Wat te doen in de Moezelstreek? Tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Apr 5, 2023 | Gepubliceerd Dec 12, 2021 | Duitsland, Europa | 8 reacties

Moezelstreek in Duitsland

De Moezel is een rivier die loopt van Trier tot aan Koblenz. Langs de rivier vind je heel veel gave Moezel bezienswaardigheden die enorm de moeite waard zijn om te bezoeken. De Moezel in Duitsland is een bekend wijngebied. Overal langs de rivier vind je dan ook prachtige wijngaarden waar je kunt wandelen en kunt genieten van een wijntje.

De Moezel in Duitsland wordt vaak gezien als een bestemming voor oude mensen, maar de Moezel heeft genoeg te bieden voor jong en oud. Het is een veelzijdige bestemming en het ligt dichtbij de Nederlandse grens. Toch waan je je in een compleet andere wereld.

Er zijn veel mooie Moezel bezienswaardigheden en er is veel te doen bij de Moezel in Duitsland. Wij bezochten dit gebied tijdens de herfstvakantie en gingen een week lang op ontdekking. Dit is perfect om de mooiste plekken te ontdekken en de tijd te kunnen nemen. Ook is de herfst perfect door de geweldige herfstkleuren in het gebied. Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder voor meer Moezel tips.

Moezel bezienswaardigheden: wat te doen bij de Moezel in Duitsland?

Hieronder ga ik de mooiste Moezel bezienswaardigheden met je delen en een antwoord geven op de vraag: wat te doen in de Moezelstreek in Duitsland? Later in het artikel zal ik mijn overige Moezel tips met je delen, zodat je je echt goed kunt voorbereiden op je reis hierheen.

1. Ontdek Trier, de oudste stad van Duitsland

De Moezel stroomt tussen twee grote Duitse steden in. Een van die steden is Trier, de oudste stad van Duitsland. De oudste stad van Duitsland heeft natuurlijk veel historie en prachtige gebouwen. Trier wordt ook wel het Rome van Duitsland genoemd. Dit komt omdat er nog wat Romeinse overblijfselen zijn te vinden in de stad.

Trier is een leuke stad om te bezoeken voor een halve dag. Er zijn verschillende mooie bezienswaardigheden, waaronder Porta Nigra, het prachtige plein en de kathedraal van Trier.

Vanuit Trier kun je heel makkelijk de Moezel verkennen en daarnaast ook nog wat andere mooie stukken van Duitsland. Hier lees je meer over een weekend Trier en omgeving. Wil je juist meer lezen over de stad zelf? Lees dan ook eens mijn uitgebreide artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Trier

doen bij de Moezel in Duitsland: Trier

2. Slenter door Bernkastel-Kues

Een van de leukste plekken bij de Moezel in Duitsland vonden wij Bernkastel-Kues. Dit is een klein en gezellig stadje met heel veel prachtige vakwerkhuizen. Je kunt hier slenteren in prachtige straatjes en het plein van het stadje is echt heel mooi om te zien.

Bernkastel-Kues bestaat uit twee delen, aan de ene kant van het water ligt Bernkastel en aan de andere kant ligt Kues. De twee delen zijn door een brug met elkaar verbonden. Bernkastel is het mooiste deel om te bezoeken.

Vanaf Bernkastel-Kues kun je nog een prachtige wandeling maken door de wijnvelden. Als je dit doet heb je gelijk een heel mooi uitzicht over het stadje. Echt een aanrader dus! Verder zou je nog een bezoekje kunnen brengen aan de bergruïne Landshut. Bernkastel-Kues bezoeken is in ieder geval echt iets wat je moet doen in de Moezelstreek! 

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de bezienswaardigheden in Bernkastel-Kues

Moezel bezienswaardigheden: Bernkastel-Kues
Moezel bezienswaardigheden: Bernkastel-Kues
Moezel bezienswaardigheden: Bernkastel-Kues
Moezel bezienswaardigheden: Bernkastel-Kues
Moezel bezienswaardigheden: Bernkastel-Kues
Moezel bezienswaardigheden: Bernkastel-Kues

3. Bezoek Traben-Trarbach

Een andere dubbelstad met twee stadsdelen die met elkaar verbonden zijn door een brug, is Traben-Trarbach. Hier vind je een aantal gezellige straatjes om doorheen te slenteren. Het is ook leuk om vanuit het centrum te wandelen richting de ruïne Grevenburg. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de stad en de omgeving. Bij ons stond dit helaas in de steigers, hierdoor zijn wij niet helemaal omhoog gelopen, maar gingen wij door totdat we bij een mooie uitzichtpunt uitkwamen vanaf waar je ook het stadje al mooi kunt overzien.

Moezel tips; Traben-Trarbach

4. Dineren in Zell

Zell is klein, maar heeft wel een gezellig centrum. Daarnaast kun je hier enorm lekker eten bij café Friends. Ze nemen hier geen reserveringen aan en hebben maar 4 tafeltjes. Het is snel vol, dus je moet een beetje geluk hebben. Maar als je geluk hebt, dan krijg je geen spijt dat je hier voor de lunch of het diner naartoe bent gereden. Bij Café Friends hebben wij namelijk echt heel lekker gegeten. De salade was fantastisch, de biefstuk en bijgerechten waren heerlijk. Alles wordt met liefde gemaakt en de mensen zijn ook zo leuk en vriendelijk. De gastheer spreekt Nederlands en komt graag een gezellig praatje met je maken.

Verder is het leuk om vanaf Zell een wandeling te maken en moet je natuurlijk even kijken bij het beeld van de Zell Schwarze Katz.

5. Ga op zoek naar de mooiste uitzichtpunten van de Moezelstreek in Duitsland

Iets wat je zeker moet doen bij de Moezel in Duitsland is een roadtrip maken langs de Moezel en stoppen bij de mooiste uitzichtpunten. Langs de Moezel loopt aan beide kanten een weg die je gewoon compleet uit kunt rijden. Onderweg kom je dan vanzelf bij de mooiste Moezel bezienswaardigheden uit.

Maar, voor de mooiste uitzichtpunten moet je wel wat afwijken van deze weg. Vanaf deze uitzichtpunten heb je dan een uitzicht over een lus in de Moezel, of over prachtige dorpen die je ziet liggen tussen de wijnvelden aan het water.

De mooiste uitzichtpunten die je echt niet mag missen tijdens je reis som ik hieronder even op:

  • Het uitzicht bij uitkijktoren Prinzenkopf bij Zell
  • De Panoramaroute bij Piesport
  • De Moselschleife bij Bremm
  • Uitzichtpunt Wolf-Kröv bij Kröv, vlakbij Landal Mont Royal

Meer lezen over de mooiste uitzichten over de Moezel? Lees dan mijn artikel over de mooiste uitzichtpunten langs de Moezel eens.

Doen in de Moezelstreek: de mooiste uitzichtpunten Moezel Duitsland bezoeken
Doen in de Moezelstreek: de mooiste uitzichtpunten Moezel Duitsland bezoeken
Doen in de Moezelstreek: de mooiste uitzichtpunten Moezel Duitsland bezoeken

6. Wandel door Ediger-Eller

Ediger-Eller stond van te voren helemaal niet op ons lijstje om te bezoeken, maar toen wij er langs reden zag het er te leuk uit om er niet te stoppen. En we hadden gelijk, Ediger-Eller bleek heel leuk te zijn om te bezoeken en behoort dan ook zeker bij de beste Moezel tips.

Ediger-Eller heeft namelijk enorm veel mooie vakwerkhuizen en echt heel veel leuke straatjes om doorheen te slenteren. Wij zagen hier echt wel een aantal van de mooiste vakwerkhuizen tijdens onze trip naar de Moezelstreek in Duitsland.

7. Ontdek het piepkleine Beilstein

Beilstein is met zijn 126 inwoners het kleinste dorp langs de Moezel, maar Beilstein bezoeken is wel echt iets wat je moet doen in de Moezelstreek. Beilstein heeft een klein, maar prachtig centrum. Je vindt hier veel gezellige horeca, een mooi plein en prachtige vakwerkhuizen. Tegen betaling kun je naar een oude burcht boven op de berg en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het dorp en de omgeving. Verder heeft Beilstein nog een kerk die je kunt bezoeken.

Het is ook de moeite waard om even naar de overkant te rijden, of het pontje te pakken. Want aan de overkant heb je een heel gaaf uitzicht op Beilstein! Zeker iets wat je moet doen in de Moezelstreek in Duitsland. 

Doen bij de Moezel in Duitsland
Doen bij de Moezel in Duitsland
Doen bij de Moezel in Duitsland
Doen bij de Moezel in Duitsland
Doen bij de Moezel in Duitsland

8. Bezoek het gezellige Cochem

Cochem is misschien wel de meest toeristische plek uit dit lijstje met Moezel bezienswaardigheden, maar dat is niet voor niks. Cochem is namelijk heel gezellig en heeft een prachtig centrum.

Slenter langs de Moezel voor een geweldig uitzicht op de Burcht van Cochem en het stadje. Bezoek die Burcht ook zeker, want hij is enorm de moeite waard. Verder is het stadje zelf ook echt gezellig om doorheen te slenteren. Je hebt hier veel leuke horeca en nog wat mooie bezienswaardigheden. Ook is Cochem de perfecte plek voor een boottochtje over de Moezel. Cochem bezoeken is echt iets wat je moet doen bij de Moezel en behoort echt bij de beste Moezel tips.

Moezel bezienswaardigheden: Cochem
Moezel bezienswaardigheden: Cochem
Moezel bezienswaardigheden: Cochem

9. Ontdek het sprookjesachtige Burg Eltz

Het Moezel gebied telt talloze prachtige burchten en kastelen. Als kastelen liefhebber zit je in deze regio dan ook wel goed. Naast de Burcht van Cochem is Burg Eltz het meest bezochte en mooiste kasteel bij de Moezel.

Burg Eltz is alsof je een sprookje bent binnen gewandeld. Dit kasteel bij het plaatsje Wierschem is echt geweldig mooi. Het ligt verscholen in een bos en dat maakt het kasteel enorm fotogeniek. Wij bezochten Burg Eltz op een mistige dag en dat maakte de plek helemaal magisch mooi. Ik bleef maar foto’s maken.

Je kunt Burg Eltz bereiken met de auto en vanaf de parkeerplaats kun je 15 minuten wandelen, of de bus pakken. Je kunt Burg Eltz ook bereiken met een prachtige wandelroute vanuit Moselkern, of vanuit Wierschem. Burg Eltz ligt in een bos en de omgeving is echt prachtig.

Een belangrijk tip voor Burg Eltz is wel dat je op tijd komt. Wij waren er vroeg in de ochtend, net na openingstijd. Toen was het nog lekker rustig. Toen wij het kasteel uitkwamen rond lunchtijd was het super druk!

Burg Eltz bezoeken moet je in ieder geval echt doen in de Moezelstreek in Duitsland! Het is zo gaaf! Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over Burg Eltz bezoeken

Burg Eltz
Burg Eltz
Burg Eltz
Burg Eltz

10. Bekijk Burg Thurant

Bij het plaatsje Alken vind je nog een prachtige Burcht die een bezoek waard is, namelijk Burg Thurant. Dit is een ruïne waar nog behoorlijk wat van over is. Je kunt deze ruïne bezoeken. Het uitzicht wat je vanaf de ruïne hebt is heel mooi, maar het uitzicht dat je tegenkomt vlak voor je Burg Thurant bereikt is helemaal mooi. Vanaf hier zie je de burcht aan de top van de wijnvelden liggen, met beneden het plaatsje Alken en de Moezel.

Moezel tips + Moezel bezienswaardigheden

11. Bezoek het levendige Koblenz

Koblenz ligt aan het uiteinde van de Moezel en is de plaats waar de Moezel met de Rijn samenkomt. Koblenz is een grote en levendige stad met een aantal leuke bezienswaardigheden. Zo heb je er een mooi fort dat je kunt bezoeken. Vanaf dat fort heb je ook gelijk een mooi uitzicht op Koblenz, de Moezel en de Rijn. Verder kun je hier de bekende Deutsches Eck zien, een enorm beeld op een plein op de plek waar de Moezel en Rijn samen komen. Ook is het leuk om even rond te slenteren in de oude stad. Verder kun je hier prima winkelen.

Wij vonden Koblenz levendig, maar verder helemaal niet zo heel boeiend. Bij tijdgebrek zou ik deze plek overslaan.

Koblenz, Moezel Duitsland

12. Wandelen bij de Moezel

Naast alle Moezel bezienswaardigheden die ik hierboven noemde, is er nog iets wat je echt moet doen bij de Moezel en dat is wandelen! Wandelen kun je hier echt letterlijk overal en is een goede manier om het gebied te ontdekken. Bij elk dorp of elke plaats vind je wel borden met informatie over wandelingen die je er kunt volgen. Het is sowieso leuk om een keer een wandeling te maken tussen de wijnvelden, want dan beleef je de Moezel pas echt. Wij deden dit bij Bernkastel-Kues.

Een bekende en populaire wandeling is de Calmont Klettersteig. Deze wandeling staat bekend om de prachtige uitzichten die je hebt. Je wandelt dan door de steilste wijngaarden van Europa. De wandeling is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees en je hebt een goede conditie nodig.

Er is ook een lange afstandswandeling, namelijk de Moselsteig. Je kunt er voor kiezen om deze meerdaagse hike helemaal te doen, maar je zou ook één of meerdere etappes van deze wandeling kunnen doen. 

Wat ik je zou aanraden als je wilt wandelen in de Moezelstreek in Duitsland, is gewoon bij een dorp zo’n bord opzoeken en lekker beginnen. Of stap even een VVV binnen, die hebben ook vaak wandelkaarten en leuke wandeltips.

13. Wandelen bij Bad Bertrich

Net een klein stukje bij de Moezel vandaan vind je het plaatsje Bad Bertrich. Dit is een bekend kuuroord, maar is ook een prachtige plek om te gaan wandelen. Dus wil je even iets anders dan mooie dorpen en prachtige uitzichten op de Moezel? Dan moet je echt hierheen. Vanaf Bad Bertrich loop je namelijk zo de bossen in. Wij liepen zelf onder andere naar de Elfengrot, hier heb je een prachtige waterval. Je kunt nog een stuk verder lopen vanaf hier. Je gaat dan het bos verder in en loopt langs een beekje. Met de herfstkleuren erbij was dit een prachtige plek voor een wandeling. Echt een van de beste Moezel tips! 

Bad Bertrich Duitsland

14. Maak een uitstapje naar de Rijn

Heb je nog tijd over en wil je meer zien? Rijd dan een dagje richting de Rijn om daar nog wat leuke plekken te ontdekken. Ook hier vind je veel leuke dorpen en steden en heel veel prachtige kastelen. Wij reden zelf naar Bacharach toe en dat is echt een plaatje, zo mooi! Verder vonden wij wel de dorpen langs de Moezel gezelliger.

Bacharach Duitsland

15. Wandel over de Geierlay Hangbrug 

Een van de dingen die je echt moet doen in de Moezel, is een wandeling maken over de Geierlay hangbrug. Wij deden dit overigens zelf niet, omdat wij beide hoogtevrees hebben en dit dus doodeng vinden. De Geierlay hangbrug ligt in een prachtige bosrijke omgeving en is een van de langste hangbruggen van Duitsland. Een wandeling hier naar toe is enorm de moeite waard en het lopen over de brug zelf moet ook spectaculair zijn. Meer lezen? Lees dan ook eens dit artikel van Diana over de Geierlay hangbrug

Andere handige Moezel tips

Hierboven heb ik 15 dingen opgenoemd die je wat mij betreft echt moet doen in de Moezelstreek in Duitsland. Nu je dat weet is het tijd om mijn laatste Moezel tips te delen. Ik vertel je waar je kunt overnachten, hoe je de Moezel bereikt en wat de beste reistijd is.

Overnachten bij de Moezel

De leukste plek om te overnachten is Cochem. Cochem is een gezellige stad en ligt ook redelijk handig om als uitvalsbasis te gebruiken. Accommodaties in Cochem vind je hier.

Nog iets centraler ligt het plaatsje Zell. Hier verbleven wij zelf een week lang in een appartement. Ik vond de ligging echt perfect, niks was echt ver rijden vanaf hier omdat het best wel in het midden ligt van de Moezel bezienswaardigheden. Wij verbleven in dit appartement. Op zoek naar iets anders? Hier vind je meer accommodaties in Zell. Zell zelf heeft ook genoeg horeca, maar is wel minder interessant dan bijvoorbeeld Cochem. 

Een andere leuke plek om te overnachten in Bernkastel-Kues, gewoon omdat dit zo’n leuk dorp is. In de avond wordt het wel wat stiller hier, tenminste, dat was toen wij er waren in oktober. Een overnachting in Bernkastel-Kues boek je hier.

Hoe bereik je de Moezel?

Het moezel gebied kun je het beste bezoeken met je eigen auto. Het ligt op nog geen 4 uur rijden vanuit Utrecht en je bent er dus zo! Ideaal.

Er is wel openbaar vervoer in het Moezelgebied. Er rijden bussen en meerdere dorpen en steden hebben een treinstation.

De beste reistijd

De beste reistijd is wat mij betreft de herfst. Want de herfstkleuren maakt dit gebied echt gewoon nog veel mooier. Het maakt de uitzichten echt beter. Wat hebben wij genoten zeg! Wij hadden ook echt prima weer, ook al moet je daarmee natuurlijk altijd een beetje geluk hebben.

Een ander goed moment is de zomer, want dan heb je hier de beste kans op knap weer.

Herfst aan de Moezel

Dit is alles wat je moet weten over de Moezelstreek in Duitsland. Ik hoop dat je een antwoord hebt gekregen op de vraag: wat te doen bij de Moezel in Duitsland? En dat je nu weet wat de mooiste Moezel bezienswaardigheden zijn en dat je veel goede Moezel tips hebt kunnen verzamelen. Wij vonden de Moezel echt een fijn gebied voor een prachtige vakantie en ik kan het iedereen aanraden.

Wat vind jij dat je echt moet doen in de Moezelstreek?   

Dit artikel bevat affliate links. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Op deze manier kunnen wij deze website online houden en jou blijven voorzien van handige tips!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow