hoeveel je de tour waard vond en wat je de gids wilt betalen. Het is dus geschikt voor ieder budget! 

2. Bewonder Arco da Vila 

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Faro is Arco da Vila. Deze bezienswaardigheid is een poort die steunt op een van de middeleeuwse poorten van Faro. Vroeger was dit de toegangspoort tot de stad. Nu is het vooral leuk om er even een kijkje te nemen en onderdoor te lopen. Kijk omhoog en je ziet er ook gelijk wat ooievaars die hun nest bewaken. Verder zijn de straatjes hier omheen leuk om te zien en om doorheen te slenteren. 

Faro tips, Faro bezienswaardigheden en wat te doen in Faro?
Faro tips, Faro bezienswaardigheden en wat te doen in Faro?
Faro tips, Faro bezienswaardigheden en wat te doen in Faro?

3. Capello dos Ossos en Igreja do Carmo

Een van de meest bekende Faro bezienswaardigheden is toch wel Capello dos Ossos. Dit is een kapel in een kerk die bedekt is met de botten van zo’n 1000 overleden monniken. Je vindt deze kapel in Igreja do Carmo. De kerk zelf is gratis te bezoeken, voor de bottenkapel betaal je €1,- per persoon. 

Toen wij deze kerk bezochten was er op het plein voor het kerk ook een markt. Leuk om even overheen te slenteren en leuk om te bekijken. Wij waren hier op een zondag, ik kan verder weinig informatie vinden over de markt, dus hoe vaak deze markt precies is weet ik niet. Maar goed, ook zonder markt is deze kerk de moeite waard. 

Stedentrip naar Faro in Portugal

4. Bekijk de kathedraal van Faro 

Midden in Faro vind je een kathedraal op een heel fijn plein vol met sinaasappelbomen en mooie gebouwen. Wat mij betreft is dit plein bewonderen één van de beste Faro tips en echt iets wat je moet doen in Faro. Zelf zijn wij hier best lang gebleven, want er hangt een fijne sfeer en je kunt hier leuke foto’s maken. 

Het plein is omringd door witte gebouwen, leuke straatjes en heel veel sinaasappelbomen. In het midden staat de Kathedraal van Faro die je ook van binnen kunt bezoeken. Voor een paar euro kun je ook omhoog en vanaf daar heb je een leuk uitzicht over de stad. Echt een aanrader dus! 

Faro tips, stedentrip Faro, Faro bezienswaardigheden
Faro tips, stedentrip Faro, Faro bezienswaardigheden
Faro tips, stedentrip Faro, Faro bezienswaardigheden

5. Bezoek de haven van Faro

In het centrum van Faro vind je ook nog een haven. Deze haven is ook zeker leuk om even te bezoeken. Vlakbij deze haven vind je ook gelijk een plein met wat bankjes om op te zitten en een aantal leuke marktkramen. Verder vind je bij de haven ook wat restaurants en terrasjes. Ook de Faro letters zijn bij de haven te zien. Toen wij er waren was de sfeer ook heel fijn, omdat er veel mensen in de zon relaxten en er muziek gemaakt werd. Een heerlijke plek dus! 

Faro tips, stedentrip Faro, Faro bezienswaardigheden
Faro tips, stedentrip Faro, Faro bezienswaardigheden

6. Plof neer op een van de vele terrasjes 

Als je door Faro rondslentert zul je heel veel leuke en fijne terrasjes tegenkomen. Vooral met mooi en zonnig weer is het een goed idee om gewoon even lekker neer te ploffen bij een van de vele terrasjes om te genieten van een lekkere lunch of van een lekker drankje. Zelf hadden wij de tijd om van Faro in Portugal te genieten, dus namen wij ook lekker de tijd om op het terras te zitten en om te genieten van de zon. Vooral in februari was dat echt heerlijk! Daarnaast zijn drankjes op het terras in Faro helemaal niet zo duur, dat maakt het extra leuk natuurlijk. 

Doen in Faro, stedentrip naar Faro, Faro tips en Faro bezienswaardigheden

7. Slenter door de leukste straatjes 

Een van de leukste dingen om te doen in Faro is toch wel gewoon het rondslenteren in de leukste straatjes. Je komt vanzelf mooie, knusse en schattige straatjes tegen. Alle foto’s hieronder zijn gemaakt in straatjes midden in het centrum, die je gewoon tegenkomt als je wandelt naar de verschillende Faro bezienswaardigheden. 

Faro bezienswaardigheden, Faro tips, stedentrip naar Faro
Faro bezienswaardigheden, Faro tips, stedentrip naar Faro
Faro bezienswaardigheden, Faro tips, stedentrip naar Faro

8. Palacete Belmarço

Een van de leukste Faro tips vind ik om even rond te kijken bij Palacete Belmarço. Dit is namelijk gewoon een heel mooi gebouw om te zien. Het gebouw is lichtblauw gekleurd en heeft veel mooie details. De straten eromheen zijn prachtig om te zien en als je door deze straatjes heen loopt heb je steeds een ander mooi uitzicht op Palacete Belmarço. 

Bezienswaardigheden in Faro, wat te doen in Faro in Portugal?
Bezienswaardigheden in Faro, wat te doen in Faro in Portugal?
Bezienswaardigheden in Faro, wat te doen in Faro in Portugal?

9. Relax op Praia de Faro 

Hoewel het centrum van Faro niet direct aan het strand ligt, heeft Faro wel een strand waar je kunt relaxen. Met de bus, Uber of auto rijd je namelijk zo naar het strand toe. In vergelijking met de andere stranden in de Algarve is dit strand niet zo heel bijzonder, maar het is toch een fijne plek om even te relaxen. Rondom het strand vind je namelijk heel veel leuke strandtentjes waar je iets kunt eten en drinken. Verder is het een lang en breed zandstrand en is het een goede plek voor een verfrissende duik.

Zelf sloten wij onze reis door de Algarve af op dit strand. We hadden nog een paar uur voor we op het vliegveld moesten zijn en aangezien Praia de Faro heel dichtbij het vliegveld ligt, was dit een ideale plek om nog even te genieten van de zon in Portugal voor we terug gingen naar Nederland. 

10. Ontdek natuurgebied Ria Formosa 

Als je een stedentrip naar Faro maakt mag je het natuurgebied Ria Formosa eigenlijk niet missen. Dit natuurgebied is 60 kilometer lang en loopt van Faro door tot aan Tavira, een andere leuke stad in de Algarve. De lange lagune van Ria Formosa bestaat uit heel veel (schier)eilanden, duinen, mooie stranden en zandbanken. 

Daarnaast is dit natuurgebied een hele goede plek om als vogelliefhebber veel diverse vogels te spotten. Ook vind je er veel andere diersoorten. Boek een boottocht bij een van de vele aanbieders, want dat is toch wel de beste manier om dit natuurgebied te verkennen. 

Overige Faro tips

Nu je weet wat je echt moet doen in Faro is het tijd om mijn overige tips voor Faro met je te delen. Hieronder vertel ik je over overnachten in Faro, de omgeving en de beste reistijd. Ook vertel ik hoe lang je nodig hebt voor een stedentrip naar Faro. 

Overnachten in Faro

Overnachten in Faro is leuk om te doen als je in ieder geval een volle dag in de stad wilt doorbrengen. Als je Faro wilt gebruiken als uitvalbasis voor de Algarve zou ik dat niet zo aanraden, want daarvoor zijn andere plekken veel logischer. Zelf verbleven wij twee nachten in Faro omdat wij de stad goed wilden leren kennen en rustig de tijd wilden nemen. Het is in ieder geval een aanrader om echt in het oude centrum van Faro te overnachten. Erbuiten is onhandig omdat je dan tijd kwijt bent om naar het centrum te reizen en zo duur is het helemaal niet om midden in het centrum te overnachten. Als je in het centrum overnacht heb je daarnaast ook veel gezelligheid en veel restaurants bij je accommodatie in de buurt.

Zelf sliepen wij echt heel centraal in het Faro City Life hostel. Hoewel het best een net hostel was, zou ik er niet nog eens verblijven. De kamer was namelijk klein en vochtig en het bed was niet groot genoeg eigenlijk voor twee personen. Ook de badkamer was heel vochtig en echt zo krap dat je nauwelijks in de douche paste. Geen echt succes dus allemaal. In plaats daarvan zou ik lekker naar een andere fijne plek zoeken in het centrum van Faro. Goedkope accommodatie in de stad boek je goedkoop via deze link. Zelf betaalden wij slechts €20,- per nacht voor een privé kamer met eigen badkamer midden in het centrum en dat soort prijzen vind je heel makkelijk!

De omgeving van Faro 

Het is echt een aanrader om een stedentrip naar Faro te combineren met een roadtrip door de Algarve. De Algarve is namelijk echt prachtig en wij vonden het nog veel mooier dan verwacht. Er zijn meerdere dorpen en steden die de moeite waard zijn, maar vooral de stranden zijn geweldig. Om de omgeving van Faro te ontdekken kun je het beste een auto huren in Faro via Discover Cars bijvoorbeeld. Reis naar Lagos en ontdek daar Ponte de Piedade en de prachtige stranden. Of reis naar een van de mooiste stranden van Portugal: Praia da Marinha en doe vanaf daar de Seven Hanging Valley walking trail. Echt een aanrader! Snuif daarna cultuur in Albufeira, Silves, Loulé en Tavira. Heb je nog tijd over? De omgeving van Monchique en de westkust van de Algarve zijn ook geweldig mooi om te zien. Faro is leuk en een stedentrip naar Faro is zeker de moeite waard. Maar het is ook echt de moeite waard om verder de Algarve te ontdekken. 

Meer lezen over de Algarve? Lees dan eens mijn artikel over de mooiste stranden van de Algarve. Of lees over de mooiste dorpen van de Algarve. 

Het is ook nog leuk om een stedentrip Faro en een roadtrip door de Algarve te combineren met een stedentrip naar een van de andere mooie Portugese steden. Nieuwsgierig? Lees dan ook eens dit artikel over wat je echt moet doen in Lissabon

Praia da Marinha, omgeving van Faro in Portugal

De beste reistijd voor Faro 

Faro is een fijne en zonnige bestemming het hele jaar door en daardoor kun je Faro eigenlijk het hele jaar door goed bezoeken. In de zomer kan het er wel behoorlijk warm worden en omdat veel mensen tijdens de zomer naar de Algarve reizen kan het er ook behoorlijk druk zijn. Het voor- en najaar zijn daarom de meest ideale tijden. Het is een stuk rustiger, het weer is fijn en alle restaurants zijn gewoon open. 

Zelf bezochten wij Faro in februari. Ook dit was een hele fijne periode. Wij hadden ruim 20 graden en hebben onze lange broek niet nodig gehad. Het was daarnaast overal lekker rustig, wat ik altijd heel fijn vind. Het enige nadeel vond ik wel dat niet alle restaurants open waren en we dus wel eens iets langer moesten zoeken naar een plek om te eten. Ik moet erbij zeggen dat wij beperkt waren doordat mijn reisgenoot glutenvrij moest eten en dat kan nou eenmaal niet overal. Het is alsnog gelukt en er zijn sowieso genoeg restaurants open in Faro om te eten. 

Ik schreef trouwens ook een uitgebreid artikel over onze ervaring met een bezoek aan de Algarve in de winter

Hoe lang heb je nodig voor een stedentrip naar Faro?

Ik heb je nu alles verteld wat je moet weten over Faro, maar hoe lang heb je nu eigenlijk nodig voor een stedentrip naar Faro? Ik zou zeggen, trek een ochtend, een middag, of één volledige dag uit voor Faro. Als je al deze dingen uit het lijstje wilt doen en dus ook het natuurgebied Ria Formosa wilt bezoeken, dan heb je één volledige dag nodig. Bezoek je dit gebied niet? Dan is een halve dag ook genoeg. Dus hoewel Faro leuk is, is het alleen leuk voor meerdere dagen als je echt de omgeving in gaat. Vanaf Faro kun je gelukkig makkelijk met de bus, trein of met de auto naar omliggende steden, dorpen en stranden reizen. En als je dat doet, kan je je makkelijk een week vermaken! 

Dit is alles wat je moet weten over Faro in Portugal. Ik vond het een leuke stad om een dag in door te brengen en zou het zo weer doen. Je reis naar de Algarve is zeker niet compleet zonder een mini stedentrip naar Faro. Hopelijk heb je door dit artikel een antwoord gekregen op de vraag: wat te doen in Faro? En weet je nu ook wat de beste Faro tips en de mooiste Faro bezienswaardigheden zijn. 

Wil je dit artikel later nog eens lezen? Pin hem dan op Pinterest! 

Wat zijn jouw beste tips voor Faro in Portugal? 

Dit artikel bevat een affliate link. Als jij via deze link iets boekt krijgen wij hiervoor een vergoeding. Het kost jou niets extra’s. Voor ons is dit een leuke manier om deze website online te kunnen houden. Bedankt voor je support! 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow