Wat te doen in Drenthe? Dit zijn de mooiste plekken van Drenthe!

door | Laatste update May 15, 2023 | Gepubliceerd Jul 15, 2021 | Europa, Nederland | 6 reacties

Drenthe is een van de mooiste provincies van Nederland. Het is een provincie vol culturele hoogtepunten, maar ook vol met prachtige natuur. Niet voor niks brachten wij al meerdere bezoekjes aan deze prachtige provincie en zijn wij na al die keren nog steeds niet uitgekeken. Maar wat zijn nou de mooiste plekken van Drenthe? In dit artikel vertel ik je wat je moet bezoeken en geef ik antwoord op de vraag: wat te doen in Drenthe? 

De provincie Drenthe 

Drenthe staat vooral bekend om de Hunnebedden en de afwisselende natuur. Wij bezochten Drenthe inmiddels al meerdere keren en hebben al best veel gezien van Drenthe. Toch hebben wij echt nog niet alle mooiste plekken van Drenthe bezocht en zijn er bij ons ook nog heel wat wensen voor als we terugkeren. In dit artikel vertel ik je over de dingen die wij zelf hebben gedaan in Drenthe en noem ik een aantal plekken die wij graag nog willen bezoeken. Dit vertel ik er duidelijk bij.

Drenthe tips: wat te doen in Drenthe? 

Dan is het nu tijd om mijn Drenthe tips te delen en om een antwoord te geven op de vraag: wat te doen in Drenthe? En je te vertellen over de mooiste plekken van Drenthe.

1. Ontdek Nationaal Park Dwingelderveld 

Ik noem nationaal park Dwingelderveld als eerste omdat dit de plek was waar ik verliefd werd op Drenthe. Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heide gebied van West-Europa en ontzettend afwisselend. Je kunt hier prachtige wandelingen maken, maar ook fietsen over het mooiste fietspad van Drenthe. Je vindt hier heidevelden, bossen en heel veel prachtige vennetjes. Wij zijn verliefd op deze plek en zijn hier inmiddels ook al drie keer geweest. En een vierde keer gaat er ook zeker komen!

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld. 

Wat te doen in Drenthe: Nationaal Park Dwingelderveld
Wat te doen in Drenthe: Nationaal Park Dwingelderveld
Wat te doen in Drenthe: Nationaal Park Dwingelderveld

2. Wandel bij het blauwe meer 

Een plek helemaal niet zover bij Nationaal Park Dwingelderveld vandaan is het blauwe meer. Dit is een meer dat is ontstaan door zandwinning en dus echt prachtig mooi is. Hier waan je je echt even in het buitenland! Het meer is heel blauw, of prachtig groen gekleurd, dit is afhankelijk van de zon en het licht op het moment dat je het meer bezoekt. Je kunt een rondwandeling rondom het meer maken en loopt dan door het bos. Vanuit het bos heb je de hele route een prachtig uitzicht op dit bijzondere meer. Tijdens ons bezoek leken de kleuren ook wel steeds te veranderen. Zo gaaf! 

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen bij het blauwe meer in Drenthe

Mooiste plekken van Drenthe: het blauwe meer
Mooiste plekken van Drenthe: het blauwe meer

3. Ga op zoek naar hunebedden 

Als je Drenthe bezoekt moet je natuurlijk ook op zoek gaan naar hunebedden. Deze grafkamers uit de prehistorie zijn indrukwekkend om te zien en je bent natuurlijk niet echt in Drenthe geweest zonder een hunebed te bekijken. Je kunt veel hunebedden vinden in de omgeving van Borger. Je vindt hier zelfs een hunebed museum waar je gelijk meer kunt leren over deze grafkamers. Zeker leuk! 

Verder heb je zelfs een hunebed highway, langs deze weg vind je maar liefst 47 van de 53 hunebedden die Drenthe rijk is. 

Hunebedden in Drenthe

4. Loop het boomkroonpad 

Het boomkroonpad bezochten wij tijdens ons eerste weekendje weg in Drenthe. Dit is een pad hoog tussen de boomtoppen die je gegarandeerd mooie uitzichten geeft over de Drentse bossen. Je kunt het boomkroonpad goed combineren met een wandeling in de Drentse natuur. Je vindt het pad bij Drouwen en om het pad te mogen beklimmen betaal je €4,-. Kinderen van 4 t/m 12 jaar betalen €2,-.

5. Bezoek Nationaal Park het Drents-Friese Wold 

Een van de mooiste plekken van Drenthe vind je op de grens van de provincies Drenthe en Friesland en is het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit park is rijk aan prachtige heidevelden, mooie bossen en prachtige vennen. Maar daarnaast vind je hier ook nog een prachtig zandverstuiving bij het Aekingerzand. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en hele mooie fietstochten doen.

Doe sowieso de 10 kilometer lange bos- en duin wandelroute, deze route brengt je langs de hoogtepunten van het nationale park. Verder kun je heel mooi wandelen bij de ganzenpoel en bij de hoekenbrinkheide. Ook het Doldersummerveld is echt een aanrader. 

Meer lezen? Bekijk dan ook eens mijn artikel met tips voor het Drents-Friese Wold

Wat te doen in Drenthe? Bezoek het Drents-Friese Wold

6. Snuif geschiedenis bij herinneringscentrum kamp Westerbork

Herinneringscentrum kamp Westerbork is natuurlijk niet echt het leukste plekje of een van de mooiste plekken van Drenthe. Toch moet je deze plek bezoeken, want het is wel een van de meest indrukwekkende plekken van Drenthe. Het herinneringscentrum kamp Westerbork vertelt het verhaal over kamp Westerbork tijdens de tweede wereldoorlog. Het vertelt over de levens van de Joden, Roma en Sinti die hier geleefd hebben in vreselijke omstandigheden. Het musem zorgt ervoor dat we ons dit blijven herinneren. Je leert hier veel over de geschiedenis toen en dat is interessant.

Het deel buiten kun je gewoon bezoeken en is gratis. Voor het museum binnen moet je betalen. Een ticket voor volwassenen kost €9,95 en voor kinderen van 8 tot 18 jaar betaal je €4,95. Wij wilden deze plek bezoeken in corona tijd, dus helaas was alles toen gesloten. Kamp Westerbork moeten wij zelf dan ook nog bezoeken in de nabije toekomst.

7. Bezoek het Fochteloërveen 

Een mooie plek op de grens van Drenthe en Friesland is het Fochteloërveen. Hier kun je prachtige wandelingen maken in een van de best bewaarde hoogveengebieden van Nederland. Daarnaast vind je hier een unieke uitkijktoren in de vorm van een zeven. Gaaf toch!? Vanaf deze uitkijktoren heb je een fantastisch uitzicht over het Fochteloërveen, maar heb je ook kans om kraanvogels te spotten.

Wandelen bij het Fochteloërveen is ook leuk om te doen. Dit drassige gebied heeft voldoende afwisseling en mooie plekken. Zeker iets wat je moet doen in Drenthe en zeker een van de mooiste plekken van Drenthe, ondanks dat een deel dus in Friesland ligt.

Mooiste plekken van Drenthe

8. Ontdek het Holtingerveld 

Deze stond tijdens het laatste bezoek aan Drenthe op ons lijstje, maar omdat er zoveel mooie wandelingen waren in de directe omgeving van ons vakantiepark, zijn wij hier niet eens meer aan toegekomen. Het Holtingerveld is een plek waar je mooie wandelingen kunt maken die je langs historische plekken brengen. Zo vind je hier hunebedden, bomkraters, een oude spoorweg en hangars. De wandeligen zijn thematisch en laten je dus historische plekken en mooie natuur zien. 

9. Neem een kijkje bij het gevangenismuseum in Veenhuizen

Toen wij ons midweekje Drenthe boekten hadden wij zo onze hele vakantie volgepland. Maar toen gooide corona roet in het eten en waren alle musea gesloten. Zo ook het gevangenismuseum in Veenhuizen. Ik hou helemaal niet van musea, maar deze wilde ik wel heel graag bezoeken. Dit museum lijkt mij namelijk echt heel interessant. Ik wilde jullie deze tip niet onthouden, daarom deel ik hem toch. 

Naast het gevangenismuseum bezoeken kun je trouwens ook nog hele mooie wandelingen in Veenhuizen maken. Ook een aanrader! 

10. Bewonder het tropische ’t Nije Hemelriek 

Witte stranden en blauw water in Nederland? Ja het kan! Bezoek ’t Nije Hemelriek en ontdek het zelf. Het is een grote zwemplas waar je een prachtige wandeling omheen kunt maken. Onderweg heb je prachtige uitzichten op het blauwe water en de verschillende witte strandjes. Alsof je in de tropen bent! Verder loop je ook nog door het bos en zie je hier en daar wat heide. ’t Nije Hemelriek bezoeken is dan ook echt iets wat je moet doen in Drenthe! Meer lezen? Ik schreef al eens een artikel over de Gasselterveldroute in Drenthe, de wandelroute die je de beste uitzichten op ’t Nije Hemelriek geeft! 

Doen in Drenthe: 't Nije Hemelriekje

11. Verken de Drentsche AA 

Een van de nationale parken in Drenthe die ik nog niet heb genoemd in dit artikel met de mooiste plekken van Drenthe is de Drentsche AA. En natuurlijk moet ik die wel echt noemen, want het is een prachtig stukje Nederland. Het park is genoemd naar de gelijknamige beek die door het natuurgebied heen loopt en biedt veel mogelijkheden om te wandelen of te fietsen. De Drentsche AA bestaat uit drie delen die je kunt ontdekken, namelijk de Gasterse duinen, het Balloërveld en het Grolloërveen. Alle drie prachtig om te bezoeken. 

Drenthe tips: mooiste plekken van Drenthe

Zo, dit zijn mijn beste Drenthe tips. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen in Drenthe, want wij hebben nog lang niet alles kunnen ontdekken in de keren dat wij er waren. Ik hoop dan ook nog eens terug te komen om nog meer van de mooiste plekken van Drenthe te kunnen ontdekken. Ik hoop wel dat je door dit artikel een goed beeld hebt gekregen van deze prachtige provincie en je een antwoord hebt gevonden op de vraag: wat te doen in Drenthe? Wij komen zeker nog eens terug en dan vul ik dit artikel met Drenthe tips natuurlijk weer aan! 

Wil je deze Drenthe tips bewaren en later nog eens lezen? Pin dit artikel dan op Pinterest! 

Wat vind jij de mooiste plekken van Drenthe? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow