Wat te doen in de Algarve? De beste tips en bezienswaardigheden

door | Laatste update Jun 4, 2023 | Gepubliceerd Jun 3, 2021 | Europa, Portugal | 6 reacties

De Algarve in Portugal

De Algarve in Portugal is het zuidelijke stuk van het land. Je vindt hier steden als Faro, Tavira en Lagos en veel prachtige en bekende stranden. De Algarve in Portugal is een prachtige regio om te bezoeken en je kunt je hier best lang vermaken. Wij hadden slechts vijf dagen. Hoewel wij eerst dachten dat dit echt wel genoeg zou zijn, ontdekten wij dat er zoveel is te doen in de Algarve, dat wij tijd tekort kwamen. Een goede reden om nog eens terug te keren natuurlijk!

De Algarve in Portugal kent een fijn klimaat en ook in het voor- en najaar is het hier prachtig weer. Zelf bezochten wij de Algarve in de winter en in februari was het bij ons zelfs nog 20 graden. Natuurlijk kun je pech hebben, maar zo’n zonnige vakantie in de winter was echt fantastisch. En weet je? Dan heb je ook nog alle Algarve bezienswaardigheden voor jezelf. Perfect!

Ook leuk! Bekijk eens deze reisgids Portugal voor meer inspiratie voor dit geweldige land. 

 

Algarve tips: wat te doen in de Algarve?

Maar goed, genoeg gepraat. Het is tijd om een antwoord te geven op de vraag: wat te doen in de Algarve?

1. Ga op stedentrip in Faro

Het startpunt voor je reis door de Algarve is waarschijnlijk de stad Faro. Hier vind je het vliegveld en hierdoor is Faro eigenlijk de toegangspoort tot de Algarve. Faro wordt vaak overgeslagen, maar wist je dat het een leuke stad is voor een mini stedentrip? Breng er lekker een dagje of een middag door en ontdek de fijne haven, de mooiste gebouwen en struin lekker door de fijne straatjes van Faro.

Heb je meer tijd? Ga dan naar het natuurgebied Ria Formosa, waar je een prachtige boottocht kunt maken. Je kunt hier heel veel vogels spotten, maar ook genieten van prachtige schiereilanden, zandduinen, mooie stranden en zandbanken.

Wil je meer lezen over Faro? Lees dan ook eens mijn artikel met tips voor een stedentrip naar Faro.

Wat te doen in de Algarve? Een stedentrip Faro!
Wat te doen in de Algarve? Een stedentrip Faro!

2. Ontdek de mooiste stranden van de Algarve

De Algarve staat bekend om de prachtige kliffen en mooie stranden. Er zijn dan ook heel veel prachtige stranden die je kunt bezoeken. Onze favoriete stranden zijn Praia da Marinha, Praia do Amado, Praia da Falésia en Praia do Camilo. Een bezoek brengen aan deze 4 stranden behoort dan ook zeker bij mijn beste Algarve tips.

Bij deze stranden was ik verbaasd over de geweldige uitzichten en de natuur. De zee is prachtig blauw en het gele strand en de bijzondere rotsformaties maken deze plekken magisch mooi.

Praia da Marinha is alles wat je voor je ziet als je aan de Algarve denkt. Kom hier vroeg, want dit strand is populair. Wij hadden dit strand in de winter overigens helemaal voor onszelf. De gele rotsen, het gouden strand en het blauwe water. Dit is een prachige plek. Praia do Amado is een onbekende parel waar maar weinig mensen van lijken te weten. Dit strand aan de westkust van de Algarve is ook zo anders dan alle andere stranden die je zult zien. Praia da Falésia heeft bijzondere kleuren, geweldige uitzichten en mooi rotsformaties. En dan heb je nog Praia do Camilo, een geweldig strand met prachtige kliffen in de omgeving van Lagos.

Wil je meer lezen over de mooiste stranden? Lees dan ook eens mijn artikel over de 8 mooiste stranden van de Algarve.

Algarve tips + Algarve bezienswaardigheden
Algarve tips + Algarve bezienswaardigheden
Algarve tips + Algarve bezienswaardigheden

3. Wandelen in de Algarve: doe de Seven Hanging Valleys Trail

Bij een reis naar de Algarve denk je niet zo snel aan wandelen, maar wist je dat een van de mooiste wandelpaden van Europa hier te vinden is? De Seven Hanging Valleys Trail brengt je in 6 kilometer langs een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in de Algarve.

Start je wandeling bij Praia da Marinha, een van de mooiste stranden van Portugal en de Algarve. Vervolgens wandel je over de rotsen langs enorm veel prachtige uitzichtpunten. De kust hier is echt adembenemend mooi. Daarna kom je uit bij Praia de Benagil, een ander mooi strand in de Algarve. Wandel verder langs nog een aantal stranden om vervolgens te eindigen bij een prachtige vuurtoren. De uitzichten zijn steeds prachtig en de wandeling is niet heel moeilijk. Vanaf het eindpunt kun je een Uber terug pakken, of je wandelt opnieuw 6 kilometer langs de kust over hetzelfde pad.

Meer lezen over de mooiste wandeling van de Algarve? Lees dan mijn artikel over de Seven Hanging Valleys Trail. Een andere mooie wandeling in de Algarve is de Fishermen’s Trail, dit is een lange afstandswandeling van meerdere dagen langs de kust. Gaaf!

Wat te doen in de Algarve? Hike de Seven Hanging valleys Trail
Wat te doen in de Algarve? Hike de Seven Hanging valleys Trail
Wat te doen in de Algarve? Hike de Seven Hanging valleys Trail

4. Ontdek het historische Silves

Een van de leukste dorpen in de Algarve vond ik het dorpje Silves. Dit kleine dorpjes heeft namelijk heel veel historie en is prachtig om te zien. Een van de leukste dingen om te doen in Silves is het bezoeken van het kasteel. Voor €2,80 mag je hier een kijkje nemen. Vanaf dit kasteel heb je ook prachtige uitzichten op de mooie omgeving en het dorp zelf. Daarnaast is het leuk om door de schattige straatjes van Silves te slenteren. Ook het uitzicht vanaf de weg op het dorp is de moeite waard.

Algarve tips: Silves in de Algarve in Portugal

5. Bekijk de zonsondergang bij Cabo de São Vicente

Cabo de São Vicente (Kaap Sint-Vincent) is het meest zuidwestelijke punt van het vasteland van Europa. Bij deze kaap vind je een vuurtoren en vanaf hier heb je geweldige uitzichten op de ruige kust en de mooie kliffen. Vooral tijdens de zonsondergang is deze plek echt geweldig om te bezoeken. Wij sloten een van onze dagen dan ook af bij deze kaap en genoten van een geweldige zonsondergang. De lucht was prachtig en de uitzichten hier ook. De zonsondergang bij Cabo de São Vicente is dan ook zeker een van de beste Algarve tips.

Kom trouwens wat eerder hier, zodat je ook nog de tijd hebt om hier even rond te wandelen. De kliffen hier zijn namelijk prachtig om te zien en heel anders dan op andere plekken in de Algarve in Portugal. Je kunt je bezoek aan Kaap Sint-Vincent ook combineren met een bezoekje aan Sagres. Zelf hadden wij hier helaas geen tijd meer voor.

Algarve bezienswaardigheden: zonsondergang Cabo São Vicente
Algarve bezienswaardigheden: zonsondergang Cabo São Vicente
Algarve bezienswaardigheden: zonsondergang Cabo São Vicente

6. Maak een roadtrip naar de bergen van Monchique

Als je denkt aan de Algarve in Portugal, denk je niet meteen aan bergen. Maar wist je dat de Algarve een vrij bergachtig binnenland heeft. Een van de dingen die je dan ook echt moet doen in de Algarve is een roadtrip naar de bergen van Monchique maken. Zet het dorpje Monchique in je navigatie en je rijdt vanzelf door een prachtig landschap heen. In deze omgeving kun je gelijk ook mooie wandelingen maken waarbij de uitzichten gegarandeerd heel mooi zijn.

Wat te doen in de Algarve? De bergen van Monchique

7. Ontdek de onbekende westkust van de Algarve

De meeste mensen die de Algarve bezoeken, komen hier voornamelijk voor de zuidkust tussen Faro en Lagos in. Maar wist je dat de westkust minstens net zo mooi is? Je vindt hier echt hele mooie stranden en kliffen, die weer compleet anders zijn dan de stranden en kliffen bij de zuidkust. Wij kwamen hier eigenlijk per toeval uit en ik wou dat we hier meer tijd hadden.

Neem sowieso een kijkje bij Praia do Amado en Praia da Bordeira. Je kunt hier tussen een prachtige route rijden, maar ook nog wandelen naar hele mooie uitzichtpunten. Echt een aanrader en echt een van de mooiste Algarve bezienswaardigheden!

Algarve tips: de onbekende westkust
Algarve tips: de onbekende westkust
Algarve tips: de onbekende westkust

8. Wandel door de straten van Albufeira

Albufeira staat bekend als de feestelijke badplaats van de Algarve. Veel jongeren trekken hier in de zomer naar toe om te genieten van een vakantie vol drank, zon, zee en strand. Toch is Albufeira ook leuk om te bezoeken als je niet komt voor de feesten. Het stadje heeft namelijk een aantal mooie bouwwerken, leuke en gezellige straten en een mooi strand om te zien. Je zou een bezoek aan Albufeira ook kunnen combineren met een bezoek aan Praia da Oura.

Algarve bezienswaardigheden: Albufeira

9. Ontdek het centrum van Lagos

Lagos is een van de beste plekken om te verblijven tijdens je reis door de Algarve. Vanaf hier rijd je namelijk in een paar minuten naar de leukste bezienswaardigheden in de Algarve. Maar daarnaast is Lagos ook een leuk stadje om te bezoeken. Lagos heeft veel leuke straatjes, maar ook veel mooie bezienswaardigheden. Daarnaast is Lagos heel gezellig en vind je hier veel leuke barretjes en restaurants. Lagos heeft mij echt positief verrast.

Lagos

10. Wandelen bij Ponta da Piedade

Vlakbij Lagos vind je een van de mooiste stukken van de Algarve en een van de bezienswaardigheden in de Algarve die je echt niet mag missen, namelijk Ponta da Piedade. Hier kun je prachtig wandelen en tijdens deze wandeling heb je geweldige uitzichten op de kust en de kliffen hier. De zee is heel blauw en de kliffen zijn heel bijzonder om te zien.

De wandeling die je hier kunt doen is echt een aanrader. Je volgt gewoon het aangegeven pad en komt vanzelf langs de mooiste plekken en uitzichtpunten. Verder kun je nog met een trap naar beneden om de prachtige rotsen en kliffen vanaf een anders perspectief te bekijken.

Daarnaast is het nog een aanrader om nog een stukje de andere kant op te lopen (dus niet de kant op te gaan waar je het wandelpad vindt). Hier heb je nog een heel mooi uitzicht op een prachtig strand.

Ponta da Piedade Portugal

11. Ontdek nog meer prachtige dorpen en steden

In dit artikel heb ik al een aantal dorpen en steden apart genoemd. Maar naast de dorpen en steden die ik al noemde, zijn er nog veel meer dorpen en steden in de Algarve die je echt moet bezoeken. Zo is Loulé een leuke plek om een stop te maken, maar mag je ook de stad Tavira echt niet missen. Ook moet je echt een kijkje nemen bij Carvoeiro en Portimão. Portimão is de op een na grootste stad van de regio en er is dan ook genoeg te doen in Portimão

Wil je meer lezen over de dorpen en steden? Ik schreef een handig artikel over de mooiste dorpen en steden in de Algarve. Deze plekken bezoeken is echt iets wat je moet doen in de Algarve.

Loulé, doen in de Algarve in Portugal

12. Maak een boottocht langs de kust

Een van de dingen die wij niet gedaan hebben en waar ik nog steeds spijt van heb is het maken van een boottocht langs de kust. Vanaf zee ziet de kust er weer heel anders uit en heb je prachtige en unieke uitzichten op het landschap van de Algarve. Het is ook de enige manier om bijvoorbeeld de mooie Benagil Cave te bezoeken, of andere grotten en stranden te verkennen. Je kunt nou eenmaal niet overal komen met een auto of te voet.

Je kunt vanaf Ponta da Piedade een boottocht doen, of vanaf Praia da Benagil. Beide moet geweldig zijn en is de moeite waard. Ik kom zeker nog eens terug voor een boottocht wilde dit ook echt opnemen in het lijstje met tips voor de Algarve!

Algarve tips: overnachten in de Algarve

Nu je weet wat je moet doen in de Algarve, is het tijd om mijn tips voor overnachten in de Algarve te delen. Zelf verbleven wij twee nachten in Faro en drie nachten in Lagos. Faro zou ik je zelf niet zo aanraden, omdat de mooiste stranden niet in die omgeving liggen. Ik zou je dan ook aanraden om te overnachten in de omgeving van Lagos. Onze accommodatie daar stonk enorm, dus zou ik je niet aanraden. Maar via deze link vind je genoeg leuke accommodaties in Lagos!

Dit zijn mijn tips voor de Algarve in Portugal en ik hoop dat je nu een beetje een beeld hebt gekregen bij wat je moet doen in de Algarve. Er zijn heel veel leuke bezienswaardigheden in de Algarve en ik kom zeker nog eens terug om hier meer van te zien! Ben je nieuwsgierig naar de kosten voor een reis naar de Algarve? Lees dan ook eens mijn artikel over ons budget Algarve

Naast de Algarve heeft Portugal nog veel meer mooie plekken. Wil je meer zien en nog verder reizen door het land? Bekijk dan ook eens deze route langs de Douro. Of lees hier nog veel handige artikelen van Liefde voor reizen over Portugal

Wat vind jij de beste Algarve tips?   

Dit artikel bevat een affliate link. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij deze website online houden en jou blijven voorzien van gratis tips. Bedankt voor je steun! 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow